Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Επίκαιρο όσο ποτέ μετά τις μπούρδες των "σοφών" σχετικά με την πυρηνική ενέργεια

Από το TVXS.gr χθές (30.01.09) διαβάσαμε:
H Ακαδημία Αθηνών υπέρ της πυρηνικής ενέργειας

Η Ακαδημια Aθηνών ξύπνησε από το λήθαργο για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολουν τη χώρα και αποφάσισε να ασχοληθεί με την προώθηση πυρηνικών εργoστασίων. Σε πόρισμα της ανοίγει θέμα ίδρυσης πυρηνικών εργοστασίων στην Ελλάδα, υποβαθμίζοντας τους κινδύνους αλλά και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εντονα αντέδρασε το Αντιπυρηνικό Παρατηρητηρίο Μεσογείου (ΑΠΜ).

Συγκεκριμένα το ΑΠΜ π
αρατηρεί ότι δεν έχουν γίνει βήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του, «ξεπερνιέται πολύ γρήγορα το ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με το επιχείρημα οτι το ενεργειακό έλλειμμα δεν είναι δυνατό να αποτραπεί ακόμα και μετά την πλήρη αξιοποίηση όλων των πηγών ηλεκτροπαραγωγής».

Όσον αφορά στην ασφάλεια, η Ακαδημία Αθηνών υποστηρίζει ότι είναι αδύνατον να σημειωθεί πυρηνικό ατύχημα σε δυτικού τύπου αντιδραστήρες, ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΜ η παραγωγή ενέργειας από τη σχάση ουρανίου έχει χαρακτηριστεί ως «σχετικά» ασφαλής, γεγονός που δεν αποκλείει την πιθανότ
ητα ατυχήματος.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για το θέμα των πυρηνικών αποβλητων. Το επιχείρημα ότι ο όγκος των απόβλητων θα είναι πολύ μικρός, φαίνεται να μην ευσταθεί, καθώς, ποσότητα μόλις 10 κιλών πλουτωνίου είναι αρκετή για να καταστρέψει μια πόλη ίση με την Αθήνα.


Το ΑΠΜ καλεί την Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, να λάβει υπόψη τη γεωπολιτική ρευστότητα της περιοχής μας, καθώς και τις περιορισμένες οικονομικές και τεχνολογικές μας δυνατότητες, που σε συνδιασμό με τη σεισμικότητα μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα «πυρηνική βόμβα» της Μεσογείου.



Τον περασμένο Μάιο (που το θέμα ήταν πάλι στην επικαιρότητα- και πότε δεν είναι!) δημοσιεύσαμε την ακόλουθη ανακοίνωση:


(κάντε κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε)
Οι θέσεις μας εννοείται πως παραμένουν οι ίδιες!

Οι επιστήμονες συμφωνούν...


...ότι είναι γεγονός πως ο άνθρωπος προκαλεί υπερθέρμανση του πλανήτη!

Μετάφραση από Science Daily (Jan. 21, 2009)

Μία νέα έρευνα βρίσκει σύμφωνους τους επιστήμονες όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές και την πιθανή αιτία αυτών.

Μία ομάδα 3.146 επιστημόνων σε όλο τον κόσμο συμφωνούν απόλυτα ότι τους τελευταίους δύο και παραπάνω αιώνες, η θερμοκρασία αυξάνεται και ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι σημαντικός παράγοντας στην αλλαγή της θερμοκρασίας.

Η έρευνα διεξάγη στα τέλη του περασμένου χρόνου. Τα ευρήματα εμφανίστηκαν στις 19 Ιανουαρίου στις εκδόσεις Eos, Transactions, American Geophysical Union.

Οι δύο επιστήμονες, που ξεκίνησαν την έρευνα (Peter Doran, University of Illinois at Chicago associate professor of earth and environmental sciences, along with former graduate student Maggie Kendall Zimmerman), προσπάθησαν να ξεπεράσουν τις δυσμενείς κριτικές των πρώτων δοκιμών τους ζητώντας τη γνώμη της πιο πλήρης λίστας γεωεπιστημόνων που μπόρεσαν να βρουν.

Δύο ερωτήματα ήταν σημαντικά:

  • Έχει η μέση θερμοκρασία της γης ανέβει σε σύγκριση με τα επίπεδα θερμοκρασίας πριν από 19ο αιώνα;
  • Είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα σημαντικός παράγοντας στην αλλαγή της μέσης θερμοκρασίας;
Περίπου 90% των επιστημόνων συμφώνησαν με την πρώτη ερώτηση και 82% με τη δεύτερη.

Η πρόκληση, βέβαια, είναι πως να το κάνουμε αυτό κατανοητό στο κοινό αλλά κυρίως στους νομοθέτες!

Συνάντηση Οικολόγων Πράσινων με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πρασίνων και συζήτησε μαζί τους τις προοπτικές που διαγράφονται στον Πρωτογενή Τομέα, στηριγμένες στη δέσμη προτάσεων που του κατέθεσαν αναφορικά με την παραγωγική κατεύθυνση της Γεωργίας και τα μέτρα στήριξης του αγροτικού πληθυσμού της χώρας.

Διάβαστε όλο το άρθρο εδώ

Πηνειός: μολυσμένος ως το 2015;;


Ο Πηνειός δεν θα καταφέρει μέχρι το 2015 να πληροί τους στόχους της ευρωπαϊκής οδηγίας για την επίτευξη καλής κατάστασης των υδάτων. Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι τα έργα αυτά συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να το ζητήσουν.

Το θέμα της σοβαρής μόλυνσης του Πηνειού ποταμού και την απουσία ουσιαστικής παρέμβασης των αρμόδιων εθνικών και τοπικών αρχών έφεραν στην επικαιρότητα οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης, Kατερίνα Mπατζελή και Ευαγγελία Tζαμπάζη με ερώτησή τους προς την Επιτροπή.

