Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Όλυμπος (προωθήστε το)

Πήραμε ένα ενδιαφέρον μαίλ και θεωρούμε πως θα ήταν καλό να προωθηθεί.
για περισσότερες πληροφορίες εδώ
Φίλες και φίλοι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, Χθες ανακοινώσαμε την νέα δράση της ομάδας μας ΟΛΥΜΠΟΣ και μόλις μέσα σε μια μέρα, 7 μέλη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να συμμετέχουν στην συντονιστική επιτροπή, ενώ πολίτες από διαφορετικά μέρη της Ελλάδος, δηλώνουν πρόθυμοι να συνδράμουν στις προσπάθειές μας. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, με τη δική σας βοήθεια, έχει δημιουργηθεί μια ψηφιακή γωνιά με το απαραίτητο υλικό για την πληροφόρηση των επισκεπτών και σήμερα το απόγευμα αναρτήθηκε και η ηλεκτρονική μας κάλπη. Από τώρα μπορεί κάθε επισκέπτης να συμμετέχει στην online ψηφοφορία και να καταθέτει την άποψή του στο ερώτημα „ Πόσο σας ανησυχεί μια πιθανή καταστροφική φωτιά στον Ολυμπο;“ Επίσης, εντός των επόμενων ημερών θα μπορεί κάθε πολίτης, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να καταθέτει την ηλεκτρονική υπογραφή του, στηρίζοντας το αίτημά μας, για άμεση προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος που θα αναβαθμίζει και θα επεκτείνει το καθεστώς προστασίας του Ολύμπου. Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε 100.000 συμμετοχές και να πετύχουμε την έκδοση του διατάγματος μέχρι την Ανοιξη του 2010.

Φίλες και φίλοι, στηρίξτε την νέα μας δράση. Ας ενώσουμε, τώρα, όλες μας τις δυνάμεις για να προστατέψουμε τον Ολυμπο, τα Πιέρια, τα βουνά του τόπου μας. Ελάτε να δράσουμε τώρα για να μην χρειαστεί να σβήσουμε φωτιές, να παρακαλέσουμε για την αποστολή πυροσβεστικών αεροπλάνων και να οργανώσουμε δενροφυτεύσεις στα καμμένα.

Με μεγάλη μας χαρά δεχτήκαμε σήμερα ένα από τα πρώτα άρθρα για την προστασία του Ολύμπου, το οποίο και σας αποστέλουμε. Συγγραφέας του άρθρου „Προστασία για ανάπτυξη – ανάπτυξη για προστασία“ είναι η κ. Εφη Πουλάκη Παντερμαλή.

Φιλικά για την ομάδα

Ηλίας Τσολακίδης


Οι στόχοι της ενότητας ΟΛΥΜΠΟΣ είναι οι παρακάτω:

* Δράσεις και πρωτοβουλίες για την άμεση προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος που θα αναβαθμίζει και θα επεκτείνει το καθεστώς προστασίας του Ολύμπου.

* Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων για την διαχείριση του μητρώου φίλων και υποστηρικτών

* Συστηματική ενημέρωση των μελών και φίλων της ομάδας

* Δημιουργία δικτύου με άλλες οργανώσεις, ομάδες και συλλόγους που έχουν παρόμοιους στόχους.

Συντονίστριες και συντονιστές της ομάδας ΟΛΥΜΠΟΣ (μέχρι την 31.08.2009, 21:00)

* Ηλίας Τσολακίδης, τηλ: 6973 380 700, 23510 34 714

* Βάνα Πατέρα, τηλ. 697 32 37 626, 23510 31906

* Κωνσταντίνος Κορομπίλης, τηλ. 23510 34 288 & 697 25 07 281

* Νικόλαος Καραγιαννίδης, τηλ. 697 32 20 888

* Μανώλης Βρέντζος, τηλ. 694 54 17 357

* Μανώλης Παπάς, τηλ. 693 24 50 945

* Γιώργος Τσιαλός, τηλ. 694 66 85 212

Προστασία για ανάπτυξη – ανάπτυξη για προστασία

Εφη Πουλάκη Παντερμαλή

Η τρομοκρατία των υπερόπλων της ΕΛ.ΑΣ

Απο την Ζούγκλα


Η δίκη των αστυνομικών που κατηγορούνται για τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο, καθώς και η πρώτη επέτειος των γεγονότων του περασμένου Δεκεμβρίου, έχουν ανεβάσει στο κόκκινο την αγωνία στην Κατεχάκη, όπου έχει σημάνει συναγερμός για τους προμηθευτές κατασταλτικού υλικού στην ΕΛ.ΑΣ.

Το επιτελείο του πρώην Υπουργείου Δημόσιας τάξης επιχειρεί την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού των δυνάμεων καταστολής δίνοντας έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Ο εξοπλισμός που προμηθεύονται είναι δύο κατηγοριών. Κατ αρχήν εξοπλίζουν την δίκη του μονάδα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, προκειμένου η Κατεχάκη να μην εξαρτάται από τις υπηρεσίες της ΕΥΠ. Έναν δεύτερο τομέα «αναβάθμισης» αποτελεί η εγκατάσταση ηλεκτρονικού ματιού παρακολούθησης και σε δευτερεύοντες δρόμους της πρωτεύουσας (αν και από τις εκατοντάδες κάμερες που έχουν εγκατασταθεί μόνον οι 130 λειτουργούν αποτελεσματικά, όπως παραδέχονται οι ίδιες οι υπηρεσίες του Υπουργείου).

Προμήθεια ειδικού κατασταλτικού οπλοστασίου

Το πρόγραμμα προμηθειών του Υπουργείου Εσωτερικών για την Ελληνική Αστυνομία μέχρι το 2015 προβλέπει αγορές εξοπλισμού ύψους 300 εκ. ευρώ.

Ήδη η πρώτη φάση ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, με την παραλαβή έως το τέλος του χρόνου των δύο θωρακισμένων οχημάτων με κανονάκι ρίψης νερού υψηλής πίεσης και του συνόλου των νέων περιπολικών.

Οι σύγχρονες αύρες αναμένεται σύντομα να φτάσουν τις 8 και θα διατεθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο.

Φέτος έχουν καταβληθεί από τα δημόσια ταμεία και τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη φύλαξη των συνόρων συνολικά περίπου 50 εκ. ευρώ για εξοπλισμούς, ποσό δεκαπλάσιο από το 2008.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έγιναν περισσότερες από 30 δοκιμές και παρουσιάσεις νέων όπλων στις εγκαταστάσεις της ΕΛΑΣ. Όσα ικανοποιήσουν τις προδιαγραφές θα ενταχθούν άμεσα, σύμφωνα με τη βούληση του κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, στον υπηρεσιακό σχεδιασμό για την καταστολή βίαιων διαδηλώσεων, αλλά και βίαιων επιθέσεων.


Επιλογή των όπλων


Όπως ανέφεραν στη zougla.gr αξιωματικοί που παρακολούθησαν τις επιδείξεις των νέων όπλων από Αμερικανικές, Ισραηλινές, Γερμανικές και Γαλλικές εταιρείες, υπήρχε στα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής ένας βασικός διαχωρισμός: Τα πλέον ήπια προορίζονται για την αντιμετώπιση μαζικών διαδηλώσεων με σκοπό την διάλυση του πλήθους χωρίς τραυματισμούς, και τα «πιο άγρια» ως εξοπλισμός στη διάθεση στατικών δυνάμεων φύλαξης και σε σκοπιές.

Στα ηπιότερα όπλα αποτροπής περιλαμβάνονται οι αύρες με το κανονάκι νερού, ώστε οι αστυνομικοί να μπορούν να διαλύουν φλεγόμενα οδοφράγματα, αλλά και να τα στρέφουν κατά του πλήθους όταν διμοιρίες των ΜΑΤ δέχονται καταιγισμό από βόμβες μολότοφ. Ακόμη, εναντίον διαδηλωτών θα χρησιμοποιηθούν και όπλα με «σφαίρες πιπεριού». Πρόκειται για βολίδες με μια χημική συνθετική ουσία παρόμοια με μια χημική ένωση που υπάρχει στις καυτερές πιπεριές. Η βολίδα σκάει ανάμεσα στους διαδηλωτές απελευθερώνοντας το αέριο, το οποίο προκαλεί ανάλογα συμπτώματα με τα γνωστά δακρυγόνα-ασφυξιογόνα CS και CN που χρησιμοποιεί η ΕΛΑΣ, με την διαφορά ότι αυτό το νέο αέριο είναι πολύ πιο έντονο.

Οι στατικές δυνάμεις (π.χ. η διμοιρία των ΜΑΤ στη Χ. Τρικούπη) θα ενισχυθούν με χειροβομβίδες καουτσούκ. Αυτές, μόλις εκραγούν, εκτοξεύουν με μεγάλη ταχύτητα 16 σφαιρίδια από καουτσούκ, τα οποία προκαλούν αφόρητο πόνο σε όποιον πετύχουν. Αντίστοιχα, προβλέπεται (κατά περίπτωση) ο καθορισμός ενός άνδρα των ΜΑΤ ανά διμοιρία με καραμπίνα με σφαίρες καουτσούκ, ώστε να μπορούν να ακινητοποιούν άτομο, το οποίο έχει επιτεθεί κατά αστυνομικών και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του εξοπλισμού, υλοποιείται η παραγγελία πυρίμαχων στολών για τα ΜΑΤ και την ομάδα Δ, ενώ οι επικεφαλής της Αστυνομίας έχουν προτείνει την αύξηση των διμοιριών. Το αίτημα, όπως και το προηγούμενο για αύξηση και επέκταση των περιπολιών της ομάδας Δ, το οποίο ήδη ικανοποιήθηκε, αναμένεται να γίνει άμεσα αποδεκτό, καθώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών θεωρεί πως η δίκη των αστυνομικών για την υπόθεση του Αλέξη Γρηγορόπουλου τον Οκτώβριο και η συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του αποτελούν από μόνες τους επαρκείς αφορμές για ενδεχόμενα εκτεταμένα επεισόδια.

Έχει αξία να επισημανθεί πως αριθμός τέτοιων όπλων (με σφαίρες καουτσούκ) διατέθηκαν σε περιορισμένο αριθμό σε αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη και χρησιμοποιήθηκαν ανεπισήμως εναντίον καταληψιών του Αριστοτελείου το 2007, ώστε να αξιολογηθεί σε πραγματικές συνθήκες η αποτελεσματικότητά τους. Βέβαια, δεν προηγήθηκε εκπαίδευση των αστυνομικών και πρέπει να τονιστεί πως σε πολλές χώρες του κόσμου αρκετοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί σοβαρά από λάθος χρήση τέτοιων όπλων.

Η ΕΛΑΣ έχει ήδη προμηθευθεί όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης, τα γνωστά taser, τα οποία χρησιμοποιούνται από πολλές αστυνομίες. Προκαλούν μια ισχυρή ηλεκτρική εκκένωση στο θύμα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίησή του με φρικτούς πόνους. Στο video που ακολουθεί, αστυνομικός στο Τέξας των ΗΠΑ το χρησιμοποιεί εναντίον μιας 72χρονης, επειδή ήθελε να φύγει χωρίς να υπογράψει για την κλήση για τροχαία παράβαση που της έκοψε το όργανο του νόμου!

Και υπερόπλο

Κλιμάκιο της ΕΛΑΣ παρευρέθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ στην επίδειξη ενός υπερόπλου νέας γενιάς, το οποίο χρησιμοποιεί ήδη ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ. Πρόκειται για το κανόνι μικροκυμάτων, ένα όπλο που εκπέμπει από ένα μεγάλο δορυφορικού τύπου πιάτο μια συγκεκριμένη συχνότητα, η οποία κατευθύνεται ως δέσμη εναντίον των διαδηλωτών.

Δημιουργεί ένα αόρατο τείχος και οποίος βρεθεί στην ακτίνα δράσης του καταλαμβάνεται από φρικτό αίσθημα καψίματος και πόνου σε ολόκληρο το σώμα, ενώ ακολουθούν άμεσα σπασμοί, εμετοί, απώλεια ισορροπίας και πλήρης αδυναμία προσανατολισμού και συγκέντρωσης.

