Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

«Ο σιδηρόδρομος μπορεί να δώσει τη λύση στα Τέμπη»

Απο την TV χωρίς σύνορα


Με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για διάστημα 3-4 μηνών για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στα Τέμπη, μετά τη φονική κατολίσθηση στις 18/12, και τις ρεαλιστικές προβλέψεις να κάνουν λόγο για έργα που μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και ένα χρόνο, ο συγκοινωνιολόγος Νάσος Κόκκινος και πρόεδρος του Δικτύου «Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ. για τη Βιώσιμη Κινητικότητα» προτείνει μία εναλλακτική λύση για τη διευκόλυνση των μεταφορών. Πρόκειται για τη φόρτωση φορτηγών σε ειδικά βαγόνια του ΟΣΕ, πρακτική ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, άγνωστη ωστόσο για τα ελληνικά δεδομένα, παρά την άρτια υλικοτεχνική υποδομή.

Η εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης είναι είναι απαραίτητη σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, καθώς η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει κομμένη στα δύο για ένα αξιοσημείωτο χρονικό διάστημα. Το πρόβλημα μάλιστα ένεκα του χειμώνα ενδεχομένως παρουσιάσει επιπλέον δυσκολίες, καθώς, οι πάροδοι της εθνικής οδού, είναι στην πλειοψηφία τους ορεινοί δρόμους μέσα από χωριά , που αφενός δεν είναι σχεδιασμένοι για μεγάλο φόρτο κίνησης, αφετέρου τα χιόνια του χειμώνα θέτουν τον κίνδυνο ολικής διακοπής της πρόσβασης στη Β. Ελλάδα.

Την πρόταση κατέθεσε χθες το Δικτύο «Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ. για τη Βιώσιμη Κινητικότητα» στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με την πολιτική υποστήριξη των Οικολόγων Πράσινων. Όπως εξηγεί στο tvxs.gr, ο κ. Κόκκινος, ο οποίος ήταν και συνεργαζόμενος υποψήφιος με τους Οικολόγους Πράσινους στις τελευταίες εκλογές, «Έχουμε ένα καινούριο, ηλεκτροδοτημένο, ποιοτικά άριστο σιδηροδρομικό διάδρομο από τη Λάρισα μέχρι τη Θες/νικη. Η πρόταση μας είναι να χρησιμοποιηθούν κάποια ειδικά βαγόνια τα οποία υπάρχουν στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία είναι χαμηλοδάπεδα και έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πάνω τους φορτηγά. Τα βαγόνια αυτά μπορούν να συνδεθούν με ηλεκτράμαξες του ΟΣΕ και να δημιουργούν παράκαμψη του οδικού δικτύου με το σιδηρόδρομο. Η λύση αυτή που μπορεί να ακούγεται απλή, είναι μια τεχνολογία των τελευταίων χρόνων, η οποία ονομάζεται κυλιόμενοι αυτοκινητόδρομοι’ (RL)». Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Αυστρία, οι οποίες έχουν μεγάλο φόρτο στο οδικό τους δίκτυο εξαιτίας της διέλευσης μεγάλου αριθμού φορτηγών, αποσυμφορίζουν την κατάσταση ρίχνοντας την κίνηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Κατά τη συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δ. Ρέππας, με μέλη των Oικολόγων Πρασίνων και του δικτύου «Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ. για τη Βιώσιμη Κινητικότητα», καθώς και με τη διοίκηση της ΤΡΕΝΟΣΕ, κατατέθηκαν τα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι οι προτεινόμενη λύση με βάση το σιδηρόδρομο είναι ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη. Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον την πρόταση και παρήγγειλε τη διερεύνηση των δυνατοτήτων της εφαρμογής αυτής.

«Το υπουργείο δέχτηκε αυτή την πρόταση και είμαστε σε συνεννόηση με τον ΟΣΕ για να διερευνήσουμε πως αυτή η λύση μπορεί να μπει άμεσο σε εφαρμογή . Υπάρχουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, τις οποίες πρέπει σαν χώρα να τις ξεπεράσουμε. Υπάρχουν 2 τρόποι για να διευθετήσεις ένα θέμα. Μόλις ρωτήσεις μια υπηρεσία για κάτι σου λέι ‘δεν έχει βγει η απόφαση, λείπει ο υπάλληλος, εκκρεμεί ο διαγωνισμός, κλπ’, Υπάρχουν 2 εκδοχές. Η θέλεις να το κάνεις και λειτουργούνε τα πάντα ώστε να το κάνεις ή δεν θέλεις να το κάνεις οπότε γρινιάζεις», σημειώνει ο κ. Κόκκινος.

«Ελπίζουμε να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες προκύψουν, γιατί τεχνικές λύσεις υπάρχουνε, Επιπλέον πρέπει να αποκτήσει ο σιδηρόδρομος την αξία του, γιατί έχουμε μια πανάκριβη υποδομή που έχει πληρώσει όχι μόνο η ΕΕ αλλά και οι Έλληνες πολίτες, και η οποία υπολειτουργεί» καταλήγει ο πρόεδρος του Δικτύου «Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ. για τη Βιώσιμη Κινητικότητα».

Σημείωση: Στο βίντεο μπορείται να δείτε την υφιστάμενη διπλή γραμμή του ΟΣΕ, στο ύψος τοτ τούνελ της Ραψάνης, καθώς και την πρακτική εφαρμογή της φόρτωσης φορτηγών σε σιδηροδρομικά βαγόνια, σε ευρωπαϊκές χώρες

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Ρεαλιστική λύση για τα Τέμπη ο σιδηρόδρομος

Η πρόταση των Οικολόγων Πράσινων για φόρτωση των αυτοκινήτων σε ειδικά βαγόνια τρένου ως λύση για τον πολύμηνο αποκλεισμό των Τεμπών, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής τους συνάντησης τους με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα και τον υφυπουργό κ. Μαγκριώτη. Από την εκτελεστική γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων συμμετείχαν οι Μιχάλης Πετράκος και Γιάννης Παρασκευόπουλος, καθώς και ο συγκοινωνιολόγος Νάσος Κόκκινος, πρόεδρος του Δικτύου «Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ. για τη Βιώσιμη Κινητικότητα» και συνεργαζόμενος υποψήφιος με τους Οικολόγους Πράσινους στις τελευταίες εκλογές. Από την πλευρά του υπουργείου, είχε επίσης κληθεί η διοίκηση της ΤΡΕΝΟΣΕ.

Στη συνάντηση, που είχε ζητηθεί από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων, κατατέθηκαν όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι οι προτεινόμενες λύσεις με βάση το σιδηρόδρομο είναι απόλυτα ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες. Κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για το ξεπέρασμα των πιθανότερων δυσκολιών, όπως παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους της ΤΡΕΝΟΣΕ, καθώς και υλικό από την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου τέτοιες λύσεις αποτελούν καθημερινή πρακτική. Προτάθηκε τέλος η επείγουσα εμπλοκή όλων των ενδιαφερόμενων μερών: τοπικών κοινωνιών, περιβαλλοντικών κινήσεων, μεταφορέων και εργαζομένων στις μεταφορές, επιχειρηματικών ενώσεων και αγροτών, σιδηροδρομικών και Μ.Κ.Ο. για τις βιώσιμες μεταφορές και την υποστήριξη του σιδηροδρόμου. Ο υπουργός Υποδομών δήλωσε ότι αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον την πρόταση και έδωσε οδηγίες να διερευνηθούν οι δυνατότητες για περιορισμένη εφαρμογή της.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι Οικολόγοι Πράσινοι έθεσαν επίσης μια σειρά ζητήματα για τα δημόσια έργα: αποτελεσματική δημόσια επίβλεψη των «αυτοχρηματοδοτούμενων» έργων, ρυθμίσεις για την ασφάλεια του απειλούμενου πληθυσμού της αρκούδας που αποδεκατίζεται από τροχαία στον κάθετο άξονα της Εγνατίας από Σιάτιστα προς Κρυσταλοπηγή, εγκατάλειψη της εκτροπής του Αχελώου και των νέων αυτοκινητοδρόμων στον Υμηττό με διάθεση των αντίστοιχων κονδυλίων για έργα σιδηροδρόμου και αστικών συγκοινωνιών. Κατατέθηκε, τέλος, αναλυτικό υπόμνημα με την πρόταση των Οικολόγων Πράσινων για μια Βιώσιμη Πολιτική Μεταφορών.

«Η πρόταση λύσης με βάση το σιδηρόδρομο είναι τεκμηριωμένη, ρεαλιστική και επείγουσα» δήλωσε ο πρόεδρος του Δικτύου ΕΠΙΒΑΤΗΣ Νάσος Κόκκινος μετά τη συνάντηση. «Το υπουργείο έχει υποχρέωση προς τις χιλιάδες πολίτες που ταλαιπωρούνται καθημερινά, να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να δώσει επειγόντως τις λύσεις απλής λογικής που θα δίνονταν σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Επιφυλασσόμαστε να δώσουμε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την πρότασή μας, αν μέχρι την άλλη εβδομάδα δεν δούμε να προχωρούν τα πράγματα».

