Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Δεντροφύτευση στον Πλατύκαμπο

Η δενδροφύτευση που οργάνωσε Εξωραϊστικος Συλλόγος Πλατυκάμπου "Πολίτες για Ποιότητα Ζωής" πήγε καλά! :)
Με πολύ κέφι μεγάλοι αλλά κυρίως τα παιδιά φύτεψαν και υιοθετήσαν τα δέντρα τους και ανέλαβαν να τα φροντίζουν.
Στο τέλος γλυκαθήκαμε με Φαρσαλινό χαλβά :)

Εδώ μερικές απο τις φωτογραφίές.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Έτσι για την ιστορία. (Το δάσος στα Πλατανούλια)

Αρχές Οκτώβρη του 2007, κάποιοι δραστήριοι και ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι των Πλατανουλίων επισκέφτηκαν το γραφείο των Οικολόγων Πράσινων για να ρωτήσουν εάν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για το δάσος που χάνονταν από καταπατήσεις, κοπές δέντρων, ανεξέλεγκτη βόσκηση και το σοβαρότερο από αμμοληψίες (όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες και το βίντεο που τραβήξαμε από ψηλά με αεροπλάνο).

Χάρη στην ομαδική δουλειά και συνεργασία με δικηγόρους, δημοσιογράφους και φίλους, το θέμα πήρε διάσταση.

Η ανταπόκριση της νομαρχίας (οφείλουμε να πούμε) ήταν άμεση αλλά όχι ολοκληρωμένη, μιας και δεν υποχρέωσε τους επιχειρηματίες, που έβγαλαν δεκάδες εκατομμύρια από τις αμμοληψίες, να αποκαταστήσουν την περιοχή που καταστρέφανε επί χρόνια.

Στο ερχόμενο διάστημα θα επισκεφτούμε τον νομάρχη να συζητήσουμε τη πιθανότητα να υποχρεωθούν οι επιχειρηματίες ν’ αποκαταστήσουν το μέρος.








Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Παγκόσμια ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων

Εγώ όταν γεννήθηκα ήμουν μαύρος,
όταν μεγάλωσα ήμουν μαύρος,
όταν κάθομαι στον ήλιο είμαι μαύρος,
όταν κρυώνω είμαι μαύρος,
όταν τρομάζω είμαι μαύρος,
όταν πεθάνω είμαι μαύρος…

Εσύ όταν γεννήθηκες ήσουν ροζ,
όταν μεγάλωσες ήσουν άσπρος,
όταν κάθεσαι στον ήλιο είσαι κόκκινος,
όταν κρυώνεις είσαι μπλε,
όταν τρομάζεις είσαι κίτρινος,
όταν αρρωσταίνεις είσαι πράσινος,
όταν πεθάνεις είσαι γκρι…

Και έχεις το θράσος να λες εμένα “Έγχρωμο”;
***
Από την ίδρυσή μας (Δεκ. 2002) οι Οικολόγοι Πράσινοι διακηρύσσουμε ότι η δικιά μας πρόταση είναι ανεκτική: εμπνέεται από τις πιο ριζοσπαστικές ανθρωπιστικές παραδόσεις, στοχεύει στην ανάπτυξη μιας ανοιχτής, πολυπολιτισμικής κοινωνίας, που αρνείται το ρατσισμό και την ξενοφοβία, μιας Ευρώπης αλληλέγγυας στους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους λαούς του “Τρίτου” Κόσμου.

Η πρότασή μας είναι διεθνιστική: Καλλιεργεί την αλληλεγγύη των κινημάτων και τη συνεργασία των λαών, χωρίς προκαταλήψεις και εθνικιστικές περιχαρακώσεις. Υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων και δεν θεωρεί ότι η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων οπουδήποτε είναι «εσωτερική» υπόθεση των κρατών.

Ειδικά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, για τους Οικολόγους Πράσινους, αποτελούν πλούτο και όχι απειλή. Προϋπόθεση, όμως, για να έρθει ο πλούτος αυτός στην επιφάνεια, είναι η αποδοχή της παρουσίας τους και η ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία μας, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά τους στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στην αναζωογόνηση επαγγελμάτων, ολόκληρων περιοχών (αγροτικών και άλλων) αλλά και σχολικών μονάδων, τη στήριξη που έχουν προσφέρει σε ηλικιωμένους και άτομα που έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητη η παραχώρηση «διπλής υπηκοότητας» σε όσους διαμένουν στη χώρα μας για χρόνια αλλά και του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε συνδικαλιστικό, τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα από την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Επιπλέον, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου τόσο εντός της Ελλάδας ώστε να εκλείψει η μαύρη εργασία και η όξυνση της φτώχειας που γεννάει ρατσισμό, όσο και διεθνώς, όπου μεγάλες περιοχές του πλανήτη οδηγούνται σε οικονομική κατάρρευση, καταστροφή των φυσικών πόρων, φτώχεια και μαζική μετανάστευση σε αναζήτηση καλύτερου μέλλοντος.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Age of Stupid - Η εποχή των ηλιθίων



Το Age of StupidΗ εποχή των Ηλιθίων) είναι ένα νέο υβρίδιο ντοκιμαντέρ και δραματικής ταινίας της σκηνοθέτη Φράνυ Άρμστρονγκ που έκανε πρεμιέρα το σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο Λονδίνο.

Η φράση αυτή προέρχεται από τα λόγια του Άλβιν Ντιβερνέ, ενός από τον ηρώων της ταινίας, που είπε: «Είμαι της άποψης ότι βάση την διαχείριση ή κακοδιαχείριση των φυσικών πόρων τα τελευταία 100 χρόνια, θα έπρεπε να μετονομάσουμε τον αιώνα ως την Εποχή της Άγνοιας, την Εποχή των Ηλιθίων.»