Το video που παρουσιάζει σήμερα η zougla.gr είναι ενδεικτικό.

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ του nonews-NEWS προς την google...


Την Πέμπτη 27 Αυγούστου ώρα 9 π.μ. Ελλάδος απρόκλητα και χωρίς καμιά προειδοποίηση θέσατε εκτός λειτουργίας το nonews-NEWS. Έκτοτε και, παρά τη ρητή αναφορά στην ηλεκτρονική σας φόρμα ότι θα μας ενημερώσετε εντός 48 ωρών, δεν το πράξατε. Γεγονός που δείχνει ασυνέπεια και πρακτική εταιρείας που δεν είναι σοβαρή.
Θα πρέπει να σας επισημάνουμε πως εναντίον του Ν-Ν δεν υπάρχει καμιά μήνυση. Καμιά εισαγγελική παρέμβαση. Προς τι λοιπόν το "off" ;
Και ο πιο καλοπροαίρετος χρήστης Internet-blogger, σ' αυτήν την περίπτωση θα διερωτάτο τι παιχνίδια παίζονται πίσω από την πλάτη του;
Όπως εξωδίκως πληροφορηθήκαμε, το Ν-Ν, την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Αυγούστου είχε 19 αρνητικά κλικ (κόκκινα) από (εγκάθετους) αναγνώστες του.
Δεν είναι γελοίο αυτό, αν τελικά το υποστηρίξετε ως επιχείρημα; Το ιστολόγιό μας στον 1 χρόνο (και κάτι) της λειτουργίας του έχει περισσότερα από 7.000.000 κλικ. Αρκούν, λοιπόν, 19 για να το θέσουν εκτός; Αυτό μπορεί να το κάνουν στον οποιοδήποτε. Κι αν το επιτρέψετε αυτό το παιχνίδι, η google, που απ' αυτούς τους χρήστες του Internet απέκτησε τη δύναμή της, δε θα 'ναι παρά μια ανυπόληπτη, χωρίς αξία και σημασία εταιρεία.
Κοινοποιούμε την εξώδικη δήλωσή μας σ' όλη τη blogoσφαιρα, για να αντιληφθούν τι τους περιμένει από μια εταιρεία με τόσες αδυναμίες και τέτοια κατάπτυστη συμπεριφορά.
NONEWS-NEWS

Τα μεικτά δάση ειναι η λύση(?)

Το προφανές γίνεται επιτακτική ανάγκη
Απο την Καθημερινή

2009-08-29 Μικτά δάση, Η λύση

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Παραιτήσεις υπουργών ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα δάση

1. Logo

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα στα γραφεία τους οι Οικολόγοι Πράσινοι στην οποία ζήτησαν την παραίτηση αυτών που είχαν την ευθύνη να προστατέψουν τα δάση και απέτυχαν πλήρως.

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι Γιάννα Κοντούλη και Νίκος Χρυσόγελος, μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας και εκπρόσωποι Τύπου, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, υπεύθυνος για θέματα πολιτικής προστασίας, η Μαρία Βιτωράκη, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου και συντονίστρια της Θεματικής Ομάδας για το Περιβάλλον, ο Κώστας Λουκέρης συντονιστής της Παναττικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και ο Βασίλης Λινάκης, συντονιστής της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Οικολόγων Πράσινων Βορείων Προαστίων.
O Νίκος Χρυσόγελος επεσήμανε ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι ενδιαφέρονται πρώτα και πάνω απ’ όλα για την προστασία του δάσους» μια και είναι ένα κόμμα που ασχολείται συνεχώς με τα δάση και την επόμενη μέρα των πυρκαγιών, όχι μόνο όσο διαρκεί η δημοσιότητα. «Όσο καίγονταν τα δάση δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για πολιτικές δηλώσεις on camera με φόντο τις φλόγες της πυρκαγιάς. Η πολιτική κουλτούρα μας δεν μας επιτρέπει να εκμεταλλευόμαστε μια καταστροφή για να αποκομίσουμε κομματικά οφέλη» υπενθύμισε ο Ν. Χρυσόγελος. «Τώρα όμως πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Και η κυβέρνηση ευθύνεται εξ ολοκλήρου για την τεράστια καταστροφή που είναι περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική και θα την πληρώνουν και τα παιδιά μας για πολλά χρόνια. Τα παθήματα του 2007 δεν έγιναν μαθήματα. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την ανικανότητά της να προλάβει την καταστροφή, να συντονίσει σωστά τις προσπάθειες κατάσβεσης και κυρίως να εργαστεί συντονισμένα για την επεξεργασία και εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων προστασίας των δασών.
Έφτασε η ώρα των παραιτήσεων αυτών που είχαν την ευθύνη να προστατέψουν τα δάση και απέτυχαν πλήρως. Δεν ανεχόμαστε πλέον την απουσία στοιχειώδους πολιτικής ευθύνης, δεν ανεχόμαστε να χάνεται έτσι η ζωή μας. Οι πολιτικές ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και απαιτούμε να αναληφθούν άμεσα και πλήρως. Πέρα από τη συνολικότερη ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων κυβερνώντων, ζητάμε την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων που χειρίζονται την πολιτική προστασία, τη δασική πολιτική και τον συντονισμό της πυρσσβεστικής:
• Του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κου Παυλόπουλου, κων Μαρκογιαννάκη και Νάκου και του γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κου Μουζά
• Του υπουργού Αγροτιοκής Ανάπτυξης και Τροφίμων κου Χατζηγάκη και του υφυπουργού κου Κιλτίδη.
Ακούγεται γελοίο, επίσης, ένας Υπουργός όπως ο κος Σουφλιάς, που στη δική του οικοδομή δεν τήρησε το νόμο και τους πολεοδομικούς κανονισμούς, να δηλώνει τώρα ότι ...θα επιβάλει την τήρηση του νόμου στις καμένες περιοχές.
Η Γιάννα Κοντούλη υπενθύμισε σε όσους νοιάζονται για το δάσος μόνο τη στιγμή της καταστροφής ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι αμέσως μετά τις πυρκαγιές του 2007 και για δυο χρόνια συνεχώς αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, καταθέτουν αναλυτικές προτάσεις, συνεργάζονται με φορείς, αλλά και προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο. Η κυβέρνηση όμως αδιαφόρησε πλήρως.
Την ώρα που το δάκτυλο δείχνει τον ένοχο, την κυβέρνηση, για τις τρομακτικές ευθύνες της, αδιαφανείς μηχανισμοί έχουν αναλάβει εργολαβικά να στρέψουν την προσοχή των πολιτών στο δάκτυλο και να τους αποπροσανατολίσουν με ανοησίες».
«Η κυβέρνηση δεν ευθύνεται μόνο για την καταστροφή των δασών από τις πυρκαγιές, αλλά δίνει και το λάθος πολιτικό μήνυμα όταν προωθεί ένα σχέδιο που αν εφαρμοστεί επιδιώκει να αυξήσει τον πληθυσμό στην Αττική στα 8.000.000, όταν ατιμώρητα πρώην υπουργός της χτίζει «αναψυκτήριο» στη ζώνη προστασίας του Υμηττού, άλλος υπουργός παραβιάζει τη νομοθεσία και τις πολεοδομικές διατάξεις ή χαράσσει αυτοκινητοδρόμους στον Υμηττό, άλλος επιτρέπει την κατασκευή κατοικιών για στρατιωτικούς στον Υμηττό. Μόνο αν οι πολίτες αποδείξουν ότι οι κυβερνήσεις και πολιτικοί που καταστρέφουν το δάσος θα έχουν ανυπολόγιστο πολιτικό κόστος, τότε μόνο θα πετύχουμε την προστασία του δάσους».
Η Μαρία Βιτωράκη, συντονίστρια της Θεματικής Ομάδας των Οικολόγων Πράσινων για το Περιβάλλον επισήμανε για άλλη μια φορά ότι: «Με δεδομένο τον κίνδυνο αύξησης της συχνότητας των μεγα-πυρκαγιών, εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής, είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ μια συγκροτημένη δασική πολιτική, η οποία μέχρι σήμερα απουσιάζει με ευθύνη της κυβέρνησης. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών με αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και αντιμετώπιση των αιτιών της πυρκαγιάς (που κατά 90-95% είναι ανθρωπογενείς), αλλά και έγκαιρη καταστολή της φωτιάς μόλις εκδηλωθεί, προτού αναβαθμιστεί σε μεγα-πυρκαγιά. Στα παραπάνω πλαίσια οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναφέρουμε την πρόταση για δημιουργία ενιαίου φορέα Δασοπυρόσβεσης με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Δασικής Υπηρεσίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.»
«Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι το σύστημα πολιτικής προστασίας της χώρας είναι ανεπαρκές και αναποτελεσματικό για την αποτροπή καταστροφών που πλήττουν ξανά και ξανά τη χώρα», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπεύθυνος των Οικολόγων Πράσινων θεμάτων πολιτικής προστασίας. «Δεν αμφισβητείται η υπεράνθρωπη προσπάθεια της ΠΥ, των ΟΤΑ, των εθελοντών κλπ. Όμως, η έλλειψη επαρκούς προληπτικού σχεδιασμού και συντονισμού την ώρα της κρίσης, γίνονται και πάλι ολοφάνερα, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτηματικά για τον κεντρικό ρόλο και τις ευθύνες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το σύστημα πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών κινδύνων πρέπει να επανασχεδιαστεί άμεσα με δραστικές και ριζικές μεταβολές».
Ο Κώστας Λουκέρης συντονιστής της Παναττικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων ενημέρωσε ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν θετική την κινητοποίηση των πολιτών στις 28/8 για την καταστροφή των δασών και καλούν τα μέλη και τους φίλους τους να ανταποκριθούν στην πρόσκληση. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε ανακοινώσεις τους έχουν επισημάνει αναλυτικά τις ευθύνες της κυβέρνησης:
• Η διαχείριση των δασών ακόμα και των περιαστικών είναι υποτυπώδης.
• Τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα δεν λαμβάνονται παρά το γεγονός ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης τους από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
• Η Δασική Υπηρεσία είναι πλήρως απαξιωμένη.
• Τα δάση δεν προστατεύονται αλλά ούτε και αποκαθίστανται μετά την πυρκαγιά.
• Ο συντονισμός δεν ήταν μόνο ανεπαρκής αλλά και λανθασμένα σχεδιασμένος εστιάζοντας στις περιουσίες και χάνοντας το δάσος κάτι που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες ζημιές και στα δύο.
Ο Βασίλης Λινάκης, συντονιστής της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Οικολόγων Πράσινων Βορείων Προαστίων και κάτοικος σε μια από τις πυρόπληκτες περιοχές έζησε από κοντά την κατάσταση, μαζί με ομάδα μελών των Οικολόγων Πράσινων που βρέθηκαν στο πύρινο μέτωπο από την πρώτη στιγμή. Περιγράφοντας τη δική του εμπειρία αναφέρει: «Την τραγική εικόνα της ολοσχερούς καταστροφής του περιβάλλοντος δεν μπορώ να την περιγράψω με λόγια. Μπορώ να περιγράψω όμως όσα άλλα είδα μέσα σε αυτό το διήμερο. Είδα αφοσιωμένους πυροσβέστες να προσπαθούν με αυταπάρνηση να σώσουν ό,τι μπορούσαν από το δάσος και τις περιουσίες του κόσμου. Τα κατάφεραν καλά. Παράλληλα έδιναν μάχη να περισώσουν την εικόνα του κρατικού μηχανισμού, ενός μηχανισμού παντελώς απροετοίμαστου, ανοργάνωτου, άβουλου, ανίκανου. Τελικά δεν τα κατάφεραν. Είδα την παθιασμένη πρόθεση του κόσμου να βοηθήσει, να συμμετάσχει, να δώσει μάχη. Δεν υπήρχε κανείς να τους οργανώσει. Κανένα πλάνο αξιοποίησης αυτής της ισχυρής δύναμης, καμία προετοιμασία, καμία οργάνωση. Είδα την τοπική αυτοδιοίκηση να προσπαθεί να οργανωθεί την τελευταία στιγμή χρησιμοποιώντας ως μέσο επικοινωνίας τα τηλεοπτικά κανάλια κάνοντας έκκληση βοηθείας προς τις αρμόδιες αρχές. Είδα τεράστια εξσκαφτικά μηχανήματα να προσπαθούν την τελευταία στιγμή να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες και να ανοίξουν δρόμους για να περάσουν οι υδροφόρες και τα πυροσβεστικά οχήματα. Τα μηχανήματα και τις υδροφόρες τα είχαν διαθέσει ιδιώτες. Είδα έναν αετό να πετάει πάνω από μια φλεγόμενη πλαγιά του βουνού και να κράζει λυπημένα. Ίσως είχε αφήσει αβοήθητα στις φλόγες τα μικρά του. Είδα βίλες χτισμένες εκεί που κάποτε ήταν σίγουρα δάσος, βίλες που για να χτιστούν είχαν σίγουρα εξοντώσει πολλά δέντρα και τους ιδιοκτήτες τους να ανησυχούν σφόδρα για την περιουσία τους αλλά και την «τεράστια φυσική καταστροφή που συντελείται από τους οικοπεδοφάγους». Είδα, είδα, είδα…Για να σταματήσουμε να βλέπουμε όλοι μας τέτοιες εικόνες πρέπει επιτέλους να:
• Ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση γρήγορα και σωστά το κτηματολόγιο και δασολόγιο ώστε να εξαλειφθούν τα κίνητρα εμπρησμού. και να εφαρμοστεί αποτελεσματική αστυνόμευση μετά από κάθε δασική φωτιά ώστε να μην καταπατηθεί ούτε ένα κομμάτι δάσους. Να ελεχθεί και με αεροφωτογραφίες η ουσιαστική νομιμότητα όλων των οικιστικών παρεμβάσεων στις περιοχές που επλήγησαν και να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους συνήργησαν
• Στελεχωθεί η Δασική Υπηρεσία και η Πυροσβεστική με επαρκείς σε αριθμό, άξιους και καλά εκπαιδευμένους υπαλλήλους, να ξεκαθαρίσει καλύτερα το κουβάρι των αρμοδιοτήτων και να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας δασοπυρόσβεσης
• Δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο ώστε να αξιοποιηθούν οι πολλοί εθελοντές και να ληφθεί μέριμνα για τη συνεχή εκπαίδευση του πληθυσμού από μικρή ηλικία, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και συμπεριφοράς σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών αλλά κυρίως στην πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Χριστόφια συναντάει αύριο (27/8) ο Μ. Τρεμόπουλος