«Η κατολίσθηση στα Τέμπη έχει φέρει την ελληνική πολιτική μεταφορών σε οριακό σημείο», δήλωσε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. «Ή θα αφήσουμε το σιδηρόδρομο να δώσει επείγουσες και αποτελεσματικές λύσεις βάζοντας παράλληλα τις βάσεις για ουσιαστική και διαρκή αναβάθμιση του ρόλου του, ή θα μείνουμε κολλημένοι στο τέλμα των μέχρι τώρα επιλογών, σήμερα αφήνοντας επί μήνες την Ελλάδα κομμένη στα δύο με τεράστιο οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος, αύριο κρατώντας τους πολίτες ομήρους στα διόδια των ιδιωτικών αυτοκινητοδρόμων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε σε θέματα όπως η προώθηση του σιδηροδρόμου, αρκεί η κυβέρνηση να δείξει ότι έχει την πολιτική βούληση για στοιχειωδώς ορθολογικές επιλογές».

«Αυτό που συνέβη στα Τέμπη, οφείλει να μας προβληματίσει και συνολικότερα, για την πολιτική στα δημόσια έργα και τις υποδομές», τόνισε ο Μιχάλης Πετράκος. «Χρειάζονται αποτελεσματικά μέτρα προστασίας εκεί όπου νέοι άξονες περνούν από ευαίσθητες περιοχές όπως ο βιότοπος της αρκούδας, μάλιστα μέχρι να ληφθούν αυτά τα μέτρα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο της μείωσης του ορίου ταχύτητας στα τμήματα της Εγνατίας οδού που περνάνε μέσα από το βιότοπο της καφέ αρκούδας. Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι εκτροπές ποταμών και νέοι αυτοκινητόδρομοι στην Αττική δε συμβιβάζονται με τις εξαγγελίες για «πράσινη ανάπτυξη».

δημοσίευμα στην εφημερίδα Κόσμος

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Για κάθε τόνο σκουπιδιών θα πληρώνουν οι Δήμοι

Απο το Πρώτο Θέμα

Της Μαριάννας Τζάννε

Γκάζι στον τομέα της ανακύκλωσης με σκοπό να περιοριστούν οι όγκοι των απορριμμάτων που αποτελούν την μεγάλη πληγή του λεκανοπεδίου Αττικής, βάζει η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε παραμονές Χριστουγέννων (!) στην Bουλή και συνυπογράφουν πέντε ακόμη υπουργοί της κυβέρνησης (Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη, Ραγκούσης, Καστανίδης, Μπατζελή).

Για κάθε τόνο σκουπιδιών θα πληρώνουν οι Δήμοι

Η βασική αλλαγή που φέρνουν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις είναι ότι στο εξής οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πληρώνουν για τα απορρίμματα με βάση τις ποσότητες που παράγουν και όχι με ένα φίξ ποσό που ίσχυε έως σήμερα.

Για παράδειγμα, οι Δήμοι της Αττικής, για την τελική διάθεση (μηχανική ανακύκλωση, ΧΥΤΑ) καταβάλλουν το 6% των τακτικών τους εσόδων του προ-προηγουμένου έτους, ανεξαρτήτως ποσότητας αποβλήτων.

Εκτιμάται ότι η εφαρμογή τιμολόγησης ανά τόνο αποβλήτου που φτάνει για ταφή θα εισάγει σημαντικά οικονομικά κίνητρα για αύξηση της ανακύκλωσης, κατά την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» ούτως ώστε οι ΟΤΑ να καταστούν υπεύθυνοι και να δραστηριοποιηθούν στη μείωση και ανακύκλωση των απορριμμάτων. Υπενθυμίζεται ότι οι ΟΤΑ σήμερα επιδοτούνται από τα συστήματα ανακύκλωσης προκειμένου να συλλέγουν και να μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Το νέο νομοθέτημα, δίνει έμφαση στη διαλογή στην πηγή και τροποποιεί τον παλιό νόμο του 2001 (2939/2001) με τον οποίο ενεργοποιούνταν τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων (συσκευασιών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, μπαταριών, οχημάτων, ελαστικών κ.α) αλλά και ο φορέας που θα επιβλέψει την διαδικασία της ανακύκλωσης, που είναι ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.). Δυστυχώς ο Εθνικός Οργανισμός εννέα χρόνια μετά βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά! Στην χώρα μας λειτουργούν 11 εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης με τα οποία ανακυκλώνουμε σχεδόν τα πάντα.

Ωστόσο τα ποσοστά ανακύκλωσης υπολείπονται του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου που είναι το 33% και περιορίζονται στο 25% των οικιακών αποβλήτων με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου.

Τι προβλέπει ο νόμος για το νέο φορέα

Με το νέο νομοσχέδιο, καθορίζονται οι όροι και το πλαίσιο λειτουργίας του Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π, ο οποίος θα έχει οικονομική αυτοτέλεια και θα χρηματοδοτείται με το 3% των ετήσιων εισφορών που καταβάλλουν οι υπόχρεες εταιρείες που συμμετέχουν σε συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων (super market, αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών κ.α.) Με βάση τους πόρους όλων των συστημάτων για το 2008, υπολογίζεται ότι στο φορέα αυτό αναλογούν περί τα 2 εκ. ευρώ ποσό που θεωρείται ότι καλύπτει πλήρως την λειτουργία του.

Ξεκάθαρος είναι ο νόμος και στον τομέα της διαχείρισης των εισφορών που συγκεντρώνονται από τα μέλη των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, για τα οποία έχουν ακουστεί πολλά.

Ο νόμος υπογραμμίζει τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των συστημάτων και αναφέρει ότι όλες οι χρηματικές εισφορές από τις εργασίες εναλλακτικής διαχείρισης, προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη του κόστους της ανακύκλωσης και την χρηματοδότηση του Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π. ενώ «τυχόν κέρδη των συστημάτων δεν διανέμονται στους μετόχους αυτών αλλά δημιουργούνται αποθεματικά προοριζόμενα για την κάλυψη των ζημιών επόμενων χρήσεων».

Προσθήκη στο νόμο αποτελεί και η επιβολή αυστηρών διοικητικών κυρώσεων και προστίμων σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις του, τα οποία ισοδυναμούν με καμπάνες από 1.000 έως 1.000.000 ευρώ ανάλογα με την παράβαση καθώς επίσης και με διακοπή λειτουργίας του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Γιορτές: μπορούν να ειναι ωραιότερες!

Οι Γιορτές μπορεί να είναι κάτι πολύ ωραιότερο από ένα πανηγύρι του καταναλωτισμού και της τηλεοπτικής διαφήμισης

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η χαρά των παιδιών για αυτές γίνεται ατυχώς αφορμή για βίαιη αλλοτρίωση του παιδικού τους κόσμου. Η αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους και η διάθεση να τους προσφέρουν ένα δώρο, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Έτσι οι γιορτές έχουν μετατραπεί οι γιορτές σε πανηγύρι καταναλωτισμού και διαρκούς προβολής αρνητικών καταναλωτικών προτύπων. Η τηλεοπτική διαφήμιση χωρίς περιορισμούς σφυροκοπάει αδιάκοπα τα παιδικά βλέμματα και τις ψυχές τους, για να γεμίσουν τα παιδικά δωμάτια με πλαστικά κουτιά και αντικείμενα που σε λίγο θα τα βρούμε πάλι στο σκουπιδοτενεκέ και στις χωματερές.

Η τηλεοπτική διαφήμιση στοχεύει ειδικά στα παιδιά γιατί είναι καταναλωτές « 3 σε 1» :
• Διαθέτουν χαρτζιλίκι, άρα καταναλώνουν.
• Επηρεάζουν τις αποφάσεις της οικογένειας, για τις αγορές.
• Είναι οι μελλοντικοί καταναλωτές.

Η Θεματική Ομάδα Παιδείας των Οικολόγων Πράσινων βρίσκει προσβλητική και βίαιη την ένταξη των παιδιών στην καταναλωτική κοινωνία μέσω της παραπλάνησης. Καταδικάζει ως ισοδύναμη της παιδικής εργασίας την εμφάνιση παιδιών σε διαφημίσεις. Η παραπλάνηση και η ψευδαίσθηση δεν μπορεί να επιτρέπεται να κυριαρχούν στο χώρο της τηλεόρασης, η οποία εισβάλει στα σπίτια μας χωρίς να υπόκειται σε σχεδόν κανέναν έλεγχο.

Με βάση τα παραπάνω ζητάμε διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς και ιδιαίτερα το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τη Γ.Γ. Προστασίας του Καταναλωτή με στόχους:

1. Την αλλαγή του υπάρχοντος νομικού καθεστώτος, που έτσι κι αλλιώς παραβιάζεται συστηματικά, ώστε να απαγορευτούν οι διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Διαφημίσεις για είδη που απευθύνονται σε παιδιά να επιτρέπονται ΜΟΝΟ μετά τα μεσάνυχτα και έως τις 6πμ.
2. Την απαγόρευση συμμετοχής παιδιών έως 16 ετών σε διαφημίσεις κάθε είδους
3. Την υποστήριξη, μέσω της εκπαίδευσης, των προτύπων που αναπτύσσουν την επικοινωνία και την οικολογική συνείδηση των παιδιών

Η προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών είναι ευθύνη όλων μας!

