Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Ηθική Τράπεζα: Όραμα ή Δυνατότητα?

Την Πέμπτη, 21/5/2009, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ανάπτυξης, στον φιλόξενο χώρο του ecoVision (Παπαδά 3, στάση Κατεχάκη Μετρό, Αθήνα, τηλ. 2111820460), είχαμε την ευκαιρία συμπολίτες από περισσότερες από 60 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να συναντηθούμε και να συζητήσουμε σε τρία εργαστήρια για την Ηθική Τράπεζα, με συντονιστή τον κ. Β. Τακτικό.

Σήμερα υπάρχουν συνολικά 24 Τράπεζες στην Ευρώπη, που κατά τον ένα ή άλλο τρόπο λειτουργούν στα πλαίσια του Ηθικού Χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε 13 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Μερικά καλά παραδείγματα είναι: της Ιταλίας (BANKA ETHIKA), της Γερμανίας (OEKO BANK), της Ολλανδίας (TRIODOS BANK), του Βελγίου (TRIODOS BANK), της Αγγλίας (TRIODOS BANK), της Ισπανίας (FIRE), της Ελβετίας (ALTERNATIVE BANK SWISSE), της Γαλλίας (NEF) κλπ. Όλες οι Ηθικές Τράπεζες ίδρυσαν την Συνομοσπονδία Ηθικών Τραπεζών Ευρώπης την FEBEA.

Το ηθικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνίσταται στην οργάνωση και διαχείριση διαμεσολαβητικών πιστωτικών υπηρεσιών, σεβόμενο συγκεκριμένες ηθικές αρχές και θέτοντας συγκεκριμένους στόχους που τους θεωρεί ηθικά δεσμευτικούς. Επιλέγουμε από το Μανιφέστο των ηθικών Χρηματοπιστωτικών Συστημάτων:

* Η πίστωση σε όλες τις μορφές της είναι δικαίωμα όλων.
* Ο πλουτισμός που στηρίζεται στην κατοχή χρήματος δεν είναι θεμιτός.
* Η διαχείριση πρέπει να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια.
* Η επιλογές σε σημαντικές αποφάσεις γίνονται από τους μετόχους και καταθέτες
* Κριτήριο των επιλογών είναι η ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον.
* Κριτήριο της αποτελεσματικότητας των δραστηριοτήτων είναι κατ' αρχή το όφελος που αποκομίζει η κοινωνία, η διάσωση του περιβάλλοντος και η διεθνής αλληλεγγύη και δευτερευόντως τα οικονομικά μεγέθη.

Η Banca Etica στην Ιταλία Ιδρύθηκε το 1999 από 22μαζικές συλλογικότητες της κοινωνίας των πολιτών με στόχο τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του Τρίτου Τομέα της οικονομίας. Ακολούθησε η NEF ΣΤΗ Γαλλία, και η FIRE στην Ισπανία, με τις οποίες η Banca Etica ετοιμάζεται να ιδρύσει μέσα στο 2010 την Ευρωπαϊκή Ηθική Τράπεζα.

Η Banca Etica χορηγεί μικροπιστώσεις κατευθείαν στους μικρούς παραγωγούς, γεωργούς, κτηνοτρόφους, τεχνίτες. Τους βοηθά να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς, προσφέρει τεχνογνωσία με απόλυτο σεβασμό όμως στις παραδόσεις τους, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων (αν υπάρχουν). Μέσω των δικτύων ίσου και αλληλέγγυου εμπορίου, φροντίζει μερικά από τα προϊόντα να τα διοχετεύει στις αγορές, προσφέροντας στους καλλιεργητές αξιοπρεπείς τιμές.

Έτσι, η Banca Etica εφαρμόζει την αρχή ότι η πίστωση είναι δικαίωμα όλων. Δίνει πίστη στον άνθρωπο, στις ιδέες, επενδύει σε πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων. Δεν παύει να είναι τράπεζα. Θέλει να εξασφαλίσει τα χρήματα που δάνεισε, άλλωστε έχει και υποχρεώσεις απέναντι στους καταθέτες, οι οποίοι εμπνέονται και θέλουνε μεν τα λεφτά τους να πάνε σε καλό σκοπό, δε θέλουν όμως και να τα χάσουν. Αποδεικνύεται ότι οι μικροπιστώσεις είναι η πιο σίγουρη επένδυση. Τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται στην Banka Etica είναι της τάξης του 0,3%, ενώ τα αντίστοιχα των συμβατικών τραπεζών είναι πολλαπλάσια. Το κέρδος είναι πολλαπλό.

Μεταξύ άλλων προτάθηκε (από τον κ. Δ. Μιχαηλίδη): Η κυκλοφορία φόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Ηθική Τράπεζα, Η δημιουργία διαδικτυακού forum, Η δημιουργία ομάδων - πυρήνων για την διάδοση του μηνύματος, Η δημιουργία συντονιστικής ομάδας με σημείο αναφοράς την ECOVISION Ο προγραμματισμός Πανελλαδικής Δημόσιας Εκδήλωσης.

Η πρώτη συνάντηση για την δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την ίδρυση Ηθικής Τράπεζας στην Ελλάδα έγινε στις 27-5-2009, 16.30, στον χώρο του ecoVision, με φροντίδα της κα Μ. Σουπιώνη & Λ. Χατζηνούσιου. Η Ηθική Τράπεζα είναι ένα όραμα εφικτό, που μπορούμε να κάνουμε πράξη και στην Ελλάδα. Μ. Σουπιώνη, Οικοδίκτυο Πολιτιστικών Κοινοτήτων, Παπαδά 1-3 & Μεσογείων, Τ 211 182460, F 211 1820461, ecovision@amke.grΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2-6-2009

H Πρωτοβουλία για την Ηθική Τράπεζα

έχει ενημερωτική ομάδα & σημείο αναφοράς

Συγκροτήθηκε ενημερωτική ομάδα από εθελοντές για την διάδοση της πληροφόρησης για την ΗΘΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στις 27/5/2009, στον πολυχώρο ecoVision.

Ανάμεσα στους στόχους της Ενημερωτικής Συντονιστικής Ομάδας είναι:

1. Η εξασφάλιση τόπου συναντήσεων-αναφοράς (ορίσθηκε το ecoVision).
2. Η λειτουργία ιστοχώρου μορφής blogs (Συντονιστικό Κέντρο ΜΚΟ).
3. Η συγκέντρωση κειμένων για μια Ελληνική Ηθική Τράπεζα.
4. Η διάδοση των πληροφοριών σε όλες της Περιφέρειες-Νομούς.
5. Η συγκέντρωση Δηλώσεων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
6. Η προετοιμασία ενημέρωσης των ΜΜΕ τον Σεπ 2009.
7. Ο συντονισμός για μια μεγάλη συνάντηση όλων τον Σεπ 2009

Οι πρώτοι εθελοντές που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετέχουν στην Συντονιστική Ενημερωτική Ομάδα είναι οι: Γιαννούλη Φωτεινή, Δάλμαρης Βλάσης (6946344098), Δημητρόπουλος Θεόδωρος (6976346986), Δραγατάκη Μαρία (6978179521), Θανόπουλος Θεόδωρος (6945351214), Κοσσιώρης Αδάμ (6979201136), Μιχαηλίδης Δημήτριος (6998282382), Οικονόμου Αλέξανδρος (6936784726), Πατρινός Δημήτρης (6981647493), Σουπιώνη Μαριαλένα (6944744120), Τακτικός Βασίλης (2108226562), Τσιαπάρας Αντώνιος (6974655271),

Σήμερα υπάρχουν συνολικά 24 Τράπεζες στην Ευρώπη, που λειτουργούν στα πλαίσια του Ηθικού Χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε 13 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η BANKA ETICA της Ιταλίας. Η Οργάνωση της Banca Etica είναι σε δύο κατευθύνσεις. Η εξωτερική δομή περιλαμβάνει: 1) Την τράπεζα, 2) Το Πολιτιστικό ίδρυμα (Fontazione culturale Responsabilita etica) με σημαντική προσφορά στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου, εκδόσεις, προγράμματα για σχολεία, σεμινάρια, stage για φοιτητές και σε συνεργασία με πανεπιστήμια διοργανώνει τμήματα master, 3) Τα προγράμματα για τον Τρίτο κόσμο (ETIMOS), 4) Την Ομοσπονδία ηθικών Τραπεζών στην Ευρώπη (FEBEA) και 5) Τα προγράμματα στήριξης για τη δημιουργία Ηθικών Τραπεζών στην Ευρώπη (SEFEA).

Ωστόσο η πραγματική δύναμη και η ψυχή της Banca etica είναι οι μέτοχοι και οι καταθέτες, που απαρτίζουν και την κινηματική διάσταση της τράπεζας, μιας τράπεζας από τα «κάτω». Οι μέτοχοι της τράπεζας είναι οργανωμένοι σε συλλόγους κατά γεωγραφικές περιοχές, ώστε να υπάρχει καλύτερη επαφή με την τοπική πραγματικότητα και να αναδεικνύονται οι τοπικές ανάγκες. Οι μέτοχοι γνωμοδοτούν για την έγκριση επενδύσεων στην περιοχή τους και συνδράμουν στην επιτυχία τους.

Οι σύλλογοι αυτοί εργάζονται περισσότερο για τη διάδοση των αρχών και των αντιλήψεων που διέπουν την τράπεζα, παρά για τη διασφάλιση των στενά εννοούμενων συμφερόντων τους. Στηρίζονται από την τράπεζα και συμμετέχουν ενεργά στην πολιτιστική και πολιτική ζωή του τόπου, από τα καφενεία μέχρι και τα φεστιβάλ. Συμμετέχουν ή και προστατεύουν πρωτοβουλίες ακτιβιστών και το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κοινωνικό φόρουμ.

Κάθε Σύλλογος εκλέγει ένα Συντονιστή, και οι συντονιστές όλων των συλλόγων απαρτίζουν το Συμβούλιο των Συντονιστών. Η τράπεζα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από μετόχους. Εκτός από το Συμβούλιο των Συντονιστών, το Διοικητικό Συμβούλιο πλαισιώνεται κι από άλλα ελεγκτικά όργανα όπως η Επιτροπή Ηθικής-Δεοντολογίας, η Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (αποφάσεις του ΟΗΕ) και η Επιτροπή για το Περιβάλλον. Στο τέλος κάθε χρήσης, εκτός από τον οικονομικό ισολογισμό, η συνέλευση των μετόχων εγκρίνει επίσης τον «ηθικό» ισολογισμό και τον «περιβαλλοντικό» ισολογισμό.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382


Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας συναντήθηκε με τον Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο. Στη συνάντηση παρέστη επίσης τομέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων κ. Νίκος Χρυσόγελος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής συγχαίροντας τον κ. Τρεμόπουλο για την εκλογή του
στο Ευρωκοινοβούλιο επεσήμανε τα παρακάτω:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα γι’αυτή τη συνάντηση και δράττομαι της ευκαιρίας να σας ευχηθώ να έχετε μια καλή θητεία και να εκφράσετε όσο πιο γνήσια γίνεται τους πολίτες που σας εμπιστεύτηκαν για τις οικολογικές σας ανησυχίες και τις πράσινες προτάσεις σας. Εύχομαι να κάνετε καλή δουλειά εκπροσωπώντας όχι μόνο τους πολίτες που σας στήριξαν στις εκλογές της 7ης Ιουνίου αλλά και όλους τους πολίτες αυτή της χώρας. Όπως γνωρίζετε, η Βουλή των Ελλήνων βρίσκεται στην πρωτοπορία των περιβαλλοντικών δράσεων και εφαρμόζει συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα ώστε να δείξει στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους τη σημασία που έχει ο σεβασμός προς το περιβάλλον. Πεποίθησή μου είναι επίσης ότι εκτός από τις πολιτικές των κυβερνήσεων, των κρατών, της ευρωπαϊκής οικογένειας και της παγκόσμιας κοινότητας, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνδρομή του καθενός από εμάς μέσα στην οικογένεια, στο σπίτι, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, στην εργασία. Μπορούμε να κάνουμε πολλά ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής καθώς και τις επιβαρύνσεις που δέχεται το περιβάλλον από τον τρόπο με τον οποίο έχουμε διαμορφώσει την ανάπτυξη και τη ζωή μας».
Απαντώντας ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων δήλωσε:
«Για μας είναι αυτονόητο ότι δεν απευθυνόμαστε μόνο σε αυτούς που μας ψήφισαν και μας έδωσαν το 3,5% για να εκπροσωπηθούμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εμείς θέλουμε να εκφράσουμε και όλους αυτούς που δεν μπόρεσαν ακόμη να μας ψηφίσουν και ταυτόχρονα είμαστε αισιόδοξοι ότι τα θέματα που θέτουμε έχουν ένα πλανητικό ενδιαφέρον και αφορούν και όλους τους Έλληνες. Πρόθεσή μας είναι να επηρεάσουμε τον τρόπο ζωής των πολιτών, έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε να γίνει σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του πλανητικού κλίματος αλλά και να επηρεάσουμε τις πολιτικές σε ελλαδικό επίπεδο. Υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή πόλεις χωρίς σκουπίδια και χωρίς αυτοκίνητα. Υπάρχουν οι δυνατότητες ακόμα και σήμερα, να αλλάξει η ποιότητα ζωής στις πόλεις, να αναβαθμιστεί η ύπαιθρος και να ενισχυθούν οι μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης. Άλλωστε και ο κ. Δήμας, ο κοινοτικός επίτροπος που είναι αρμόδιος για το Περιβάλλον, έχει αποδείξει ότι μπορεί να ενσωματώσει τέτοιες πρακτικές. Εύχομαι αυτές οι αντιλήψεις να επηρεάσουν και τις ελληνικές πολιτικές και τα πολιτικά κόμματα. Εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε θα ήθελε να έχει μία άλλη πολιτική αντίληψη στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον».
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Σιούφας ενημέρωσε τον κ. Τρεμόπουλο σχετικά με τις περιβαλλοντικές δράσεις της Βουλής που έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση μιας ευρείας δέσμης φιλικών προς το περιβάλλον μέτρων και ενεργειών μερικές από τις οποίες είναι και οι εξής:

1. Προχωρά με ταχείς ρυθμούς και σύντομα θα γίνει πραγματικότητα η εγκατάσταση στη στέγη του Μεγάρου του Κοινοβουλίου φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 78,3 KW. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη μέρους των αναγκών της Βουλής, ενώ σε περιπτώσεις πλεονάσματος αυτή θα διαχέεται στο δίκτυο της ΔΕΗ δωρεάν. Βρίσκεται σε εξέλιξη επίσης η μελέτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν αλλά και σε άλλα ιδιόκτητα κτήρια της Βουλής, όπου υπάρχει η δυνατότητα.
2. Γίνεται χρήση βιοδιασπώμενων σάκων απορριμμάτων σε όλα τα κτήρια του Κοινοβουλίου, οι οποίοι δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.
3. Ήδη ανακυκλώνεται το μεγαλύτερο μέρος του χρησιμοποιημένου χαρτιού. Πιο συγκεκριμένα, το 2008 δόθηκαν προς ανακύκλωση 160.110 κιλά χαρτιού.
4. Τοποθετήθηκαν σε 11 σημεία των κτηρίων της Βουλής κάδοι συλλογής και εναλλακτικής διαχείρισης φορητών ηλεκτρικών στηλών (μπαταρίες).
5. Το 2008 περισυνελέγησαν συνολικά 198 κιλά ηλεκτρικών στηλών (περίπου 7.600 μπαταρίες).
6. Τοποθετήθηκαν σε κομβικά σημεία των κτηρίων της Βουλής κάδοι συλλογής μελανοδοχείων εκτυπωτών (cartridges).
7. Στο διάστημα 2006 έως 2008 δόθηκαν προς ανακύκλωση 5.000 κιλά cartridges, τα οποία θα χρειάζονταν 400 χρόνια προκειμένου να αποσυντεθούν. Έτσι, εξοικονομήθηκε ενέργεια 6.600 KWH και διατηρήθηκαν 3.500 λίτρα πετρελαίου λόγω της αποφυγής κατασκευής καινούριων μελανοδοχείων.
8. Η Βουλή προμηθεύτηκε για τις ανάγκες της τρία (3) οχήματα υβριδικής τεχνολογίας, ένα από κάθε εταιρία που διαθέτει παρόμοια οχήματα στην ελληνική αγορά, ενώ προχωρά σταδιακά στην ανανέωση των αυτοκινήτων της με σύγχρονα οχήματα υβριδικής και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Ακόμη, για πρώτη φορά, δόθηκε η δυνατότητα να περιλαμβάνονται υβριδικά και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας επιβατικά αυτοκίνητα στα μισθωμένα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης για τις μετακινήσεις Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.

Η Ελλάδα στα κλαμπ δηλητηριάζεται...

Απο το ΒΗΜΑ

Τρεις ώρες «διασκέδαση» σε νυχτερινό κέντρο της Αθήνας ισοδυναμεί με κάπνισμα 100 τσιγάρων για έναν μη καπνιστή! Την ίδια στιγμή, τα διαχωριστικά γίνονται παραπέτα, ενώ πλοία και τρένα βγαίνουν από την άκαπνη τροχιά



Λίγα 24ωρα προτού η Ελλάδα σβήσει- τυπικώς - από την 1η Ιουλίου, το τσιγάρο στους κλειστούς χώρους εργασίας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα καθώς και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (αν και αλλαγές του νόμου την τελευταία στιγμή αφήνουν πολλά «παράθυρα»), νέα μελέτη έρχεται να προσφέρει άλλη μία επιβεβαίωση σχετικά με το ότι οι εσωτερικοί χώροι όπου βασιλεύει ο καπνός αποτελούν ουσιαστικώς «θαλάμους αερίων» για τον καθένα μας. Στο πλαίσιο της μελέτης που διεξήχθη από ερευνητές του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η οποία δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο του επιστημονικού εντύπου «Science of the Τotal Εnvironment» (η έντυπη δημοσίευση αναμένεται σε προσεχές τεύχος του περιοδικού), οι ερευνητές «οσμίστηκαν» τον αέρα σε κλαμπ της Αθήνας και τον βρήκαν υπερφορτωμένο με επικίνδυνα για την υγεία μικροσωματίδια. Ποιοι ήταν οι κύριοι «ένοχοι» για την ύπαρξη των φονικών ρύπων που διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες μέσα στους πολυσύχναστους νυχτερινούς χώρους διασκέδασης; Το τσιγάρο, σε συνδυασμό όμως με μια άλλη «πληγή» της νοοτροπίας του έλληνα επιχειρηματία (ή μάλλον του... Ελληνάρα) που αφορά την έλλειψη σωστού εξαερισμού εντός των κλαμπ. (η συνέχεια εδώ)

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Πρωτοποριακή μέθοδος γεωργίας χωρίς λιπάσματα

Ενα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάς απο το TV χωρίς σύνορα

Μια πρωτοποριακή μέθοδο γεωργίας, στην οποία δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, εφαρμόζει το μοναδικό κέντρο «φυσικής καλλιέργειας» στην Ελλάδα, στο Κλησοχώρι Έδεσσας. Στο εν λόγω κέντρο θα πραγματοποιηθεί στις 21-31 Αυγούστου 2009 η «παγκόσμια γιορτή των σβώλων», με συμμετοχή εθελοντών από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Η φυσική καλλιέργεια είναι μια μέθοδος γεωργίας στην οποία δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, δε γίνεται κατεργασία της γης, ούτε βοτάνισμα ή ζιζανιοκτονία. Εμπνευστής της είναι ο Ιάπωνας Masanobokou Fucuoka, αγρότης, φιλόσοφος και πρώην φυτοπαθολόγος, ο οποίος την ονομάζει και «μέθοδο του να μην κάνεις τίποτα». Η φυσική καλλιέργεια διαφέρει ριζικά τόσο από την επιστημονική γεωργία, όσο και από την βιολογική ή την οργανική γεωργία. Ο βασικός στόχος του φυσικού καλλιεργητή είναι να υπηρετήσει τη φύση, να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος και τέλος να επιτύχει την οικονομική του αυτάρκεια. Έχει μια ολιστική θεώρηση και βασίζεται στην διαισθητική, μη διαχωριστική γνώση.

Τυλίγοντας σπόρους μέσα σε σβώλους από αργιλόχωμα και σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία από εκατό και πλέον είδη σπόρων από οπωροφόρα και δασικά δέντρα, λαχανικά, σιτηρά και φυτά χλωρής λίπανσης πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών (άνοιξη-φθινόπωρο), λύνουμε ταυτόχρονα το πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους, της βελτίωσης της γονιμότητας, το πρόβλημα των ασθενειών και των προσβολών από έντομα. Το κλειδί είναι η σπορά μεγάλης ποικιλίας φυτών. (για συνέχεια εδώ)

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Οι διαδικασίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα σπίτια

Απο την εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ

Τη δυνατότητα να γίνουν παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πλέον όλοι οι ιδιώτες, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου που απλουστεύει τη διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μικρής ισχύος στις στέγες των κατοικιών.


Με αυτόν τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να πουλούν ρεύμα στη ΔΕΗ, κερδίζοντας σε ετήσια βάση ως και 5.000 ευρώ, χωρίς να πληρώνουν το ρεύμα που οι ίδιοι καταναλώνουν. Αναλυτικότερα, με βάση τον τελευταίο νόμο, παρέχεται στους ιδιώτες σταθερή τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας που φθάνει στα 0,55 ευρώ ανά kwh για μια 25ετία ανά εγκατάσταση, αναπροσαρμοζόμενη στο 25% του δείκτη τιμών καταναλωτή ή στο 140% της μέσης οριακής τιμής του συστήματος.

Για την ηλεκτρική ενέργεια που διοχετεύεται στο δίκτυο γίνεται λογιστικός συμψηφισμός από τη ΔΕΗ με το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεται για τις ανάγκες του κυρίου του φωτοβολταϊκού. Οι διαδικασίες για τον πολίτη- παραγωγό- καταναλωτή είναι απλές και γρήγορες μέσω των τοπικών υπηρεσιών της ΔΕΗ, ενώ δεν απαιτείται καμία αδειοδότηση από τα υπουργεία Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση, όπως άνοιγμα βιβλίων έναρξης εργασιών, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση, ΚΒΣ, ΦΠΑ ή φορολογία εισοδήματος.

Το πρόγραμμα αφορά συστήματα ως 10 kWp στο δώμα ή στη στέγη κτιρίου που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Καλύπτει όλη την επικράτεια με εξαίρεση τα μη διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας νησιά. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα οποία έχουν στην κατοχή τους τον χώρο στον οποίον εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα. Για την περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος.

Επιπλέον όταν το ακίνητο στο οποίο εγκαθίσταται το σύστημα χρησιμοποιείται για κατοικία, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί μέρος των θερμικών αναγκών του ακινήτου για ζεστό νερό χρήσης να καλύπτεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ., ηλιοθερμικά, ηλιακοί θερμοσίφωνες). Η ικανοποίηση των θερμικών αναγκών του κτιρίου (θέρμανση- ψύξη και ζεστό νερό χρήσης) είναι εξίσου σημαντικές και θα πρέπει ο καθένας να το συνυπολογίσει στο πλαίσιο και της ενεργειακής κατάταξης του κτιρίου που θα επηρεάσει την αξία του. Η μέτρηση του ρεύματος που παράγεται και καταναλώνεται γίνεται από ένα νέο ρολόι με διπλό μετρητή.

Το κόστος για το ρολόι βαρύνει τον παραγωγό, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ. Αλλωστε το κόστος σύνδεσης στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ και άρα είναι πολύ μικρό σε σχέση με το κόστος εγκατάστασης του συστήματος. Ολα τα κόστη συμπεριλαμβάνονται στο λεγόμενο κόστος ανά εγκατεστημένο kW, που είναι περίπου τα 5.000 ευρώ ανά kW, και με καλή έρευνα αγοράς μπορεί να περιοριστεί στα 4.000 ευρώ ανά kW. Το μόνο κόστος που δεν περιλαμβάνεται στα παραπάνω είναι το πιθανό κόστος για την ασφάλιση του εξοπλισμού από δολιοφθορά.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων ο εξοπλισμός καλύπτεται με εγγύηση μεγαλύτερη των δέκα ετών. Σε έναν συνηθισμένο τύπο ταράτσας 100 τ.μ. μπορεί να εγκατασταθεί άνετα ένα σύστημα 5-7 kW τεχνολογίας, π.χ., πολυκρυσταλλικού πυριτίου ή λιγότερο άνετα ένα ίδιας ισχύος τεχνολογίας thin film. Το κόστος μπορεί να περιοριστεί κάτω από τα 25.000- 35.000 ευρώ και η απόσβεση συναρτάται με την τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης μονάδας ενέργειας (0,55 ευρώ/ kWh) και την παραγόμενη ενέργεια (1 kW παράγει κατά μ.ό. 1.300 kWh/ ετησίως). Παράλληλα η απαιτούμενη ενέργεια για την κατανάλωση ενός νοικοκυριού είναι 5.000-7000 kwh/ ετησίως, που κοστίζει 0,12 ευρώ/ kwh και αντιστοιχεί σε παραγόμενη ενέργεια 5-7 kw από το σύστημα.