Σημαντικές επαφές και επίσκεψη στην Αμμόχωστο από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων

Αύριο Πέμπτη, τελευταία μέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, στις 12 το μεσημέρι, ο Μ. Τρεμόπουλος θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, με τον οποίο θα συζητήσουν θέματα περιβαλλοντικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος και θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Από το Σάββατο 22 Αυγούστου, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος βρίσκεται σε επίσημη περιοδεία στην Κύπρο, προσκεκλημένος του Πράσινου κυπριακού κόμματος (Κίνημα Οικολόγων–Περιβαλλοντιστών) και του βουλευτή τους Γ. Περδίκη.

Τη Δευτέρα 24/8, παραβρέθηκε στο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων στη Λευκωσία, προς τους συνέδρους του οποίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Όπως στην Ελλάδα, έτσι και στην Κύπρο, οι απόδημοι καλό είναι να μένουν έξω από τις κομματικές αντιπαραθέσεις και να μην χρησιμοποιούνται ούτε ως δεξαμενή ψήφων ούτε ως μακρύ χέρι της εξωτερικής πολιτικής. Οι απόδημοι είναι πρέσβεις πολιτισμού και όχι υπηρέτες του εκάστοτε υπουργού Εξωτερικών. Χρειάζεται συνεχής διασύνδεσή τους με ό,τι συμβαίνει στην πατρίδα, καλύτερη πληροφόρηση τους, αλλά και ανατροφοδότησή μας από την πλευρά τους για τις καινούργιες ιδέες που αναπτύσσονται στις νέες τους χώρες. Δικαιούνται, τέλος, περισσότερο σεβασμό απέναντί τους, δικαίωμα επιστολικής ψήφου όπως και δικαίωμα λόγου στα τεκταινόμενα στην πατρίδα.
Προσωπικά είμαι έτοιμος να αξιοποιήσω όλες τις δυνατότητες που μου παρέχονται στο Ευρωκοινοβούλιο για την ανάδειξη των θεμάτων των αποδήμων».

Χτες Τρίτη 25/8, ο Μ. Τρεμόπουλος επισκέφθηκε, μαζί με αντιπροσωπεία των Κύπριων Πράσινων, την αποκλεισμένη περιοχή της Αμμοχώστου και τον αρχαιολογικό χώρο της κατεχόμενης Σαλαμίνας και είχε επαφές με Τουρκοκυπρίους.
Στη συνέχεια είχε συνάντηση και συζήτηση μιάμισης ώρας με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου.

Σήμερα Τετάρτη 26/8, ο Έλληνας Πράσινος ευρωβουλευτής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Μάριο Καρογιάν και, στη συνέχεια, με τον γενικό γραμματέα του Τουρκοκυπριακού κόμματος «Νέα Κύπρος» κ. Μουράτ Κανακλή.

Το μεσημέρι είναι προσκεκλημένος σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ και το βράδυ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε Οικο-Συμπόσιο με θέμα: «Η Ελλάδα και η Κύπρος σε αναζήτηση μιας άλλης Ευρώπης».

Έρευνα κριτικάρει την αξιοπιστία των δοκιμών για την ασφάλεια των Γ.Τ.Ο. από Ε.Ε. και Η.Π.Α.

Απο το Biotechwatch.gr

Μεταλλαγμένα, γτο, γ.τ.ο., gm, gmo, βιοτεχνολογία, ασφάλεια, ευρώπη,

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από οκτώ διεθνείς ερευνητές και δημοσιοποιήθηκε το περασμένο μήνα αμφιβάλει για την αξιοπιστία των δοκιμών της Ευρωπαϊκής και Αμερικάνικης Υπηρεσίας (EFSA και FDA) σχετικά με τους κίνδυνους των γ.τ.ο. για την ανθρώπινη υγεία.

Το σχετικό άρθρο, υπογεγραμμένο από Γάλλους, Ιταλούς, Νέοζηλανδούς, Βρετανούς και Αμερικάνους ειδικούς, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του επιστημονικού Διεθνούς Περιοδικού Βιολογικής Επιστήμης (International Journal of Biological Science) σύμφωνα με μια δημοσίευση τύπου από το Ερευνητική Επιτροπή Ανεξάρτητης Πληροφόρησης για την Γενετική Μηχανική (CRIIGEN), η οποία διευθύνεται από μια πρώην υπουργό περιβάλλοντος, την Corinne Lepage.

“Οι αγροτικές γ.τ. εταιρείες και οι επιτροπές έρευνας που συστήνονται παραβλέπουν συστηματικά τις παρενέργειες των γ.τ.ο. και των εντομοκτόνων. Αυτό εμφανίζεται καθαρά στις περιπτώσεις των EFSA και του Αμερικάνικου FDA, η οποίες εκτίμησαν θετικά τις αμφίβολες γ.τ. ποικιλίες καλαμποκιού ΜΟΝ 863 και ΜΟΝ 810”, αναφέρει η CRIIGEN

“Απαιτούμε την συστηματική δημοσίευση των αποτελεσμάτων αυτών των τεστ, στα οποία μέχρι τώρα μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση μόνο με δικαστικές αποφάσεις και ανά περίπτωση” Αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου ένας από τους οκτώ συντάκτες της δημοσίευσης, ο Gilles-Eric, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Caen και διευθύνων του επιστημονικού συμβουλίου της CRIIGEN.

“Η κρίση στην υγεία μπορεί να είναι σοβαρότερη από την διεθνή οικονομική κρίση λόγω της έλλειψης διαφάνειας των νομοθετών.” Καταλήγει η CRIIGEN

Τον περασμένο μήνα η Γαλλία απέρριψε την γνωμοδότηση της EFSA η οποία έκρινε την γ.τ. ποικιλία ΜΟΝ 810 ως ασφαλή.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο: "Ευρωπαϊκό πράσινο φως για το ΜΟΝ810 στη Monsanto (η οποία γνώριζε και καλωσόριζε ενώ ήταν ακόμη κόκκινο...)"

... και στο βάθος πυρηνική ενέργεια!

Με το πρόσχημα της ενεργειακής ανεπάρκειας ειναι ζήτημα χρόνου να ξαναμπεί στο τραπέζι το θέμα της πυρηνικής ενέργειας.

�ικολ�γοι Π�ά�ινοι,�ά�ι�α,�ε��αλία,�ιγνί�η�,Π��ηνική ενέ�γεια

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Π.Ε.Δ.Δ.Υ) ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΟΠΟΝΩΝ ΔΗΜ.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Ε.Ε.Δ.Δ.Υ)

Οσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες εξηγούνται από το γεγονός ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στο σύστημα αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Το κύριο βάρος δίνεται στην καταστολή και όχι στην πρόληψη, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Η πρόληψη θα έπρεπε να γίνεται με βάση ένα συνολικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, το οποίο θα εκπονεί η δασική υπηρεσία και θα προβλέπει όλα τα έργα που πρέπει να γίνουν για την προστασία του δασικού οικοσυστήματος από τις φωτιές. Αυτό το σχέδιο θα «υπηρετούν» όλοι οι εμπλεκόμενοι ανεξάρτητα από το ποιος θα έχει τις πιστώσεις και ποιος θα κάνει τι.

Δεν έχει νόημα να γίνονται αποσπασματικές κινήσεις. Για παράδειγμα ό,τι και να κάνεις στα διοικητικά όρια ενός δήμου, αν δεν έχει γίνει ανάλογη πρόβλεψη και στο διπλανό δήμο θα καεί όλη η περιοχή.

Τα δάση πρέπει επίσης να διαχειρίζονται με αραιώσεις, κλαδεύσεις, απομάκρυνση της συσσωρευμένης βιομάζας. Οι εργασίες αυτές σημαίνουν ασφαλώς πιστώσεις για τα δάση.

Αυτά όμως τα χρήματα που δεν δίνουμε για την πρόληψη, τα δίνουμε πολλαπλάσια για την καταστολή των πυρκαγιών όταν ξεσπάσουν και για την προστασία των οικισμών από τις πλημμύρες στη συνέχεια. Επίσης, είναι απαραίτητο τους μήνες της αντιπυρικής περιόδου να υπάρχει εικοσιτετράωρη φύλαξη μέσα στο δάσος.

Μια δεύτερη παράμετρος είναι ο σωστός συντονισμός, όταν εκδηλώνεται η πυρκαγιά, που αυτό σημαίνει γνώση της περιοχής, γνώση της συμπεριφοράς των φυτών που υπάρχουν στο δάσος, και βέβαια καταπολέμηση της φωτιάς εν τη γενέσει της. Η κατανομή του προσωπικού των επίγειων και εναέριων μέσων είναι θέμα καθαρά επιχειρησιακό και έτσι πρέπει να το χειρίζεται ο συντονιστής.

Δεν μπορεί κάθε δήμαρχος να παίρνει τηλέφωνο τον υπουργό και να ζητάει πυροσβεστικά μέσα γιατί ούτε ο ένας ούτε ο άλλος έχουν δουλειά. Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφική πυρκαγιά.

Οσον αφορά τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, η συγκεκριμένη περιοχή καίγεται ανά πενταετία. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπήρχαν δρόμοι για να περάσει η Πυροσβεστική, αλλά βέβαια δεν είχε γίνει διαχείριση των δασών που θα βοηθούσε να μην εξαπλωθεί τόσο η πυρκαγιά.

Πρέπει να ξανασυζητήσουμε τον επανασχεδιασμό της αντιμετώπισης των πυρκαγιών με τη θεσμοθετημένη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των ενεργών πολιτών, των εθελοντών και σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι είναι η κατάλληλη περίσταση να μιλήσουμε για την επικαιροποίηση του ομόφωνου πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάση το 1992 -1993.

* Ο κ. Νίκος Χλύκας είναι δασολόγος - περιβαλλοντολόγος

Ήρθε ο καιρός να φύγουμε...