Η Θεματική Ομάδα Παιδείας

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

AVATAR: την είδαμε και μας άρεσε

Μια ενδιαφέρουσα οικολογική ταινία του Cameron, που δείχνει απο την μία τον ιμπεριαλισμό και την απληστία απέναντι στις ισχυρές σχέσεις και συνδέσεις μεταξύ των ειδών.

"Ο Τόπος μου" για το Heliskiing στον Όλυμπο: Νομικό Κενό;

απο την περιβαλλοντική ομάδα "Ο τόπος μου"

Φίλες και φίλοι,

Είχατε ποτέ την ευτυχία να ζήσετε την εμπειρία ανάβασης στις ψηλές κορυφές ενός χιονισμένου βουνού όπως π.χ. ο μυθικός Όλυμπος; Είχατε ποτέ την ευτυχία να απολαύσετε την ομορφιά, την απλότητα της φύσης, την απόλυτη ησυχία, την βελούδινη ηρεμία ενός κάτασπρου τοπίου με φόντο τον γαλάζιο ελληνικό ουρανό; Οι ορειβάτες της παρακάτω φωτογραφίες ζουν μια τέτοια μοναδική εμπειρία. Όλυμπος! Κάτι ήξεραν οι 12 Θεοί και επέλεξαν να κατοικίσουν αυτό το βουνό.


Χιονισμένες και πανέμορφες κορυφές σαν κι αυτές που βλέπετε παραπάνω, υπάρχουν πολλές, όχι μόνο στον Όλυμπο, αλλά και σε πολλά από τα βουνά της πατρίδας μας.



Αν όμως νομίσατε, πως με την απόδρασή σας από τη μεγαλούπολη, θα βρεθείτε σίγουρα μόνοι σε αυτό το ειδυλλιακό τοπίο, τότε λογαριάσατε χωρίς τον ξενοδόχο. Ενώ εσείς χρειαστήκατε μερικές ώρες ανάβασης για να φτάσετε σε αυτό το σημείο, κάποιοι άλλοι μπορεί να καταφτάσουν εκεί, και ακόμη ψηλότερα από εσάς, …πετώντας. Ναι, πετώντας!

Η παραπάνω φωτογραφία είναι τραβηγμένη από ελικόπτερο ιδιωτικής εταιρίας η οποία διαφημίζει υπηρεσίες heliskiing (Σκι από ελικόπτερο) στο διαδίκτυο, στην περιοχή του Ολύμπου. Δηλαδή, το ελικόπτερο παραλαμβάνει του πελάτες του με τον εξοπλισμό σκι από το ξενοδοχείο, το οποίο μπορεί να βρίσκεται πχ στην παραλία, και τους ανεβάζει σε μια από τις κορυφές της επιλογής τους. Εκεί, οι σκιέρ αποβιβάζονται και αρχίζουν την κατάβασή τους μέχρι το σημείο συνάντησης με το ελικόπτερο, το οποίο θα τους παραλάβει και θα τους ανεβάσει εκ νέου στην κορυφή της επιλογής τους.



Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται τουλάχιστον τρεις ξένες ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες το καλοκαίρι προσφέρουν υπηρεσίες μεταφορών, κατάσβεσης φωτιών κλπ, ενώ το χειμώνα προσφέρουν υπηρεσίες heliskiing. Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά τις τιμές που βρήκαμε στο διαδίκτυο, έτσι για να γίνει κατανοητό το εύρος των πολιτών που θα μπορούσαν να απολαύσουν μια τέτοια εμπειρία.


PRICES FOR EXPLORATION TRIP 2009

Mixed Groups
2 groups of 4 people
Including 15 hours flying time between the two groups and 1 guide per group
€ 6,000 EURO / person


Private Groups
Group of 1 to 4 people
Including 10 hours flying timeand 1 guide
€ 38,000 EURO / group of 1 to 4 person


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των νομικών της ομάδας μας, η δραστηριότητα αυτή δεν είναι παράνομη, ακόμη κι αν οι πτήσεις πραγματοποιούνται πάνω από Εθνικούς Δρυμούς, όπως αυτός του Ολύμπου. Βέβαια, δεν επιτρέπεται η προσγείωση, όμως αυτό δεν χρειάζεται να γίνει διότι οι σκιέρ πηδούν από το ελικόπτερο από χαμηλό ύψος.

Όμως, οι επιπτώσεις τέτοιου είδους δραστηριοτήτων στο περιβάλλον, και ειδικά σε προστατευόμενες περιοχές, όπως οι Εθνικοί Δρυμοί, είναι τεράστιες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τον θόρυβο που προκαλεί ένα τέτοιο μηχανοκίνητο ιπτάμενο. Ο θόρυβος γενικά συμβάλλει στην ενεργοποίηση των μηχανισμών του στρες όχι μόνο στον άνθρωπο αλλά και στα ζώα και έρχεται να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας.

Στόχος του άρθρου δεν είναι να αναλύσει τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων αυτού του είδους στο περιβάλλον, αλλά να επιστήσει την προσοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των λοιπών αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, με στόχο την άμεση λήψη μέτρων και την κάλυψη του νομικού κενού, αν τελικά αυτό υφίσταται.


Το heliskiing είναι μια σοβαρή υπόθεση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, διότι αφορά τους ευπαθείς και ταλαιπωρημένους Εθνικούς μας Δρυμούς. Στο εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία) υπάρχει μια ολοένα αυξανόμενη διαμαρτυρία των ανθρώπων κατά του heliskiing με βασικό αίτημα να αφεθούν τα βουνά στην γαλήνη τους και την ησυχία τους και όλοι να απολαμβάνουμε την ηρεμία τους, αυτή που τόσο έχουμε ανάγκη.

Στη Γαλλία το heliskiing είναι εντελώς απαγορευμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Στη Γερμανία αποτελεί ΝΤΡΟΠΗ!

Ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα από το χώρο του ελληνικού διαδικτύου με την πλειοψηφία των Ελλήνων να είναι κάθετα αρνητικοί με το heliskiing. Παραθέτω ενδεικτικά την άποψη ενός blogger:

«Ηδη στις Άλπεις, πολύς κόσμος έχει ξεσηκωθεί κατά του heliskiing ....φαντάσου εκεί που έχεις φύγει μακριά, στα ψηλά και ακούς μόνο το αεράκι και την ησυχία του χιονιού, να ακούς ξαφνικά τα ελικόπτερα να βουίζουν δίπλα σου στα 3800 μέτρα, μόνο και μόνο για να κάνουν 2-3 τύποι (που τα ακουμπήσανε χοντρά) την κατεβασιά τους .... δεν είναι λίγο εγωιστικό;»

Η παρούσα επιστολή κοινοποιείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στην WWF Ελλάς.
Παρακαλούμε θερμά το Τμήμα στήριξης πολιτών της WWF Ελλάς να ενημερώσει την ομάδα μας για το νομικό καθεστώς που αφορά στις πτήσεις ελικοπτέρων πάνω Εθνικούς Δρυμούς/Προστατευόμενες περιοχές και την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει με στόχο την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Βεβαίως και δεν θα παραλείψουμε σε αυτό το σημείο να σας παρακαλέσουμε, για μια ακόμη φορά, να στηρίξετε την πρωτοβουλία συλλογής ψηφιακών υπογραφών της ομάδας μας, με κεντρικό αίτημα την επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου και τον ορισμό προστασίας & χρήσεων της γης του.

Μπορείτε να καταθέσετε την ψηφιακή σας υπογραφή εδώ:
http://www.anasta.de/TOPOS/index.php?option=com_wrapper&Itemid=77
Παρακαλώ, διαδώστε το.

Σας ευχαριστούμε θερμά και σας ευχόμαστε και πάλι
Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2009

Φιλικά για την Ομάδα

Ηλίας Τσολακίδης

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

"Ο Τόπος μου" για τον Όλυμπο: Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν λάβαμε καμία απάντηση!

αΠΟ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Ο τΟΠΟΣ ΜΟΥ

Φίλες και φίλοι,

Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009 κατατέθηκαν με συστημένη επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Γ. Παπανδρέου (RE669374349GR) και στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (RE669374370GR), 2.411 ψηφιακές υπογραφές και επιστολή με κεντρικό αίτημα την επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Βλέπε κατάσταση συμμετοχών: http://www.ecss2006.com/topos/OLYMP0Total.asp#University

Σύμφωνα με το Πολεοδομικό Γραφείου Ελασσόνας, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009, σε απάντηση που έστειλε στη WWF Hellas, «το Δασαρχείο Ελασσόνας συνέταξε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής, επέβαλλε πρόστιμο αυθαιρέτου και βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκρότηση συνεργείου κατεδαφίσεως».