Στην ταινία ο βραβευμένος ηθοποιός Πήτ Ποσλγουείτ (Οι Συνήθεις Ύποπτοι, Στο όνομα του Πατρός) υποδύεται έναν ηλικιωμένο άντρα που ζει στον κατεστραμμένο από την κλιματική αλλαγή πλανήτη του 2055. Είναι ο διαχειριστής του «Παγκόσμιου Αρχείο», μιας αποθηκευτικής εγκατάστασης, στην πλέον χωρίς πάγους περιοχή της Αρκτικής, που περιλαμβάνει όλα τα ανθρώπινα επιτεύγματα, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή ο πλανήτης θα ξαναγίνει κατοικήσιμος.

Ο αρχειοθέτης αναρωτιέται γιατί δεν αποφύγαμε το μοιραίο, και στην αναζήτηση του μελετάει υλικό βίντεο με τις ιστορίες έξι χαρακτηριστικών ατόμων της εποχής, από το 1950 έως το 2008, πριν την καταστροφή.

Αυτό που κάνει την ταινία ακόμη πιο ξεχωριστή είναι ο τρόπος που επέλεξε η σκηνοθέτης για την παραγωγή και διανομή της. Είναι πράγματι επαναστατικό πως ο προϋπολογισμός των 490 χιλιάδων ευρώ συγκεντρώθηκε από τις εισφορές ενός πλήθους συνολικά 228 επενδυτών, που αγόρασαν μετοχές της ταινίας που ξεκινούσαν από 500 ευρώ. Αυτό έδωσε την δυνατότητα στην σκηνοθέτη να νοιώθει πραγματικά ανεξάρτητη στην έκφραση της αλλά και είχε στην διάθεση της ένα έτοιμο δίκτυο εθελοντών που βοήθησαν σε κάθε φάση της παραγωγής. Η πρωτοφανής αυτή οργάνωση έγινε το θέμα σε αρκετά άρθρα εφημερίδων και βοήθησε και στην διαφήμιση της ταινίας.

Για την βραδιά της πρεμιέρας, η ομάδα παραγωγής μελέτησε κάθε πλευρά της έτσι ώστε να είναι η πρώτη πραγματικά οικολογική πρεμιέρα. Ακόμη και τα οχήματα που θα μεταφέρουν τους συντελεστές κινήθηκαν με βιοκαύσιμα από ανακυκλωμένο λάδι τηγανίσματος από φαστ-φουντ του Λονδίνου, η μαρκίζα του θεάτρου έπαιρνε ρεύμα από φωτοβολταϊκά πάνελ και το θέατρο θα θερμαινόταν με 5000 εφημερίδες που μαζεύτηκαν από το μετρό. Το ενεργειακό αποτύπωμα της ταινίας υπολογίστηκε πως είναι 94,270 Kg Co2 ίσο, δηλαδή, με τις ετήσιες εκπομπές για 8 ευρωπαίους πολίτες.

Η ταινία επίσης παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να επηρεάσει αυτούς που θα πάρουν τις σημαντικότερες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Θα είναι επίσης μέρος της καμπάνιας της WWF και της Greepeace που θα καταλήξει στην Σύνοδο της Κοπενχάγης τον Δεκέμβριο.

Ολές οι πληροφορίες για την ταινία βρίσκονται στη σελίδα www.ageofstupid.net . Η ταινία αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα μέσα στο έτος.

Ποιοι καλύπτουν το στραγγαλισμό των μικρών επιχειρήσεων;

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιείται απεργία πείνας από επιχειρηματία και μάλιστα για θέματα ελευθερίας ανταγωνισμού. Η απεργία πείνας του μικροεπιχειρηματία κ. Θεόδωρου Τενέζου, που συνεχίζεται για 32η μέρα έξω από τα γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού και μεταδίδεται σε 24ωρη βάση από το www.stopcartel.org, θέτει σοβαρότατα ζητήματα για τη λειτουργία καρτέλ και τις επιπτώσεις τους σε μικρότερες επιχειρήσεις.

Ο απεργός πείνας διαμαρτύρεται για τα μεγάλα συμφέροντα και τα καρτέλ που έχουν καταλάβει το χώρο του χάλυβα με την ανοχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επιβάλλοντας τεχνητά υψηλές τιμές στην αγορά, εξοντώνοντας μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δε «συμμορφώνονται» και οδηγώντας τους εργαζομένους τους στην ανεργία. Αναφέρει ότι κατέθεσε καταγγελία με αναλυτικά στοιχεία (πίνακες και τιμολόγια των εταιρειών του καρτέλ με ταυτόχρονες και ίδιες αυξήσεις των τιμών κ.λπ.) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά αυτή χρειάστηκε δύο ολόκληρα χρόνια για να ασχοληθεί και τελικά δε διαπίστωσε τίποτε. Στο μεταξύ η επιχείρησή του αναγκάστηκε να κλείσει από τεχνητή οικονομική ασφυξία.

Η περίπτωσή του έχει ήδη γίνει γνωστή και στο εξωτερικό, από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, εκθέτοντας για μια ακόμη φορά τη χώρα μας.

Ανάλογες καταγγελίες υπάρχουν και για σειρά άλλων κλάδων, όπως αγροτικά προϊόντα, τυποποιημένα τρόφιμα, υπηρεσίες. Βασικότερο όμως είναι ότι το κόστος ζωής στην Ελλάδα είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη, ενώ οι παράνομοι μηχανισμοί ελέγχου της οικονομίας στερούν από τη χώρα μας αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατατάσσεται μόνιμα τελευταία στον κόσμο σε αποδοτικότητα, σύμφωνα με τους ετήσιους πίνακες της επιθεώρησης Global Competition Review και η Ελλάδα θεωρείται "μαύρη τρύπα" του ανταγωνισμού στην Ευρώπη. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η χρόνια υποχρηματοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού από την κυβέρνηση, που περιορίζει τη στελέχωσή της πολύ κάτω από το ελάχιστο απαραίτητο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε να διερευνηθεί πλήρως η συγκεκριμένη υπόθεση και να εξεταστούν σε βάθος οι βαρύτατες κατηγορίες που απευθύνει ο απεργός πείνας εναντίον συγκεκριμένων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού για παράνομη προστασία επιχειρήσεων τις οποίες όφειλαν να ελέγχουν.