«Σχετικά με τα προβλήματα ρύπανσης στο ποταμό Πηνειό, η Επιτροπή έλαβε γνώση των προβλημάτων από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε για τη λεκάνη απορροής βάσει του άρθρου 5 της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα (ΟΠΥ), στην οποία οι ελληνικές ανέφεραν ότι ο Πηνειός ενδεχομένως δεν θα καταφέρει το 2015 να πληροί τους στόχους της ΟΠΥ, δηλαδή την επίτευξη καλής κατάστασης των υδάτων» αναφέρει στην απάντησή της η Κομισιόν.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση αντίστοιχων έργων, η Επιτροπή σημειώνει ότι έργα προστασίας των υδάτων είναι επιλέξιμα για συγχρηματοδότηση, αλλά εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να υποβάλουν το σχετικό αίτημα.

Η Επιτροπή καταγγέλλει επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ακόμη την κοινοτική οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη και για αυτό εκκρεμεί σε βάρος της προσφυγή στο Δικαστήριο των Ευρωπαικών Κοινοτήτων.
ΠΗΓΗ: in.gr

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Ιτέα: αντιδράσεις για νέο εργοτάξιο-πηγή ρύπανσης


Πριν λίγες μέρες και μετά από καταγγελίες κατοίκων της Ιτέας Γόννων πραγματοποιήσαμε επιτόπια καταγραφή του προβλήματος του εγκαταλελειμμένου εργοταξίου και ενός νέου που πρόκειται να γίνει στην περιοχή.

Διαπιστώθηκαν δύο σοβαρά ζητήματα:
  1. Τα έργα αποκατάστασης δεν έγιναν ποτέ! Έργα που όφειλε να κάνει από το 2003 ο ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. όπως προβλέπονται και από την σύμβαση, με επιτηρητή την Δασική Υπηρεσία. Ένα εργοτάξιο που με τη λειτουργία του δημιούργησε πλήθος προβλημάτων υγείας στους κατοίκους για μια 10ετια και όταν έπαψε να δουλεύει άφησε τα χαλάσματα να στέκουν εκεί.
  2. Το 2ο πρόβλημα αφορά τη δημιουργία του νέου εργοταξίου όπου χωρίς καμία άδεια και καταλαμβάνοντας δημόσια έκταση άρχισε να στήνεται στα όρια του χωριού και σε απόσταση περίπου 100 μέτρων.
Οι κάτοικοι έχοντας το αρνητικό προηγούμενο βλέπουν με τρόμο την προοπτική ενός νέου εργοταξίου που θα δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, θα γεμίζει τα πνευμόνια των παιδιών τους με τόνους σκόνης και θα είναι πηγή 24ωρης ηχορύπανσης!

Έτσι, καλούμε τον κάθε εμπλεκόμενο να δει την ανθρώπινη πλευρά των προβλημάτων αυτών.

Τι ζητάμε να γίνει;

Το παλιό εργοτάξιο είναι ανάγκη να αποκατασταθεί όπως προβλέπεται από τη σύμβαση και το νέο να μεταφερθεί σε μια περιοχή όπου σαφώς θα είναι μακριά από κατοικημένη περιοχή και θα προκύψει μετά από περιβαλλοντική μελέτη και κοινωνική διαβούλευση και όχι επειδή βολεύει ή στοιχίζει λιγότερο!

Ας μπούμε στη θέση αυτών των κατοίκων που θα είναι υποχρεωμένοι να εισπνέουν όλο το 24ωρο την σκόνη, που θ' ακούν όλο το 24ωρο τον θόρυβο των σπαστήρων. Ποιος λογικός άνθρωπος θα επέλεγε να ζήσει αυτός και τα παιδιά του σε τέτοιο περιβάλλον;;

Ως Οικολόγοι Πράσινοι δεσμευόμαστε να σταθούμε στο πλευρό των κατοίκων της Ιτέας και ν' ασκήσουμε την μεγαλύτερη δυνατή πίεση ώστε το εργοτάξιο να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή όπου η κοινωνική και περιβαλλοντική όχληση θα είναι η μικρότερη δυνατή.

Το θέμα παρουσιάστηκε στα μέσα ενημέρωσης σήμερα:
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=5910&pid=7&CategoryID=7
http://www.kirikas.com.gr/index.php?itemid=5807

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Βιώσιμη γεωργία - Στήριξη της υπαίθρου (περιμένουμε τις απόψεις σας στο μπλογκ)

Από την Εκτελεστική Γραμματεία:
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν αναμενόμενες καθώς οι αγρότες βρίσκονται σε αδιέξοδο, δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους ή παίρνουν εξευτελιστικές τιμές ενώ παράλληλα έχουν μεγάλο κόστος παραγωγής. Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές πληρώνουν υψηλές τιμές αγοράς χωρίς να εξασφαλίζουν και ποιότητα.

Η μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΑΠ) του 2003 θέσπισε την αποσύνδεση των πληρωμών που καταβάλλονται στους γεωργούς από τις ποσότητες τις οποίες παράγουν, επέβαλε περιβαλλοντικούς όρους για τις πληρωμές αυτές, μείωσε την επιρροή της Ε.Ε. στις αγορές γεωργικών προϊόντων και μετέτρεψε τις ενισχύσεις σε νέα προγράμματα ανάπτυξης της υπαίθρου.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι υποστήριξαν τη μεταρρύθμιση ως προς τις πτυχές που ενισχύουν τις δυνατότητες ανάληψης αυξημένων ευθυνών από τους γεωργούς για τη λειτουργία των τοπικών και περιφερειακών αγορών τους. Αντέδρασαν, όμως, με σθένος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά των τάσεων αποδυνάμωσης του επιπέδου προστασίας των πολιτών-καταναλωτών και του περιβάλλοντος μέσω της απελευθέρωσης του εμπορίου. Και ξεκίνησαν μια σημαντική συζήτηση σχετικά με τις προϋποθέσεις και τα μέσα που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να τεθεί τέρμα στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό ντάμπινγκ.