του Γιώργου Κρόγια

Αφιερώνω το παρακάτω βίντεο στο σινάφι μου...
Στον περιβαλλοντικά "ευαίσθητο" Σαρακατσάνο, κ. Σουφλιά...



Ξέρω ότι πολλοί Σαρακατσάνοι φίλοι και συγγενείς μου, πάλι θα με λένε "πουλημένο" και ότι "δεν τιμάω την ιστορία των Σαρακατσάνων" κλπ κλπ, αλλά μπορεί κάποιος να μου πει τι σχέση έχει αυτός ο Σαρακατσάνος με τους περήφανους Σαρακατσαναίους που είχαν την φύση για σπίτι τους και της συμπεριφερόντουσαν με περισσότερο σεβασμό από ότι στον ίδιο τον εαυτό;

ΞΥΠΝΗΣΤΕ!

Περισσότερα στο Κουρδιστό Πορτοκάλι

ΥΓ. Μαθαίνω ότι γίνονται και προσαγωγές... πεύκων! Είναι και... πράσινα!!!

Οικολόγοι Πράσινοι: «Κυβερνήσατε, καήκαμε, φύγετε»

Απο την Ελευθεροτυπία

«Κυβερνήσατε, καήκαμε, φύγετε», ήταν η κατάληξη της δήλωσης του Μιχάλη Τρεμόπουλου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων με αποδέκτη την κυβέρνηση.

Ο ίδιος απέδωσε τις καταστροφικές πυρκαγιές σε μια σειρά παράγοντες, όπως είναι «η παντελής έλλειψη συνεκτικής και αειφόρας δασικής πολιτικής, η αδιαφορία για τα προληπτικά μέτρα και η ουσιαστική έλλειψη συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών, με σχέδιο, εξοπλισμό και έμπνευση, η σταθερή και συστηματική απαξίωση της δασικής υπηρεσίας, η χρόνια ανικανότητα για τη συγκρότηση δασικού κτηματολογίου και δασικών χαρτών».

Σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι υπενθυμίζουν ότι από τις 18 Ιουνίου είχαν προειδοποιήσει για τους αυξημένους κινδύνους πυρκαγιάς. Κλιμάκιο του κόμματος επισκέφθηκε χθες την Πεντέλη. Συζήτησαν με τους εθελοντές και τους κατοίκους της περιοχής, μίλησαν με κατοίκους και εθελοντές και είχαν σύντομη συνάντηση με τον δήμαρχο Πεντέλης κ. Στεργίου, πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Πεντελικού, για την αποτίμηση της κατάστασης και τις ανάγκες που διαμορφώνονται στην περιοχή.

«Ολα τα μαθήματα του 2007 έχουν ξεχαστεί και τα ίδια λάθη επαναλαμβάνονται», δήλωσε ο Μιχάλης Πετράκος, συντονιστής της εκτελεστικής γραμματείας των Οικολόγων. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η διαχείριση των δασών, ακόμη και των περιαστικών, είναι υποτυπώδης. Τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα δεν λαμβάνονται, παρά το γεγονός ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησής τους από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Η Δασική Υπηρεσία είναι πλήρως απαξιωμένη. Τα δάση δεν προστατεύονται, αλλά ούτε και αποκαθίστανται μετά την πυρκαγιά. Ο συντονισμός δεν ήταν μόνο ανεπαρκής, αλλά και λανθασμένα σχεδιασμένος εστιάζοντας στις περιουσίες και χάνοντας το δάσος, κάτι που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες ζημιές και στα δύο».

«Με δεδομένο τον κίνδυνο αύξησης της συχνότητας των μέγα-πυρκαγιών, εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής, είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ μια συγκροτημένη δασική πολιτική, η οποία μέχρι σήμερα απουσιάζει με ευθύνη της κυβέρνησης», δήλωσε η Μαρία Βιτωράκη.
Θ. ΤΣ.

Δυο χρόνια μετά: Ασυντόνιστος και ανεπαρκής ο κρατικός μηχανισμός

Απο την WWF

Οι τεράστιες καταστροφές που βιώνει η ΒΑ Αττική, αλλά και πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας όπως η Σκύρος, η Ζάκυνθος, ο Κιθαιρώνας και η Κάρυστος, επιβεβαιώνουν την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει αποτελεσματικά τα δάση της χώρας μας, δηλώνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έκταση και το μέγεθος των πυρκαγιών θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Απώλεια βιοποικιλότητας, υποβάθμιση βιοτόπων, πλημμυρικά φαινόμενα και αλλαγή μικροκλίματος είναι ορισμένα από τα πιθανά δυσάρεστα επακόλουθα. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση να δώσουμε μια πιο ακριβή εικόνα της κατάστασης», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Δράσεων του WWF Ελλάς.

Ακριβώς δύο χρόνια μετά τις τεράστιες καταστροφές του καλοκαιριού του 2007, η χώρα βρίσκεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με τα ίδια χρόνια προβλήματα που γεννά ο ελλιπής σχεδιασμός πρόληψης και καταστολής, ο κακός συντονισμός των διαθέσιμων δυνάμεων, η ανεπαρκής αξιοποίηση του εθελοντικού δυναμικού και η συνεχιζόμενη αδράνεια σε ό, τι αφορά στη σύνταξη των δασικών χαρτών και τη θεσμική θωράκιση των δασών.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων, έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί προτάσεις και εισηγήσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικούς φορείς, καθώς και πορίσματα από την ίδια την Βουλή των Ελλήνων. Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνονται και δύο προτάσεις του WWF Ελλάς για την αναβάθμιση του συστήματος δασοπροστασίας της χώρας μας (Μάιος 2008) και την αποτελεσματική αξιοποίηση των εθελοντών στη δασοπροστασία (Ιούλιος 2009).

Το WWF Ελλάς αναγνωρίζει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, πιλότων και εθελοντών πολιτών που δίνουν αγώνα για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Μέχρι το δύσκολο αυτό έργο να ολοκληρωθεί και να γίνει δυνατή η πλήρης αποτίμηση της καταστροφής, η περιβαλλοντική οργάνωση υπενθυμίζει μια σειρά από βασικές διαπιστώσεις σχετικά με την κατάσταση της δασοπροστασίας στη χώρα μας:

1. Από το 1998, οπότε και ανατέθηκε στο ΠΣ η δασοπυρόσβεση, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος σε ό, τι αφορά την ανάπτυξη εξειδίκευσης στις δασικές πυρκαγιές.

2. Συνεχίζει μέχρι και σήμερα η υπερβολική έμφαση στην καταστολή των πυρκαγιών σε σχέση με την κατά πολύ σημαντικότερη πρόληψη. Οι πόροι που δαπανώνται στην καταστολή είναι σχεδόν δεκαπλάσιοι από αυτούς που επενδύονται στην πρόληψη, ενώ σχεδόν το 75% αυτών διοχετεύονται μέσω των ΟΤΑ, χωρίς ενιαίο σχέδιο αξιοποίησής τους και χωρίς αξιολόγηση της χρήσης τους.

3. Το ΠΣ αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα προσωπικού και εξοπλισμού, καθώς έχει αυτήν τη στιγμή περισσότερες από 3000 κενές οργανικές θέσεις. Την ίδια στιγμή εξακολουθεί να διατηρείται μία υπέρμετρη έμφαση στα εναέρια μέσα καταστολής, σε σχέση με τις επίγειες δυνάμεις.

4. Η Δασική Υπηρεσία παραμένει αποδεκατισμένη με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, οι οποίες φτάνουν το 30% για τους δασολόγους, το 70% για τους δασοπόνους και το 55% για τους δασοφύλακες.

5. Το σύστημα πολιτικής προστασίας της χώρας παραμένει προβληματικό: τα σχέδια πολιτικής προστασίας ανά ΟΤΑ σχεδόν εξαντλούνται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, το σύστημα κινητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών είναι σχεδόν ανύπαρκτο, ενώ οι σημαντικές εθελοντικές δυνάμεις δεν αξιοποιούνται ορθά.

6. Η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος, Δασικής Υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας παραμένει ακόμη ένα ζητούμενο. Παρά τις πλήθος επίσημων διαβεβαιώσεων και τυπικών διαδικασιών, δεν υφίσταται ένα αποτελεσματικό πλαίσιο συνεργασίας, κοινής προετοιμασίας και από κοινού στρατηγικού σχεδιασμού.

7. Το δασολόγιο και οι δασικοί χάρτες της χώρας παραμένουν στα αζήτητα χωρίς καμία εμφανή πρόθεση άμεσης προώθησής τους.

«Η δεύτερη επέτειος μετά την τραγωδία της Πελοποννήσου δεν θα μπορούσε να είναι πιο απαισιόδοξη. Ο κρατικός μηχανισμός δείχνει και πάλι ασυντόνιστος και ανεπαρκέστατος απέναντι στον ‘στρατηγό άνεμο’. Μαζί με τις προφανείς πολιτικές ευθύνες αυτής της ανεπάρκειας, τονίζουμε για πολλοστή φορά την ανάγκη για βαθιές τομές στο σύστημα δασοπροστασίας της χώρας μας. Διαπιστώσεις και αναλυτικές προτάσεις έχουν γίνει εδώ και καιρό. Βούληση και σοβαρότητα είναι πλέον τα κύρια ζητούμενα», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Περισσότερες πληροφορίες:

Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, d.karavellas@wwf.gr

Κωνσταντίνος Λιαρίκος, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Δράσεων WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, c.liarikos@wwf.gr

Σημειώσεις προς συντάκτες:

1. Δείτε την έκθεση του WWF Ελλάς «Ένα βιώσιμο μέλλον για τα δάση: Πρόταση για ουσιαστική βελτίωση του συστήματος προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές» (Μάιος 2008) http://politics.wwf.gr/images/stories/political/dasikipolitiki/protasi%20dasoprostasias_may%202008_opt.pdf

2. Δείτε την πρόταση του WWF Ελλάς «Εθελοντισμός, δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση στην Ελλάδα» (Ιούλιος 2009) στο http://www.wwf.gr/images/pdfs/ethelontismos-dasoprostasia.pdf

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ...ΔΩΣΑΜΕ 97ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ 300ΕΚ.ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ...

Απο την ΠΡΕΖΑ TV

Με μόλις 300 εκατομμύρια ευρώ προσπάθησαν να θωρακίσουν τη χώρα απέναντι στις πυρκαγιές οι κυβερνήσεις την τελευταία δεκαετία. Ξόδευαν, όμως, 96,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε όπλα, άρματα, αεροπλάνα, πλοία και κάθε είδους οπλικό σύστημα.

Μπορεί, όπως έλεγαν χθες στρατιωτικοί κύκλοι, να γλιτώσαμε τον... πόλεμο, αλλά εισπράξαμε ένα από τα αποτελέσματά του: την καμένη γη. Οσο για το πραγματικό κόστος των πυρκαγιών, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, είναι μικρότερο από μια σύντομη στρατιωτική κρίση, όπως αυτή στα Ιμια, και δεν απέχει πολύ από τους υπολογισμούς του κόστους μιας μέσης κλιμακούμενης κρίσης δεκαπέντε ημερών.
Η «εθνική ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα» μπορεί να είναι ταυτόσημες έννοιες για τις Ενοπλες Δυνάμεις, όχι όμως και για τις κυβερνήσεις, που εδώ και χρόνια αρνούνται να δουν ότι η μάχη για την εδαφική ακεραιότητα έχει χαθεί και είναι στο έλεος των πυρκαγιών από όπου και αν προέρχονται αυτές.
Χθες, όπως έχουμε παρακολουθήσει και άλλες φορές, ένα από τα πυροσβεστικά μας αεροσκάφη χάλασε την ώρα της υδροληψίας. Σημαντική απώλεια, όπως έλεγαν οι αρμόδιοι της αεροπορίας, διότι όταν έχεις μόνον 21 αεροσκάφη ακόμη και το ένα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Από το 1974 μέχρι και σήμερα έχουν γίνει μόνο τέσσερις προμήθειες πυροσβεστικών αεροσκαφών. Είκοσι τέσσερα συνολικά αεροσκάφη αγοράστηκαν έναντι περισσοτέρων των 1.500 αρμάτων, 500 και πλέον μαχητικών αεροσκαφών, αντιστοίχου αριθμού ελικοπτέρων, δεκάδων πλοίων, εκατοντάδων χιλιάδων όπλων και πυρομαχικών, για να μην αναφερθούμε και στα πολιτικά οχήματα για τη μεταφορά των ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών και φυσικά της πολιτικής ηγεσίας.