Hellenic business

Στήριξη στις κινήσεις πολιτών

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουμε να στηρίζουμε τις κινήσεις πολιτών, τα λιγοστά υγιή κύτταρα της κοινωνίας μας, ώστε να μην απομονωθούν και στοχοποιηθούν αλλά αντίθετα να γίνουν οι ρυθμιστές και δείκτες της σωστής πορείας μας.

21/6/09 Στήριξη Οικ. Πράσινων στους Πολίτες σε δράση

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Ο πλανήτης μας εκπέμπει "SOS"

ΓΗ
Απο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

Στους κινδύνους που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ερημοποίησης, αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, επισημαίνοντας ότι καταπολεμώντας την κλιματική αλλαγή συμβάλλουμε στην αναστροφή της ερημοποίησης, την αύξηση της αγροτικής παραγωγικότητας, τη μείωση της φτώχειας και την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας. «Σήμερα, υπάρχουν 24 εκατομμύρια περιβαλλοντικοί μετανάστες που ενδεχομένως θα αυξηθούν στα 200 εκατομμύρια έως το 2050», προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
"Η ερημοποίηση και η υποβάθμιση του εδάφους πλήττουν το ένα τρίτο της επιφάνειας της Γης, αποτελώντας απειλή για την επιβίωση, την ευημερία και την ανάπτυξη σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Αντιμέτωποι με μακρές περιόδους ξηρασίας, πείνας και ολοένα μεγαλύτερης φτώχειας, πολλοί έχουν μόνο μία επιλογή: να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους", αναφέρει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και προσθέτει:
"Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης και της Ξηρασίας υπογραμμίζει το γεγονός ότι η ερημοποίηση αποτελεί μία αυξανόμενη απειλή για την εθνική και περιφερειακή σταθερότητα. Τα τελευταία 40 χρόνια, σχεδόν το ένα τρίτο των αγροτικών εκτάσεων της γης έχει καταστεί μη παραγωγικό και κατά συνέπεια έχει εγκαταλειφθεί, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα των βοσκοτόπων εμφανίζουν σημάδια ερημοποίησης. Η κλιματική αλλαγή είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας ωστόσο δεν είναι ο μόνος".......
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θεωρεί απαραίτητη την αναθεώρηση των αγροτικών πρακτικών, καθώς και του τρόπου διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Η γεωργία σε συνδυασμό με την αύξηση της κτηνοτροφίας απορροφούν το 70% της κατανάλωσης του γλυκού νερού, ενώ ευθύνονται για το 80% της αποψίλωσης των δασών.
"Η αυξανόμενη ζήτηση για καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε αυτούς τους σπάνιους πόρους, αν δεν ληφθούν μέτρα για την αειφόρο διαχείρισή τους", επισημαίνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και προσθέτει:
"Τα σημερινά παγκόσμια πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης δεν είναι βιώσιμα. Οι συνέπειες αυτού θα είναι περισσότερες επισιτιστικές κρίσεις σαν αυτή του 2008, μεγαλύτερη ερημοποίηση, υποβάθμιση του εδάφους και περιόδους ξηρασίας. Ως συνήθως, οι οικονομικά ασθενέστεροι θα είναι τα πρώτα θύματα και οι τελευταίοι που θα ανακάμψουν.
Η 17η σύνοδος της Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, τόνισε ότι η ερημοποίηση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι παγκόσμια προβλήματα και συνεπώς απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες του κόσμου μπορούν να δώσουν την κατάλληλη απάντηση όταν θα συναντηθούν στην Κοπεγχάγη για να σφραγίσουν τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Μία συνολική και δίκαιη συμφωνία για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη πρέπει επίσης να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να προσφέρει επαρκή και προβλέψιμη οικονομική στήριξη για τη βελτίωση της διαχείρισης του εδάφους την πιο αποτελεσματική χρήση του νερού και τη βιώσιμη γεωργία".

Το χρήμα

Ενα ενδιαφέρον βίντεο για το χρήμα


Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Οταν οι πολίτες γίνονται μέρος της λύσης

Απο την Ελευθερία

Οι πολίτες σε δράση... έδρασαν ξανά!

19/6/09 Πολίτες σε δράση

Τα μικρόβια είναι πιο δικτυωμένα από εμάς

Απο το PATHFINDER

Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο δικτύωση, φέρνουμε στο μυαλό μας ανθρώπους και τα εκατομμύρια καλώδια που είναι απλωμένα σε όλο τον πλανήτη, με σκοπό την επικοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο.


Η προσπάθεια μας να ανακαλύψουμε πώς να μετακινούμε τα ηλεκτρόνια έχει μεταμορφώσει την εικόνα της ανθρώπινης κοινωνίας, ωστόσο δεν είμαστε το μοναδικό είδος στον πλανήτη που ζει «καλωδιωμένο».

Πριν από μερικά χρόνια, η μικροβιολόγος Gemma Reguera από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανέφερε ότι ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίων χρησιμοποιούσε τη σκουριά για να αναπτύξει ηλεκτρικά αγώγιμα προσαρτήματα. Μετέπειτα έρευνες έδειξαν πως πολλά είδη βακτηρίων έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν νανοκαλώδια. Τα κυανοβακτήρια, που «εφεύραν» τη φωτοσύνθεση, παράγουν αγώγιμα νανοκαλώδια, ανταποκρινόμενα στις περιορισμένες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για ομάδες μικροοργανισμών που αγαπούν τη θερμότητα και παράγουν μεθάνιο, ενώ φαίνεται ότι παράγουν και μικροσκοπικά καλώδια, τα οποία συνδέουν μεταξύ τους οργανισμούς από διαφορετικούς τομείς της ζωής.

Αργά αλλά σταθερά, συνειδητοποιούμε ότι πολλά (ίσως τα περισσότερα) βακτήρια παράγουν νανοκαλώδια. Και οι εξωκυτταρικές δομές, που συνδέουν τα κύτταρα των βακτηρίων σε περίπλοκες ενσωματωμένες κοινωνίες, δημιουργούν ένα σχέδιο που μοιάζει κατά πολύ με ένα δίκτυο του νευρικού συστήματος.

Ενδεχομένως να βρισκόμαστε μπροστά από ένα νέο επιστημονικό σύνορο. Η μελέτη της Ηλεκτρομικροβιολογίας θα αποφέρει σίγουρα νέες γνώσεις γύρω από τα συστατικά, την αντιδραστικότητα και το ρόλο των βακτηριακών νανοκαλωδίων. Η βαθύτερη γνώση της βακτηριακής δραστηριότητας ισοδυναμεί με μεγαλύτερη κατανόηση του σώματός μας και του πλανήτη μας. Το ανθρώπινο σώμα περιλαμβάνει ένα φυσικό συμπλήρωμα βακτηριακών κυττάρων που ξεπερνούν σε αριθμό έως και 10 φορές τον αριθμό των ανθρώπινων κυττάρων. Οι προκαρυωτικοί οργανισμοί, εκείνοι δηλαδή που δεν έχουν κυτταρικό πυρήνα όπως τα βακτήρια και τα αρχαία (μονοκύτταροι οργανισμοί), αποτελούν την πλειονότητα της γήινης βιομάζας και ευθύνονται για την ανακύκλωση των πιο σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Μόλις έξι μελέτες έχουν δημοσιευτεί σχετικά με τα βακτηριακά νανοκαλώδια, αλλά υπάρχει ένας αριθμός πολύ ενδιαφερουσών πιθανοτήτων σχετικά με τον ρόλο που μπορούν να παίξουν στον βακτηριακό κόσμο.

Είναι ήδη γενικά αποδεκτό πως πολλά είδη βακτηρίων επικοινωνούν μεταξύ τους, απελευθερώνοντας και αισθανόμενα συγκεκριμένους τύπους χημικών σινιάλων. Μία από τις πιο εντυπωσιακές υποθέσεις σχετικά με τα βακτηριακά νανοκαλώδια είναι η πιθανότητα να αποτελούν μέρος ενός άλλου τύπου πρωτόγονου (ή μήπως προχωρημένου;) συστήματος επικοινωνίας. Αν αναλογιστεί κάποιος πως τα μεμονωμένα κύτταρα -το καθένα με το δικό του ενσωματωμένο σύνολο μεταβολικών αντιδράσεων- συνδέονται μέσω ηλεκτρικά αγώγιμων νημάτων, η υπόθεση αυτή έχει αρκετά λογική βάση. Η συχνότητα της μεταφοράς ηλεκτρονίων από τον ένα οργανισμό στον άλλο θα μπορούσε πολύ λογικά να λειτουργεί ως μία μορφή επικοινωνίας.

Το να αποδειχτεί ότι τα βακτήρια μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας ενσωματωμένα νευροβιολογικά κυκλώματα, δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση, αλλά αν τελικά επιτευχθεί, θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος κατανόησης της μικροβιακής φυσιολογίας και οικολογίας.

Πολλοί επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να χαρακτηρίσουν αυτά τα μικροσκοπικά ηλεκτρικά προσαρτήματα. Γνωρίζουμε πως τα νανοκαλώδια αποτελούνται κατά κύριο λόγο από πρωτεΐνες, αλλά ο τύπος των πρωτεϊνών φαίνεται πως ποικίλλει από οργανισμό σε οργανισμό. Μπορούν να αναπτυχθούν και να γίνουν 10 φορές μεγαλύτερα σε μήκος από ένα τυπικό βακτήριο και συνήθως έχουν διάμετρο 8 με 10 νανόμετρα. Αυτού του είδους τα καλώδια μπορεί να λειτουργήσουν ως αναπνευστικές οδοί. Τα στοιχεία δείχνουν πως τα νανοκαλώδια μπορούν να μεταφέρουν ηλεκτρόνια σε αποστάσεις 10 φορές μεγαλύτερες από το μήκος ενός μεμονωμένου κυττάρου. Έτσι, τα κύτταρα θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία πηγή ενέργειας, η οποία είναι πολύ μακριά από αυτά, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές εάν τα νανοκαλώδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά αυτό τον τρόπο.

Ίσως, η κατανόηση των στρατηγικών για αποτελεσματική διανομή ενέργειας και επικοινωνία στους παλαιότερους οργανισμούς του πλανήτη μας να λειτουργήσει ως μία χρήσιμη αντιστοιχία της βιωσιμότητας στο ανθρώπινο είδος

Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών: 7 χρόνια, 500 υποθέσεις για το περιβάλλον



Απο την WWF

Αγαπητοί μας υποστηρικτές,

Η νομική ομάδα υποστήριξης πολιτών του WWF Ελλάς, συμπληρώνει φέτος επτά χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της. Μέσα σε αυτό το διάστημα χειρίστηκε 500 υποθέσεις, παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια σε πολίτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σκοπός της Νομικής Ομάδας είναι να συμβάλει στην ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής κοινωνίας πολιτών, μέσα από την παροχή αξιόπιστης νομικής και επιστημονικής στήριξης.

Τα συμπεράσματα των επτά χρόνων συντονισμένης προσπάθειας καταγγελλόντων και νομικής ομάδας, όπως παρουσιάζονται στην επετειακή έκδοση, είναι αρκετά αισιόδοξα για την περιβαλλοντική δράση των πολιτών.

Διαπιστώνεται ότι από τη συνεργασία πολιτών, εθελοντών, διοίκησης προκύπτουν σημαντικά έμμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη στην όλη προσπάθεια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της παρεμβατικής δυνατότητας μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών που πλέον δεν περιορίζεται στη μετάθεση της ευθύνης σε άλλους, αλλά είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για την αναχαίτιση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Ελπίζοντας ότι θα σας φανεί ενδιαφέρουσα και χρήσιμη, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία και συνεργασία.

Με εκτίμηση

Φωτεινή Βρεττού

Βοηθός Συλλογικών Δράσεων & Προγράμματος Νησιωτικών Υγροτόπων

WWF Ελλάς

Φιλελλήνων 26

105 58 Αθήνα

Τηλ: 210 3314893

Φαξ: 210 3247578

Πότε είναι η σειρά σου?