Δυστυχώς σήμερα, έξη χρόνια μετά τη νέα ΚΑΠ, αυτή η λογική δεν έχει εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μετατραπούν σε θύματα γιατί έχουν χάσει τη σταθερότητα και τις τιμές του προηγούμενου καθεστώτος της ΚΑΠ αλλά και γιατί δεν έχουν δει οφέλη από τη νέα λογική της. Και σ' αυτό την ευθύνη έχουν και η κυβέρνηση και τα κατεστημένα πολιτικά κόμματα, καθώς είναι δύσκολο να κάνουν σχεδιασμό αγροτικής πολιτικής αλλά εύκολο να μοιράζουν υποσχέσεις, επιδοτήσεις ή κοινωνικά επιδόματα.

Το παγκόσμιο τοπίο έχει αλλάξει


Το κυρίαρχο μοντέλο βιομηχανικής και εντατικής γεωργίας και κτηνοτροφίας δεν είναι βιώσιμο και μάλιστα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. Εξαντλεί φυσικούς πόρους, ρυπαίνει και επιβαρύνει το έδαφος, τον αέρα και το νερό, σπαταλά ενέργεια και υδάτινους πόρους, απειλεί είδη και τη βιοποικιλότητα, επιβαρύνει την υγεία των καταναλωτών, απαξιώνει τη μικρή παραγωγή και τις τοπικές κοινότητες, συνοδεύεται από κακομεταχείριση ζώων, υπονομεύει την παραγωγική ικανότητα χωρών σαν τη δική μας.

Ζητάμε, λοιπόν, μια νέα κατεύθυνση της γεωργίας:

· Να ενισχυθεί η βιολογική γεωργία, να δοθούν οι επιδοτήσεις στους βιοκαλλιεργητές, να βγει νέο μεγάλο πρόγραμμα επιδοτήσεων, να ιδρυθεί Συμβούλιο Βιολογικής Γεωργίας, να μπουν τα βιολογικά προϊόντα στα σχολεία και τα νοσοκομεία.

· Να ενισχυθούν οι τοπικές μικρές οικοτεχνίες και οι αγροτουριστικές μονάδες, με ένταξή τους σε προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης και απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης άδειας αλλά και δεσμευτική χρησιμοποίηση τροφίμων από την περιοχή, ώστε να παίζουν έναν ευρύτερο αναπτυξιακό ρόλο.

· Να δοθούν κίνητρα και προβολή ώστε -στο ίδιο με το παραπάνω πλαίσιο- και στις μεγάλες μονάδες τουρισμού να χρησιμοποιούνται οι τοπικοί παραγωγικοί πόροι.

· Να συμπεριλαμβάνονται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για την πρόσβαση στην αγορά και να ενισχυθεί η λογική του δίκαιου εμπορίου, ώστε οι παραγωγοί να παίρνουν μια τιμή στα προϊόντα τους που θα τους επιτρέψει να μείνουν στην ύπαιθρο.

· Να γίνουν οι σημερινές Λαϊκές αγορές αποκλειστικά αγροτών.

· Να γίνει προσπάθεια στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., μετά από συνεννόηση με τους παραγωγούς και τις οργανώσεις τους, ώστε να επιτραπεί η αναδιάρθρωση των βαμβακοκαλλιεργειών και η μετατροπή τους σε ενεργειακές ή κλωστική κάνναβη, με περιορισμένη κατανάλωση νερού και χωρίς γενετικά τροποποιημένους σπόρους.

· Να υπάρξει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις επιδοτήσεις. Άμεση δημοσιοποίηση αναλυτικού καταλόγου με δικαιούχους και ποσά των ενισχύσεων που καταβάλλονται από την Ε.Ε. Θέσπιση ανώτατου ορίου ετήσιας κατά κεφαλήν επιδότησης. Μείωση των πληρωμών σε ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων και εκμεταλλεύσεις οι οποίες δεν σέβονται την περιβαλλοντική νομοθεσία και διάθεση περισσότερων πόρων στους γεωργούς οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους για την επεξεργασία τοπικών και περιφερειακών προϊόντων.

· Να υποστηριχτούν ανεξάρτητα Δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών για απευθείας διακίνηση, κυρίως βιολογικών τροφίμων, χωρίς μεσάζοντες.

Τι προτείνουν ως άμεσα μέτρα οι Οικολόγοι Πράσινοι:

Με δεδομένο το οικονομικό πακέτο των 28 δις ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση προς ενίσχυση των τραπεζών για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, σημαντικό τμήμα της οποίας είναι ο αγροτοκτηνοτροφικος τομέας, θα πρέπει ως άμεσα μέτρα ανακούφισης των αγροτών:

· Να παγώσουν για τρία χρόνια όλα τα χρέη και τα τραπεζικά δάνεια αγροτών, κτηνοτρόφων και αγροτικών επιχειρήσεων, με την εγγύηση του δημοσίου και χωρίς ανατοκισμό. Εν συνεχεία να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής τους για χρονικό διάστημα 10 ετών.

· Να στηριχτούν, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, οι ομάδες παραγωγών και άλλοι που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στη συγκέντρωση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

· Να ενταχθούν και οι αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), με σαφώς απλούστερη και ουσιαστικότερη αντιμετώπιση από την ισχύουσα για τις εμπορικές επιχειρήσεις.