Η τελευταία φορά που μπορέσαμε να βρεθούμε στην περιοχή του αυθαιρέτου κτίσματος ήταν η 11. Νοεμβρίου, όταν έπεσαν τα πρώτα χιόνια.

Οι εργασίες έχουν σταματήσει, όμως οικοδομικά υλικά και εργαλεία συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί. Οι αρμόδιες αρχές του Ν. Λάρισας δηλώνουν πως δεν μπορούν να εντοπίσουν τους κατασκευαστές του αυθαιρέτου. Ελπίζουμε, η παρακάτω φωτογραφία να βοηθήσει τις υπηρεσίες που χειρίζονται το θέμα:

Τοπική εφημερίδα της Ελλασόνας υποστηρίζει πως η προσπάθεια κατεδάφισης τους αυθαιρέτου έχει ως στόχο τον διωγμό των κτηνοτρόφων. Όσοι γνωρίζουν την περιοχή ξέρουν πως στα 2.450 μ δεν υπάρχει ίχνος βλάστησης:

Ο ισχυρισμός, πως το αυθαίρετο κτίστηκε για να χρησιμεύσει ως στάβλος για την προστασία ζώων και κτηνοτρόφων σε περίπτωση ανάγκης, υποτιμά τη νοημοσύνη ακόμη και των πολιτών εκείνων, που δεν είδαν ποτέ στάβλο στη ζωή τους.

Οι θερινοί στάβλοι είναι έτσι (π.χ. στα 2.000μ. καθοδόν, και ο μοναδικός από τα 1400 μ., προς την καλύβα Χριστάκη):

Από την πόρτα του αυθαιρέτου κτίσματος δεν χωράει να περάσει όχι αγελάδα, αλλά ούτε και ευτραφής ορειβάτης. Άσε που θα επρόκειτο για τον πρώτο στάβλο πανελλαδικά με εσωτερική τοιχοποιία κτισμένη από ...Y-Tong.

Το δε επιχείρημα, ότι ο δρόμος εξυπηρετεί κτηνοτρόφους, επίσης υποτιμά τη νοημοσύνη κάθε λογικά σκεπτόμενου πολίτη, ειδικά βλέποντας τις παρακάτω φωτογραφίες:

Μέχρι τα 2.000 μ . συναντήσαμε τρία αυτοκίνητα κυνηγών!

Οι προθέσεις είναι οφθαλμοφανείς: Στην τοποθεσία Χριστάκη ετοιμάζεται ένα καταφύγιο και ο δρόμος αυτός ανοίχτηκε συστηματικά για να οδηγήσει γρήγορα τους μηχανοκίνητους επισκέπτες στις υψηλές κορυφές του βουνού. Έτσι, πιστεύουν οι κάτοικοι της περιοχής, θα αναπτυχθεί ο τόπος τους και θα βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο.

Το θέμα όμως είναι, πως αντιμετωπίζει η συντεταγμένη πολιτεία τη συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα. Οι προθέσεις των κατοίκων της περιοχής, αλλά και η ανησυχία τους για το μέλλον του τόπου τους, είναι άκρως κατανοητές. Τι προτίθενται όμως να πράξουν οι ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού;

Σήμερα, 22. Δεκεμβρίου 2009, 2.426 πολίτες από 23 χώρες του κόσμου θέτουν εκ νέου το ερώτημα στους αρμόδιους υπουργούς και στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Γ. Παπανδρέου, ζητώντας την άμεση νομική προστασία του μυθικού βουνού και την επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου.

Κλείνοντας παραθέτω τις σκέψεις φίλης της ομάδας «Όλυμπος» σχετικά με την παράνομη κατασκευή: Το παράνομο του Χριστάκη είναι η κορυφή ενός παγόβουνου αυθαιρέτων που επιδιώκουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα για προσωπικά οφέλη. Οι διάσπαρτες αυτές εγκαταστάσεις μελλοντικά θα αλλοιώσουν το αδόμητο σήμερα περιβάλλον και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη γενικότερη νόμιμη δόμηση της περιοχής, αυτό δηλαδή που πολλοί περισσότεροι επιδιώκουν.

Φίλες και φίλοι,

Ο αγώνας για τη συλλογή ψηφιακών υπογραφών συνεχίζεται! Ας προσπαθήσει ο καθένας μας να κερδίσει τη στήριξη ενός φίλου, συνεργάτη ή γνωστού. Η επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου είναι επιτακτική ανάγκη!

Διαδώστε το και αν δεν έχετε υπογράψει ακόμη, τότε μπορείτε να υπογράψετε εδώ:

http://www.anasta.de/TOPOS/index.php?option=com_wrapper&Itemid=77

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ


Από την περασμένη εβδομάδα, με την κατολίσθηση στα Τέμπη, η Ελλάδα είναι στην κυριολεξία κομμένη στα δύο. Οι συνέπειες από τον επ' αόριστον αποκλεισμό του βασικού οδικού άξονα γίνονται ακόμη πιο οδυνηρές, καθώς στη χώρα μας οι οδικές μεταφορές καλύπτουν πάνω από το 98% των χερσαίων μεταφορών.

Μέχρι στιγμής οι εναλλακτικές λύσεις εστιάζονται κυρίως στη διοχέτευση της καθημερινής κυκλοφορίας 50.000 οχημάτων από τοπικούς παρακαμπτήριους δρόμους, με μεγάλη κυκλοφοριακή επιβάρυνση για τους οικισμούς της περιοχής, υψηλό κίνδυνο ατυχημάτων, σοβαρές καθυστερήσεις για τους οδηγούς από τα 60-150 επιπλέον χιλιόμετρα. Την ίδια στιγμή ο αντίστοιχος σιδηροδρομικός άξονας, πρόσφατα αναβαθμισμένος ριζικά και ανεπηρέαστος από την κατολίσθηση, αξιοποιεί μικρό μόνο μέρος των δυνατοτήτων του.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι κεντρικός άξονας και στις προσωρινές λύσεις, όσο παραμένουν τα Τέμπη κλειστά, οφείλει να είναι η αξιοποίηση του σιδηροδρόμου.

  • Με πρώτο απαραίτητο βήμα την ενίσχυση του ΟΣΕ με διπλασιασμό των δρομολογίων στη γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα βόρεια της Λάρισας, και παράλληλη ενίσχυση και στις αντίστοιχες εμπορευματικές μεταφορές.

  • Με συστηματική οργάνωση της μεταφόρτωσης οχημάτων σε τρένα, για την τοπική παράκαμψη του κλειστού δρόμου στα Τέμπη. Η χρήση συρμών με πλατφόρμες φόρτωσης για ΙΧ, λεωφορεία και φορτηγά μπορεί να δώσει λύσεις, αν εξασφαλιστούν επειγόντως ειδικά βαγόνια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στηθούν προκατασκευασμένες ράμπες στους σταθμούς όπου θα φορτώνονται τα οχήματα.

Με σημερινή επιστολή τους προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητήσαμε ήδη επείγουσα συνάντηση προκειμένου να του εκθέσουμε αναλυτικότερα την πρότασή μας. Στην επιστολή τονίζουμε επίσης ότι προσφερόμαστε να συνεργαστούμε τόσο με το υπουργείο όσο και με τους ενδιαφερόμενους φορείς, για την υλοποίηση λύσεων σε αυτή την κατεύθυνση.

Μια τέτοια επιλογή δε θα ανακουφίσει μόνο όσους πλήττονται άμεσα από την αποκοπή του δρόμου στα Τέμπη, αλλά θα δημιουργήσει και πολύτιμη εμπειρία για σχεδιασμό μιας βιώσιμης πολιτικής μεταφορών, ενόψει και των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή, όπου ο σιδηρόδρομος θα αποτελεί τον κορμό για μεταφορές μεγάλων και μεσαίων αποστάσεων και το αυτοκίνητο θα έχουν συμπληρωματικό ρόλο για μικρότερες αποστάσεις.


Επιστολή προς Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

κ. Δημήτρη Ρέππα

Κοινοποίηση:

υφυπουργό κ. Ν. Σηφουνάκη

Ενόψει του σοβαρού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την κατολίσθηση στα Τέμπη και τον επ' αόριστον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν επειγόντως συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας εκθέσουν τις προτάσεις τους για λύσεις άμεσης ανάγκης με βάση το σιδηρόδρομο και τη μεταφόρτωση των οχημάτων σε ειδικούς συρμούς.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι στο θέμα αυτό χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συνεργασία, τόσο με τον ΟΣΕ και τους τοπικούς φορείς των πληττόμενων νομών, όσο και με τις ΜΚΟ που ασχολούνται με τις βιώσιμες μεταφορές και την προώθηση του σιδηροδρόμου.

Με δεδομένη τη διάθεσή μας για ουσιαστική συνεργασία, είμαστε από την πλευρά είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε πολιτική και πρακτική συνεργασία.