"Πρώτα ήρθαν για τους κομμουνιστές, και δεν ύψωσα την φωνή μου, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής.
Μετά ήρθαν για τους Εβραίους, και δεν ύψωσα τη φωνή μου, γιατί δεν ήμουν Εβραίος.
Μετά ήρθαν για τους συνδικαλιστές, και δεν ύψωσα τη φωνή μου, γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής.
Μετά ήρθαν για τους για τους Καθολικούς, και δεν ύψωσα την φωνή μου, γιατί ήμουν Προτεστάντης
Μετά ήρθαν για μένα, και τότε δεν είχε μείνει κανείς να υψώσει τη φωνή του"

Martin Niemoeller

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

ΔΑΣΗ: ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΑΧΤΗ ΛΟΓΩ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ;


Οικολόγοι Πράσινοι: Θεματική ομάδα περιβάλλοντος

Με σημαντικές πυρκαγιές σε ήδη ταλαιπωρημένες δασικές εκτάσεις άρχισε και το φετινό καλοκαίρι, επαναφέροντας στη μνήμη μας την αγωνία και το φόβο που ζήσαμε τα δύο περασμένα "καυτά" καλοκαίρια. Οι πυρκαγιές σε εκτάσεις - φιλέτα, η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να τις θέσει εγκαίρως σε έλεγχο, αλλά και η μη λήψη προληπτικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο - με ενεργοποίηση και κατάλληλο εξοπλισμό των τοπικών κοινωνιών και με βιώσιμη διαχείριση του δάσους - που θα εμπόδιζαν τη γρήγορη εξάπλωσή τους αποδεικνύουν την εγκληματική αδιαφορία για τη δασοπροστασία που επιδεικνύει η κυβέρνηση ακόμα και μετά την τραγική εμπειρία του 2007.
Η παντελής έλλειψη δασικής πολιτικής, η συστηματική απαξίωση και εξαθλίωση της Δασικής Υπηρεσίας και η ανύπαρκτη πρόληψη για τις πυρκαγιές είναι πλέον ασυγχώρητες, τόσο γιατί καταστρέφουν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής γης και βλάπτουν τη χώρα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά, όσο και γιατί επαναλαμβάνονται χωρίς δισταγμό και κάθε χρόνο με χειρότερο τρόπο.
Φέτος αυξάνονται κατακόρυφα οι κίνδυνοι για τα δάση λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων: αύξηση φυτικής μάζας -καύσιμης ύλης μέσα στα δάση λόγω των βροχοπτώσεων του χειμώνα, απουσία διαχείρισης των δασών, πιθανότητα υψηλών θερμοκρασιών λόγω κλιματικής αλλαγής, πίεση για αλλαγή χρήσης γης, σκουπίδια και απρόσεκτη ανθρώπινη παρουσία. Για να αποφευχθεί μια μεγάλη καταστροφή σαν αυτή του 2007, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία στα αμείλικτα ερωτήματα που υπάρχουν σε σχέση με τη δασική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, τα μέτρα για τη δασοπροστασία και κυρίως για το τι γίνεται για να αποφευχθεί μια νέα μεγάλη καταστροφή: Ζητάμε στοιχεία για τις πιο πρόσφατες προσλήψεις δασικών υπαλλήλων (δασολόγων, δασοπόνων, δασοφυλάκων και δασεργατών), για τα χρήματα που διατέθηκαν φέτος στην πρόληψη, τα έργα που εκτελέστηκαν με αυτά τα χρήματα, την επάρκεια των δασαρχείων σε υλικά και προσωπικό, το σχεδιασμό της δασοπυρόσβεσης και τους φορείς που εμπλέκονται σε αυτή, τον απολογισμό των πυρκαγιών του 2008 και τι έγινε με την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, τι γίνεται με το δασικό κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες - πλην των περιοχών Αττικής και Χαλκιδικής. Η περιβαλλοντική ευαισθησία αποδεικνύεται μόνο με έργα.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε ότι μόνο με μια ισχυρή και συνεκτική δασική πολιτική μπορεί να υπάρξει πραγματική και αποτελεσματική δασοπροστασία. Οφείλουμε να δουλέψουμε στην κατεύθυνση αυτή, ακριβώς επειδή τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν πολύτιμους φυσικούς πόρους με πολλαπλά οφέλη. Έχουμε ήδη από πέρυσι ανοίξει δημόσιο διάλογο για τη δασική πολιτική. Ελπίζουμε στη διεύρυνσή του και καλούμε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί και να συμμετέχει. Καλούμε επίσης τους πολίτες, ιδιαίτερα όσους ψήφισαν και υποστήριξαν τους Οικολόγους Πράσινους, να συμμετάσχουν στις τοπικές πρωτοβουλίες εθελοντών για την προστασία των δασών. Χρειαζόμαστε το δάσος. Όμως και το δάσος μας χρειάζεται για να υπάρχει και αύριο.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Παράδεισος ή κόλαση?

Μια μέρα σκοτώθηκε μια γυναίκα που ήταν μεγάλη πολιτικός και μεγάλο στέλεχος στο κόμμα της, με υπουργεία
και πολλές περγαμηνές. Όταν έφτασε στον άλλο κόσμο, την υποδέχτηκε ο Άγιος Πέτρος και της λέει:

-"Που θα ήθελες να περάσεις την αιωνιότητα σου, στην Κόλαση ή στον Παράδεισο?"

Εκείνη το σκέφτεται λίγο και λέει: -"Δεν είμαι σίγουρη."

"Τότε", λέει ο Άγιος Πέτρος, "θα κάνουμε το εξής, θα περάσεις 24 ώρες στην Κόλαση και 24 ώρες στον
Παράδεισο και μετά αποφασίζεις."

Η πολιτικός συμφωνεί. Πάνε λοιπόν στην Κόλαση.

Εκεί η πολιτικός βλέπει όλους τους πολιτικούς φίλους της που είχαν πεθάνει να παίζουν γκολφ, να ποντάρουν στο καζίνο, να πίνουν
σαμπάνια, να φλερτάρουν με ωραίους άντρες και πανέμορφες γυναίκες και γενικά να διασκεδάζουν πολύ. Ακόμα και ο
Διάβολος ήταν μαζί τους και κάνανε παρέα, λέγοντάς τους τα καλύτερα πρόστυχα και πικάντικα ανέκδοτα. Όλα πολύ ωραία και
η πολιτικός περνούσε υπέροχα. Πριν να το καταλάβει, πέρασαν οι 24 ώρες και ήρθε ο Άγιος Πέτρος να την πάρει να πάνε στον
Παράδεισο.

Ο Παράδεισος ήταν ένα πολύ ήσυχο μέρος με ήρεμη ατμόσφαιρα, οι άγγελοι έπαιζαν γαλήνια μουσική με
τις άρπες και τις λύρες τους, οι φιλόσοφοι μιλούσαν για τη ζωή και το θάνατο και όλοι μαζί συζητούσαν με τον Θεό που
ήταν πολύ γλυκός κι ευχάριστος τύπος. Η πολιτικός αισθανόταν πολύ όμορφα και πριν να το καταλάβει, πέρασαν και αυτές οι
24 ώρες, ώσπου ήρθε ο Άγιος Πέτρος να τι ρωτήσει τι αποφάσισε τώρα που είδε και τα δύο μέρη. Η πολιτικός το
σκέφτεται λίγο και του λέει:

-"Ο Παράδεισος ήταν πολύ ωραίος και γαλήνιος, αλλά στην Κόλαση ήταν όλοι οι φίλοι μου και
διασκέδαζαν πιο πολύ, οπότε θα προτιμήσω την Κόλαση."

Ο Άγιος Πέτρος σέβεται την επιθυμία της και την στέλνει στην Κόλαση.

Όμως, η Κόλαση ήταν λίγο διαφορετική τώρα, ένα διαλυμένο μέρος με αποπνικτική ατμόσφαιρα και όλοι
οι φίλοι της πολιτικού δούλευαν στα κάτεργα και κουβαλούσαν τεράστιες πέτρες, ενώ και ο Διάβολος
ήταν πάνω από τα κεφάλια τους και τους διέταζε συνεχώς. Η πολιτικός δυσαρεστημένη πάει και τον ρωτά:

-"Τι έγινε εδώ ; Προχθές όλα ήταν τόσο ωραία και όλοι διασκέδαζαν."

Και ο Διάβολος της απαντά:
-"Τότε είχαμε προεκλογική εκστρατεία, σήμερα μας ψήφισες!!!"

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Επιδοτούμενη απόσυρση κλιματιστικών: υπέρ του περιβάλλοντος ή της κατανάλωσης;

Απο το TV Χωρίς Σύνορα



Ανεπαρκές και αποσπασματικό χαρακτηρίζεται ήδη το νέο μέτρο της κυβέρνησης για την επιδοτούμενη απόσυρση των παλιάς τεχνολογίας κλιματιστικών, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται την προηγούμενη εβδομάδα. Το Tvxs.gr επικοινώνησε με τον Γιάννη Παρασκευόπουλο των Οικολόγων Πράσινων, ο οποίος μας μίλησε για τα αδύνατα σημεία του νέου μέτρου, το οποίο αγγίζει το πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας επιφανειακά.

Περισσότερα από 2.000 κλιματιστικά μηχανήματα νέας τεχνολογίας πωλήθηκαν εντός των δύο πρώτων εικοσιτετραώρων εφαρμογής του επιδοτούμενου μέτρου απόσυρσης. Ωστόσο, επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αυτό το μέτρο είναι πιθανόν να επιβαρύνει το πρόβλημα αφού, τα κλιματιστικά δεν καταναλώνουν μόνο μεγάλα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και περιέχουν αέρια τα οποία είναι ισχυρότατα ως αέρια του θερμοκηπίου. Οι επιστήμονες προτείνουν να χρησιμοποιούνται όλοι οι πιθανοί εναλλακτικοί τρόποι ψύξης και, εφόσον συνεχίσει να υπάρχει ανάγκη, να λειτουργεί συμπληρωματικά το «σωστό» κλιματιστικό - πάντα με ήπια χρήση.

Αυτό το μέτρο είναι ενδεικτικό της επιδερμικής αντιμετώπισης από την κυβέρνηση των σοβαρών προβλημάτων της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το κύριο μέλημα για την εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να είναι η μόνωση των κτιρίων, τα οποία στην Ελλάδα στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα και χωρίς καμία μόνωση. Κατά την κατασκευή ενός χώρου, η σωστή επένδυση σε υλικά, μπορεί να οδηγήσει σε μια επένδυση με γρήγορη απόσβεση και οικολογικά χαρακτηριστικά.

Οι παρεμβάσεις για την καλύτερη μόνωση των κτιρίων θα μπορούσαν να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση ενέργειας και συνεπώς να βελτιώσουν τα οικονομικά της ελληνικής οικογένειας. Επιπλέον, με την προώθηση του ουσιαστικού αυτού μέτρου κατά της ενεργειακής σπατάλης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν «πράσινες» θέσεις εργασίας.

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Ακτινοβολία κινητών

Για να μην ξεχνιόμαστε! Το θέμα της ακτινοβολίας ξανά επίκαιρο.

Μεσαίωνας στις πράσινες πολιτικές

Απο τα ΝΕΑ
Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης από τους Οικολόγους Πράσινους
Όχι στο μέτρο της απόσυρσης των κλιματιστικών, λέει η Μαρία Βασιλάκου που θα αντικαταστήσει σε δυόμισι χρόνια τον Μ. Τρεμόπουλο στην ΕυρωβουλήΤη δική της οπτική στα θέματα περιβάλλοντος και πράσινης ανάπτυξης- εκφράζοντας μεταξύ άλλων και την απόλυτη διαφωνία της για το μέτρο της απόσυρσης των κλιματιστικών- δίνει η Μαρία Βασιλάκου των Οικολόγων Πράσινων. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη «στον Μεσαίωνα όσον αφορά τις πολιτικές για το περιβάλλον» σημειώνει, ενώ θεωρεί ότι η κατάρρευση των βασικών πυλώνων του κράτους και η καφκικη διάσταση της γραφειοκρατίας έσπρωξαν τους πολίτες να στηρίξουν το κόμμα της.

«Κοντόφθαλμες και ανόητες πρακτικές», χαρακτηρίζει η κ. Μαρία Βασιλάκου, σημαίνον στέλεχος των Ευρωπαίων Πράσινων, μέτρα όπως η απόσυρση κλιματιστικών. Ταυτόχρονα, όπως λέει, ενώ η Ελλάδα διέθεσε ίσως το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης των τραπεζών ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. δεν πριμοδότησε καθόλου πράσινες πολιτικές που στηρίζουν την οικονομία.