· Να ενθαρρυνθούν ουσιαστικά οι επενδύσεις σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις παραγωγής ποιοτικών διατροφικών προϊόντων, με ταυτόχρονη ριζική αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για την Δ' Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, προς όφελος του πρωτογενή τομέα.

· Να δοθεί ενίσχυση για κάθε παιδί σε οικογένειες που μένουν σε χωριά μικρού πληθυσμού.

Κάθε Παρασκευή και ώρα 8:00 - 8:30 το πρωί, στο κανάλι Θεσσαλία (και στη στήλη Πράσινη Ατζέντα της εκπομπής Καλημέρα Θεσσαλία), οι Οικολόγοι Πράσινοι εκπροσωπούμενοι από κάποιο μέλος του νομού, αναπτύσουν κάθε φορά ένα διαφορετικό θέμα που αφορά τον τόπο μας, το περιβάλλον, τις αγωνίες μας για το μέλλον.

Την Παρασκευή 23/01, ο συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων για το νομό Λάρισας θα μιλήσει για το θέμα της βιώσιμης γεωργίας. Θα θέλαμε, λοιπόν, και τα σχόλιά σας για το θέμα. Τι γνώμη έχετε για τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων; Τι νομίζετε ΕΣΕΙΣ ότι πρέπει να γίνει στον τομέα της γεωργίας;

Πρέπει ν' ακουστεί και η φωνή σας!

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Αναβάθμιση της ανακύκλωσης στη χώρα μας

Απο το tv χωρίς σύνορα :

Ένα νέο σύστημα ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασιών εγκαινιάζεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το ήδη υπάρχον σύστημα με τους μπλε κάδους. Το νέο σύστημα στηρίζεται στη μεθοδολογία της διαλογής των υλικών στην πηγή (πλαστικό, χαρτί, γυαλί), μέσω Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.



Τα κέντρα αυτά θα παραλαμβάνουν και θα διαχωρίζουν τα υλικά και στη συνέχεια θα τα συμπιέζουν και θα τα τεμαχίζουν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όσοι ανακυκλώνουν θα παίρνουν μια απόδειξη με το ανάλογο ανταποδοτικό κίνητρο, που θα μπορούν να εξαργυρώσουν είτε σε συμβεβλημένα καταστήματα, είτε να δωρίσουν το ποσό του ανταποδοτικού κινήτρου για την ενίσχυση φιλανθρωπικών σκοπών.

Στo πλαίσιo του νέου συστήματος προβλέπονται ειδικές δράσεις, όπως συλλογή αποβλήτων συσκευασίας από λαϊκές αγορές και από σημεία υψηλής καταναλωτικής κίνησης. Παράλληλα, θα μπορούν να συμμετέχουν η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις που ανακυκλώνουν.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 11 εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης και η ανακύκλωση οικιακών απορριμμάτων κατά τη διάρκεια του 2008 έφτασε το 25% από το 6% που ήταν το 2004. Στόχος είναι μέχρι το 2012 να φτάσει στο 33%, που αποτελεί και το μέσο επίπεδο ανακύκλωσης των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σχόλιο δικό μας:
Πολύ ωραίο το καινούριο σύστημα ανακύκλωσης αρκεί να λειτουργήσει και σωστά
. Οπωσδήποτε και οι πολίτες αυτής της χώρας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι υποχρέωσή μας να ανακυκλώνουμε απορρίματα όπως χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί.

Επίσης, καλό θα ήταν να ενημερωθούμε λίγο περισσότερο για την διαχείρηση οργανικών απορριμάτων ή αλλιώς κομποστοποίηση. Τα οργανικά απορρίματα που πετιούνται στους κάδους καλύπτουν περίπου το 50% του συνόλου των σκουπιδιών. Πάνω από 70% από αυτά μπορούν να ανακυκλωθούν/κομποστοποιηθούν. Η κομποστοποίηση δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι αυτό που κάνανε οι σοφοί παππούδες και οι πατεράδες μας στα χωριά. Δηλαδή, τα κατάλοιπα τροφών (τσόφλια αυγών, φλούδες φρούτων, λαχανικών, κλπ) χρησίμευαν είτε για να ταϊστούν τα ζώα της οικογένειας ή ως λίπασμα στο μποστάνι ή στον κήπο. Απλά τώρα γίνεται πιο οργανωμένα.

Πως γίνεται σήμερα;
Πραγματοποιείται σε ειδικούς κάδους (ταχυανακυκλωτές ή composters) όπου δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες ζυμώσεων και μετατρέπονται τα οργανικά απορρίματα σε "χούμο"(οργανική ύλη). Μετά από διάστημα λίγων μηνών έχουμε παραγωγή λιπάσματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα σε γλάστρες, κήπους, βιολογικές καλλιέργειες, κλπ. Το λίπασμα αυτό είναι εξαιρετικής ποιότητας
και βελτιώνει την ποιότητα των φυτών μας. Να τονίσουμε ότι η διαδικασία κομποστοποίησης είναι αερόβια (δηλαδή με την παρουσία οξυγόνου) με συνέπεια να μην υπάρχουν οσμές.

Για επιπλέον πληροφορίες, διαβάστε:
http://www.oraelladas.gr/κομποστοποίηση
http://www.biocomposter-gr.com/
http://ecorec.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=116&Itemid=73

Είναι απαραίτητο να μειώσουμε τον αριθμό των σκουπιδιών που πετάμε!

Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Εθισμένοι οι Έλληνες στα αντιβιοτικά

Η υπερκατανάλωση καθιστά τα βακτήρια ανθεκτικά και τους ασθενείς ευάλωτους σε λοιμώξεις.