Η πρώτη προμήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου CL-215 έγινε στο διάστημα του 1974-1979 και ήταν 6 αεροσκάφη. Περίπου δέκα χρόνια μετά, το διάστημα 1986-1990, ακολούθησε η προμήθεια άλλων τεσσάρων του ίδιου τύπου και το 1997 η προμήθεια από τη Γιουγκοσλαβία τεσσάρων μεταχειρισμένων. Το κόστος των 14 αεροσκαφών δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί με σημερινές τιμές, καθώς ο τύπος αυτός του αεροσκάφους δεν υπάρχει πλέον. Αν όμως το υπολογίσουμε, περίπου, με το κόστος της νέας έκδοσης που είναι σαφώς καλύτερο αεροσκάφος, κόστισαν περί τα 200-280 εκατομμύρια ευρώ. Το 1999 γίνεται η ένταξη στην Πολεμική Αεροπορία των πρώτων νέου τύπου πυροσβεστικών αεροσκαφών και η προμήθεια ολοκληρώνεται με την ένταξη και του δέκατου αεροσκάφους τον Μάρτιο του 2004, ας όψονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Κάπου εκεί χρονικά, εμφανίζεται μια νέα μέθοδος αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Αυτή της ενοικίασης αεροσκαφών και ελικοπτέρων από άλλες χώρες και εταιρείες. Και για μεν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα (Ερικσον) δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, καθώς η εταιρεία δεν τα πουλάει, αλλά για τα αεροσκάφη...

Το κόστος ενός σύγχρονου αεροσκάφους, ίδιου τύπου με αυτά που χρησιμοποιούμε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Πολεμική Αεροπορία, είναι 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ τα μικρά πυροσβεστικά, που χρησιμοποιούν σχεδόν όλες οι χώρες στον κόσμο για περιπολίες και άμεση επέμβαση στην πυρκαγιά, όταν αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με μικρές ποσότητες νερού. Κατ' αναλογία με ένα λιγότερο μαχητικό θα παίρναμε 2,5 πυροσβεστικά και πάει λέγοντας. Αυτό όμως που δεν ξέρουμε είναι αν με την προμήθεια των πυροσβεστικών θα έμεναν ικανοποιημένοι οι... σύμμαχοί μας και αν ο εκάστοτε πρωθυπουργός θα γινόταν δεκτός στις ΗΠΑ με δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα, όπως έγινε με την αγορά των τελευταίων F-16.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ...

ΤΟΣΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ,ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΘΩΡΑΚΊΣΟΥΝ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΩΣΤΕ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΕΙΤΑ ΘΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΟΥΣ...
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟΦΑΓΟΥΣ,ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΖΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.

ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ,ΠΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ;;;

Και όμως υπάρχει κράτος και είχε "σχεδιάσει" τις πυρκαγιές


Το blog "Οι στιγματισμένοι" ανακάλυψε δημοσίευμα του Ιουνίου για την επέκταση του σχεδίου πόλεως στην Ανατ. Αττική, σύμφωνα με τα σχέδια Σουφλιά. Φωτογραφίζει ακριβώς.. τις καμένες περιοχές.



Οι στιγματισμένοι παραπέμπουν σε δημοσίευμα της επίσημης εφημερίδας "Αυτοδιοίκηση" το οποίο γράφει:

Η Αθήνα επεκτείνεται προς Ανατολάς

Στο σχέδιο πόλης αναμένεται να ενταχθούν 150.000 στρέμματα στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Οι διαδικασίες για συγκεκριμένες εντάξεις, έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρώνονται σταδιακά και κατά περίπτωση, αρχής γενομένης από το τέλος του 2009 για όσες είναι στη φάση των ενστάσεων και εντός της επόμενης πενταετίας για όσες βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης.

Η αυτοδιοίκηση gr παρουσιάζει σήμερα σε ποιό στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία της μελέτης επέκτασης του σχεδίου πόλης σε 35 περιοχές.

«Δύσκολες» θεωρούνται περιοχές όπως η Αρτέμιδα , η Νέα Μάκρη, το Μαρκόπουλο, το Πόρτο Ράφτη και η Κερατέα, καθώς έχει ήδη δομηθεί το μεγαλύτερο μέρος τους, ενώ το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι η αυθαίρετη δόμηση, καθώς η Ανατολική Αττική έχει –μαζί με την Χαλκιδική- την «πρωτιά» στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην περιοχή υπάρχουν 250.000 αυθαίρετα.

Πάντως, στόχος της νομαρχίας είναι οι διαδικασίες να γίνουν με βάση τα νέα δεδομένα που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή και σε συνεργασία με τους δήμους, δηλαδή να δοθεί έμφαση στο ζήτημα της λειτουργικότητας των πόλεων και να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των πολιτών.

Ειδικότερα, ανά περιοχή ισχύουν τα εξής:

- Αγιος Στέφανος: Η Πολεοδομική Ενότητα 2 πέρασε από το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος. Εκκρεμμούν οι ΠΕ 3-4 στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Για την Π.Ε. 1 έχει υποβληθεί μελέτη και θα διαβιβαστεί στο δήμο για Α’ Ανάρτηση. Ωστόσο έχει δημιουργηθεί πρόβλημα για 500 σπίτια που εκδόθηκαν άδειες από λάθος της πολεοδομίας σε χαρακτηρισμένη από το 1982 αναδασωτέα περιοχή.

-Ανάβυσσος: Η μελέτη επέκτασης σχεδίου πόλεως για Α’ κατοικία διαβιβάστηκε στο ΚΣΧΟΠ και θα γίνει ανάρτηση τον Φεβρουάριο. Η μελέτη για την περιοχή Μαύρο Λιθάρι οδεύει προς ΦΕΚ ενώ η περιοχή Βούρλα είναι οικοδομήσιμη.

- Ανθούσα: Η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου έχει εγκριθεί από τον Οργανισμο Αθήνας και αναμένεται Προεδρικό Διάταγμα. Η μελέτη «πακέτο» για τα εκτός σχεδίου της Ανθούσας θα ανατεθεί.

- Ανοιξη: Οι μελέτες για την πολεοδόμηση – επέκταση σχεδίου για του παλαιού οικισμού έχουν σταλεί τα κτηματογραφικά τους για την Α’ ανάρτηση.

- Αρτέμιδα: Για την περιοχή Μάνδρα Διάκου έχει γίνει η καταχώρηση της πράξης εφαρμογής στο Κτηματολόγιο ενώ για την περιοχή Αγιος Νικόλαος θα γίνει η δεύτερη ανάρτηση τον Μάρτιο.

- Αυλώνα: Η μελέτη επέκτασης του σχεδίου πόλης βρίσκεται στην περιφέρεια προς έγκριση ειναι στη φαση της ολοκλήρωσης της μελέτης.

- Αχαρνών: Η περιοχή Μεγάλα Σχοίνα είναι στη διαδικασία της Γ’ ανάρτησης. Η Πολεδομικές ενότητες 19-20 είναι στο ΣΧΟΠΟ όπως και το ΒΙΠΑ. Η πραξη εφαρμογής για την περιοχή Πυργουθί ολοκληρώνεται Τέλος η περιοχή Αγία Αννα είναι στη φάση της εξέτασης ενστάσεων.

- Βαρνάβα: Ο οικισμός Παραλία είναι στη φάση των ενστάσεων της β’ φάσης της πολεοδομικής μελέτης. Προωθείται μελέτη για Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και οριοθέτηση για τους οικισμούς Πούριθι, Αγ. Παρασκευή και Μεταμόρφωση Σωτήρος.

- Βάρη: Εγινε διαγωνισμός για την κτηματογράφηση – Πολεοδόμηση – πράξη εφαρμογης επέκτασης σχεδίου πολέως σε οικιστικές περιοχές Α και Β κατοικίας εντός του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Η πράξη εφαρμογής στην περιοχή Κόρμπι είναι στάσιμη λόγω ρέματος.

- Βούλα: Η μελέτη για την περιοχή Πηγαδάκια βρίσκεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ για έγκριση ενώ η μελέτη για την περιοχή Δικηγορικά πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα γίει η Α’ ανάρτηση.

- Γέρακας: Η μελέτη για την επέκταση σχεδίου για τις περιοχές Κέντρο, Μπαλάνα και Γαργητός είναι προς έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου.
- Γλυκά Νερά: Η μελέτη της πράξης εφαρμογής για την περιοχή Μιχούλη θα αναρτηθεί τον Φεβρουάριο ενώ κατατέθηκε η μελέτη τροποποίησης του ΓΠΣ στον Οργανισμό Αθήνας.
- Γραμματικό: Το πακέτο μελέτης του οικισμού της παραλίας Σέσι εκκρεμεί από το 1994 λόγω οικονομκών διαφορών. Προωθούνται νέες μελέτες για τις περιοχές Συλλόγου Αστυνομικών και Αγία Μαρίνα.

- Διόνυσος: Παρουσιάστηκε η μελέτη για έγκριση της Α’ φάσης και σύνταξη κατευθύνσεων για τη Β’ φάση που αφορά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

- Κάλαμος: Η μελέτη για την επέκταση του σχεδιου της Παραλίας Καλαμου εκκρεμεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ ενώ η μελέτη οριοθέτησης του οικισμού εκκρεμεί.

- Καλύβια: Η μελέτη για την επέκταση του σχεδίου για την Α’ Κατοικία είναι στο στάδιο της Β’ φάσης.

- Καπανδρίτι: Είναι στα φάση του διαγωνισμού οι μελέτες για οριοθέτηση στις περιοχές Μικροχώρι και Μετόχι Ρη. Το γενικό Πολεδομικό Σχέδιο έχει προβλήματα με το Συμβούλιο της Επικρατείας.

- Κερατέα: Οι μελέτες επέκτασης του σχεδίου στην περιοχή Λιμανάκι είναι στάσιμες λόγω κακής συνεργασίας Δήμου – Δασαρχείου. Οι μελέτες ένταξης ΒΙΠΑ και ΒΙΟΠΑ είναι στην Β’ φάση. Σε εξέλιξη η μελέτη ένταξη της περιοχής Κακιά Θαλασσα.
- Πολυδένδρι: Ακόμη δεν έχει εγκριθεί το γενικό Πολεδομικό σχέδιο για το οποίο ξεκίνησε η μελέτη του το 1997.

- Κορωπί: Για την περιοχή Αγια Μαρίνα επεξετάζονται οι ενστάσεις. Για την περιοχή Αγιος Δημήτριος γίνεται κτηματογράφηση και αναμένεται η οριοθέτηση των ρεμάτων.

- Κουβαρά: Για την επέκταση του σχεδίου πόλεως έχει γίνει η Γ’ ανάρτηση των κτηματογραφικών.

- Κρυονέρι: Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει κατατεθεί προς έγκριση στον Οργανισμό Αθήνας.

- Λαύριο: Η πολεδομική μελέτη για το ΒΙΟΠΑ – ΒΙΠΑ εκκρεμει στο ΥΠΕΧΩΕ ενώ για τις περιοχές Οξυγόνο , Πρασινη Αλεπού είναι σε εξέλιξη περιβαλλοντικές μελετες λόγω ρεμάτων.

- Μαλακάσα: Είναι προς έγκριση στον Οργανισμο Αθήνας το Γενικό Πολεδομικό Σχέδιο για τους οικισμούς Μήλεσι και Μαλακάσας.

- Μαρκόπουλο Μεσογαίας: Η πολεοδομική μελέτη το Επιχειρηματικό Πάρκο είναι στην Α’ Φαση όπως και η μελέτη για το Βιομηχανικό Πάρκο. Η μελέτη για την επέκταση του βόρειου οικισμού θα αναρτηθεί τον Φεβρουάριο ενώ για τον νότιο αναμένεται ΦΕΚ.

- Μαρκόπουλο Ωρωπού: Η μελέτη ένταξης για τον οικισμό της παραλίας βρίσκεται προς ανάρτηση. Για τις Π.Ε. 2,3,4 εκκρεμεί η εκδίκαση των ενστάσεων.