Όπως εξηγεί η κ. Βασιλάκου, η οποία πρόκειται σε δυόμισι χρόνια να αντικαταστήσει τον Μιχάλη Τρεμόπουλο στο Ευρωκοινοβούλιο, στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών, «ενώ εκ πρώτης όψεως φαίνεται σωστό μέτρο, δεν είναι αφού δεν πριμοδοτεί ουσιαστικές πράσινες δράσεις όπως θα ήταν για παράδειγμα η γενναία πριμοδότηση για την καλύτερη μόνωση των κτιρίων και αντικατάσταση τζαμιών και κουφωμάτων που θα εξασφάλιζε μικρότερη κατανάλωση ενέργειας χειμώνα- καλοκαίρι. Κι ενώ υπάρχουν κάποια κίνητρα για την αντικατάσταση των κουφωμάτων, η διαδικασία είναι γραφειοκρατική ενώ ελάχιστοι πολίτες τα γνωρίζουν».

Στο στόχαστρο της κ. Βασιλάκου και η διάθεση του πακέτου Αλογοσκούφη στις τράπεζες, καθώς όπως λέει ενώ η Ελλάδα έδωσε 28 δισ. ευρώ (την ίδια στιγμή η Αυστρία έδωσε μόλις 3 δισ. ευρώ), «κανείς δεν σκέφτηκε να πριμοδοτήσει την πράσινη οικονομία». Η ίδια φέρνει ως παράδειγμα τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων από τις τράπεζες και φοροελαφρύνσεων κυρίως προς τα μεσαία στρώματα του πληθυσμού με στό χο τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές και μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. «Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε δεσμεύσει τις τράπεζες προς αυτήν την κατεύθυνση και αυτού του είδους τις επενδύσεις. Τώρα πια πάει, το χάσαμε το τρένο», τονίζει η Ελληνίδα Πράσινη η οποία είναι βουλευτής αλλά και αντιπρόεδρος των Πραάσινων της Αυστρίας.

«Μόνο με 150.000 ευρώ». Στην επισήμανση ότι η παρουσία των Ελλήνων Πράσινων σημαδεύτηκε κυρίως από τις απόψεις του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου (Μιχάλης Τρεμόπουλος) σε εθνικά θέματα ενώ δεν προβλήθηκαν ιδιαίτερα οι απόψεις τους για την πράσινη οικονομία, η κ. Βασιλάκου απαντά πως «κάναμε καμπάνια μόνο με 150.000 ευρώ και οι δυνατότητες ήταν περιορισμένες».

Σε ό,τι αφορά τη συνολική εικόνα του κόμματος στις εκλογές και την ανέλπιστη επιτυχία του, υπογραμμίζει πως «Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν έτσι που ήταν αδύνατο να βιώσει κανείς τη διαφορά. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ένας τρίτος δρόμος, ένας νέος δρόμος που συμβολίζει μια διαφορετική πραγματικότητα. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα κι εμείς επειδή έχουμε αποδείξει πως δεν ενδιαφερόμαστε για τις καρέκλες, έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε αξιόπιστοι».

«Πειστικές απαντήσεις». Η κατάρρευση βασικών πυλώνων του κράτους και η καφκική διάσταση της γραφειοκρατίας που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες («είναι δυνατόν να περιμένεις έναν χρόνο για να πάρεις σύνταξη;») θεωρούνται στοιχεία που «έσπρωξαν» ψηφοφόρους στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πρασίνων. «Ο Έλληνας έχει τη χειρότερη κοινωνική ασφάλεια ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. (π.χ. ταμείο ανεργίας), ο τομέας της Υγείας έχει καταρρεύσει, η Παιδεία είναι ξεχαρβαλωμένη και το επίπεδο ασφάλειας (εγκληματικότητα) το ίδιο. Αναρωτιέται κανείς γιατί να πληρώνει φόρους», τονίζει η κ. Βασιλάκου. Και συμπληρώνει με αυτοπεποίθηση πως «όποιος θέλει να απευθυνθεί στον μέσο Έλληνα, θα πρέπει να του δώσει πειστικές απαντήσεις ακριβώς σε όλα αυτά».

Για το τσίρκο

Απο την εφημ. Ημερήσιος Κήρυκας (Γιαννακόπουλος Γιάννης

Μετά την κινητοποίηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Βόλο οι οποίες κατάφεραν να «διώξουν» το τσίρκο από την πόλη, ενεργοποιήθηκαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι της Λάρισας οι οποίοι έσπευσαν χθες να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους απέναντι στη δημοτική αρχή για την υποδοχή τσίρκων. Ο συντονιστής του κόμματος στη Θεσσαλία Λευτέρης Σιάκης είδε χθες τον αντιδήμαρχο Σπ. Μπαρμπούτη και ξεκαθάρισε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θα δεχθούν λειτουργία τσίρκου στη Λάρισα. Κάλεσε δε, μέσω του αντιδημάρχου τη δημοτική αρχή να πάρει θέση κατά του τσίρκου και να αρνηθεί να παραχωρήσει έκταση.
Όπως είναι γνωστό, οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν στα τσίρκα, επειδή ακριβώς κακομεταχειρίζονται τα ζώα.
Κάποτε η Λάρισα ήταν αποπυρηνικοποιημένη πόλη. Τώρα μπορεί να κάνει ασπίδα κατά των τσίρκων.
Γιαν

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

SOS για το νερό

Απο την εφημ. Κόσμος

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. -Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας για τον υδάτινο πλούτο και προτείνει ω
ς μόνη μόνη λύση για την εξοικονόμηση νερού την ορθολογική διαχείρισή του.


Παράλληλα συνιστά στους αγρότες προσοχή στη σπατάλη του νερού κατά την άρδευση και ζητά την επιτάχυνση των ήδη εκτελουμένων έργων από την πολιτεία. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΓΕΩΤΕΕ, οι υπόγειοι υδροφορείς σε πολλές περιοχές της χώρας εξαντλούνται, ενώ η θάλασσα έχει εισχωρήσει για τα καλά στον υδροφόρο ορίζοντα.
Η αλόγιστη χρήση και σπατάλη των υπόγειων υδάτων και το ανεξέλεγκτο καθεστώς των γεωτρήσεων επιδεινώνει δραματικά την όλη εικόνα, και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο ζήτημα - κοινωνικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό.
Η ανάγκη λήψης μέτρων είναι επιτακτική. Ειδικά στο Θεσσαλικό κάμπο η επί δεκαετίες κατασπατάληση του υπόγειου νερού οδήγησαν που υπόγειους υδροφορείς σε εξάντληση. Οι γεωτρήσεις φτάνουν όλο και πιο βαθιά, παρότι διανύσαμε ένα βροχερό έτος, ενώ τα μέτρα περιορισμού της σπατάλης είναι ακόμα πολύ περιορισμένα.

Η Ελλάδα κόβει το τσιγάρο


Απο το skai.gr

1 Ιουλίου. Σβήνουμε το τσιγάρο.


Ήρθε η ώρα να δεσμευτείς: στον καλό ή στην καλή σου, στο/ην σύζυγο, τα παιδιά, στα εγγόνια, στον κουμπάρο, στην κουμπάρα, στα γατιά, στα σκυλιά, στους κολλητούς σου, στους εχθρούς σου.... και γιατί όχι, στο αφεντικό σου... στην πεθερά σου για να σκάσει από το κακό της, στη συμπεθέρα... για να σκάσει από τη ζήλια της.

Ήρθε η στιγμή να δώσεις το λόγο σου. Όχι άλλες ψεύτικες υποσχέσεις, όχι άλλα τσιγάρα... στα κρυφά, όχι άλλα λόγια του αέρα...

Διάβασε φωναχτά τον παρακάτω όρκο. Πέταξε και το τελευταίο πακέτο στα σκουπίδια. Πάρε βαθιά ανάσα. Χμμμ, οξυγόνο!

  • Ορκίζομαι να μην ξανακαπνίσω
  • Να μην κάνω άλλο ένα «μισό τσιγάρο»
  • Να μην κάνω «μια τελευταία τζούρα»
  • Να μην λεω πως το έκοψα και να κάνω τράκες
  • Να μην ζητάω να φυσάνε τον καπνό στη μούρη μου επειδή μου ‘χει λείψει
  • Να μη δακρύζω από νοσταλγία όταν βλέπω καπνιστές
  • Να μην αντικαταστήσω το τσιγάρο με τα νύχια μου
  • Να μην τρελάνω τους γύρω μου από τα νεύρα μου
  • Να μην ξαναλαχανιάσω ανεβαίνοντας τα 4 σκαλάκια της εισόδου μου
  • Να μην ξαναμπερδέψω το στόμα μου με τασάκι
  • Να μην ξαναπάθω πνευμονία επειδή χρειάζεται να βγω στο μπαλκόνι για να καπνίσω Να μην ξανακάνω κήρυγμα στα παιδιά μου για τα κακά του καπνίσματος με ένα τσιγάρο στο χέρι
  • Να μην ξαναπερπατήσω 2 χιλιόμετρα για να βρω ανοιχτό περίπτερο μες τη νύχτα
  • Να μην ξαναπώ «πρώτη φορά μου συμβαίνει» για να δικαιολογήσω τις θλιβερές σεξουαλικές επιδόσεις μου
  • Και τέλος ορκίζομαι να μην ξαναβάλω φωτιά στο στρώμα μου
Και, τώρα... ούτε τζούρα!..

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Ευχαριστούμε

Θα προσπαθήσουμε να σταθούμε στο ύψος των προσδοκιών σας.

και μια διαφορετική προσέγγιση των αποτελεσμάτων για τον ν. Λάρισας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αύξησαν την εκλογική τους δύναμή κατα 202%!!! με τα υπόλοιπα κόμματα εκτός του ΛΑΟΣ να καταγράφουν πτώση.

Θ' αναρωτιέται κάποιος πως γίνεται το ΛΑΟΣ με αύξηση 30% (2106 άτομα) των ψηφοφόρων να έχει αύξηση απο 3,53% σε 6,37% η απάντηση ειναι: ΑΠΟΧΗ
Το ΚΚΕ αν και είχε 4554 λιγότερους ψηφοφόρους (μείωση 22%) κατάφερε να κρατήσει το ίδιο ποσοστό (~10%), η αιτία ειναι ακριβώς η ίδια: ΑΠΟΧΗ

Στην επικράτεια έχουμε:

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Το ΛΑ.Ο.Σ αποκαλεί την FYROM Μακεδονία

ενδιαφέρον βίντεο για τις θέσεις του ΛΑ.Ο.Σ για την ονομασία της FYROM

Απο το jungle-report


Μήπως μας δουλεύει ψιλό γαζί ο Καρατζαφέρης?

Μας το στείλαν απο το Ιχνος

Ενδιαφέρουσες οι απόψεις του ιδιοκτήτη του ΛΑ.Ο.Σ στην ευρωπαϊκή ένωση. Αλλά λέει εδώ άλλα εκεί.

MPphoto

Γεώργιος Καρατζαφέρης (IND/DEM). – Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να σεβόμαστε τις αρχές της κάθε χώρας. Ανεξαρτήτως, αν αυτή η χώρα είναι φιλική, λιγότερο φιλική ή περισσότερο φιλική, αυτή η χώρα έχει αποφασίσει μια ονομασία. Δεν μπορούμε παρά να σεβαστούμε την ονομασία αυτής της χώρας. Τα άλλα –νομίζω το αντιλαμβάνεται ο καθένας– δεν είναι δημοκρατικά, είναι ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας. Όπως και εάν επιθυμεί αυτή η χώρα να αποκαλείται, οφείλουμε να το σεβαστούμε.


όλη η συζήτηση εδώ

Οι δημοσκοπήσεις και το γκιουβέτσι

Απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Παραμονή ευρωεκλογών, και παρά το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή μάς βομβαρδίζει το πυκνότερο κύμα δημοσκοπήσεων στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, κανείς δεν τολμά να δηλώσει σίγουρος για τα αυριανά αποτελέσματα.

Ισως ο τελικός στόχος αυτής της γκαλοπολαγνείας να είναι ακριβώς αυτός: η διασπορά των αναμενόμενων κομματικών ποσοστών και η διευκόλυνση των (μεγάλων) κομμάτων να δώσουν τις ερμηνείες που τα εξυπηρετούν στις εκλογικές τους επιδόσεις.

Μόνο που καμιά φορά τα δημοσκοπικά παιχνίδια ξεφεύγουν και τότε αναλαμβάνουν να «συνετίσουν» το εκλογικό σώμα οι μηχανισμοί του βαθέος κράτους, κάνοντας χρήση πρόθυμων διαύλων ενημέρωσης και προπαγάνδας.