«Οι Έλληνες παίρνουν αντιβιοτικά ακόμη και για τον… πονοκέφαλο. Αυτό έχει οδηγήσει τη χώρα σε οριακό σημείο: τα περισσότερα αντιβιοτικά έχουν “καεί” με αποτέλεσμα τα βακτήρια να δρουν πλέον χωρίς αντίπαλο». Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και πρόεδρος του Σουηδικού Προγράμματος Στρατηγικής κατά της Αντοχής στα Αντιβιοτικά «SΤRΑΜΑ», δρ Ότο Καρς, τόνισε στα «ΝΕΑ» πως έρχεται το «τέλος των αντιβιοτικών».

Ξεχασμένα αντιβιοτικά ανασύρουν οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι, σε μία προσπάθεια να νικήσουν τα πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά νοσοκομειακά μικρόβια. Είναι ενδεικτικό πως περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παθαίνουν σοβαρές λοιμώξεις από μικρόβια δύσκολα στη θεραπεία τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα αποτελεί πια «κίνδυνο» για τις βόρειες χώρες της Ευρώπης: οι Έλληνες ασθενείς που απευθύνονται στα νοσοκομεία της Σουηδίας, της Ολλανδίας και της Δανίας για να υποβληθούν σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις (παραδείγματος χάριν, για μεταμόσχευση) μπαίνουν σε καραντίνα για δύο ημέρες. Εάν οι ειδικοί διαπιστώσουν ότι είναι φορείς πολυανθεκτικών μικροβίων, χωρίς να νοσούν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάρουν πρόωρο εξιτήριο πριν καν προλάβουν να μπουν στο χειρουργείο, όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τρεις δεκαετίες μπροστά

Και αυτό γιατί οι βόρειες χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την ανθεκτικότητα των μικροβίων και συνεπώς τις σοβαρές νοσοκομειακές λοιμώξεις βρίσκονται στη δεκαετία του ΄70: όταν δηλαδή τα αντιβιοτικά είχαν ισχυρή δράση και στη χώρα μας, δηλαδή όταν τα μικρόβια ήταν ευαίσθητα σε όλα τα αντιβιοτικά!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Ασθενειών στη Στοκχόλμη (ΕCDC) αναφορικά με την κατανάλωση αντιβιοτικών στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά. Στην Ελλάδα καταναλώνονται καθημερινά 32 δόσεις αντιβιοτικών ανά 1.000 κατοίκους, όταν οι Ιταλοί καταναλώνουν 26 δόσεις, οι Ισπανοί 18 και οι Δανοί μόλις 11 δόσεις!

Παραδείγματος χάρη στην Ελλάδα η κατανάλωση αντιβιοτικών όπως είναι οι κεφαλοσπορίνες είναι 70 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στη Δανία και η κατανάλωση μακρολιδών αντίστοιχα 10 φορές μεγαλύτερη.

Το αποτέλεσμα είναι οι ειδικοί να εκπέμπουν SΟS, αφού βλέπουν μέρα με τη μέρα τη φαρέτρα των όπλων τους να αδειάζει. «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μάς έχει οδηγήσει μοιραία στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων. Και το χειρότερο είναι ότι όταν αναπτύσσουν αντοχή σε ένα πρόσφατο, ευρέος φάσματος αντιβιοτικό- σε ουσίες δηλαδή που είναι δραστικές απέναντι σε πολλά μικρόβια- αυτό συνεπάγεται ότι «καίγονται» και όλα τα παλαιότερα στενότερου φάσματος αντιβιοτικά. Δηλαδή με μία λανθασμένη επιλογή αντιβιοτικού μπορεί να καούν 100 αντιβιοτικά μαζί», λέει η κ. Γιαμαρέλλου.

«Λερναία Ύδρα»

Και αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, ισχύει ο εξής κανόνας: ένα στα δέκα εκατομμύρια μικρόβια παρουσιάζει «εκ γενετής» ανθεκτικότητα στο εκάστοτε αντιβιοτικό. Όμως, αυτό όχι μόνο αντέχει στα αντιβιοτικά αλλά έχει την ιδιότητα να πολλαπλασιάζεται και να δημιουργεί μια κοινότητα μικροβίων που είναι ανθεκτική στη συγκεκριμένη ουσία. Συνεπώς, η αλόγιστη χρήση φαρμάκων καταλήγει να γεννά δυνατά και δύσκολα στις θεραπείες μικρόβια.

Οι επιστήμονες αναγκάστηκαν να ανατρέξουν σε παλιές συνταγές με την ελπίδα να λύσουν το υπάρχον πρόβλημα. Η κολιστίνη, ένα φάρμακο που πρωτοκυκλοφόρησε τη δεκαετία του ΄60, έδωσε λύση, οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν πώς και αυτή είναι προσωρινή εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. «Πριν από περίπου πέντε χρόνια ανακαλύψαμε εκ νέου την κολιστίνη σε ασθενή με πολυανθεκτικά μικρόβια ευαίσθητα μόνο στην κολιστίνη. Στη χώρα μας τη χρησιμοποιούσαμε στα νοσοκομεία το 1970 και θυμήθηκα πως ήταν ιδιαίτερα δραστική σε δύσκολα μικρόβια, όπως η ψευδομονάδα. Έτσι η παλιά αυτή ουσία μπήκε και πάλι στη πρώτη θεραπευτική γραμμή», σημειώνει η κ. Γιαμαρέλλου.

Παρ΄ όλα αυτά, το φάρμακο αυτό είναι στην ουσία άγνωστο, όπως εξηγούν οι ειδικοί, αφού η συμπεριφορά της κολιστίνης στον ανθρώπινο οργανισμό δεν έχει εξεταστεί με σύγχρονες μεθόδους και επομένως οι σωστές δοσολογίες αποτελούν… μυστήριο.