- Νέα Μάκρη: Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις περιοχές Μάτι Αγία Μαρίνα, Φως και Αμπελόκηποι εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Αθήνας. Αναμένεται η μελέτη για τα ρέματα.

- Παιανία: Για την περιοχή ΒΙΠΑ αναμένεται η ανάρτηση της Β’ φασης της μελέτης με νέες χρήρεις. Για την περιοχή Μπούρα εκκρεμεί η οριοθέτηση των ρεμάτων ενώ για τις περιοχές Αγία Μαρίνα και Αγία Τριάδα εξετάζονται οι ενστάσεις. Στην φάση της τελικής ανάρτησης είναι οι πειροχές Αγιος Ανδρέας και Ανοιξη.

- Παλλήνη: Για την περιοχή Βακαλόπουλου κυρώθηκε η πράξη εφαρμογής. Για τις πολεοδομικές ενότητες 1 ως 6 και από 8 ως 14 αναμένονται οι μελέτες για τα ρέματα.

- Πικέρμι: Η μελέτη για το γενικό πολεοδομικό σχέδιο ξεκίνησε.

- Ραφήνα: Για την ένταξη των περιοχών Πευκώνα και Μαύρα Αμπέλια οι μελέτες σταμάτησαν λόγω έλλειψης στοιχείων για τα ρέματα. Οι μελέτες ένταξης των περιοχών Πανόραμα, Σκαλοπάτι και Αγ. Χαράράλαμπος είναι στη φάση της έγκρισης. Αντίθετα το Κόκκινο Λιμανάκι είναι πλέον οικοδομήσιμο.

- Ροδόπολη: Για την επέκταση του σχεδίου πόλεως εκκρεμεί η γνωμοδότηση του χαρακτηρισμού της περιοχής από το υπουργείο Γεωργίας.

- Σπάτα: Για την ένταξη των Πολεοδομικών Ενοτήτων 1, 5, 6 και 7 έγινε η 2η ανάρτηση κτηματογραφικών για συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας. Το Επιχειρηματικό Πάρκο είναι στην φάση της 2ης ανάρτησης.

- Σταμάτα: Η μελέτη επέκτασης του πολεοδομικού σχεδίου σταμάτησε με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου.

- Ωρωπίων: Η μελέτη πολεδόμησης και επέκτασης του οικισμού Αγ. Κωνσταντίνου βρίσκεται στο Νομοθετικό για τροποποιήσεις με σκοπό την αύξηση των ΖΩΕ. Η μελέτες οριοθέτησης των οικισμών Ποντίων και Αγ. Αικατερίνης βρίσκεται προς έλεγχο στην ΠΕΧΩ.Η μελέτη για την Β’ παραθεριστική στην περιοχή Αγριλέζα εκκρεμει λόγω της μη οριοθέτησης των ρεμάτων όπως και η μελέτη για την ένταξη της Β’ παραθεριστικής στην περιοχή Λαχανόκηποι Χαλκούτσι. Η μελέτη για την ένταξη της Β’ παραθεριστικής στο Χαλκούτσι κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατεας, ενώ για την Σκάλα Ωρωπού επειδή δεν θεωρείται οικισμός απαιτείται Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το οποίο έγινε η σχετική προκήρυξη.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο και εδώ

Φλέγονται τα δάση της Μεσογείου

Απο το Πρώτο Θέμα

Πιο εύφλεκτα από ποτέ γίνονται τα τελευταία χρόνια τα δάση και σε αυτό ευθύνονται οι κλιματικές αλλαγές. Οι καύσωνες, οι παρατεταμένες ξηρασίες αλλά και οι αλλαγές στις χρήσεις γης σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της υπαίθρου και την κακή διαχείριση των δασικών εκτάσεων επηρεάζουν καταλυτικά τα δάση της Μεσογείου σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ισπανικού Γραφείου της Greenpeace «Το μέλλον στις φλόγες».

Το αποτέλεσμα είναι πυρκαγιές μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας, ένα φαινόμενο που θα χειροτερεύει με το χρόνο, δεδομένου ότι η απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα από τα καμένα εδάφη εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σε ιδιαίτερα δυσοίωνη θέση βρίσκεται και η Ελλάδα.

Η έκθεση εξετάζει αναλυτικά τις περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών στη Μεσόγειο τα τελευταία 6 χρόνια, από τη Γαλικία (όπου κάθε χρόνο εκδηλώνονται οι μισές φωτιές της Ισπανίας), τη νότια Γαλλία, την Ιταλία, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στις μεγάλες πυρκαγιές της Ελλάδας το 2007. «Οι κλιματικές αλλαγές συμβάλλουν στη δημιουργία μίας καινούργιας ‘γενιάς’ πυρκαγιών, με άγνωστες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις» αναφέρει η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα, ήδη μέχρι τα μέσα του 2009 η δασική έκταση που είχε αποτεφρωθεί στην ΕΕ φέτος ήταν μεγαλύτερη από τη συνολική καμένη γη σε όλη τη διάρκεια του 2008.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ισπανικού Γραφείου της Greenpeace, οι πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο εκδηλώθηκαν ενώ επικρατούσαν στην περιοχή ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, δηλαδή υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι, ενώ είχε προηγηθεί ένας χειμώνας με περιορισμένη βροχόπτωση. Τα φαινόμενα αυτά, ενώ δεν προκαλούν από μόνα τους τις πυρκαγιές, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την καταπολέμησή τους με τα υπάρχοντα μέσα και σχεδιασμούς. Εν όψει των νέων συνθηκών ως αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών, είναι απαραίτητος ο εκ νέου σχεδιασμός για την πρόληψη και καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η Μεσόγειος έχει χαρακτηριστεί από την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), ως ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Οι πυρκαγιές εντείνουν ακόμα περισσότερο το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώνονται από τα καμένα δάση, την ώρα που λιγοστεύουν οι περιοχές του πλανήτη που λειτουργούν ως «πνεύμονες», απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι οι δασικές πυρκαγιές ευθύνονται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η επιστήμη προβλέπει ότι ο αριθμός των πυρκαγιών παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στον Αμαζόνιο και στα Βόρεια και Αρκτικά Δάση (Boreal Forests). Αν μάλιστα η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας περάσει τους 3 βαθμούς – ένα ρεαλιστικό σενάριο αν δεν λάβουμε δράση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια – τότε η ένταση και το μέγεθος των πυρκαγιών θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, εκτός από τη Μεσόγειο και σε περιοχές όπως οι νοτιοανατολικές ΗΠΑ, το οροπέδιο του Θιβέτ και η Νότια Αμερική.

Οι μεγάλες μπίζνες της φωτιάς…

Απο την sofokleous10.gr

Την ώρα που κάτοικοι της Αττικής θρηνούν στην ολόμαυρη ράχη των απέραντων εκτάσεων που καταστρέφονται από τις πυρκαγιές, βλέποντας ακόμη και τις κατοικίες τους να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, σε πολλά επιχειρηματικά γραφεία άρχιζαν σχεδιασμοί για τις επόμενες μεγάλες μπίζνες στην καμένη γη. firesss


Οι πρώτες εστίες των πυρκαγιών που εξελίχθηκαν δραματικά τα τελευταία 24ωρα εκδηλώθηκαν πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις εργοληπτικής εταιρείας στο Γραμματικό, που έχει αναλάβει την κατασκευή του γνωστού ΧΥΤΑ, ο οποίος έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Πρόκειται για εταιρεία θυγατρική μεγάλου ομίλου, με ειδίκευση σε ανάλογα έργα, τα οποία αποδεικνύονται εξαιρετικά επικερδή, καθώς τα προ φόρων κέρδη της στις δύο τελευταίες χρήσεις ξεπερνούν συνολικά τα 30 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ήδη εξετάζονται από τις εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού, καθώς οι φωτιές εκδηλώθηκαν νυχτερινές ώρες, σε χώρους όπου δεν παρατηρείται ανθρώπινη δραστηριότητα και βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το χώρο του εργοταξίου, που φρουρείται από άνδρες ασφάλειας, λόγω των φόβων για βίαιες αντιδράσεις κατοίκων που αντιτίθενται στην κατασκευή του ΧΥΤΑ.

Οι ίδιες καταγγελίες τοπικών παραγόντων και κατοίκων αναφέρουν ότι η φωτιά εκδηλώθηκε περιμετρικά του εργοταξίου σε μικρή απόσταση και οι άνδρες της ασφάλειας του εργοταξίου δεν έκαναν την παραμικρή προσπάθεια να την αντιμετωπίσουν στα αρχικά της στάδια.

Ουδείς διατυπώνει κατηγορίες, ή έστω υπαινιγμούς εναντίον της εργοληπτικής εταιρείας. Το χρονικό των γεγονότων που προηγήθηκαν των πυρκαγιών στο Γραμματικό ίσως επιτρέπει, όμως, την εξαγωγή ορισμένων συμπερασμάτων. Ειδικότερα, ιδιοκτήτες εκτάσεων στην περιοχή γύρω από το χώρο που θα κατασκευασθεί ο ΧΥΤΑ είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την παύση των έργων, επειδή δεν αποζημιώθηκαν για τις καταπατήσεις, όπως ισχυρίζονται, των ακινήτων τους. Η προσφυγή επρόκειτο να συζητηθεί τον Οκτώβριο, αλλά συζητήθηκε στις 13 Αυγούστου και αναμένεται απόφαση, ενώ στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τον προσδιορισμό του ύψους πιθανών αποζημιώσεων.

Στο μεταξύ, όμως, εκδηλώθηκαν οι καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τις καταπατημένες, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους, εκτάσεις, αλλά και μεγάλες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα πολλοί στην κατασκευαστική αγορά να εκτιμούν, ότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την καταβολή χαμηλών αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες, ώστε να απεμπλακεί η κατασκευή του ΧΥΤΑ από τις προσφυγές τους. «Ήταν μια πολύ βολική φωτιά για τους θιασώτες του νέου ΧΥΤΑ στο Γραμματικό», τονίζουν χαρακτηριστικά στελέχη εργοληπτικών εταιρειών.

Χρυσές δουλειές…

«Βολικές» για εργοληπτικά συμφέροντα, όμως, είναι εκ του αποτελέσματος συνολικότερα οι πυρκαγιές που έχουν κατακάψει τεράστιες εστίες πρασίνου στη Βόρεια και Βορειοανατολική Αττική, καθώς:

Το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αττικής, που παρουσιάσθηκε την άνοιξη από το ΥΠΕΧΩΔΕ, προβλέπει εντάξεις μεγάλων εκτάσεων της Βορειοανατολικής Αττικής στο σχέδιο πόλης. Το σχέδιο διαπνέεται από… «εποικοδομητική ασάφεια», με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει η όρεξη κατασκευαστών που ενδιαφέρονται για πρόσθετη δόμηση στην περιοχή. Η καταστροφή δασικών εκτάσεων, που λόγω του χαρακτηρισμού τους εμπόδιζαν τα σχέδια δόμησης, ενώ συνέβαλαν και στην αύξηση των τιμών της γης, εις βάρος των κατασκευαστικών εταιρειών, εκτιμάται τώρα ότι θα απελευθερώσει από πολλά διοικητικά και οικονομικά βάρη τις μελλοντικές «αναπτυξιακές» δραστηριότητες.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί δραστήρια τους διαγωνισμούς για την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων στην Αττική, συνολικού μήκους 62,355 χλμ. και προϋπολογισμού 1.658 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού από τον Ανισόπεδο Κόμβο Κατεχάκη, μέχρι την Παραλιακή Ποσειδώνος και μέσω της σήραγγας του Υμηττού με Μεσόγεια, Σπάτα, Παλλήνη, Αγία Μαρίνα, Λαγονήσι και Λαύριο. Οι αυτοκινητόδρομοι θα κατασκευασθούν με συμβάσεις παραχώρησης και θα στηθούν έξι νέα σημεία είσπραξης διοδίων στην Αττική. Η τεράστια καταστροφή δασικών εκτάσεων στην Αττική, με μια ωμή και κυνική επιχειρηματική οπτική, είναι πολύ βολική για τις μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες που θα εμπλακούν στα έργα, αφού μειώνει τις αξίες της γης σε περιοχές όπου θα κατασκευασθούν οι νέοι οδικοί άξονες και διευκολύνει την απόκτησή τους από ισχυρές εταιρείες κατασκευών και real estate, για να αναπτυχθούν «χρυσοφόρες» δραστηριότητες γύρω από τους νέους οδικούς άξονες.