Παράλληλα θεωρούμε απαραίτητη μια σειρά μέτρων που θα κατοχυρώσουν πλήρη διαφάνεια και αποτελεσματική προστασία των πολιτών από καρτέλ και άλλες παράνομες πρακτικές επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη σημασία θα έχει η επαρκής προστασία όσων υποβάλλουν καταγγελίες από τα οικονομικά αντίποινα των καταγγελλομένων, ώστε να αποδυναμωθούν οι μηχανισμοί που κρατούν κλειστά τα στόματα όσων «γνωρίζουν».

H Εκτελεστική Γραμματεία

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ! Earth Hour ~ Η ώρα της Γης

Η ώρα της Γης! Οι πρώτες παγκόσμιες "εκλογές" το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009. Ποιοι είναι οι υποψήφιοι; Η Γη και η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πως ψηφίζουμε; Αν είστε υπέρ της Γης, το Σάββατο 28 Μαρτίου θα πρέπει να κλείσετε όλα τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι σας από τις 20:30 μέχρι τις 21:30 τοπική ώρα.

Εσείς τι θα ψηφίσετε;;;

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Τραγούδια υποψήφια για την ευρωπαϊκή καμπάνια των Οικολόγων Πράσινων

Οσοι ενδιαφέρονται να ψηφίσουν μπορούν εδώ http://europeangreens.eu/topmenu/login/

Simeon Somlev & Marina Dragomiretzkaya – Green it on


Dan Boyle – The Next Generation


Anna Fernhout – Act now


Maarten Rischen & Patrick Pelman – Think Big Vote Green


Noah Finn – A Green New Deal

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Η αλήθεια για την επένδυση στις Νηες



ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΛΜΥΡΟΥ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Ενώ το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας και το Δημοτικό Συμβούλιο Σούρπης τάχθηκαν, κατά πλειοψηφία όμως, υπέρ της επένδυσης στις Νηες, την άποψη αυτή δεν την υποστήριξε ούτε ένας, μα ούτε ένας, κάτοικος της περιοχής. Αυτή η πλήρης απομόνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Σούρπης από τους κατοίκους της περιοχής ήταν χαρακτηριστική και με τον τρόπο αυτό αποδείχθηκε περίτρανα ότι τα καθρεφτάκια και οι χάντρες δεν συγκινούν πλέον τους «ιθαγενείς». Όσοι κάτοικοι τοποθετήθηκαν, απέδειξαν, τεκμηριωμένα, ότι η επένδυση αυτή δεν είναι επωφελής για την περιοχή, αντίθετα απειλεί να καταστρέψει το ευαίσθητο οικοσύστημα στις Νηες. Αξιοσημείωτη είναι όμως η παρουσία πολλών Δημάρχων, ακόμα και από περιοχές που δεν έχουν καμία σχέση με την επένδυση, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της, αν και δεν τους αφορά (χαρακτηρίστηκε από ομιλητή ως η «εαρινή σύναξη των δημάρχων», κατά τον παρόμοιο τίτλο γνωστής ταινίας).
Γύρω από αυτή την επένδυση έχουν καλλιεργηθεί οι εξής μύθοι:
Μύθος 1ος: Η επένδυση είναι τουριστική. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για επένδυση real estate (δόμηση) και δευτερευόντως τουριστικού χαρακτήρα, αφού πρόκειται να κατασκευαστούν περίπου 1.200 κτίσματα(!) πολλά από τα οποία προφανώς προορίζονται για πώληση, ποιος ξέρει σε ποιους;
Μύθος 2ος: Η επένδυση θα βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής. Δεν είμαστε κατά των επενδύσεων γενικά. Είμαστε όμως, ειδικά για τον τουρισμό, υπέρ της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας, που εξασφαλίζει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας, κυρίως από τον τοπικό πληθυσμό..
Μύθος 3ος: Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας: Το «έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί». Μόνο που έχει καταντήσει «καραμέλα» πικρή. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ιδία αντίληψη από την επένδυση Λούλη και τις δεξαμενές Κούτλα και δεν μπορούν πλέον να εξαπατηθούν.
Μύθος 4ος: Η περιοχή δεν έχει καμία οικολογική ή γεωργική αξία: Η περιοχή είναι πανέμορφη και είναι γη υψηλής παραγωγικότητας, η οποία αποχαρακτηρίστηκε για να εξυπηρετηθούν οι επενδυτές. Υπάρχουν δε και εκτάσεις οι οποίες είναι δασικές και οι οποίες επιχειρείται επίσης να αποχαρακτηριστούν.
Μύθος 5ος: Η έκταση ανήκει στην Μητρόπολη. Στο θέμα αυτό έγινε πολύ συζήτηση χθες στη Σούρπη. Η κατοχή της περιοχής από τη Μητρόπολη αμφισβητείται τεκμηριωμένα από τους νομικούς που έχουν ασχοληθεί με το θέμα αυτό, οι οποίοι έχουν διαπιστώσει ότι η εκτάσεις αυτές ανήκουν στο Δημόσιο.
Μύθος 6ος: Υπάρχει αφθονία νερού και μπορεί να γίνει αφαλάτωση: Οι επενδύσεις αυτές έχουν τεράστια κατανάλωση νερού αφού σε κάποιες περιόδους μπορεί να διαμένουν εκεί 3-5.000 άτομα. Οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει αφθονία νερού και όσο υπάρχει δεν είναι καλής ποιότητας. Κάποιοι υπολογίζουν στο νερό του φράγματος Μαυρομάτη, αλλά κάνουν λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο γιατί οι κάτοικοι χρειάζονται το νερό αυτό για τις δικές τους ανάγκες. Αν γίνει δε αφαλάτωση θα δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στον κλειστό κόλπο Νηες
Μύθος 7ος: Η επένδυση θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα της περιοχής. Τα παραδείγματα που έχουμε (Λούλης, Χαλυβουργία, δεξαμενές Κούτλα, λιμάνι Βόλου) κανένα πρόβλημα δεν έλυσαν. Μόνο το περιβάλλον κακοποίησαν.
Μύθος 8ος: Θα τηρηθεί η αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία: Έχουμε πικρή πείρα από τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Οι κάτοικοι της περιοχής μας γνωρίζουν πόσο η ΑΓΕΤ η Χαλυβουργία και άλλες μονάδες τηρούν την «αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία» Λυπούμαστε δεν θα πάρουμε!
Είναι παρήγορη η διαπίστωση ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αντιληφθεί τί τους περιμένει. Όπως διαπιστώθηκε χθες, κανένας πολίτης δεν υποστήριξε τις θέσεις του Δημάρχου Σούρπης κ. Καραγκιόζογλου.
Αντίθετα ομόφωνα στο τέλος εγκρίθηκε το εξής ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Οι πολίτες, οι κινήσεις και οι οικολογικές οργανώσεις που συγκεντρώθηκαν χθες Τρίτη 10 Μαρτίου 2009 στην αίθουσα του Γυμνασίου Σούρπης, αφού άκουσαν τις τοποθετήσεις των παρισταμένων κρίνουν τη συγκεκριμένη επένδυση στις Νηες του Δήμου Σούρπης καταστροφική για το περιβάλλον, την οικονομία της περιοχής και τους πολίτες της Σούρπης. Και μάλιστα σε μια περιοχή που ανήκει στο δημόσιο και όχι στους καταπατητές. Δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για την πράσινη ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής μακριά από τις «κατακτητικές» και ληστρικές διαθέσεις του κεφαλαίου, που έχει αποδείξει πάντοτε μέχρι σήμερα ότι δε σέβεται, ούτε το περιβάλλον, ούτε τους εργαζόμενους, ούτε τους πολίτες.