Η συνεργασία του νοσοκομείου «Αττικόν» (με υπεύθυνη την κ. Γιαμαρέλλου και την ομάδα της) με Σουηδούς επιστήμονες στην Ουψάλα (με υπεύθυνο τον κ. Καρς) οδήγησε σε μία μεγάλη μελέτη κατά την οποία καθορίστηκαν οι σωστές δοσολογίες για τη θεραπεία των ασθενών. Τα αποτελέσματα έχουν ήδη σταλεί για δημοσίευση σε αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό και οι συνεργασθέντες επιστήμονες περιμένουν οι οδηγίες αυτές να γίνουν αποδεκτές σε Ευρώπη και Αμερική.

ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Οι Έλληνες ασθενείς που απευθύνονται στα νοσοκομεία της Βόρειας Ευρώπης μπαίνουν σε καραντίνα για δύο ημέρες

Ανοχύρωτοι στις νοσοκομειακές λοιμώξεις

Η ΨΕΥΔΟΜΟΝΑΔΑ, το ασινετομπάκτερ, και πιο πρόσφατα το βακτήριο με το όνομα κλεμπσιέλα είναι οι τρεις πιο ισχυροί εχθροί των νοσοκομειακών ιατρών και ιδιαίτερα των εντατικολόγων. Και όπως οι επιστήμονες παραδέχονται, τα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής αλλά και όλα σχεδόν τα μεγάλα νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν δεχτεί… επίθεση από τα παραπάνω βακτήρια.

Βρίσκονται παντού μέσα στο νοσοκομείο- στα κομοδίνα, στους τοίχους, στα κάγκελα των κρεβατιών, στις κουρτίνες, στις λεκάνες- με αποτέλεσμα να μεταφέρονται πολύ εύκολα στους ασθενείς κυρίως από τα χέρια του νοσοκομειακού προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι το 20-40% των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να προσβάλλονται από λοιμώξεις. Ακόμη και οι ασθενείς που μένουν σε απλούς θαλάμους νοσηλείας κινδυνεύουν από τα συγκεκριμένα βακτήρια: υπολογίζεται πως περίπου ένας έως δύο στους δέκα ταλαιπωρούνται διπλά εξαιτίας κάποιας νοσοκομειακής λοίμωξης. Δυστυχώς, όμως, η κολιστίνη έπειτα από μία τετραετία εντατικής χρήσης αρχίζει σταδιακά να χάνει τη μάχη με την κλεμπσιέλα, αφού το τελευταίο διάστημα το συγκεκριμένο βακτήριο έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στο 30% των περιπτώσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που Έλληνες και ξένοι επιστήμονες αρχίζουν να φοβούνται πως φθάνει το τέλος της δράσης των αντιβιοτικών.

Οικονομικά εμπόδια

Τα καλά νέα είναι πώς οι ειδικοί έχουν τη δυνατότητα να «παντρέψουν» ουσίες και να συνθέσουν νέα αντιβιοτικά, όμως οι φαρμακοβιομηχανίες αρνούνται πεισματικά να επενδύσουν σε αυτό τον τομέα. «Η παραγωγή τους όλο και μειώνεται και η αιτία είναι οικονομικής φύσεως. Οι επενδύσεις των φαρμακοβιομηχανιών σε νέα φάρμακα αφορούν κυρίως χρόνιες παθήσεις, αφού το έδαφος είναι προσοδοφόρο. Αντιθέτως η θεραπεία με αντιβιοτικά είναι βραχυχρόνια και στο τέλος υπάρχει ο φόβος ότι τα μικρόβια θα αναπτύξουν αντοχήσυνεπώς θα αχρηστευτεί και το νέο αντιβιοτικό», υπογραμμίζει ο δρ Καρς.

Έχει υπολογιστεί ότι από τη στιγμή που μια φαρμακοβιομηχανία θα καταπιαστεί με τη μελέτη ενός νέου αντιβιοτικού, έως ότου το λανσάρει στην αγορά μεσολαβούν κατά μέσο όρο 15 χρόνια ενώ το κόστος αγγίζει τα 4,5 δισ. δολάρια! Όσο για τις πιθανότητες να εμφανίσει τοξικότητα, είναι μεγάλες.

Ο χρόνος ωστόσο μετράει αντίστροφα καθώς, όπως διαπιστώνει ο δρ Καρς, «ήδη βλέπουμε ότι υπάρχουν βακτήρια για τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον θεραπεία».

Αυτή τη στιγμή, στο ΕCDC, ομάδα ειδικών επιστημόνων, μη έχοντας άλλη επιλογή, προσπαθεί να εντοπίσει ουσίες δραστικές που έχουν δημιουργηθεί από μικρές εταιρείες με στόχο να πείσει τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες να τις αγοράσουν και να τις προωθήσουν.

Εγκληματική η λήψη χωρίς συνταγή γιατρού

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ αντισηπτικών κάθε φορά που το προσωπικό έρχεται σε επαφή με ασθενείς και η αλλαγή γαντιών, είναι η πρώτη συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί. Και αυτό, γιατί τα χέρια είναι το «όχημα» μέσω του οποίου εξαπλώνονται τα μικρόβια και μολύνονται οι ΜΕΘ.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να σταματήσει η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. «Οι νοσοκομειακοί γιατροί συχνά, υπό το άγχος μια πιθανής λοίμωξης, χορηγούν ευρέος φάσματος αντιβιοτικά. Αντίθετα, πρέπει να γίνονται καλλιέργειες στο νοσοκομείο ώστε να εντοπίζεται σε κάθε περίπτωση το βακτήριο που ευθύνεται για τη λοίμωξη και συνεπώς να γίνεται ανάλογη χρήση αντιβιοτικών», επισημαίνει η κ. Γιαμαρέλλου, ενώ σπεύδει να προσθέσει ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα «δεν ξέρω τι μας περιμένει».