Αστείοι τρόποι για να γίνει μια επιχείρηση «οικολογική»

Απο την TV χωρίς σύνορα

Όταν επιχειρήσεις όπως η Exxon-Mobil και τα McDonalds, σκέφτονται «οικολογικά», ουσιαστικά σκέφτονται τα χρήματα και όχι τον πλανήτη. Άλλωστε αυτό που έχει περισσότερη σημασία για τους διαφημιστές δεν είναι τόσο η πραγματικότητα της μάρκας ή του προϊόντος τους όσο το πως το προσλαμβάνει το κοινό, μια προσπάθεια για οικολογική «μεταστροφή» που συχνά καταλήγει γελοία.



1. Τα McDonalds κάνουν το λογότυπο τους κυριολεκτικά οικολογικό.

Το "μεγαθήριο" των fast food, σε μια προσπάθεια να δείχνει πιο οικολογικό, αφαιρεί από το λογότυπο της εταιρείας το κόκκινο χρώμα και το αντικαθιστά με το πράσινο. Όπως γράφτηκε στο GreenBiz.com: «Η κίνηση αυτή ουσιαστικά δίνει ξεκάθαρα το νόημα του "πράσινου μάρκετινγκ". Διαφημίζεται μια αφηρημένη οικολογική στροφή, ενώ την ίδια στιγμή πρακτικά δεν γίνεται τίποτα και οι υποσχέσεις για περιβαλλοντική δραστηριοποίηση είναι ασαφείς».

2. «Οικολογικά» Hummer

Συνταγή για μια παταγώδη αποτυχία: Aρχικά πάρτε ένα Hummer, το πιο μη οικολογικό μέσο μεταφοράς στον πλανήτη. Χρησιμοποιείστε λαμπερές εικόνες με πράσινα φύλα και φράσεις όπως "φιλικό προς το περιβάλλον". Άμεσα δείτε την επιχείρηση σας να χάνει την αξιοποιστία της και να καταλήγει ένα διαδυκτιακό στοκ μεταξύ των αγοραστών που αρχικά επιθυμούσατε να προσελκύσετε.

3. «Ακόμη και οι σακούλες μας είναι μίας χρήσης»

Όταν ένα κατάστημα ζώων στο Μεξικό αποφάσισε να γίνει οικολογικό, προφανώς δεν κόπιασε και ιδιαίτερα να κατανοήσει τη σημασία της λέξης, αντίθετα το περήφανο σύνθημα τους ήταν «Ακόμη και οι σακούλες μας είναι μίας χρήσης». Ακόμη και αν η προσπάθεια των διαφημιστών δεν είχε σαν σκοπό να προσβάλλει κάποιον, η άγνοια μπορεί να είναι πραγματικά πολύ κακή ή απλά να μπερδεύει τους πελάτες, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, είναι αρκετά μπερδεμένοι σχετικά με το τι κάνει ένα προϊόν οικολογικό.

4. Fox News + Οικολογία= ?

To απίστευτα συντηρητικό ειδησεογραφικό δίκτυο Fox φάνηκε να ξεχνά προς στιγμή ποιό είναι το κοινό του με το site " How Green", μια εμφανέστατη προσπάθεια να παραμείνει σε μια φαντασίωση " ισσοροπίας".Η έλλειψη αυθεντικότητας και ή συνεχής αίσθηση πως το δίκτυο δεν είχε ενστερνιστεί την ιδέα της οικολογίας, αφού δεν έμπαινε καν στον κόπο να ανανεώσει το περιεχόμενο του ιστότοπου, τελικά οδήγησαν στο οριστικό κλείσιμο του.

6. To CO2 κάνει καλό στον πλανήτη.

" Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να καθιστούν το CO2 παράγοντα μόλυνσης για το περιβάλλον", διατείνεται μια διαφήμιση με το τίτλο "To C02 είναι Οικολογικό", με την αμφιβόλου περιεχομένου ανάλυση πως " υψηλότερα επίπεδα CO2 από τα σημερινά στην πραγματικότητα θα βοηθήσουν τον πλανήτη".

H διαφήμιση χρησιμοποιήθηκε από έναν ειδικό στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις και έναν ιδιοκτήτη πηγών άνθρακα στο Χιούστον, έτσι ώστε να υποβαθμιστεί η απόφαση της EPA να συμπεριλάβει το CO2 στην λίστα των μολυντικών παραγόντων για το περιβάλλον.

7. Eυαισθητοποιημένες οικολογικά...Barbie!

Είναι κατασκευασμένες από πλαστικό και "λένε" στα μικρά κορίτσια να είναι και αυτά πλαστικά. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε την εταιρεία Mattel από το να προσπαθήσει να κάνει τις Barbie πιο "οικολογικές", με μια σειρά αξεσουάρ εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένα από μεταποιημένα κομμάτια υφασμάτων και άλλων κατάλοιπων από προϊόντα της εταιρείας, τα οποία μάλιστα μεταποιήθηκαν στην Κίνα "εξ' ολοκλήρου" βασισμένα σε απάνθρωπη εργασία.

"Η σειρά Barbie BCause αφορά ευαισθητοποιημένα οικολογικά κορίτσια, που πιστεύουν πως η φιλικότητα προς το περιβάλλον είναι κάτι πρέπον", είπε χαρακτηριστικά η Mattel στην συνέντευξη τύπου για τη προώθηση της εν λόγω σειράς. Άλλωστε η οικολογία είναι της μόδας.

8. Ένα παγωμένο ξενοδοχείο στην μέση της ερήμου.

Tι πιο βιώσιμο από ένα ξενοδοχείο πάγου στο ξερό και θερμό κλίμα του Ντουμπάϊ; Το ντουέτο των Γερμανών σχεδιαστών Frank και Sven Sauer επινόησαν το Blue Crystal, μια στοά με διάρκεια ζωής ενός έτους, η οποία για να κρατηθεί παγωμένη θα χρησιμοποιoύσε μεν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δε.

Aκόμη και αν χρησιμοποιηθεί ηλιακή ενέργεια, είναι γελοίο να γίνει για έναν τέτοιο σκοπό, που μετέφερε την έννοια της "βιωσιμότητας" σε άλλο επίπεδο..

9. Aγνές και Φυσικές Ανακυκλώσιμες Πάνες.

Όταν η εταιρεία Huggies έβγαλε τη σειρά "Αγνών και Φυσικών" πανών, ίσως έπεισε κάποιους γονείς πως είναι πράγματι οικολογικές. Επρόκειτο για πλάνη. Η διαφορά ανάμεσα στη κανονική σειρά και την οικολογική είναι ένα μικρό κομμάτι οργανικού βαμβακιού, το οποίο δεν έρχεται καν σε επαφή με το δέρμα του μωρού, αφού βρίσκεται στο εξωτερικό της πάνας.

10. Oι ειδικοί των τριών μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών οδηγούν υβριδικά στην Ουάσιγκτον.

Καθώς ικέτευαν για οικονομική ενίσχυση οι 3 "μεγάλοι" του Detroit, ο Alan Mulally της Ford, o Rick Wagoner της G.M και ο Robert Nardelli της Chrysler πέταξαν για Ουάσιγκτον με ένα υπερμέγεθες ιδιωτικό αεροπλάνο- καταστροφικό για το περιβάλλον. Μετά την κριτική που τους ασκήθηκε, και προκειμένου να εξιλεωθούν, οδήγησαν υβριδικά αυτοκίνητα, μια κίνηση που προφανώς τους απαλλάσσει από τις περιβαλλοντικές ( και οικονομικές) αμαρτίες τους.

11. Εxxon – Mobil, Πράσινη επιχείρηση της χρονιάς.

H Exxon- Mobil δεν είναι αυτό που θα λέγαμε "οικολογικά σκεπτόμενη" επιχείρηση, όπως άλλωστε συμβαίνει με τις περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες μολύνουν και όσες προσπάθειες και αν καταβάλουν για να φανούν "οικολογικές", μάλλον πάντα μια τέτοια σύνδεση θα θεωρείται σχήμα οξύμωρο. Βέβαια αυτό δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για το περιοδικό Forbes, το οποίο την ανακύρηξε " Πράσινη Εταιρεία της Χρονιάς" για το 2009.

Σύμφωνα με το περιοδικό ο λόγος βράβευσης είναι οι επενδύσεις της Exxon- Mobile σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο φυσικό αέριο. Ένα "πράσινο" πασάλειμμα φαίνεται να είναι αρκετό για να ξεχαστούν οι δεκαετίες μόλυνσης που τόσο "απλόχερα" έχει προσφέρει η συγκεκριμένη εταιρεία στον πλανήτη.

Πηγή: AlterNet

Το σημείο G της σέξυ Κέρκυρας!

Ενα πετυχημένο βίντεο απο τους φίλους Κερκυραίους :)

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Παταγώδης αποτυχία η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης

Απο την TV χωρίς σύνορα

Στην πρωτεύουσα της Δανίας χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία προκειμένου να αποτραπεί το επερχόμενο κλιματικό χάος στον πλανήτη, τονίζει η Greenpeace. «Το αποτέλεσμα της διάσκεψης μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, στην περίοδο πριν το Κιότο», αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και επισημαίνουν ότι στην Κοπεγχάγη οι κυβερνήσεις πρόδωσαν το ίδιο το μέλλον των πολιτών τους.