Για την «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»: Χρήστος Καραζούπης
Για την ΠΠΜ: Κώστας Βολιώτης

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος στο ευροψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων


Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ

ΣΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Ο ηθοποιός και ενεργός πολίτης Αντώνης Καφετζόπουλος είναι το νέο πρόσωπο που προστέθηκε στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων για τις ευρωεκλογές, ενισχύοντας με την συμμετοχή του την προσπάθεια να αλλάξουμε τόσο τις πολιτικές, όσο και τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, σκεφτόμαστε και δρούμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ελπίζω», δήλωσε ο γνωστός ηθοποιός, «να πετύχουμε το στόχο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που προσδοκώ ότι θα βάλει νέες ριζοσπαστικές δυνάμεις, όπως είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι, στο πολιτικό μας σύστημα και θα ανοίξει το δρόμο για την εκλογή εκπροσώπων των Οικολόγων Πράσινων και στην ελληνική βουλή».

Όπως δήλωσε ο Αντώνης Καφετζόπουλος, “στην εποχή μας το περιβάλλον και η υγεία μας είναι κυκλωμένα από ένα δυσοίωνα σκοτεινό νέφος, που εμποδίζει τις προβλέψεις για το μέλλον του καθενός μας, αλλά και της κοινωνίας γενικά. Φαίνεται ότι για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία είμαστε στα πρόθυρα μιας μη αναστρέψιμης, καθολικής ανατροπής του κλίματος, που μπορεί να σημάνει ακόμα και το τέλος της παρουσίας μας εδώ. Φαίνεται ότι για τα κρίσιμα μεγέθη αυτής της αλλαγής ευθυνόμαστε εμείς και οι δραστηριότητές μας. Η ρύπανση και εξάντληση των εδαφών, η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που έτσι κι αλλιώς θα εξαντληθούν, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η συμβολή μας στη μείωση της βιοποικιλότητας, είναι λόγοι,- που ο καθένας από μόνος του-, είναι ικανός να καταστρέψει τη ζωή μας, τουλάχιστον έτσι όπως τη γνωρίσαμε τα τελευταία είκοσι χιλιάδες χρόνια.

Είναι φανερό, κατά τη γνώμη μου, ότι το υπάρχον παγκόσμιο πολιτικό σύστημα δεν είναι πια το κατάλληλο εργαλείο με το οποίο μπορούν να παρθούν επείγουσες και δραστικές αποφάσεις, να δημιουργηθούν συναινέσεις και συμφωνίες που θα έδιναν ελπίδα για κάποια λύση. Λύση, η οποία αναγκαστικά λόγω της πολυπλοκότητας του προβλήματος, δεν μπορεί παρά να είναι αντίστοιχα πολύπλοκη, αλλά και πρωτοφανής. Λύση, που θα πρέπει, ταυτόχρονα, να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, σκεφτόμαστε και δρούμε.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κανείς και την ελληνική ιδιομορφία, όπως τις ιδεοληψίες που «δέρνουν» την κοινωνία μας, τη διαφθορά, την έλλειψη πίστης στην συλλογικότητα, καθώς επίσης και ένα ιδιαίτερα παρακμασμένο πολιτικό σύστημα, τότε είναι επιτακτική και επείγουσα η ανάγκη να γίνει κάτι. Έχουμε ανάγκη από καινούργιες ιδέες, καινούργιους σχηματισμούς και καινούργια μέσα δράσης.

Η δημοκρατία και η συνεχής διεύρυνση της, η προσήλωση στα πραγματικά μεγέθη και δεδομένα, δηλαδή στην αλήθεια, είναι τα μέσα που διαθέτουμε.