Πάντως, όπως τονίζουν οι πολίτες, έχουν και αυτοί ευθύνη: άλλoτε αγοράζουν μόνοι τους αντιβιοτικά ή χρησιμοποιούν, χωρίς να ζητήσουν ιατρική συμβουλή, αυτά που έχουν φυλάξει στο σπίτι τους από προηγούμενη χρήση! Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο νοσοκομείο «Αττικόν», τα Ελληνόπουλα παίρνουν αντιβιοτικά με τη… σέσουλα. Ειδικότερα, οι ερευνητές μελέτησαν 900 παιδιά της Νοτιοδυτικής Αττικής, αφού πρωτίστως είχαν δώσει οδηγίες στους παιδιάτρους: στους μισούς παραχωρήθηκε ένα ειδικό τεστ, το οποίο εντοπίζει τον στρεπτόκοκκο μέσα σε μόλις δέκα λεπτά, ενώ οι άλλοι μισοί συνέχιζαν να κάνουν ό,τι συνήθιζαν. Το αποτέλεσμα; Τα παιδιά που έκαναν το τεστ πήραν αντιβιοτικά μόνον σε ποσοστό 28%, ενώ στην άλλη περίπτωση το αντίστοιχο ποσοστό άγγιξε το 78%. Δηλαδή στο 50% των παιδιών είχαν χορηγηθεί άχρηστα αντιβιοτικά για ιώσεις.

Έτσι άλλωστε εξηγείται το γεγονός πώς ο στρεπτόκοκκος έχει αναπτύξει αντοχή έως και 35% σε μία μεγάλη γκάμα αντιβιοτικών που χορηγούνται από το στόμα όταν υπάρχει πύον στον λαιμό, ενώ ο πνευμονιόκοκκος έχει αντοχή σε ποσοστό περίπου 60%. Το αποτέλεσμα είναι να προδικάζεται θεραπευτική αποτυχία περίπου στο 50% των ασθενών.

Μάρθα Καϊτανίδη, Εύη Σαλτού, “Τα Νέα”

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ - κυκλοφορεί

Έγχρωμο, πολυσέλιδο, με όλες τις οικολογικές ταινίες.

Κυκλοφορεί με δυο εξώφυλλα.

Με θέμα «Οικολογία και Σινεμά» κυκλοφορεί και φέτος, για 23η χρονιά, το Οικολογικό Ημερολόγιο (τσέπης, τσάντας κτλ) του 2009. Πρόκειται για το γνωστό ετήσιο θεσμό του οικολογικού κινήματος της χώρας μας, που συντροφεύει την καθημερινότητα κάθε ευαίσθητου πολίτη.

Μέσα στις 288 έγχρωμες και καλαίσθητες σελίδες του (12×16,5 εκ.) μπορεί κανείς να βρει, εκτός από τις κλασσικές πληροφορίες ενός ημερολογίου (γιορτές, πανσέληνους κτλ), τις επετείους με οικολογικό, ειρηνιστικό και εναλλακτικό κοινωνικό-πολιτικό περιεχόμενο, το ημερολόγιο της γυναικείας περιόδου, επιλεγμένες προτάσεις για τα οικολογικά και περιβαλλοντικά βιβλία που κυκλοφορούν, όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, υγιεινής διατροφής κτλ στην Ελλάδα, τις οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.α.

Φέτος το Οικολογικό Ημερολόγιο είναι αφιερωμένο σε κινηματογραφικές ταινίες που έχουν οικολογικό περιεχόμενο, υπόθεση και προβληματισμό. Ταινίες βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά και αγωνιστές για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, ταινίες για τη σχέση ανθρώπων/ζώων, έργα επιστημονικής φαντασίας με δυστοπικά φουτουριστικά περιβάλλοντα και κοινωνίες πληγμένες από οικολογική καταστροφή, ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή, τη διατροφή, την εξαθλίωση του «τρίτου» κόσμου, με προτάσεις φιλικές για το περιβάλλον, παιδικές ταινίες και κινούμενα σχέδια με οικολογικά μηνύματα για τους μικρούς μας φίλους, κλπ.

Το Οικολογικό Ημερολόγιο κυκλοφορεί σε 4.000 αντίτυπα, τιμάται μόνο 9 Ευρώ και διατίθεται στα βιβλιοπωλεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, στα καταστήματα υγιεινής διατροφής καθώς και μέσα από το δίκτυο των οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και των υποστηρικτών της πολιτικής οικολογίας.

Παραγγελίες στο e-mail μας (ecogreenslarissa@gmail.com)

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Πλήρης και άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Απαιτούνται πρωτοβουλίες στο διπλωματικό επίπεδο από την κυβέρνηση αλλά και διευκρινήσεις για τις κοινές ασκήσεις Ισραηλινής και Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας Να ανασταλεί η στρατιωτική συνεργασία με την κυβέρνηση του Ισραήλ αν δεν σταματήσουν άμεσα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και δεν ξεκινήσει διάλογος για επίλυση του Παλαιστινιακού

Ισραήλ και Χαμάς να συμφωνήσουν στους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που προτάθηκαν από Αίγυπτο και Γαλλία, ενώ η Ε.Ε. να εγκαταλείψει τον αναποτελεσματικό χειρισμό της διαρκούς ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και να προωθήσει μια διεθνή ειρηνευτική δύναμη στη λωρίδα της Γάζας, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, μαζί με τους Ευρωπαίους Πράσινους (οι ΟΠ είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος).