Ο Ν. Χρυσόγελος, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, σημειώνει ότι «η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε και αυτή πολύ κατώτερη των περιστάσεων, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν κινήθηκε σε κάτι καλύτερο. Αυτό που μένει είναι η ενίσχυση ενός παγκόσμιου κινήματος για το κλίμα και η πίεση να συμφωνηθούν τουλάχιστον το 2010 αυτά που θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη».

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα αγωνιστούμε μαζί με τα άλλα πράσινα κόμματα και την Κοινωνία των Πολιτών:

· Για μονομερείς ευρωπαϊκές και ελληνικές δεσμεύσεις, στα επίπεδα που ζητά η επιστημονική κοινότητα.

· Για οικοδόμηση συμμαχιών με τις φτωχότερες χώρες, που θα πληγούν περισσότερο.

· Για να αλλάξουμε όλα όσα αλλάζουν το κλίμα, από τις καθημερινές μας συνήθειες και μέχρι τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου», προσθέτει ο κ. Χρυσόγελος.

Σε δεύτερη ανακοίνωσή τους που ακολουθεί, οι Οικολόγοι Πράσινοι σχολιάζουν όσα συζητήθηκαν-αποφασίστηκαν στη Διάσκεψη.

Αν θέλουμε να συνοψίσουμε σε μια φράση το αποτέλεσμα της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, αυτή θα ήταν «Ένα βήμα μπροστά, αλλά προς τον γκρεμό».

Προκαλεί δικαιολογημένη οργή η αδυναμία των περισσότερων κυβερνήσεων, ιδίως των ανεπτυγμένων χωρών που έχουν και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης, να ανταποκριθούν στην ανάγκη για μια συμφωνία νομικά δεσμευτική, αποτελεσματική και ικανή να πετύχει την επιβράδυνση της αλλαγής του κλίματος. Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν τόσοι αρχηγοί κρατών, τεχνοκράτες και κυβερνητικοί αντιπρόσωποι για να αποφασίσουν τόσα λίγα. Οι αρχηγοί των κρατών φαίνεται να έκλεισαν τα αυτιά τους στις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, στις εκκλήσεις των διεθνών οργανισμών, στις φωνές της κοινωνίας των πολιτών, στις απελπισμένες κραυγές εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, στις οργισμένες κραυγές των παιδιών μας από το μέλλον.

Αν κάτι φανέρωσε η Κοπεγχάγη είναι η αποτυχία της επίσημης πολιτικής και των πολιτικών. Πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ξεκάθαρα πλέον απαιτεί ένα συνολικά διαφορετικό μοντέλο πολιτικής. Πως τα συμφέροντα των κρατών και των κυβερνήσεων δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα του περιβάλλοντος και των κοινωνιών μας.

Σε μια χρονιά σφραγισμένη από κρίσεις, η συλλογική αποτυχία της Κοπεγχάγης φανέρωσε ότι χειρότερη από όλες είναι η κρίση απουσίας πολιτικής βούλησης και οράματος. Η πολιτική έγινε η τέχνη του χαμηλότερου κοινού “εφικτού” παρονομαστή.

Είναι τραγικό να ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και πως μπορούμε να το κάνουμε, αλλά οι κυβερνήσεις των χωρών που είναι κυρίως υπεύθυνες για το πρόβλημα να μην έχουν την πολιτική θέληση να προστατέψουν την ανθρωπότητα και τον πλανήτη από το κλιματικό χάος στο οποίο μας οδηγούν ολοταχώς. Ξέρουμε ότι κάθε αναβολή στη λήψη μέτρων μας οδηγεί όχι απλώς στην αλλαγή του κλίματος αλλά και σε μια ανεξέλεγκτη κλιματική, οικονομική και κοινωνική κόλαση.

«Μικροί κι ανεύθυνοι, εξαρτημένοι από τα συμφέροντα κι αδιάφοροι για τη θέληση των πολιτών, οι ηγέτες του σημερινού κόσμου μας προετοιμάζουν έναν εφιαλτικό μέλλον», δήλωσε για την έκβαση της διάσκεψης κορυφής ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, που βρέθηκε στην Κοπεγχάγη από την πρώτη στιγμή και συμμετείχε στη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας αλλά και στην αντισύνοδο των κινημάτων των πολιτών, ως μέλος μιας μεγάλης αντιπροσωπείας των Πράσινων ευρωβουλευτών και των Παγκόσμιων Πράσινων. «Η Κοπεγχάγη ας μη γίνει ο τόπος ενταφιασμού των ελπίδων μας αλλά η εκκίνηση ενός παγκόσμιου κινήματος για την ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών», κατέληξε.

Ακολουθεί η ανάλυση της Greenpeace

Το ρολόι μετράει αντίστροφα και η ανθρωπότητα παίζει κορώνα γράμματα με την ίδια της την επιβίωση στον πλανήτη. Μέσα στους επόμενους μήνες, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επαναφέρει τις εκτροχιασμένες διαπραγματεύσεις στις ράγες μίας δίκαιης, φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας.

Η Greenpeace καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την υπεροψία με την οποία οι ηγέτες των αναπτυγμένων κρατών αντιμετώπισαν τις διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη. Δίχως να είναι διατεθειμένες να κάνουν ούτε ένα βήμα παραχώρησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, ουσιαστικά επέλεξαν τη χειρότερη δυνατή λύση από το να δουλέψουν από κοινού για το συλλογικό καλό της ανθρωπότητας. Φεύγοντας από την Κοπεγχάγη την Παρασκευή, οι ηγέτες των αναπτυγμένων κρατών δήλωσαν ότι επετεύχθη ‘συμφωνία’. Φευ… Το μόνο που άφησαν πίσω τους, ήταν χάος και σύγχυση. Οι αντιπροσωπείες των χωρών που έμειναν πίσω για να επεξεργαστούν όλο το βράδυ το αποτέλεσμα της Διάσκεψης, προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς είναι αυτή η ‘Συμφωνία της Κοπεγχάγης’. Δυστυχώς, η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το Κλίμα ολοκληρώθηκε με έναν άδοξο, ασυνάρτητο και έντονα αμφισβητούμενο τρόπο.

Ουσιαστικά απούσες από τη διαδικασία ήταν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις κατέρρεαν και οι ΗΠΑ με την Κίνα επιχειρούσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους με παρασκηνιακό τρόπο, η ΕΕ κατάφερε να μην κάνει ούτε το στοιχειώδες: να αυξήσει το στόχο μείωσης των εκπομπών από 20% σε 30% και να δώσει νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις. Μάταια τα αναπτυσσόμενα κράτη περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή μία κίνηση στήριξης από τον αυτοαποκαλούμενο ‘ηγέτη’ στον αγώνα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές. Αντίθετα, η ΕΕ αποφάσισε να στηρίξει τη ‘συμφωνία’ που παρουσιάστηκε στο τέλος, αν και είναι κατά πολύ κατώτερη από τα ελάχιστα αποδεκτά όρια που η ίδια η ΕΕ είχε θέσει πριν από λίγες μόλις ημέρες.

Ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace, Κούμι Ναϊντού, προειδοποίησε: «Ο κόσμος αντιμετωπίζει τραγικό έλλειμμα ηγεσίας. Αντί να δουλέψουν από κοινού με σκοπό να διασφαλίσουν το μέλλον εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, οι ηγέτες των πιο ισχυρών κρατών του πλανήτη πρόδωσαν τις σημερινές και μελλοντικές γενιές. Η αποτροπή μιας κλιματικής καταστροφής είναι πλέον κάτι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί».

Η συμφωνία της Κοπεγχάγης χαιρετίστηκε από κάποιους ως ένα βήμα προόδου. Δεν είναι. Για την ακρίβεια, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει γίνει ακόμα επίσημα αποδεκτή από τη Διάσκεψη των Μερών (COP). Δεν περιέχει ισχυρά μέτρα για μειώσεις των εκπομπών στις βιομηχανικές χώρες. Πρόκειται δηλαδή για μία τεράστια παραχώρηση προς τις ρυπογόνες βιομηχανίες, ειδικότερα στον τομέα των ορυκτών καυσίμων, που μετά από έντονο πολιτικό λόμπι κατά της επίτευξης μία φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, μπορούν πλέον να συνεχίσουν να ρυπαίνουν ανενόχλητες.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποια θετικά σημεία, αφού προβλέπεται η σύσταση ενός Κλιματικού Μηχανισμού Χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες που θα διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους $100 δις ετησίως. Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κονδύλια για να καταπολεμήσουν την αποδάσωση, να στραφούν στην καθαρή ανάπτυξη και να μειώσουν τις εκπομπές τους, καθώς και για να προστατευτούν από τις αναπόφευκτες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.