Η προσωπική επίθεση που δέχτηκε πριν από δέκα μέρες ο Μιχάλης Τρεμόπουλος συνέβη μόλις οι δημοσκοπικές επιδόσεις των «Οικολόγων Πράσινων» άρχισαν να εκτινάσσονται στα όρια των διψήφιων ποσοστών. Ανασύρθηκε τότε από τη γνωστή σκανδαλοθηρική εφημερίδα, που αυτοπροβάλλεται ως θεματοφύλακας της πατριωτικής και χριστιανικής μας ταυτότητας, την Espresso, ένα βίντεο από μια δημόσια εκδήλωση, όπου ο κ. Τρεμόπουλος επαναλαμβάνει για τα ζητήματα των μειονοτήτων και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών όσα υποστηρίζει εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες. Τα ίδια, δηλαδή, που επιτάσσουν οι διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει υπογράψει η χώρα μας και ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η εφημερίδα ομολόγησε άθελά της ότι το δημοσίευμά της δεν ήταν αποτέλεσμα ρεπορτάζ, αλλά της δόθηκε υπό σκοτεινές συνθήκες: «Το βίντεο περιήλθε με κάπως κινηματογραφικό τρόπο στην κατοχή μας». Και ω του θαύματος, το ίδιο βίντεο έπαιζε το ίδιο βράδυ σε όλα τα κανάλια!

Φυσικά πίσω από τις προσωπικές επιθέσεις στον κ. Τρεμόπουλο κρύβεται η αγωνία τους μήπως εκφραστεί και η άλλη Θεσσαλονίκη, πέρα από εκείνη του κ. Ανθιμου και του κ. Ψωμιάδη, ενώ δεν του έχουν συγχωρήσει και τον ρόλο του στα ζητήματα του Πόρτο Καρράς, του Βατοπεδίου και των «κουμπάρων».

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι πρωτοφανές. Το ξαναζήσαμε πριν από μήνες με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσκοπική του άνθηση. Οταν τα κανάλια αντιλήφθηκαν ότι το νέο αυτό ρεύμα της Αριστεράς δεν περιοριζόταν (όπως επεδίωκαν με την υπερπροβολή του την περίοδο της ανυποληψίας του ΠΑΣΟΚ) σε μια απλή ανανέωση του λάιφ στάιλ, αλλά έδινε μάχες σε όλα τα μέτωπα και άνοιγε την προοπτική μετά από πολλά χρόνια να δημιουργηθεί ένα μαζικό ριζοσπαστικό κίνημα, έσπευσαν με νύχια και με δόντια να το συρρικνώσουν,

Κατά διαβολική σύμπτωση, τόσο την επίθεση κατά των Οικολόγων Πράσινων όσο και τη συκοφάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν τα στελέχη του ΛΑΟΣ, τα οποία βρίσκουν φιλόξενο στασίδι σε όλα τα κανάλια ως εκφραστές της «εθνικής γραμμής». Και βέβαια κανείς από τους τηλεαστέρες που τους φιλοξενούν δεν διανοείται να δείξει τα δικά τους «βίντεο», με τις ρατσιστικές, αντισημιτικές και φιλοχιτλερικές εκρήξεις.

Αντί για άλλο σχόλιο σ' αυτή την κινητοποίηση σκοτεινών μηχανισμών, που αναλαμβάνουν εργολαβικά να συκοφαντήσουν τα πολιτικά ρεύματα που τολμούν να αμφισβητήσουν τον καθωσπρεπισμό του «τρικομματισμού», αναδημοσιεύουμε ένα μικρό διήγημα -για την ακρίβεια χρονογράφημα- του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που δημοσιεύτηκε το 1906 με τον τίτλο «Ο Διδάχος» (ο δάσκαλος). Πρόκειται για την πιο εύστοχη κριτική των επαγγελματιών του εθνικισμού και της θρησκοληψίας, γραμμένη από κάποιον που δεν μπορεί να κατηγορηθεί ως «ανθέλλην» ή «εχθρός της εκκλησίας». Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο που αυτό το μικρό χρονογράφημα αποφεύγεται από τους ανθολόγους του Παπαδιαμάντη, ενώ δεν αναφέρεται καν σε μελέτη για την «Πολιτική σκέψη του Παπαδιαμάντη» (του Σαράντου Καργάκου, εκδ. Αρμός, Αθήνα 2003).

Ανάμεσα εις τα τόσα νεοπλάσματα των ποικιλώνυμων συλλόγων, κοντά εις τας διαφόρους Αναστάσεις, Αναμορφώσεις, Αναγεννήσεις, Αναζυμώσεις και Αναπλάσεις, τας επαγγελλομένας την διόρθωσιν -επειδή μεταξύ όλων των επαγγελμάτων, εις όλον το Γένος, περνά εξόχως το επάγγελμα της θρησκείας, καθώς και το του πατριωτισμού- εδοκίμασε και ο περί ου ο λόγος, ο Θεόδωρος Χρυσοβουλλίδης, να συστήση και αυτός ένα σύλλογον. Είναι αληθές, ότι εχρημάτισε προς καιρόν μέλος εις όλους τους άνω ρηθέντας συλλόγους και εις πολλούς άλλους ακόμη, πλην δεν ευδοκίμησεν. Η «μπογιά του δεν περνούσε», καθώς είπεν είς αδιάκριτος φίλος του.

Τότε εδοκίμασε να συστήση, ως είπομεν, σύλλογον ιδικόν του. Τον εβάπτισεν η «Αναβίωσις». Αλλά δεν επρόκοψεν. Μόλις δέκα ή δώδεκα συγκατένευσαν, μετά πολλάς προσπαθείας του Χρυσοβουλλίδου, να εγγραφώσι μέλη. Ολίγιστοι προκατέβαλον μονόδραχμά τινα. Αλλοι υπεγράφησαν διά να πληρώσουν, αλλά δεν επλήρωσαν. Τέλος εφαγώθη ένα γκιουβέτσι, εψάλησαν άσματα τινα θρησκευτικά και πατριωτικά και ο σύλλογος διελύθη.

Μετ' ολίγον καιρόν, πάλιν νέαν απόπειραν έκαμεν ο Θεόδωρος διά να συμπήξη ένα σύλλογον, η «Ανακαίνισις». Πέντε ή εξ ενεγράφησαν. Κανείς δεν έδωκε λεπτόν. Ούτε γκιουβέτσι, ούτε άσματα. Ο δεύτερος σύλλογος απεδείχθη νεκροτόκιον.

Τρίτος σύλλογος, η «Αναψύχωσις», εσχεδιάσθη από τον Χρυσοβουλλίδην μετά καιρόν ύστερον, όταν ήρχισαν τα πράγματα να γίνωνται απειλητικώτερα εν Μακεδονία. Αυτήν την φοράν, συνεκεντρώθησαν δεκάδες τινές δραχμών. Μετά πρώτον και δεύτερον γκιουβέτσι, τα πράγματα ήρχισαν πάλιν να κρυώνουν. Ο σύλλογος εναυάγησε και απεδείχθη θνησιγενής, όπως οι προ αυτού.

Εντοσούτω, ο Θεόδωρος δεν απεγοητεύετο, κι εξηκολούθει να περιφέρεται εις εκκλησίας και εις ομηγύρεις, να βγάζη λόγους και να κηρύττη. Ο «αδιάκριτος φίλος» τού είπε μία των ημερών:

- Μα τι τσαμπουνάτε, σεις μερικοί; Το βήμα της εκκλησίας δεν είναι, όπως το βήμα το δικανικόν, το βήμα το πολιτικόν, όπου υπάρχουν ρήτορες και αντιρρήτορες, όπου διακόπτουν ελευθέρως τον αγορεύοντα, όπου δευτερολογούν, και τριτολογούν και συζητούν. Το εκκλησιαστικόν βήμα -ο άμβων- είναι αυστηρόν, αποκλειστικόν, αυθεντικόν. Είς μόνος ομιλεί. Υποτίθεται, ότι λέγει, όχι διδόμενα, αλλά συμπεράσματα, παραδεδεγμένα, αναμφισβήτητα, δόγματα. Δεν επιτρέπονται εκεί αι αυτοσχέδιοι ανοησίαι. Διά τούτο ο είς εκείνος πρέπει να είναι χρισμένος από την εκκλησίαν. Οφείλει να είναι το στόμα της εκκλησίας, επειδή συζήτησις δεν επιτρέπεται, ούτε δευτερολογία, ούτε διακοπή. Ανάγκη άρα να είναι κληρικός.

Διατί δεν γίνεσθε παπάδες, επί τέλους, αν είσθε άξιοι; «Εν τω ναώ δουλεύσετε, εν τω ναώ τραφήσεσθε». Οχι να κάμετε «πορισμόν την ευσέβειαν», άνθρωποι λαϊκοί, κοσμικοί, με στριμμένους μύστακας, με ορθά κολλάρα. Τι καινοτομίαι, τι ξενισμοί, τι λεσχηνείαι (σ.σ.: φλυαρίες) είναι αυτά; Προτεστάνται είμεθα ημείς εδώ;

Υστερα από την ελευθεροστομίαν αυτήν, εξηφανίσθη επί μήνας ο Θεόδωρος και δεν τον έβλεπε πλέον ο «αδιάκριτος φίλος». Ηκουσεν αορίστους φήμας, ότι ο «διδάχος», μεθ' όλην την ηλικίαν και το πενιχρόν εξωτερικόν του, εις το κρυπτόν εζήτει να εύρη «νύφη κοκκώνα» και ότι κατέβαλλε πολλάς προσπαθείας προς τούτο. Ελεγαν ότι δύο ή περισσοτέρας φοράς είχε γελασθή έως τώρα, και ότι είχεν υπάγει μάλιστα εις μίαν πόλιν της Πελοποννήσου προς εύρεσιν του ποθουμένου. Προσέθετον μάλιστα ότι μία παρέα, αγαπώσα μέχρι βαναύσου φορτικότητος να παίζη φάρσες, είχε εκμεταλλευθή την μικροπιστίαν του, και είχε γελάσει εις βάρος του ατυχούς ανθρώπου πολύ απρεπώς.

Τέλος μίαν εσπέραν περί την δύσιν του ηλίου, ο "αδιάκριτος φίλος" είδε μακρόθεν τον Χρυσοβουλλίδην εις εν πεζοδρόμιον της οδού Ερμού, ολίγον παραπάνω από την Καπνικαρέαν, να τρέχη κατερχόμενος προς τα κάτω. Ο "αδιάκριτος φίλος" εις το αντικρινόν πεζοδρόμιον ανήρχετο.

Ο Χρυσοβουλλίδης είδε τον φίλον του, αλλ' έστρεψε βιαστικά το πρόσωπον προς τον τοίχον, κι επροσποιείτο, ότι δεν τον είδε.

Εβγαλε με την αριστεράν από την τσέπην του το μανδήλιον, κι εκάλυπτε τον μύστακα, ως να εσκουπίζετο.

Τούτο έκαμε τον φίλον να κοιτάξη καλύτερα και τότε είδε καθαρά, ότι ο Θεόδωρος είχε βάψει τον λευκόν μύστακα με κόκκινον χρώμα.

- Ε! Θόδωρε! έκραξε γελών ο φίλος. Να ιδούμε αν θα περάση τώρα η μπογιά σου.

Και είτα επέφερε:

- Τώρα είναι καιρός να συστήσης πάλιν κανένα σύλλογον ...και να τον ονομάσης «Ανάβαψις». *

Σημείωση: ακολουθήσαμε την έκδοση του Γ. Βαλέτα.

Ο Ν.Δ.Τριανταφυλλόπουλος θεωρεί ότι είναι λανθασμένη η τελευταία λέξη (Ανάβαψις) και ορθή ονομασία του τελευταίου συλλόγου είναι «Ανήβησις».

Ο Νίκος Χρυσόγελος στο TV χωρίς σύνορα

O Νίκος Χρυσόγελος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους, παραχώρησε live συνέντευξη στο tvxs.gr. Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνέντευξη.

Μάθε που ψηφίζεις

Εδώ μπορείτε να δείτε που ψηφίζετε:

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Οταν αφήνεις άλλους ν' αποφασίζουν για σένα. 22% συμμετοχή!

απο το Πολιτικό Καφενείο

Στην Βρετανία και στην Ολλανδία οι Ευρωεκλογές έγιναν χθες.
Αν και η Ευρωπαϊκή έν
ωση είχε απαγορεύσει να ανακοινωθούν αποτελέσματα στην Ολλανδία ανακοινώθηκαν τα exit poll
Oλα τα μεγάλα
κόμματα βλέπουν την δύναμή τους – άρα και τις έδρες τους – να μειώνονται. Η Σειρά είναι η εξής:

1. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε λαμβάνει ποσοστό λίγο πάνω από 20%

2. Tο δεξιό, αντιευρωπαϊκό κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκέρτ Βίλντερς γνωστού για τις απόψεις του κατά του Κορανίου,oι προβλέψεις δείχνουν ποσοστό που προσεγγίζει το 15% και ότι θα καταλάβει τέσσερις από τις 25 έδρες της Ολλανδίας έναντι καμίας το 2004.