Θέλω να συμβάλλω κι εγώ, με τη συμμετοχή μου σε μια μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων για τις ευρωεκλογές, στην προσπάθεια να εκπροσωπηθούν οι Έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι στην ευρωβουλή. Ελπίζω να πετύχουμε το στόχο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που προσδοκώ ότι θα βάλει νέες ριζοσπαστικές δυνάμεις στο πολιτικό μας σύστημα και θα ανοίξει το δρόμο για την εκλογή εκπροσώπων των Οικολόγων Πράσινων και στο ελληνικό κοινοβούλιο. Θα βοηθήσω στο μέτρο του δυνατού και την ευρωπαϊκή καμπάνια των Ευρωπαίων Πράσινων μια και πιστεύω ότι οι λύσεις σήμερα πρέπει να είναι ευρωπαϊκές και παγκόσμιες».

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων που συνεδρίασε το Σάββατο 7/3, συζητώντας μεταξύ άλλων και τα θέματα της συμπλήρωσης του ψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων για τις υπόλοιπες τιμητικές θέσεις, αποδέχτηκε ομόφωνα την υποψηφιότητα του Α. Καφετζόπουλου με τους Οικολόγους Πράσινους, θεωρώντας την ιδιαίτερα τιμητική.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

"ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" στο χρώμα του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΗΛΙΟΥ;

Η παρουσίαση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την «Πράσινη Ανάπτυξη» επιβεβαιώνει δυστυχώς τη διαχρονική του τακτική να υπόσχεται στους πάντες τα πάντα.

Μια πρώτη ανάγνωση των δηλώσεων του προέδρου του, αλλά και της επίσημης περίληψης του κειμένου διαλόγου που κατέθεσε, δείχνει ότι οι άνθρωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε δεν έχουν κατανοήσει το νόημα των πράσινων προτάσεων, είτε δεν είναι διατεθειμένοι να πουν την αλήθεια στους πολίτες.
  • Χρειάζεται κάποιος να τους εξηγήσει ότι η «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι ο επόμενος πακτωλός για κάθε πικραμένο, αλλά ένα πλαίσιο για επείγουσες οικονομικές παρεμβάσεις που θα αμβλύνουν τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης και θα προσφέρουν πολύτιμη ανάσα χρόνου στα περιβαλλοντικά μέτωπα, ανοίγοντας το δρόμο για άλλα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης.
  • Δεν έχει ως τώρα επινοηθεί είδος πράσινης ανάπτυξης, με ή χωρίς εισαγωγικά, συμβατό με τις σημερινές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το επίδομα θέρμανσης, την εκτροπή του Αχελώου, τα γήπεδα γκολφ, τους νέους αυτοκινητοδρόμους στην Αττική ή την εκτός Σχεδίου δόμηση.
  • Αποτελούν μάλλον δυσοίωνη απειλή οι θριαμβολογίες για το σχεδιασμό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που είχαν χαρακτηρισθεί παράδειγμα προς αποφυγή από τις διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις.
  • Για όσους ενδιαφέρονται, τέλος, για λεπτομέρειες, αξίζει την προσοχή ότι οι προτεινόμενοι στόχοι για την «πράσινη ενέργεια» μόλις που φτάνουν το στόχο που πρόσφατα διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση της ΝΔ και παραμένουν κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε.
Είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να ανταποκριθεί επικοινωνιακά στην απαίτηση της κοινωνίας για «κάτι πιο πράσινο», χωρίς να θυσιάσει καμιά από τις αγκυλώσεις που σφράγιζαν μέχρι τώρα την πολιτική της. Σε μια εποχή που κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων αναγκάζονται να προωθήσουν κάποιες πράσινες επενδύσεις, η Ελλάδα αντιμετωπίζει έτσι ορατό κίνδυνο να βιώσει την τάση αυτή ως απλή επικοινωνιακή σαπουνόφουσκα, πετώντας στα σκουπίδια τη μόνη ορατή ευκαιρία της για ουσιαστική έξοδο από την κρίση.

Τελικά το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει με τον τρόπο του, πόσο δύσκολο είναι να προχωρήσουν τα υπάρχοντα κόμματα σε δειλά έστω οικολογικά ανοίγματα, χωρίς μακροχρόνια πίεση από ισχυρό πράσινο κίνημα. Για όσους λοιπόν ενδιαφέρονται για το «πρασίνισμα» των κομμάτων τους, η ενίσχυση των Οικολόγων Πράσινων και η οικοδόμηση θεματικών πλειοψηφιών στην κοινωνία αποτελεί βραχυπρόθεσμα τον αποτελεσματικότερο δρόμο.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Ο.Π.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Για τους Οικολόγους Πράσινους. "Πρώτο Θέμα" 8/3/09










Για τη Μαρία Βασιλάκου











Για τον Μιχάλη Τρεμόπουλο


Δημοσιεύσεις του Πρώτου Θέματος για τους επικεφαλείς του ευροψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων... αρχίζουν να μας ανακαλύπτουν σιγά σιγά.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Νεοέλληνες: είμαστε και φαινόμαστε!

Ποιοί ειναι οι "Νεοέλληνες", απο την εκπομπή "Το κουτί της Πανδώρας", με τον Κώστα Βαξεβάνη.

Και ένα ενδιαφέρον άρθρο απο το http://thesa1nt.wordpress.com (το βάζουμε όπως είναι στο blog)

Ο κιμπάρης Νέο- Έλληνας.