Επιπλέον, οι αναπτυσσόμενες χώρες δέχτηκαν να λάβουν μονομερείς δράσεις για τη μείωση των εκπομπών τους και να εντείνουν ακόμα περισσότερο αυτές τις προσπάθειες εάν λάβουν οικονομική βοήθεια από τις αναπτυγμένες χώρες.

Δυστυχώς όμως, στην Κοπεγχάγη δεν προέκυψε καμία νομικά δεσμευτική συμφωνία.

Αν και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσα στο επόμενο έτος, η απώλεια του ‘νομικά δεσμευτικού’ στόχου καταδικάζει τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης ως μία τεράστια χαμένη ευκαιρία. Ο κόσμος πλέον θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία που ξεκίνησε στο Μπαλί πριν από δύο χρόνια και να καταλήξει του χρόνου στο Μεξικό, όπου μία δίκαιη, φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί.

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Υπουργείο Αγροτικής… χλιδής

*Αυτούς έχουμε να διαχειρίζονται το μέλλον του αγροτικού κόσμου... να του χαιρόμαστε!

Απο την zougla.gr

Ζωή και κότα έκαναν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στέλνοντας τις αποδείξεις πληρωμών στους αγρότες!


Τζιπάτοι (τέσσερα επί τέσσερα) παρακαλώ, με δυο τρία κινητά στο χέρι και ανοιχτές γραμμές… γνωριμιών.

Στοιχήματα τηλεφωνικά και κλήσεις στο εκατόν ενενήντα για όμορφες νύχτες.

Τις καταγγελίες έκανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος είπε ότι βρήκε λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων που έφτασαν τα 20 εκατ. ευρώ.

Από την έρευνα που έκαναν διαπιστώθηκε -λέει- ότι είχαν γίνει κλήσεις για τηλεφωνικά στοιχήματα και κλήσεις στο 190 για τηλεφωνικά ταξίδια με τις "σειρήνες" που περίμεναν στην άλλη άκρη της γραμμής.

«Οι προκάτοχοί μου είχαν μέχρι και 100 κινητά τηλέφωνα και λογαριασμούς 100 χιλιάδων ευρώ. Ένας δε λογαριασμός είχε ξεπεράσει σε ένα μήνα το ποσό των 12 χιλιάδων ευρώ» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κι εσύ αγρότη φουκαρά ψάξε γαλότσες για φτηνά. Τρακτέρ αγρότη μου εσύ, τζιπ 4επί 4 οι κύριοι αυτοί.

«55 τζιπ αγοράσθηκαν για φορείς, οι οποίοι δεν λειτούργησαν ποτέ. Και έμειναν τα αυτοκίνητα, οι υπάλληλοι που κάθονται και πληρώνονται 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο, και ένα χρέος της τάξης των 55 εκατ. ευρώ» είπε ακόμη ο υπουργός.

Γιατί η φτώχεια θέλει καλοπέραση!

Μη δεμευτική η συμφωνία για το κλίμα στην Κοπεγχάγη

Απο την TV χωρίς σύνορα

Σε μία μη νομικά δεσμευτική συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες των χωρών που μετείχαν στη σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την πρόοδο αυτή «μη αρκετή» και σημείωσε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο πέρα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής».



Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε, ωστόσο, πως για πρώτη φορά στην ιστορία όλες οι μεγάλες οικονομίες συμφώνησαν να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και ότι η συναίνεση θα χρησιμεύσει ως βάση για παγκόσμια δράση κατά της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως η συμφωνία της Κοπεγχάγης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι «τέλεια», αλλά είναι «η καλύτερη δυνατή συμφωνία».

Με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριο της Γερμανίας, τον Γκόρντον Μπράουν, πρωθυπουργό της Βρετανίας και τον Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρο των ΗΠΑ, «επιλέξαμε να εγκρίνουμε αυτή τη συμφωνία, η οποία είναι το αποτέλεσμα μίας διαπραγμάτευσης εξαιρετικά δύσκολης γιατί δεσμεύει ολόκληρο τον πλανήτη», δήλωσε ο Σαρκοζί.

Το περίγραμμα της συμφωνίας που «επιτεύχθηκε», υπολείπεται κατά πολύ των φιλοδοξιών που υπήρχαν για τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης. Ακολουθούν ορισμένα σημεία-κλειδιά της «Συμφωνίας της Κοπεγχάγης».

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

«Βαθιές περικοπές στις παγκόσμιες εκπομπές απαιτούνται σύμφωνα με την επιστήμη... με προοπτική να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές έτσι ώστε να κρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου».

ΝΟΜΙΚΑ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Μία πρόταση που επισυνάπτεται στη συμφωνία καλεί για μία νομικά δεσμευτική συνθήκη έως τα τέλη του επόμενου έτους.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΦΤΩΧΩΝ ΧΩΡΩΝ

Το κείμενο αναφέρει: «Οι ανεπτυγμένες χώρες θα παράσχουν επαρκείς, προβλέψιμους και σταθερούς οικονομικούς πόρους, τεχνολογία και δημιουργία ικανοτήτων προκειμένου να υποστηρίξουν την εφαρμογή προσαρμοσμένης δράσης στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Αναφέρει ως ιδιαίτερα ευπαθείς και έχουσες ανάγκη βοήθειας τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, τα αναπτυσσόμενα μικρά νησιωτικά κράτη και χώρες στην Αφρική.

«Οι ανεπτυγμένες χώρες θέτουν έναν στόχο κινητοποίησης από κοινού 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο έως το 2020 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των αναπτυσσομένων χωρών. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από ένα εύρος πηγών, ιδιωτικών και δημόσιων, διμερών και πολυμερών».

Ένα παράρτημα αναφέρει τις ακόλουθες βραχυπρόθεσμες οικονομικές δεσμεύσεις από ανεπτυγμένες χώρες για την περίοδο 2010-2012:

ΕΕ - 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια

Ιαπωνία - 11 δισ. δολάρια

Ηνωμένες Πολιτείες - 3,6 δισ. δολάρια

ΜΕΙΩΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

Οι λεπτομέρειες για τα σχέδια μετριασμού των ρύπων περιλαμβάνονται σε δύο ξεχωριστά παραρτήματα, ένα για τους στόχους των ανεπτυγμένων χωρών και ένα για τις εθελοντικές δεσμεύσεις των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων χωρών.

Αυτές δεν είναι δεσμευτικές και περιγράφουν την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά τις δεσμεύσεις - κυμαινόμενες από τις "υπό σκέψη" για τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τις "εγκριθείσες με νομοθεσία" για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ

Ένα από τα σημεία αδιεξόδου για μία συμφωνία, κυρίως επειδή η Κίνα αρνήθηκε να αποδεχθεί διεθνείς ελέγχους, το τμήμα για την παρακολούθηση των δεσμεύσεων των αναπτυσσομένων χωρών είναι ένα από τα μεγαλύτερα της συμφωνίας.

Αναφέρει πως οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να παρακολουθούν τις προσπάθειές τους και να αναφέρουν τα αποτελέσματα στα Ηνωμένα Έθνη κάθε δύο χρόνια, με μερικούς διεθνείς ελέγχους ώστε να αντιμετωπιστούν δυτικές ανησυχίες για διαφάνεια αλλά "να διασφαλισθεί ότι η εθνική κυριαρχία θα τύχει σεβασμού".

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ

Η συμφωνία "αναγνωρίζει τη σημασία της μείωσης εκπομπών από την αποψίλωση και την υποβάθμιση δασών και την ανάγκη να ενταθεί η απομάκρυνση αερίων του θερμοκηπίου από τα δάση" και συμφωνεί να παράσχει "θετικά κίνητρα" για τη χρηματοδότηση τέτοιας δράσης με οικονομικούς πόρους από τον ανεπτυγμένο κόσμο.

ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΘΡΑΚΑ

Αναφέρονται, αλλά όχι λεπτομερειακά. Η συμφωνία αναφέρει: "Αποφασίζουμε να επιδιώξουμε διάφορες προσεγγίσεις, περιλαμβανομένων ευκαιριών για τη χρησιμοποίηση αγορών ώστε να ενταθεί το κόστος-αποτελεσματικότητα των και να προωθηθούν οι δράσεις μετριασμού".

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Κύκλωμα «ξεπλύματος» τοξικών αποβλήτων, αλά Καμόρα, και στην Ελλάδα

*Δείτε την ταινία Gomorra, trailer εδώ
*κάτι ψιθυρίζεται και για Λάρισα, γιά να δούμε ...

Απο την TV Χωρίς Σύνορα

Κύκλωμα παράνομης διακίνησης υγρών και στερεών αποβλήτων το οποίο δρα σε Εύβοια, Βοιωτία και Αττική, με επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία τακτικές που εφάρμοζε και η ιταλική μαφία Καμόρα, έρχεται στο φως ύστερα από έρευνα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις παραπάνω περιοχές.