Ανάλογοι υπολογισμοί γίνονται σε σχέση και με άλλα 28,5 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων, που θα κατασκευασθούν ως δημόσια έργα, για τους οποίους έχουν δεσμευθεί κοινοτικά κονδύλια ύψους 350 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που περιλαμβάνουν τις επεκτάσεις της λεωφόρου Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό και της Λαυρίου με παράκαμψη του Μαρκόπουλου και του Λαυρίου, τον περιφερειακό άξονας Παιανίας – Μαρκόπουλου, με παράκαμψη της Παιανίας και Κορωπίου και τη μερική υπογειοποίηση της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι πυρκαγιές εξ αντικειμένου ευνοούν όχι μόνο τη φθηνή απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων, αλλά και την αγορά με χαμηλό κόστος ακινήτων γύρω από τους νέους αυτοκινητόδρομους, όπου θα αναπτυχθούν νέες δραστηριότητες δόμησης και εκμετάλλευσης ακινήτων.

Με μια δόση μαύρου χιούμορ, το οποίο βέβαια δεν μπορούν να εκτιμήσουν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου αναφέρουν, ότι οι τελευταίες πυρκαγιές περιορίζουν το οξυγόνο, αλλά προσφέρουν αρκετό «οξυγόνο» σε χρυσοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες, που αναμένονται στο πολύπαθο Λεκανοπέδιο τα επόμενα χρόνια…

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Καίγονται δέντρα, φυτρώνουν βίλες

Απο τα Νέα

Επισκέψεις των Οικολόγων Πράσινων στις πυρόπληκτες περιοχές και στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Επίσκεψη στην Πεντέλη πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων, ως πρώτο βήμα για την επαφή με τους πολίτες των περιοχών που έχουν πληγεί από την καταστροφική πυρκαγιά.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι Κώστας Λουκέρης, από τη Συντονιστική Γραμματεία Αττικής, Γιάννης Παρασκευόπουλος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, και Γιάννης Χαραλαμπάκης, από το Πανελλαδικό Συμβούλιο.

Τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων μίλησαν με κατοίκους και εθελοντές και είχαν σύντομη συνάντηση με τον Δήμαρχο Πεντέλης κ. Στεργίου, πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Πεντελικού, για την αποτίμηση της κατάστασης και τις ανάγκες που διαμορφώνονται στην περιοχή.

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων με τον Μιχάλη Πετράκο συντονιστή της Εκτελεστικής γραμματείας, το Γεράσιμο Παπαδόπουλο υπεύθυνο για την πολιτική προστασία, τη Μαρία Βιτωράκη συντονίστρια της ομάδας περιβάλλοντος και τη Μελίττα Γκουρτζογιάννη μέλος της συντονιστικής γραμματείας Αττικής επισκέφτηκαν τη "Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας" για να ενημερωθούν για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών και το έργο της.

«Όλα τα μαθήματα του 2007 έχουν ξεχαστεί και τα ίδια λάθη επαναλαμβάνονται», δήλωσε ο Μιχάλης Πετράκος. «Η διαχείριση των δασών ακόμα και των περιαστικών είναι υποτυπώδης. Τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα δεν λαμβάνονται παρά το γεγονός ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης τους από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Η δασική υπηρεσία είναι πλήρως απαξιωμένη. Τα δάση δεν προστατεύονται αλλά ούτε και αποκαθίστανται μετά την πυρκαγιά. Ο συντονισμός δεν ήταν μόνο ανεπαρκής αλλά και λανθασμένα σχεδιασμένος εστιάζοντας στις περιουσίες και χάνοντας το δάσος κάτι που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες ζημιές και στα δύο. Στηρίζουμε το έργο των πυροσβεστών, των εργαζομένων στους δήμους που πλήττονται και ιδίως των εθελοντών που αγωνίζονται πέρα και από τις φυσικές τους δυνατότητες μέρες τώρα να αντιμετωπίσουν την καταστροφή».

«Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι το σύστημα πολιτικής προστασίας της χώρας είναι ανεπαρκές και αναποτελεσματικό για την αποτροπή καταστροφών που πλήττουν ξανά και ξανά τη χώρα», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Δεν αμφισβητείται η υπεράνθρωπη προσπάθεια της ΠΥ, των ΟΤΑ, των εθελοντών κλπ. Όμως, η έλλειψη επαρκούς προληπτικού σχεδιασμού και συντονισμού την ώρα της κρίσης, γίνονται και πάλι ολοφάνερα, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτηματικά για τον κεντρικό ρόλο και τις ευθύνες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το σύστημα πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών κινδύνων πρέπει να επανασχεδιαστεί άμεσα με δραστικές και ριζικές μεταβολές».

«Με δεδομένο τον κίνδυνο αύξησης της συχνότητας των μεγα-πυρκαγιών, εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής, είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ μια συγκροτημένη δασική πολιτική, η οποία μέχρι σήμερα απουσιάζει με ευθύνη της κυβέρνησης», δήλωσε η Μαρία Βιτωράκη. «Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών με αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και αντιμετώπιση των αιτιών της πυρκαγιάς (που κατά 90-95% είναι ανθρωπογενείς), αλλά και έγκαιρη καταστολή της φωτιάς μόλις εκδηλωθεί, προτού αναβαθμιστεί σε μεγα-πυρκαγιά. Στα παραπάνω πλαίσια οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναφέρουμε την πρόταση για δημιουργία ενιαίου φορέα Δασοπυρόσβεσης με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Δασικής Υπηρεσίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Διαβάστε επίσης δήλωση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου (Δήλωση) για τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης κατά την έναρξη της Συνέντευξης Τύπου που έδωσε νωρίτερα στην Κύπρο, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ως προσκεκλημένος του κόμματος «Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών» και του βουλευτή του Γ. Περδίκη.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Ν.Λάρισας: πεντακάθαρος νομός :)

Δεν έχει σημασία το χρώμα της γάτας... αρκεί να πιάνει ποντίκια :)

�ικολ�γοι Π�ά�ινοι

Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Στο ίδιο έργο θεατές…

Απο την WWF

Την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό, ο ουρανός της Αττικής έχει αποκτήσει την γνώριμη πια σε όλους μας κάπνα και η τεράστια πυρκαγιά σε Γραμματικό, Βαρνάβα, Μαραθώνα μαίνεται ανεξέλεγκτη. Δυο χρόνια μετά το ‘μαύρο’ καλοκαίρι του 2007, το τραγικό πάθημα εκείνης της εποχής, δεν δείχνει να μας έχει γίνει μάθημα.

Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και αλλιώς, όταν επίσημος απολογισμός του κράτους για τις πυρκαγιές του 2007, δεν έγινε ποτέ... Μόλις λοιπόν ο ‘στρατηγός άνεμος’ έδειξε το σκοτεινό του πρόσωπο, το σύστημα φανερώνει για άλλη μια φορά τις αδυναμίες του και καταρρέει μπροστά στα μάτια των αγανακτισμένων πολιτών.

Τη στιγμή αυτή, το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι προσπάθειες των εμπλεκομένων στο έργο της δασοπυρόσβεσης είναι υπεράνθρωπες. Παρόλα αυτά, δύο χρόνια μετά την τραγωδία και τις εξαγγελίες που ακολούθησαν, οι διαπιστώσεις δεν μπορούν παρά να προκαλούν απογοήτευση και οργή. Ενδεικτικά:


• Στο σύστημα δασικής προστασίας και διαχείρισης δεν έχει επιχειρηθεί καμία ουσιαστική βελτίωση.
• Η Δασική Υπηρεσία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μαρασμό, ενώ η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παραμένει προβληματική, με ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και τεχνογνωσία.
• Για την κρίσιμη φάση της πρόληψης των πυρκαγιών μέσα από την οικολογική δασική διαχείριση, καμία σημαντική μέριμνα δεν λαμβάνεται.
• Το σύστημα πολιτικής προστασίας παραμένει αναποτελεσματικό. Το μητρώο εθελοντικών οργανώσεων δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την εκπαίδευση και την αξιολόγηση ομάδων και εθελοντών και οι ελάχιστες κρατικές ενισχύσεις μοιράζονται χωρίς κανένα ουσιαστικό κριτήριο.
• Κανένας δασικός χάρτης δεν έχει κυρωθεί, ενώ από το 2003 έχει ανασταλεί η διαδικασία βεβαίωσης και καταβολής προστίμων για καταπατήσεις δασών!

Πολλοί φορείς και οργανώσεις, όπως το WWF Ελλάς, έχουν επεξεργαστεί αναλυτικές προτάσεις για την επίλυση των παραπάνω κρίσιμων θεμάτων. Βλέποντας μια ακόμη καταστροφή να εξελίσσεται, γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές: η πολιτεία κωφεύει, ο πολίτης δείχνει να συγχωρεί γρήγορα και η φυσική μας κληρονομιά συνεχίζει να υποβαθμίζεται…


Δημήτρης Καραβέλλας
Διευθυντής WWF Ελλάς

ΧΑΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΖΩΗΣ

Μέρες που θυμίζουν το τραγικό καλοκαίρι των πυρκαγιών του 2007 ξαναζεί σήμερα η Αττική. Νιώθουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια αγωνία και την ίδια οργή όπως τότε. Αλλά και κάποια στιγμή πρέπει να αναζητήσουμε τις ευθύνες που υπάρχουν.

Αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, με επικεφαλής τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, επισκέφτηκε για ενημέρωση το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

«Δυστυχώς η τραγωδία του 2007 δεν φαίνεται να δίδαξε τίποτα την κυβέρνηση που επέλεξε να διαιωνίσει το έλλειμμα μέτρων πρόληψης και την απουσία συγκροτημένης δασικής πολιτικής. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμεριζόμαστε την οργή των πολιτών και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναδείξουμε τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες και να προλάβουμε τις επόμενες καταστροφές», δήλωσε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος μετά την ενημέρωση.

Βέβαια αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια να μιλήσουμε αναλυτικά για τις ευθύνες για αυτή τη μεγάλη καταστροφή που συντελείται στο Γραμματικό, το Βαρνάβα, το Μαραθώνα. Προέχει η αντιμετώπιση των πυρκαγιών και η προστασία όχι μόνο της ζωής των πολιτών και της περιουσίας τους, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, αλλά και η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Η Αττική χάνει το ένα μετά το άλλο τα δασικά οικοσυστήματά της και βιώνει άμεσα τις συνέπειες αυτής της οικολογικής καταστροφής.

Αυτές τις δύσκολες ώρες εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις τοπικές κοινωνίες των πληττόμενων περιοχών και σε όσους μάχονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Και απευθύνουμε έκκληση σε όσους μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Πιστεύοντας ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για πολιτικές δηλώσεις on camera με φόντο τις φλόγες της πυρκαγιάς, οι Οικολόγοι Πράσινοι δεσμεύονται να βρεθούν στο πλευρό των κατοίκων από την επόμενη μέρα. Όταν όμως σβήσουν οι φλόγες, έχουμε να πούμε πολλά για όσα είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι όφειλαν να είχαν γίνει από καιρό και δεν έγιναν ποτέ.