3.Tο Εργατικό Κόμμα PvdA 13,4%.

Πάντως τα στοιχεία έδειχναν ότι λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες η προσέλευση ήταν μόλις 22%, ελάχιστα αυξημένη σε σχέση τις Ευρωεκλογές του 2004.

Τους αναγκάσαμε όλους να "πρασινίσουν" περισσότερο...

Συνέντευξη του Μ. Τρεμόπουλου στο Press-gr


Όσοι με στοχοποιούν προσωπικά ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Στόχος μας η συμφιλίωση των κοινωνιών με το περιβάλλον


Συνέντευξη στον Χρήστο Λουτράδη


Eίναι δικαιολογήμενα το πρόσωπο αυτών των εκλογών. Αγωγός της οργής και της πίκρας του μέσου Ελληνα, εκφραστής της νέας οικολογικής συνειδήσης που γεννάται στην πατρίδα μας ή απλώς μια trendy αντίδραση σε ενα παρηκμασμένο και βουτηγμένο στα σκάνδαλα πολιτικό σύστημα;
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος προσπαθεί να απαντήσει στο βασικό ερώτημα αν είναι οι "Οικολογοί Πράσινοι" το πολιτικό λαϊκο ποπ σουξέ της εποχής μας ή αποτελούν ενα νέο πολιτικό είδος. Ένα νέο πολιτικό μοντέλο που θα καταφέρει να θέσει ισχυρά και υλοποιήσιμα προτάγματα για το μέλλον του τόπου. Οι τελευταίες μετρήσεις τους δείχνουν μέσα στην επόμενη Ευρωβουλή με μειωμένα ποσοστά όμως. Οι απαντήσεις και η κρίση δική σας.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εμφανίζονται σε πολλές δημοσκοπήσεις τρίτο κόμμα. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το στοιχείο εκείνο που σας διαφοροποιεί από τα άλλα κόμματα και αξίζει να σας επιλέξει ο ψηφοφόρος;
Το κεντρικό στοιχείο βέβαια είναι η προτεραιότητα στα ζητήματα του περιβάλλοντος και η οικοδόμηση ενός νέου τύπου πολιτικής γύρω από το κεντρικό διακύβευμα της συμφιλίωσης των ανθρώπινων κοινωνιών με τοφυσικό περιβάλλον, καθώς η οικολογική κρίση αρχίζει και λαμβάνει απειλητικές διαστάσεις. Γύρω από αυτό το κεντρικό διακύβευμα προσπαθούμε να αρθρώσουμε την πολιτική μας και για την οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις διεθνείς σχέσεις και την ειρήνη, τηνυγεία, την παιδεία, κ.ο.κ.

Το τελευταίο διάστημα είναι της μόδας όλα τα πολιτικά κόμματα να μιλάνε για την προστασία του περιβάλλοντος. Όλοι αγωνιούν για τις κλιματικές αλλαγές. Για ποιο λόγο να εμπιστεύεται εσάς ο ευαισθητοποιημένος με το περιβάλλον πολίτης και όχι κάποιο άλλο κόμμα;
Ακριβώς γιατί κανένα άλλο κόμμα δεν θέτει την προστασία του περιβάλλοντος σε πρώτη προτεραιότητα, ούτε και διαμορφώνει την πολιτική του γύρω από αυτήν ως κεντρικό διακύβευμα. Και πρέπει να προσθέσουμε ότι τα περισσότερα κόμματα θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη και πολύ κατόπιν έρχεται το περιβάλλον. Εμείς λέμε ότι δεν είναι δυνατόν να εξακολουθούμε να συζητάμε τα προβλήματα που θέτει η οικονομική κρίση και η κρίση του συστήματος της ανάπτυξης χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις περιβαλλοντικές παραμέτρους. Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη ζητήματα χωροταξίας ή προστασίας των δασών (π.χ. σύμφωνα με τιςπροτάσεις των κομμάτων για την αναθεώρηση του άρθρου 24), τότε θα διαπιστώσουμε ότι αρκετά κόμματα, ιδιαίτερα προς το δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος, αγωνιούν μάλλον για το πώς θα ξεπουλήσουν περισσότερα φιλέτα από το εξαιρετικό ελληνικό φυσικό περιβάλλον για να μετατραπούν σε οικόπεδα. Ακόμη και ο κ. Καρατζαφέρης με δηλώσεις του είχε συμφωνήσει με τον κ. Μητσοτάκη για το ότι οι δασικές εκτάσεις και οι εκτάσεις με αραιό δάσος θα πρέπει να δοθούν για οικοδομική "ανάπτυξη". Τελικά, έχω την εντύπωση ότι η παρουσία και μόνο των Οικολόγων Πράσινων στην ελληνική πολιτική σκηνή εξαναγκάζει όλα τα υπόλοιπα κόμματα να "πρασινίσουν" περισσότερο τον πολιτικό τους λόγο. Τρανταχτό παράδειγμα είναι το τι συνέβη με την πρόσφατη τηλεμαχία (debate) των πολιτικών αρχηγών.

Πολλοί σας προσάπτουν ότι ενώ στα ζητήματα της οικολογίας το πρόγραμμά σας είναι κάτι παραπάνω από αξιόπιστο και πλήρες, στα άλλα ζητήματα όμως όπως επί παραδείγματι η οικονομία τα πράγματα είναι νεφελώδη. Είναι έτσι; Και αν όχι ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός σας για τα θέματα της οικονομίας, της απασχόλησης και της παιδείας;
Ορισμένοι θεωρούν ότι τα πράγματα είναι νεφελώδη γιατί προσπαθούμε να αρθρώσουμε έναν λόγο πέρα από το νεοφιλελευθερισμό και τον κρατισμό, πέρα από τον καπιταλισμό και τον πάλαι ποτέ "υπαρκτό" σοσιαλισμό, με νέες ιδέες για κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, με σεβασμό στις τοπικές συνθήκες, πιο κοντά στην αντίληψη του "το μικρό είναι όμορφο" παρά στο χάϊδεμα του γιγαντισμού και του αυταρχισμού των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.
Ειδικά για την οικονομία έχει αναπτυχθεί από όλα τα Ευρωπαϊκά Πράσινα Κόμματα η πρόταση για ένα πράσινο New Deal, με την έννοια των κοινωνικών παρεμβάσεων και παροχών που έγιναν μεταπολεμικά από τον Ρούσβελτ στις ΗΠΑ, αλλά προσανατολισμένο στην περιβαλλοντική προστασία. Το θεωρούμε ως ένα πρόγραμμα ανάγκης στις σημερινές συνθήκες και συμβιβασμού μεταξύ των διαφορετικών τάσεων του ευρωπαϊκού πράσινου κινήματος. Εμείς θα το θέλαμε πιο ριζοσπαστικό, αλλά νομίζω ότι μετά τις Ευρωεκλογές μπορούμε να το προσαρμόσουμε ακόμη περισσότερο στις δικές μας, τις ελληνικές συνθήκες. Αυτό το πράσινο New Deal κάνει λόγο για τη δημιουργία 5 εκατομμυρίων πράσινων θέσεων εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Άρα πιστεύουμε ότι οι προσαρμογές της οικονομίας στην περιβαλλοντική προστασία μπορούν να δώσουν ώθηση στην απασχόληση. Όσον αφορά την Παιδεία, πέρα από την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των ελληνικών σχολείων και πανεπιστημίων, υποστηρίζουμε την αλλαγή τωνεκπαιδευτικών συνθηκών σε κατευθύνσεις πιο ανοιχτές, δημοκρατικές, οικολογικές, συμμετοχικές, βιωματικές, "παιδοκεντρικές", με λιγότερες εξετάσεις, άγχος και παραπαιδεία. Η ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες νομίζω ότι μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια μικρή επανάσταση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Καταφέρατε κάτι πρωτόγνωρο. Να ενώσετε εναντίον σας τη λεγόμενη αριστερά, ΚΚΕ-ΣΥΝ, με την ακροδεξιά εναντίον σας. Πως σχολιάζετε αυτέςτις επιθέσεις; Και τι απαντάτε σε αυτούς που στοχοποιούν εσάς προσωπικά;
Είναι φανερό ότι η συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου βάζει φυτίλια σεόλα τα κόμματα. Ωστόσο, εμείς δεν βάζουμε όλη την αριστερά στο ίδιο τσουβάλι, ούτε και τη συγκρίνουμε με την ακροδεξιά. Η ακροδεξιά πράγματι έχει αποδυθεί σε μια χυδαιότατη εκστρατεία, γεμάτη από φοβικά συμπλέγματα, προκαταλήψεις και χολή. Θεωρούμε ότι πρέπει να τεθεί μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας καθώς δεν έχει τίποτε ωφέλιμονα προσφέρει. Αρκετά κοντά με την ακροδεξιά θα πρέπει να τοποθετήσουμε και τον μικρό αλλά έξαλλο από το μένος του εναντίον μας χώρο που κινείται γύρω από το περιοδικό ΑΡΔΗΝ. Το ΚΚΕ μας εξέπληξε με το μένος των τοποθετήσεών του εναντίον μας. Εμείς πάντα πιστεύαμε ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα πρέπει να συνδυαστούν με τα εργατικά δικαιώματα, αλλά δεν είναι δυνατόν ποτέ να συμφωνήσουμε σε αυταρχικά, αντιπεριβαλλοντικά και αντιδημοκρατικά (και σε τελική ανάλυση αντεργατικά και απάνθρωπα) μοντέλα διακυβέρνησηςόπως το σταλινικό ή το μαοϊκό. Όπως και κάθε εξαγριωμένος και θυμωμένος άνθρωπος, το ΚΚΕ έχει χάσει τη ψυχραιμία του και το δίκιο του και χρησιμοποιεί επιχειρήματα που ούτε από νηφαλιότητα χαρακτηρίζονται, ούτε από ορθολογισμό, ενώ συχνά είναι και αντικρουόμενα. Τουλάχιστον όμως, δεν καταφεύγει σε χυδαίες προσωπικές επιθέσεις και κρατάει ένα επίπεδο πολιτικής κριτικής. Τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατούν αρκετά πολύμορφες συνθήκες και άλλες συνιστώσες (ιδιαίτερα εκείνες που αντιστάθηκαν με νύχια και με δόντια στην οικολογικοποίηση του κόμματος) μας χτυπούν αλύπητα, την ίδια στιγμή που άλλες δείχνουν μέχρι και συμπάθεια στις προσπάθειές μας και διάθεση για αναβάθμιση των μελλοντικών συνεργασιών μας σε τοπικέςπρωτοβουλίες και κοινωνικά κινήματα. Όσον αφορά εκείνους που με στοχοποιούν προσωπικά, θα ήθελα να αναλογιστούν την ευθύνη τους, καθώς προσβάλλουν μαζί με μένα καιχιλιάδες συμπολίτες τους που κινητοποιήθηκαν στην υπόθεση της πολιτικής οικολογίας. Δεν είναι αυτός τρόπος για να γίνεται πολιτική και είναι λογικό η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να αισθάνεται αποστροφή.
Θα ήθελα να σημειώσω εδώ ότι δυστυχώς για μένα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Στα 34 χρόνια που ασχολούμαι με τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της οικολογίας στάθηκα προσωπικά, αλλά και με τους φίλους μου στην Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και στις υπόλοιπες οικολογικές και καταναλωτικές οργανώσεις που συμμετείχα, εμπόδιο σε ποικιλώνυμα συμφέροντα και νοοτροπίες που κινητοποιούνταν ενάντια στο περιβάλλον και σε ανθρώπινα δικαιώματα και αισθάνθηκα όχι μόνο το μένος τους, αλλά και τις διώξεις που εξαπέλυσαν εις βάρος μου. Δεν πτοήθηκα ποτέ και ούτε θα πτοηθώ και τώρα. Μάλιστα, στις προηγούμενες νομαρχιακές εκλογές, μια αντίστοιχη εκστρατεία εναντίον μου είχε ως αποτέλεσμα να διπλασιάσει τη δύναμή του ο συνδυασμός μας της Οικολογίας - Αλληλεγγύης. Μετά τις 7 του Ιούνη ελπίζω ότι θα τους αντιμετωπίζω με ανανεωμένες συνθήκες υποστήριξης και αλληλεγγύης.