Λοιπόν, διάβασε ένα στοιχείο: Η Ελλάδα είναι η Νο1 αγορά πολυτελών προϊόντων στον κόσμο. Στον Κόσμο. Στη Γη. Νούμερο ένα. Numero Uno. Δεν το λέω εγώ, private έρευνα της Nielsen το λέει για λογαριασμό μεγάλης εταιρίας. Είμαστε Νο1 σε κατά κεφαλήν κατανάλωση Porsche Cayenne, Νο2 στην κατανάλωση La Prairie, στην πρώτη πεντάδα σε όλες (όλες) τις μεγάλες και διάσημες μάρκες. Παγκοσμίως.
Παράλληλα, όπως προφανώς ξέρεις, η Ελλάδα δεν είναι η Νο1 χώρα στον κόσμο σε κατά κεφαλήν εισόδημα. Δεν είναι ούτε Νο2. Ούτε καν στην πρώτη εικοσάδα. Είναι κάπου στο Νο26-Νο28, ανάλογα με το ποια λίστα διαβάζεις. Το συμπέρασμα είναι προφανές: Είμαστε μικρομεσαίοι και ψωνίζουμε σαν μεγιστάνες. Δεύτερο συμπέρασμα (ίδιο με το πρώτο, με άλλα λόγια): Είμαστε αδαείς και ελαφρώς μπουρτζόβλαχοι, που ξοδεύουμε λεφτά που δεν έχουμε για να πάρουμε ρούχα που έχουνε απάνω το logo του brand φαρδύ-πλατύ.

Κάθε φορά που βλέπεις τη γραμματέα να σουλατσάρει με τσάντα 1500 ευρώ και παπούτσια των 500, η απορία δεν έχει να κάνει μόνο με την πηγή των χρημάτων, αλλά και με την πλήρη άγνοια της γραμματέως για την αξία του χρήματος. Είναι αλήθεια ότι ως λαός δυσκολευόμαστε λίγο με το concept, καθώς ιστορικά κουβαλάμε υπερβολικά πολλά κόμπλεξ, έχουμε ζήσει φτώχιες μεγάλες μέχρι σχετικά πολύ πρόσφατα, κι αυτό έχει περάσει με βλαβερές συνέπειες στην ψυχοσύνθεση των παππούδων και των μπαμπάδων μας και, μοιραία, και σε μας. Όλο αυτό το κιμπάρικο το Ελληνικό το στυλ, το “τα ‘χω και τα πετάω, κι αν δεν τα ‘χω, πάλι τα πετάω για να μοιάζει ότι τα ‘χω”, είναι ένα ψυχικό σύμπλεγμα με συγκεκριμένες ιστορικές καταβολές. Αλλά πρέπει να φταίει και κάτι άλλο, δεν μπορεί. Κι άλλες χώρες έχουν περάσει φτώχια, γιατί είμαστε εμείς οι πρώτοι στον κόσμο, οι χειρότεροι, οι πιο γκάου καταναλωτές της Γης;

Σύμφωνα με τη Nielsen, πουθενά στον κόσμο δεν γίνονται αυτά, ούτε στο Ντουμπάι, ούτε στις Μόσχες, ούτε στα Λονδίνα. Πουθενά. Μόνο εδώ είναι το φαινόμενο τόσο έντονο. Είναι, ομολογουμένως, περίεργο. Και στους καιρούς που ζούμε, είναι και τρομερά επικίνδυνο. Βλέπεις τις πανέμορφες, αψεγάδιαστες χαζοβιόλες να φορτώνουν τις κάρτες στους στο Attica (ή τις κάρτες των χαζοχαρούμενων τζιτζιφιόγκων από δίπλα) χωρίς να σκέφτονται αν θα έχουν δουλειά σε τρεις μήνες, ή αν θα έχουν τον τζιτζιφιόγκο, ή αν ο τζιτζιφιόγκος θα έχει δουλειά, αλλά τη ζώνη των 350 ευρώ πρέπει να την πάρουν οπωσδήποτε, είναι φοβερή. Την ώρα που η ίδια η χώρα κινδυνεύει με πτώχευση (δεν είναι αστείο), μια πιο υπεύθυνη καταναλωτική συμπεριφορά θα ήταν αυτονόητη -αλλά πού ξέραμε ποτέ το μέτρο για να το έχουμε στην καταναλωτική συμπεριφορά;

Στην Ολλανδία (Νο11 πλουσιότερη χώρα), όπου ως γνωστόν οι άνθρωποι είναι φρικτά τσιγκούνηδες, είχαν μια καλή ιδέα: Ένα μάθημα/σεμινάριο που διδάσκεται σε παιδάκια
http://financial.flash.gr/news/news1/2008/12/24/29910id/ ώστε να μάθουν να καταναλώνουν και να μην επηρεάζονται από τις διαφημίσεις.

Κάτι παρόμοιο δεν θα ήταν και πολύ αποτελεσματικό στην Ελλάδα, βέβαια, όπου οι γονείς είναι η καταλυτική επιρροή στο θέμα.



Νεοέλληνες: είμαστε και φαινόμαστε! from ecolarissa.com on Vimeo.

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Οι "άγνωστοι" Οικολόγοι Πράσινοι

Σπάνια μετέχουν σε συζητήσεις των τηλεοπτικών πάνελ, ακόμα πιο σπάνια γίνεται αναφορά στις πολιτικές τους δραστηριότητες.

Κι όμως, στις δημοσκοπήσεις καταφέρνουν να συγκεντρώνουν ποσοστά τα οποία κινούνται κοντά ή και πάνω από το κατώφλι του 3% που απαιτείται για την είσοδο στην Βουλή. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι αποτελούν ένα μεγάλο ερωτηματικό για πολλούς. Ποιοι είναι, ποιες πολιτικές πρεσβεύουν, τι προσδοκούν. Ελάχιστοι γνωρίζουν τα πρόσωπα του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα παρ' ότι αυτός καταφέρνει να επιλέγεται ακόμα και από το 4% των ερωτώμενων (δημοσκόπηση Marc 18/1/09) σε κάποιες μετρήσεις. Σε κάποιες άλλες εμφανίζονται με ποσοστά που κινούνται οριακά για την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση (GPO 3,1% 22/12/08) ή λίγο κάτω από αυτήν (MRB 2,2% 6/10/2008 ή Metron 2,2% 5.9.2008). Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως οι πιο πρόσφατες μετρήσεις (Alco, Focus, Marc, Public Issue) έδειξαν ποσοστά στους Οικολόγους που ξεκινούν από 2,1% και φθάνουν στο 3,5%.