Όμως, δεν μπορούμε να μην βροντοφωνάξουμε ότι "χρειαζόμαστε το δάσος" και "αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο". Πρέπει να το κατανοήσουν οι πολιτικοί και η κυβέρνηση που ευθύνονται τόσο για την αδυναμία να διαμορφώσουν τόσα χρόνια αποτελεσματική πολιτική προστασίας του δάσους, παρά τις τεράστιες καταστροφές που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα το καλοκαίρι του 2007. Το ζητούμενο παραμένει μια πολιτική πρόληψης των πυρκαγιών και έγκαιρης αντιμετώπισής τους όταν ξεσπούν, αλλά και περιορισμού των αιτιών έναρξης των πυρκαγιών (που συχνά οφείλονται σε ανθρώπινους παράγοντες που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε) καθώς και διαμόρφωσης ενός θεσμικού πλαισίου και πρακτικών που αποτρέπουν τη σκόπιμη καταστροφή του δάσους. Αυτά τα βασικά γιατί δεν γίνονται;
Οι πολιτικοί υπεύθυνοι για την προστασία των δασών και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αποτυγχάνουν στο ρόλο τους για άλλη μια φορά. O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χατζηγάκης και ο υφυπουργός κ. Κιλτίδης, κατά τη διάρκεια της θητείας τους στο υπουργείο και της ενασχόλησής τους με τη δασική πολιτική δεν έπραξαν απολύτως τίποτα για τη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων, παρά τις εξαγγελίες τους για τα προβλήματα του χώρου και τη διαπίστωσή τους ότι η αρμόδια Δασική Υπηρεσία υπολειτουργεί και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο έργο της. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αποδεικνύεται αναποτελεσματικός για την αντιπυρική προστασία. Υπάρχουν λοιπόν ευθύνες και αυτές πρέπει να αποδοθούν μόλις αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ:ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ,ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ...ΠΑΝΩ ΑΠΟ 85 ΠΥΡΙΝΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ...

Απο την ΠΡΕΖΑ TV

Συνεχιζεται και θα συνεχιστει καθολη τη διαρκεια της νυχτας η καταστροφικη φωτια η οποια μαίνεται στην ανατολικη Αττικη απο χθες το πρωι,καιγοντας οτιδηποτε στο περασμα της και κανοντας σταχτη τον τελευταιο πνευμονα οξυγονου της πρωτευουσας.
Παραλληλα,πανω απο 85 φωτιες υπηρχαν χθες το απογευμα σε ολοκληρη τη χωρα,σε περιοχες φιλετα,ενω στις πιο πολλες περιπτωσεις οι κατοικοι των περιοχων αυτων,εκαναν λογο για εμπρησμους.

Απο την πλευρα της,η Ελληνικη Κυβερνηση,για ακομη μια φορα ριχνει τις ευθυνες της καταστροφης στις πολυ κακες καιρικες συνθηκες,αποκρύπτοντας πως δεν υπαρχει σχεδιο πυρασφαλειας του καθε νομου της Ελλαδας ξεχωριστα,αποκριπτοντας την τραγικη κατασταση που επικρατει στα πυροσβεστικα μεσα κατασβεσης,αποκριπτοντας πως για ακομη μια φορα ειναι αχρηστοι να ανταπεξελθουν στις δυσκολες καταστασεις...Η παραπανω κατσταση θα γινει πιο αισχρη τις επομενες ωρες,με τους πολιτικους ηγετες μας, να τρεχουν στους τοπους που εχει καταστρεψει η πυρκαγια,καπηλευομενοι πολιτικα τον πονο του κοσμακη για τις περιουσιες τους τις οποιες εχασαν μεσα σε μια μερα,μενοντας τωρα κυριολεκτικα στο δρομο.

Απο την αλλη,ο Καραμανλακας,θα κοψει επιταγες σε οσους επληγησαν απο την χθεσινη φωτια,ενω θα τους μπουκωσει με ενα καρο υποσχεσεις τις οποιες θα τις ξεχασει μεσα στην εβδομαδα,καθως η πολιτικη ατζεντα θα αλλαξει...

Ο ΚΑΘΕ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ.
ΓΙΑΤΙ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΜΕ,ΑΦΟΥ ΠΑΡΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΟΥ 2007,ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΞΑΝΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΜΜΑ;;;

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ...ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ,ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΩΣ ΦΙΛΕΤΑ...ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ.

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Αμμοληψίες ΙΙ

Οπως μπορείτε να δείτε υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις στην καταγγελία μας για αμμοληψίες

�μμολη�ίε�,�ικολ�γοι Π�ά�ινοι,�ά�ι�α,Πηνει��

κι ένα βίντεο για να είμαστε πιό προσεκτικοί άλλη φορά :) και όντως δεν είχε καμία σχέση...



και μιλάμε γι αυτή τη καταγγελία

�ικολ�γοι Π�ά�ινοι,�μμολη�ίε�,Πηνει��

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία

Προτεραιότητα στα βιολογικά προϊόντα και τις τοπικές παραγωγικές δομές
Η προώθηση της κατανάλωσης φρούτων στα Δημοτικά σχολεία όλης της χώρας, με τη νέα σχολική χρονιά, βάσει του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού, δεν πρέπει να ειδωθεί μόνο σαν μέτρο για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας αλλά σαν ευκαιρία για την προώθηση σημαντικών αλλαγών στην ελληνική γεωργία και για τη διαμόρφωση της καταναλωτικής συνείδησης των αυριανών πολιτών.

Organic food

Ως μέτρο πολιτικής παρέμβασης θα μπορούσε να οδηγήσει στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της ελληνικής γεωργίας, εάν συνδυαζόταν μ’ ένα σύνολο πολιτικών που στοχεύουν στη προώθηση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, στην ασφάλεια των τροφίμων και στη τοπική ανάπτυξη. Οι στόχοι αυτοί, που θεωρητικά αποτελούν τον κύριο κορμό της πολιτικής του Υπουργείου ΑΑΤ στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», θα μπορούσαν να αποτελέσουν το βασικό κορμό παρέμβασης του συγκεκριμένου μέτρου και να συμβάλλουν στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων του αγροτικού τομέα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν τους κινδύνους που υπάρχουν για τους μαθητές εάν τα προϊόντα που θα καταναλωθούν δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές διατροφικής επάρκειας, οργανοληπτικής ικανότητας και ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων, εφόσον το μέτρο εφαρμοστεί με στόχο:
1. να διοχετευτούν στην αγορά αποκλειστικά οι τόνοι χυμών και κομποστών ροδάκινου και πορτοκαλιού που έχουν μείνει αδιάθετα από τη περσινή παραγωγή, πολιτική που σίγουρα απέχει σημαντικά από τον προσανατολισμό του μέτρου.
2. η προμήθεια να γίνει κεντρικά και όχι ν’ αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από κάθε σχολείο. Η συγκεντρωτική αυτή λογική για διανομή σε όλη την χώρα των ίδιων προϊόντων, δεν λαμβάνει υπόψη τις περιφερειακές δυνατότητες των διαφόρων περιοχών και δεν ενεργοποιεί τις τοπικές κοινωνίες που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν το μέτρο αξιοποιώντας την ποικιλομορφία παραγωγής αλλά και τις τοπικές παραγωγικές δομές (ομάδες - δίκτυα παραγωγών).
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν και προτείνουν:
1. Είναι ευκαιρία με την εφαρμογή του μέτρου να προωθηθεί η ιδέα της βιολογικής γεωργίας, εάν η προμήθεια των προϊόντων γίνει κατά βάση με βιολογικά προϊόντα. Να δοθεί προτεραιότητα στα προϊόντα βιολογικής γεωργίας και να επιλεγούν τουλάχιστον 3-5 σχολεία σε κάθε περιφέρεια όπου θα διανέμονται αποκλειστικά φρούτα βιολογικής καλλιέργειας.
2. Είναι ευκαιρία να ενισχυθούν όλα τα μέτρα αγροτικής πολιτικής που στοχεύουν στη ποιότητα των τροφίμων, στο σεβασμό στο περιβάλλον και στη τοπική παράδοση. Εκτός από την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στα προϊόντα βιολογικής γεωργίας, η κάλυψη της επιπλέον ζήτησης μπορεί να γίνει με προϊόντα που θα καλύπτουν ορισμένες προδιαγραφές ποιότητας, όπως προϊόντα που προέρχονται από εκμεταλλεύσεις που εφαρμόζουν συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, που καλύπτουν τις απαιτήσεις ασφάλειας και υγιεινής, που είναι προϊόντα ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης), που αφορούν προϊόντα της «άλλης γεωργίας», με στόχο πάντα η κάλυψη της ζήτησης να γίνεται από τη τοπική παραγωγή.
3. Είναι ευκαιρία να ενισχυθεί η παραγωγική βάση των αγροτικών περιοχών εάν η προμήθεια των προϊόντων γίνει από τη τοπική παραγωγή. Ο έλεγχος και η επιλογή της προμήθειας των προϊόντων να γίνεται αποκλειστικά από τους καταναλωτές, δηλ. τα σχολεία. Επιδίωξη θα πρέπει να είναι η άμεση σύνδεση των παραγωγών με τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τη διοίκηση των σχολείων προκειμένου να ελέγχεται η ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνονται.
4. Είναι ευκαιρία οι μαθητές ν’ αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά του ενεργού και ενσυνείδητου καταναλωτή, εάν εκπαιδευτούν βιωματικά στην υγιεινή διατροφή και στον έλεγχο των τροφίμων. Με τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού πακέτου διατροφικής αγωγής των μαθητών που θα περιλαμβάνει τον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων, την οργανοληπτική τους ικανότητα, τη σήμανσή τους και θα ενθαρρύνει τη βιωματική σχέση τους με τη γη, όπως τη δημιουργία σχολικών κήπων. Η ενεργή στάση για τη προστασία του περιβάλλοντος έχει τις ρίζες της στη παιδική ηλικία και στην από πολύ νωρίς μύηση του νέου από ειδικούς στα μυστικά της προστασίας της φύσης.

(άρθρο στην Ελευθερία)

Τά δάκρυα του πλανήτη...

Απο το blog του Γιώργου Σαρρή




"Τα ποτάμια είναι τα δάκρυα των βουνων", έλεγε λυρικά ο Μενέλαος Λουντέμης
Κι αυτά τα γαλάζια κρύσταλλα πάνω απ' τις ραγισματιές των παγετώνων της Αρκτικής είναι
τα υπέροχα δάκρυα του πλανήτη,που αυτό τον τρόπο έχει για να μιλάει!Δάκρυα όχι για κείνον,αλλά για μας,αφού το δικό του ρολόι μετράει το χρόνο αλλιώς ενώ το δικό μας...
Οι πάγοι λιώνουν πολύ γρηγορότερα απ'ότι είχε προβλεφτεί κι εμείς βολτάρουμε αγκαζέ με την πλαστική,κλεμμένη ζωή μας σφυρίζοντας αδιάφορα.
Ακούει κανειιιιιιιιιιίς;

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ EUROPEO ARBEL..ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΣΙΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΠΑΡΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Απο την ΠΡΕΖΑ TV

...Η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή το νέο γύρο κινητοποιήσεων των φιλοζωικών σωματείων της Αττικής με στόχο την απομάκρυνση από την περιοχή του Μαραθώνα του τσίρκο Europeo Arbel, που -σε πείσμα της αλλαγής που συντελείται παγκοσμίως στη βιομηχανία του περιοδεύοντος θεάματος- εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να περιλαμβάνει νούμερα με ζώα.


Οπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 100 Ζωοφιλικών Σωματείων, στις παραστάσεις του συμμετέχουν λιοντάρια, τίγρεις, πάνθηρες, καμήλες, λάμα, άλογα, ταύροι, ακόμα και... κατσίκες, ενώ οι μικροί θεατές καλούνται να βγάλουν φωτογραφία δίπλα σε ένα δύσμοιρο λιονταράκι.


Το τσίρκο εγκαταστάθηκε στις αρχές Αυγούστου σε ιδιωτικό χώρο του Δήμου Μαραθώνα και μολονότι οι αντιδράσεις υπήρξαν έντονες, καθώς η επιχείρηση -εκτός των άλλων- δεν διέθετε τις απαιτούμενες άδειες, η δημοτική αρχή δεν προχώρησε σε σφράγιση του τσίρκο που πραγματοποίησε κανονικά τις προγραμματισμένες παραστάσεις του (ολοκληρώνονταν χθες).

«Ως φιλοζωικοί σύλλογοι είμαστε αντίθετοι με την παρουσία των τσίρκο με ζώα στη χώρα μας, καθώς δεν εκφράζουν τον πολιτισμό του 21ου αιώνα και προωθούν τη βία στις σχέσεις του ανθρώπου με τα άλλα όντα του πλανήτη», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι σε όλο τον κόσμο λειτουργούν με επιτυχία τσίρκο χωρίς ζώα. (η συνέχεια εδώ)