Πώς σχολιάζετε την στάση των δύο κομμάτων εξουσίας που την στιγμή που εμπορεύονται την οικολογική συνείδηση του πολίτη προχωρούν σε χαριστικές ρυθμίσεις στον ιδιοκτήτη του Grand Resort στο Λαγονήσι επιτρέποντας του να χτίζει πισίνα στην θάλασσα και παράλληλα να του εκδίδουν απαλλακτικά βουλεύματα για πρόστιμα απο την Πολεοδομία Μαρκοπούλου όπως αποκάλυψε η εκπομπή Κίτρινος Τύπος;
Ενώ το συγκρότημα τελούσε υπό την αιγίδα του κράτους στη δεκαετία τουʽ90 πέρασε στον ιδιωτικό τομέα, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς που διασφάλιζε το απυρόβλητο. Η νέα ιδιοκτησία αποφάσισε να προβεί σε επεκτάσεις και να μπαζώσει τη θάλασσα για να κατασκευάσει πισίνα εντός νησίδας, με τη στήριξη της κυβέρνησης Καραμανλή. Εκτενή συρματοπλέγματα αφαιρούν το δικαίωμα από τους πολίτες να κάνουν χρήσητης θάλασσας. Με την ανοχή των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, εκδόθηκε το 2005 απαλλακτικό βούλευμα, με το οποίο αθωώθηκε ο επιχειρηματίας για την κατασκευή της παράνομης θαλάσσιας πισίνας ενώ ο δήμαρχος Καλυβίων, λόγω των αγώνων του κατά των αυθαιρεσιών, υφίσταται πλήθος διώξεων. Μαθαίνουμε ότι η οικολογική καταστροφή που συντελέσθηκε στον αιγιαλό εξαφάνισε την θάλασσα, με τόνους άμμου και τσιμέντου. Δυστυχώς δεν πρωτοτυπούν: όλη η Ελλάδα υποφέρει από τέτοιες αυθαιρεσίες με τις ευλογίες των κυβερνώντων και συχνά την ανοχή της αυτοδιοίκησης. Και αυτό θα σταματήσει μόνο με την πολιτική συγκρότησηενός αυτόνομου οικολογικού πολιτικού πόλου, που θα ελέγχει τις εξουσίες και θα επιβάλλει αειφόρες πολιτικές.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΒΡΟΜΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Νάνος Βαλαωρίτης

διαβάστε επίσης κι εδώ

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ (που έχει αναλάβει εργολαβικά την βρόμικη επίθεση εναντίον των Οικολόγων Πράσινων αφού είναι από τις κύριες ενασχολήσεις της κατά την προεκλογική περίοδο και μάλιστα έχει εκδόσει και σχετικό φυλλάδιο) εξέδωσε δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε σε μερικές χιλιάδες αποδέκτες με το οποίο παραποιεί την άποψη του Ν. Βαλαωρίτη ότι "υποστηρίζει όλους όσους αγωνίζονται για το περιβάλλον" βάζοντας ως τίτλο σε ανακοινώσεις και εμαιλ τους "*Βόμβα- ο Ν. Βαλαωρίτης υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ*" προσπαθεί να *δημιουργήσει μια ψευδή εικόνα ότι ο Ν. Βαλαωρίτης δεν υποστηρίζει τους Οικολόγους Πράσινους*.
Τέτοιες πρακτικές νεομαοϊκών να τις χαίρονται κάποιοι. Προς απάντηση τους δείτε τη δήλωση του Ν. Βαλαωρίτη που ο ίδιος έχει στείλει πρόσφατα στους Οικολόγους Πράσινους και η οποία επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο στα ΜΜΕ που επικοινώνησαν μαζί του χθες:

*Δήλωση προς τους φίλους και συντρόφους των Οικολόγων Πράσινων*

Δηλώνω ότι παραμένω μέλος της κίνησης των Οικολόγων Πράσινων επειδή πιστεύω ότι σήμερα προέχει η προστασία του περιβάλλοντος για όλους μας στον Πλανήτη.

Διαπιστώνω ότι δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα με τη σημερινή εκλεχθείσα ηγεσία - ίσως λόγω ανωριμότητας κατ΄αρχήν και διαφορετικών μεθόδων επιλογής ανάμεσα μας.

Ομως επειδή επίσης διαπιστώνω ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μελών που σκέπτονται διαφορετικά συνεχίζω να υποστηρίζω τις θέσεις του καταστατικού της κίνησης για τα ειδικά και γενικά θέματα στο σύνολο τους. Και επίσης ελπίζω ότι με το χρόνο θα λυθούν και θα εξομαλυνθούν οι διαφορές μας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Νάνος Βαλαωρίτης

Αθήνα 8/5/2009

ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Πράσινη Λύση στην κρίση: Περιβάλλον, Κοινωνία, Οικονομία


Η αναπτυξιακή πολιτική που ακολουθούμε δεν έχει μέλλον, όπως αποδεικνύεται από την κρίση στην οποία έχουμε οδηγηθεί, κρίση που είναι ταυτοχρόνως οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική / κλιματική. Σε καθημερινό επίπεδο έχουμε υιοθετήσει ένα καταναλωτικό μοντέλο που δεν είναι βιώσιμο με βάση τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους, τις αντοχές του περιβάλλοντος και του πλανήτη, την κοινωνική δικαιοσύνη, πολύ περισσότερο που σήμερα το 20% του πληθυσμού της Γης καταναλώνει το 80% των φυσικών πόρων.
Η σημερινή περιβαλλοντική και κλιματική κρίση είναι κατ’ αρχή αποτυχία της οικονομικής πολιτικής. Αυτό το διαπιστώνουμε και τη χώρα μας. Μια σειρά προβλημάτων όπως είναι η ρύπανση του Ασωπού, των υπόγειων νερών, του Θριάσιου, της Πτολεμαΐδας-Κοζάνης, η εξαφάνιση της λίμνης Κορώνειας, η ρύπανση των εδαφών και των νερών με νιτρικά και φυτοφάρμακα, οι αβίωτες συνθήκες στις περισσότερες ελληνικές πόλεις, η συνεχιζόμενη αύξηση αλλά και η κακή διαχείριση των στερεών και βιομηχανικών αποβλήτων, η συνεχιζόμενη απώλεια του φυσικού πλούτου και η εντεινόμενη διάβρωση των ακτών και πολλά άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα αποδεικνύουν ότι ακολουθήσαμε ένα λάθος οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο και ναι μεν έχουμε αυξήσει τον υλικό πλούτο αλλά έχουμε χάσει σημαντικά αγαθά που κάποτε ήταν δωρεάν και αυτονόητα.
Aν αξιολογήσουμε με αξιόπιστους δείκτες τα αποτελέσματα της οικονομικής δραστηριότητας θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε πάρει εντελώς λάθος δρόμο. Επείγει να αλλάξουμε κατευθύνσεις στην οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, να υιοθετήσουμε πράσινες/καθαρές μορφές παραγωγής κοινωνικά υπεύθυνες και να γίνουμε κριτικοί καταναλωτές. Για να είναι Μέρα Περιβάλλοντος κάθε μέρα, χρειάζεται να αλλάξουμε τις πολιτικές, ιδιαίτερα στη χώρα μας, και να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά που θυσιάζει μεταξύ άλλων και το περιβάλλον, να πιέσουμε για μια πραγματικά υπεύθυνη και αποτελεσματική περιβαλλοντική πολιτική (με τη δημιουργία ενός ισχυρού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Αειφορίας και την ενδυνάμωση των μηχανισμών εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής ως πρώτο βήμα), καθώς και να ενσωματώσουμε την περιβαλλοντική/κλιματική και κοινωνική διάσταση σε όλες τις άλλες πολιτικές.
Η προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα μας ήταν στο περιθώριο των πολιτικών μέχρι σήμερα. Η ευαισθητοποίηση σημαντικού κομματιού της κοινωνίας αλλά και η αυξανόμενη πίεση στο πολιτικό σύστημα από την παρουσία των Οικολόγων Πράσινων οδηγεί σε αλλαγές. Όλα τα πολιτικά κόμματα αναγκάζονται να δηλώσουν ξαφνικά…πράσινα! (ακόμα και σε …πλαστικές προεκλογικές φιέστες). Αυτό είναι μια απόδειξη ότι μπορούμε να αλλάξουμε την πολιτική και να φέρουμε στο κέντρο της πολιτικής την προστασία του περιβάλλοντος και τις πράσινες λύσεις.
Καλούμε τους πολίτες να γιορτάσουμε μαζί την ημέρα του Περιβάλλοντος με δρώμενα, συναυλία, και πάρτυ που διοργανώνουμε απόψε στην Πλ. Σανταρόζα και Πανεπιστημίου στις 8μμ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Ποδήλατα παντού! - Γυμνή ποδηλατοδρομία

Απο το TV χωρίς σύνορα

Γυμνή ποδηλατοδρομία

Το debate που αξίζει κάποιος να δει

Απο το TV χωρίς σύνορα


Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

5η Ιουνίου: Μέρα Περιβάλλοντος (ΠΟΣΓ)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ

ΠΟΣΓ

ΔΙΔΟΤΟΥ 26 – ΑΘΗΝΑ 10680

Τηλ. 36 14 580 – FAX : 36 14 580


Δελτίο Τύπου

5η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από την προσπάθεια για περιορισμό των κλιματικών αλλαγών και την φροντίδα του Περιβάλλοντος. Η δυσμενείς εξελίξεις σε σχέση με το περιβάλλον θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή στο πλανήτη και δημιουργούν αβεβαιότητα για τις νέες και επερχόμενες γενιές.

Η καταλήστευση των φυσικών πόρων του πλανήτη, η αλόγιστη χρήση των ορυκτών καυσίμων και η ανάπτυξη με κάθε τρόπο και κόστος έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο.

Έστω και τώρα χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούμε όλοι, πολίτες, κοινωνίες και κυβερνήσεις και να προχωρήσουμε σε αποφάσεις και πράξεις που θα μας επιτρέψουν να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές ένα βιώσιμο πλανήτη.

Η Παγκόσμια οικονομική κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το άλλοθι για ακόμη μεγαλύτερες βλάβες στο περιβάλλον.

Η έξοδος από την παρούσα κρίση θα έχει ισχυρά θεμέλια, μόνο αν βασιστεί σε μια παγκόσμια συμφωνία για αλλαγές στο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα οδηγήσουν στον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων, στην απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη νέα πράσινη οικονομία και την νέα τεχνολογική επανάσταση, που ήδη επενδύει σε περιβαλλοντικές λύσεις.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα και να συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις αυτές,, και για αυτό χρειάζεται μακροχρόνιο όραμα, σχεδιασμός και άμεση δραστηριοποίηση.
Η ΠΟΣΓ εφιστά την προσοχή για όλα τα θέματα που άπτονται της Γεωπονικής επιστήμης και αφορούν το Περιβάλλον, την Eλληνική Γεωργία αλλά και την Ελληνική κοινωνία γενικότερα, όπως:

  • Αρδευτική πολιτική και αντιμετώπιση της λειψυδρίας

  • Σύνταξη Κτηματολογίου

  • Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο και χρήσεις γης

  • Διαχείριση περιβάλλοντος σε σχέση με τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στη Γεωργική Γή

  • Περιβαλλοντικά μέτρα και αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών

  • Αναβάθμιση του πρασίνου εντός των αστικών και περιαστικών περιοχών και τοποθέτηση σε νέα βάση των λειτουργιών της φυτοκοινωνίας στο αστικό περιβάλλον

  • Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας

  • Διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων και αξιοποίηση τους στην αγορά αέριων ρύπων, καθώς επίσης και παραγωγή κομπόστ

Όλα τα παραπάνω είναι υποχρέωση του Γεωπονικού κλάδου να τα διαχειριστεί και να τα αξιοποιήσει με οφέλεια του κοινωνικού συνόλου, του περιβάλλοντος αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης.

Η πράσινη ανάπτυξη έχει στο επίκεντρο της το περιβάλλον και κατά συνέπεια τον άνθρωπο και αναδεικνύει νέα μοντέλα ανάπτυξης που θα βοηθήσουν οικονομία και περιβάλλον να μην συγκρούονται αλλά να συνεργάζονται εποικοδομητικά.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων γιορτάζει την 5η Ιουνίου που είναι Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος και καλεί τους πολίτες να δείξουν έμπρακτα τον σεβασμό και την αγάπη στο περιβάλλον αλλά και την Πολιτεία να συνεισφέρει με πολιτικές που θα προστατεύουν το περιβάλλον και ενισχύουν την αειφόρο ανάπτυξη.

Ο Γεωπονικός κλάδος και η Γεωπονική επιστήμη θα έχει ως οφείλει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκστρατεία για μία ισόρροπη ανάπτυξη με το πράσινο στο επίκεντρο της.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος: Νικόλαος Ζιούβας - Ο Γραμματέας: Παναγιώτης Αντωνίου