Αν και στις επόμενες ευρωεκλογές επιβεβαιωθεί η στάση πολλών ψηφοφόρων να απομακρύνονται από παραδοσιακές κομματικές γραμμές, οι Οικολόγοι έχουν πολλές πιθανότητες να μπουν στην Ευρωβουλή.



6 χρόνων και μερικών εβδομάδων...

Το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος έγινε τον Δεκέμβριο του 2002. Τότε προέκυψε η ονομασία «Οικολόγοι Πράσινοι».

* Τον Ιούνιο του 2004 κατέβηκαν στις Ευρωεκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό 0,67%.

* Τον Οκτώβριο του 2006 συμμετείχαν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και συνεργάστηκαν με τοπικά ψηφοδέλτια. Μόνο στη Θεσσαλονίκη υπήρχε αυτόνομο ψηφοδέλτιο, με την επωνυμία «Οικολογική αλληλεγγύη» (συγκεντρώνοντας 4,6% βγήκαν δύο νομαρχιακοί σύμβουλοι). Στην Αθήνα κατέβηκαν επίσης χωρίς συνεργασίες ως «Οικολογική Αθήνα», κερδίζοντας ποσοστό 1,4%.

* Τον Σεπτέμβριο του 2007 στις εθνικές εκλογές πήραν 75.502 ψήφους (1,05%) και ήταν το 6ο στη σειρά κόμμα (πρώτο εξωκοινοβουλευτικό).



Φ.Κ.


18+2 θέσεις για μια «πράσινη συμφωνία»

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Επιδιώκουν την ενίσχυση - υπεράσπιση ενός κράτους δικαίου ως ασπίδα απέναντι στις επιλογές του αυταρχισμού, θεωρούν απαραίτητο τον χωρισμό Κράτους - Εκκλησίας ως ένα βήμα για την αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας και υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, με ελάφρυνση της φορολόγησης στην εργασία.

Μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος οι Οικολόγοι Πράσινοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές προτείνοντας μια νέα πράσινη συμφωνία (green new deal) που θα είναι -όπως λένε- ένα «πράσινο χαλινάρι» στην ανεξέλεγκτη αγορά και οικονομία που βασίζεται σε φούσκες.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, που εξελέγη πρώτος για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, είναι αισιόδοξος για την πολιτική πορεία τους γιατί όπως είπε: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν δημιουργήθηκαν εκ των υστέρων για να διαχειριστούν, υπό την πίεση του χρόνου, μια εκλογική επιτυχία, αλλά οργανώθηκαν σε βάθος χρόνου. Αποδείξανε ότι μπορούν να διδαχτούν από τα λάθη τους. Η συμμετοχή μας στις ευρωεκλογές του 2004 βοήθησε καθοριστικά στη συσπείρωση του χώρου και η ανάδειξή μας στις εθνικές εκλογές του 2007 ως πρώτου από τα κόμματα που δεν εξέλεξαν βουλευτή αποτέλεσε μία νέα βάση για μας.

Οι «δύο πυλώνες»

Θέλουμε να φτιάξουμε τους καιρούς μας, να ζήσουμε καλύτερα, αλλά να σώσουμε και λίγο από το αύριο που μας κλέβουν», τόνισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος προσθέτοντας: «Για μας η ποιότητα ζωής και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι οι δύο πυλώνες της πολιτικής μας».

Ιδού μερικές από τις θέσεις τους -όχι και τόσο γνωστές- για την πολιτική, την οικονομία, το περιβάλλον, την κοινωνία, τη δημοκρατία.

1 Καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές, καθώς και σε όλες τις βαθμίδες της αυτοδιοίκησης. Για να εκλείψει η αντίληψη περί κατάληψης κάθε φορά των χρυσοφόρων θέσεων της διοίκησης.

2 Περιορισμένος αριθμός θητειών σε όλα τα δημόσια αξιώματα.

3 Ουσιαστική εφαρμογή της διεθνούς συνθήκης του Aarchus, καθώς και της ευρωπαϊκής οδηγίας που προβλέπει ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφόρηση.

4 Υιοθέτηση λογισμικού ανοικτού κώδικα σε όλο τον δημόσιο τομέα και δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων και των συνεδριάσεων δημόσιων οργάνων (κυβέρνησης, υπουργείων, δημόσιων οργανισμών, αυτοδιοίκησης κ.ά.) και των δημόσια χρηματοδοτούμενων ερευνών.

5 Κατοχύρωση της ελεύθερης έκφρασης όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Η παιδεία να είναι ανεξάρτητη από τις σκοπιμότητες της εθνικής και θρησκευτικής διαπαιδαγώγησης.

6 Μηδενισμός του φόρου μεταβίβασης για πρώτη κατοικία και σε μέγεθος ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας. Επίσης, στο νέο σύστημα ο ΦΠΑ που δήθεν δεν πληρώνεται για πρώτη κατοικία να επιδοτείται (η πωλήτρια εταιρεία τον συνυπολογίζει στην τιμή όταν δεν καταβάλλεται).

7 Κλιμακωτή αύξηση του ειδικού φόρου στα αυτοκίνητα μεγάλης κατανάλωσης καυσίμου και στα σκάφη αναψυχής.

8 Φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων που μοιράζονται κέρδη με τους εργαζόμενους.

9 Υπαρξη ελάχιστου εισοδήματος αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες.

10 Ο πολίτης μέσω της εκπαίδευσης και μέσω της δημόσιας ενημέρωσης και της σήμανσης των προϊόντων και υπηρεσιών απαιτείται να έχει όλες τις πληροφορίες ώστε να μπορεί να επιλέξει με συνειδητό τρόπο τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που θα ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.