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν, επίσης, την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες στην περιοχή αλλά και να δώσει διευκρινήσεις για το χαρακτήρα των κοινών ασκήσεων των πολεμικών αεροποριών Ισραήλ και Ελλάδας τον Ιούνιο 2008 και για το κατά πόσο αυτές εντάσσονταν στην προετοιμασία των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ για τη Γάζα. Ζητούν, επίσης, να ανασταλεί η στρατιωτική συνεργασία με την κυβέρνηση του Ισραήλ αν δεν σταματήσουν άμεσα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και δεν ξεκινήσει διάλογος για επίλυση του Παλαιστινιακού.

Την απαίτηση για άμεση εκεχειρία για να επιτραπούν η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζεται απεγνωσμένα ο πολιορκημένος άμαχος πληθυσμός, η απομάκρυνση των τραυματιών και η ασφαλής καταφυγή των αμάχων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη ζώνη των συγκρούσεων, κατέθεσε και η Διεθνής Αμνηστία η οποία τόνισε τη δυσανάλογη επιθετικότητα των Ισραηλινών.

Οι συν-πρόεδροι της Ομάδας των Πράσινων/EFA στο Ευρωκοινοβούλιο, Μόνικα Φρασσόνι και ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, δήλωσαν πως η ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα σταματάει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα για 3 ώρες την ημέρα είναι πολύ λίγη και πολύ αργοπορημένη. Τίποτε λιγότερο από μια πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός δεν αρκεί για να αρχίσει η αντιμετώπιση της φριχτής ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεργάζονται με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στην προώθηση αποτελεσματικών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που θα πιέσουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνήσουν στους όρους μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που προτάθηκαν από Αίγυπτο και Γαλλία και υποστηρίχθηκαν από ΟΗΕ και ΗΠΑ. Το πιο επείγον βήμα είναι να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας (νερό, τροφή και ιατρική περίθαλψη) για να ανακουφίσει το δοκιμαζόμενο πληθυσμό στη Γάζα.
Τα καθοριστικά στοιχεία μιας ανακωχής είναι ξεκάθαρα. Διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση με τον άμεσο τερματισμό της εισβολής και των βομβαρδισμών και να συμμετάσχουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ζητάνε να σταματήσει η Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες ενάντια στο Ισραήλ και να κλείσουν τα παράνομα τούνελ για να σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Γάζα. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να ανοίξουν από το Ισραήλ αλλά και από την Αίγυπτο τα σύνορα προς τη Γάζα για να εισέλθει ανεμπόδιστα η ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δικαιωθεί στην απόφασή του τον περασμένο μήνα να αρνηθεί να εξετάσει αίτημα του Συμβουλίου για αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, όπως και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, καλούμε και το Συμβούλιο να αναθεωρήσει αυτή την απαράδεκτη απόφαση για αναβάθμιση σχέσεων αν δεν σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και δεν ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες για τη λύση του παλαιστινιακού. Είναι πλέον πιο φανερό από κάθε άλλη φορά ότι το Ισραήλ δεν σέβεται τις συνθήκες με τις οποίες θα προχωρήσει μια συμφωνία, ειδικά αυτές του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο κάνουμε έκκληση για έρευνα από ανεξάρτητους διεθνούς οργανισμούς για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχτηκαν από κάθε πλευρά σε αυτή τη σύγκρουση.

Η Ε.Ε. πρέπει να εγκαταλείψει τον περιορισμένο και αναποτελεσματικό χειρισμό της διαρκούς ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει και σε διμερές επίπεδο από το Ισραήλ να επιτρέψει στην ανθρωπιστική βοήθεια και στα διεθνή ΜΜΕ να εισέλθουν στη Γάζα και να ζητήσει από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν να ανοίξει από την πλευρά της τα σύνορα για τους πρόσφυγες, τον άμαχο πληθυσμό και την ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν την προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματα να πείσει το Συμβούλιο να αρχίσει αμέσως ετοιμασίες για ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη λωρίδα της Γάζας με ευρωπαϊκή καθοδήγηση, η οποία θα περιλαμβάνει και μονάδες από αραβικές χώρες.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση:

-να υποστηρίξει ενεργά μια τέτοια θέση και να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες που θα αναβαθμίσουν το ρόλο της χώρας ως παράγοντα που μπορεί να πάρει ενεργά μέρος στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων

- να αναλάβει σχετικές διπλωματικές προσπάθειες και να μην παραμένει θεατής. Σε περίπτωση που το Ισραήλ δεν ανταποκριθεί στις σχετικές πρωτοβουλίες η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναστείλει τη στρατιωτική συνεργασία με τον Ισραήλ,

Ζητάμε, επίσης, από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με το χαρακτήρα των κοινών ασκήσεων των πολεμικών αεροποριών Ελλάδας και Ισραήλ την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου 2008 και κατά πόσο αυτές συνδέονταν με την προετοιμασία των Ισραηλινών για τις αεροπορικές και στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα, που απ’ ότι φαίνεται προετοιμάζονταν εδώ και μήνες, ή/και με άσκηση –πρόβα βομβαρδισμού του Ιράν, όπως ισχυρίστηκε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Time στις 20/6/2008. Υπενθυμίζουμε ότι στις ασκήσεις εκείνες είχαν πάρει μέρος περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη F-16 και F-15 καθώς και ελικόπτερα, που πρωταγωνιστούν αυτή την περίοδο στις πολεμικές επιχειρήσεις. Εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού είχε δηλώσει τότε ότι «η αεροπορία της χώρας πραγματοποιεί συχνά ασκήσεις προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που υπάρχουν για το Ισραήλ».


Aπό την Εκτελεστική Γραμματεία