11 Το Δημόσιο ως μεγαλύτερος καταναλωτής προϊόντων και υπηρεσιών χρειάζεται να υιοθετήσει άμεσα ένα σύστημα προμηθειών, που σταδιακά θα εξασφαλίσει ότι μέχρι το 2012 το 30% των προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιεί (περιλαμβανομένης της ενέργειας) θα είναι «πράσινες προμήθειες».

12 Παροχή κινήτρων για τη διασύνδεση της αγροτικής οικονομίας με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η αγροτική μεταποίηση ή ο αγροτουρισμός.

13 Θέσπιση ανώτατου ορίου ετήσιας κατά κεφαλήν επιδότησης (τάξη μεγέθους 40 χιλιάδες ευρώ) και αποσύνδεση της επιδότησης των αγροτικών από το επίπεδο παραγωγής.

14 Ανάδειξη και διάδοση των πολιτιστικών αξιών της ελληνικής φύσης που πρέπει να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές.

15 Αδιαπραγμάτευτη η συνταγματική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.

16 Αποτροπή της ανεξέλεγκτης επέκτασης των πόλεων σε εναπομείναντα φυσικά οικοσυστήματα.

17 Αντικατάσταση των όποιων επιδομάτων ενέργειας με επιδόματα εξοικονόμησης. Φορολογικά κίνητρα.

18 Ανθρώπινα δικαιώματα και ασφάλεια για όλους, υποστήριξη του δικαιώματος στην άρνηση στράτευσης για λόγους συνείδησης.

Ακόμη:

- Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό απ' όπου και αν προέρχεται και δεν θέλουν την Ελλάδα σε ρόλο ακραίου προπυργίου σε μία Ευρώπη-φρούριο.

- Στηρίζουν τους αγώνες της νεολαίας και εκτιμούν ότι είναι «ώριμη» η ψήφος στα 16.


Οι 4 πρώτοι στην ευρωλίστα

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

(Με τη σειρά που αναδείχθηκαν από εσωκομματική εκλογή)

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1958 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Ανήκει στη γενιά της μεταπολίτευσης. Ο πατέρας του ήταν αγωνιστής του ΕΑΜ. Είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας, νομικός, απόφοιτος του ΑΠΘ με μεταπτυχιακό στην κοινωνική οικολογία (Goddard, Vermont, ΗΠΑ). Νομαρχιακός σύμβουλος στη Θεσσαλονίκη με τον συνδυασμό «Οικολογία Αλληλεγγύη». Είναι ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου το 2004 και το 2009. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος στο Κέντρο αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων και στο Κέντρο πληροφόρησης για θέματα ρατσισμού - ξενοφοβίας. Πρωτοστάτησε μεταξύ άλλων στους αγώνες κατά της οικοπεδοποίησης των δασών (Σέιχ Σου, Χορτιάτης, Πόρτο Καρράς).

ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Απόφοιτη του Πανεπιστημίου της Βιέννης, με μάστερ γλωσσολογίας και επιλεγμένων θεμάτων ψυχολογίας. Κατοικεί στην Αυστρία και είναι δημοτική σύμβουλος και βουλευτής των Πράσινων στο κρατίδιο της Βιέννης, με ένα διάλειμμα το 2001-2004, περίοδο κατά την οποία διετέλεσε υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου. Από το 2004 είναι προεδρεύουσα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στη Βουλή της Βιέννης. Και από το Μάιο του 2008 είναι αναπληρωματική πρόεδρος των Πρασίνων της Αυστρίας. Εχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα και διετέλεσε βοηθός καθηγητή.

ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ

Είναι χημικός περιβάλλοντος. Γεννήθηκε στην Αθήνα και η καταγωγή του είναι από τη Σίφνο. Από τα ιδρυτικά μέλη του δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, συνέβαλε στη διαμόρφωση της νομοθεσίας για την ανακύκλωση στη χώρα μας. Από το 1979 συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση του οικολογικού κινήματος στη χώρα μας αλλά και στη δημιουργία ενός πράσινου κόμματος με πολιτική επιρροή. Για ένα διάστημα ήταν εκπρόσωπος των Ελλήνων Πράσινων στην Ομοσπονδία Πράσινων Κομμάτων και συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας στις εθνικές εκλογές του 2007. Σήμερα είναι συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας των Οικολόγων Πράσινων στις ευρωεκλογές του 2009.

ΚΩΣΤΑΣ ΔΙΑΚΟΣ

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Είναι νομικός περιβάλλοντος και ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αττική - Περιβάλλον SOS». Είναι αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της «Ενωσης Καταναλωτών Βιολογικών Προϊόντων» (ΒΙΟΖΩ) και σύμβουλος της Παναττικής Επιτροπής για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Είναι εκπρόσωπος στην Ελλάδα του πράσινου κόμματος της Κύπρου «Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές». Στη δικτατορία ήταν μέλος του αντιδικτατορικού αγώνα και της Επιτροπής Στήριξης του Πολυτεχνείου στο Παρίσι. Αρθρογραφεί σε πολλές ημερήσιες εφημερίδες και σε πολλά οικολογικά περιοδικά.




Βέβαια, αυτό που δεν αναφέρει η Ελευθεροτυπία είναι για ποιο λόγο "σπανια μετέχουν σε συζητήσεις στην ΤV και πιο σπάνια γίνεται αναφορά στις πολιτικές τους δραστηριότητες" Πως γίνεται να μετέχουμε αν δεν μας καλέσουν είναι η απάντησή μας. Ευτυχώς στην περιοχή μας οι απόψεις και οι πολιτικές μας θέσεις γίνονται γνωστές μέσα από τον τοπικό τύπο έντυπο και ηλεκτρονικό, αλλά δε γίνεται το ίδιο με τα εθνικά μέσα ενημέρωσης.