Η έρευνα για την ανατριχιαστική υπόθεση έγινε όταν εντοπίστηκαν τοξικά απόβλητα στα Οινόφυτα, τη Μεσσαπία, τα Μέγαρα, την Εύβοια αλλά και αλλού. Στην υπόθεση εμπλέκονται μεγάλες βιομηχανίες της χώρας (ορισμένες από την περιοχή του Ασωπού), οι οποίες, υπό την απειλή νέων προστίμων για παράνομη απόρριψη αποβλήτων στο ποτάμι, στράφηκαν στο παράνομο κύκλωμα «ξεπλύματος» τοξικών αποβλήτων για «τακτοποίηση» του προβλήματος. Το κύκλωμα συλλέγει τα απόβλητα που θέλουν να ξεφορτωθούν οι βιομηχανίες, δήθεν για να τα επεξεργαστεί, αλλά αντ’ αυτού τα διοχετεύει σε ανοιχτά λατομεία, ποτάμια, ρυάκια και δάση.

Στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος δηλώνει χαρακτηριστικά στην δημοσιογράφο της εφημερίδας «Καθημερινή», Λίνα Γιάνναρου, «Να πού κρύβονταν οι περίπου 660.000 τόνοι τοξικών αποβλήτων που παράγονταν στη χώρα, αλλά ουδείς γνώριζε πού κατέληγαν». Ο φάκελος της ανατριχιαστικής αυτής υπόθεσης που απειλεί την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών αναμένεται να προωθηθεί σύντομα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Την ίδια ώρα, εγκαταστάθηκε παρατηρητήριο περιβαλλοντικής και εργασιακής υγείας στην περιοχή των Οινοφύτων και συγκεκριμένα στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας. Επικεφαλής του προγράμματος του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Prolepsis, με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας, είναι η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνά Λινού η οποία διευκρινίζει ότι στόχος είναι αρχικά να καταγραφούν τα προβλήματα υγείας των δημοτών των Οινοφύτων και έπειτα όλων των κατοίκων και εργαζομένων στην περιοχή.

Θα ακολουθήσει η εξέταση των παιδιών για χρόνια νοσήματα και στη συνέχεια θα ληφθούν δείγματα που θα σταλούν στο Πανεπιστήμιο Harvard, προκειμένου να ανιχνευθεί η ύπαρξη βαρέων μετάλλων στον οργανισμό τους. «Θα τα αποστείλουμε στο εξωτερικό, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλοί ειδικοί που μελετούν την επίδραση του ρυπασμένου νερού στον οργανισμό» επισημαίνει η κ. Λινού στην ίδια εφημερίδα.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Νομαρχιακό συμβούλιο για την εκτροπή του Αχελώου

Το ρεπορτάζ είναι απο το νομαρχιακό συμβούλιο της 14/12/09 και έχει τις τοποθετήσεις όλων των παρατάξεων σχετικά με το θέμα της εκτροπής του Αχελώου.
Απο την Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, ρεπορτάζ της Κωσταντίνας Καρυδάκη.




Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε την εκπομπή

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Ο ρόλος της Ελλάδας στην Κοπεγχάγη

Απο την zougla.gr

Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή παραμένει θεατής στις πολιτικές εξελίξεις και δεν επηρεάζει τη πολιτική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη στιγμή. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει τολμηρές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη.


Η Ελλάδα πρέπει:

* Να πιέσει για την υιοθέτηση μονομερών στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, αντί για τον αντίστοιχο στόχο 20% που ισχύει σήμερα.

* Να συμμετάσχει σε ένα παγκόσμιο χρηματοδοτικό μηχανισμό για τα αναπτυσσόμενα κράτη κατά € 800 εκατ. ετησίως έως το 2020.

* Να συμμετάσχει σε επίπεδο κορυφής (προσωπική παρουσία πρωθυπουργού) στις διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης.

Στην Κοπεγχάγη οι κυβερνήσεις πρέπει:

1. Να συμφωνήσουν σε φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

* Για τα αναπτυγμένα κράτη 40% μείωση έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

* Για τα αναπτυσσόμενα κράτη 15 – 30% μείωση έως το 2020, σε σύγκριση με τις επίσημες προβλέψεις για το ίδιο έτος.

2. Να δεσμευτούν για τερματισμό της αποδάσωσης έως το 2020.

* Η αποδάσωση ευθύνεται για το 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, επομένως για να αποτραπούν οι κλιματικές αλλαγές, θα πρέπει να τερματιστεί η αποδάσωση. Αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό στα δικαιώματα των ιθαγενών και της βιοποικιλότητας.


3. Να δεσμεύσουν € 110 δις ετησίως για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών.

* Μέχρι σήμερα, τα αναπτυγμένα κράτη έχουν προκαλέσει το 80% των εκπομπών αερίων που καταστρέφουν το κλίμα. Οι χώρες του δυτικού κόσμου έχουν πλουτίσει από τη βιομηχανοποίηση και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι επιπτώσεις όμως των κλιματικών αλλαγών θα πλήξουν τα αναπτυσσόμενα κράτη πολύ περισσότερο από τα αναπτυγμένα και έχουμε την ηθική υποχρέωση να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η οικονομική ενίσχυση από τα αναπτυγμένα κράτη θα βοηθήσει τα αναπτυσσόμενα:

* Να τερματίσουν την αποδάσωση

* Να χρηματοδοτήσουν δράσεις προσαρμογής στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών

* Να επενδύσουν σε τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, για να αντισταθμίσουν την εξάρτηση των αναπτυγμένων κρατών από τα ορυκτά καύσιμα.

Θηλιά...

2009-12-12 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, Κοπεγχάγη

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

όλοι την έχουμε... λίγοι το γνωρίζουν

Η κλιματική αλλαγή είναι θηλιά στο λαιμό του καθενός μας, κυρίως των παιδιών μας που θα βιώσουν την κακή διαχείριση των φυσικών πόρων των περασμένων χρόνων. Δεν είναι όμως αργά αρκεί να πάρουμε αποφάσεις τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Το καθαρό νερό, ο καθαρός αέρας, η καθαρή τροφή δεν χαρίζονται, κερδίζονται. Αυτές τις μέρες στην σύνοδο για το κλίμα, στην Κοπεγχάγη, παίρνονται σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον μας αλλά και το μέλλον των παιδιών μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε και διεκδικούμε αλλαγή στο μοντέλο ανάπτυξης των τελευταίων 30 χρόνων. Οι κυβερνήσεις οφείλουν στους πολίτες τους γενναίες αλλαγές.
Το Σάββατο 12/12, 11:00 πμ, Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα μοιράζουν ενημερωτικό υλικό στην κεντρική πλατεία όπως έγινε και την Παρασκευή

Μερικές φωτογραφίες

2009-12-11 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, Θηλιά

2009-12-11 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, Θηλιά

2009-12-11 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, Θηλιά

2009-12-11 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, Θηλιά

2009-12-11 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, Θηλιά

2009-12-11 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, Θηλιά

2009-12-11 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, Θηλιά

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Απ' το παγκόσμιο…στο τοπικό, ένας οικολογικός κόσμος είναι δυνατός

Οικολόγοι Πράσινοι Θεσ/νίκης

Το βιβλίο του Γ. Κολέμπα που εκδόθηκε από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία, σκιαγραφεί το πρόταγμα της τοπικοποίησης, σαν απάντηση στην “υπαρκτή” παγκοσμιοποίηση του καπιταλισμού και στην προοπτική να επικρατήσει στο μέλλον ένα σύστημα ακόμα πιο βίαιο, εκμεταλλευτικό και καταστροφικό για τον άνθρωπο και τη φύση.

KOLEMPASmaketa-R_03_orthia_sk

Η Τοπικοποίηση είναι η στροφή σε μια αποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη οικολογική κοινωνία, που θα έχει σαν κύτταρο την αυτοδύναμη κοινότητα και θα στηρίζεται στην άμεση δημοκρατία και στον συνομοσπονδιακό κοινοτισμό(ομοσπονδίες δήμων-συνομοσπονδίες περιφερειών-ομοσπονδίες εθνών ). Στα πλαίσιά της οι άνθρωποι και οι κοινοτικές τους συλλογικότητες θα μπορέσουν να επαναπροσδιορίσουν τις ανάγκες τους, να ελέγξουν τη ζωή, το χρόνο τους και την τοπική οικονομία. Να αναβαθμίσουν τη ποιότητας ζωής, πρόνοιας και περιβαλλοντικής προστασίας. Να αποκαταστήσουν το αίσθημα ασφαλείας για το μέλλον, στα πλαίσια ενός ισορροπημένου οικοσυστήματος.

Απορρίπτοντας τον ανταγωνισμό, σαν διαδικασία ανάπτυξης και δίνοντας έμφαση στη συνεργασία-αλληλεγγύη θα μπορέσουν να πετύχουν την ισοκατανομή εξουσίας σε όλα τα επίπεδα με απεξάρτηση από τις αγορές και το χρήμα. Θα εμπνευσθούν για να δημιουργήσουν ένα νέο πολιτισμικό ρεύμα και μια νέα αυτοκαθοριζόμενη κοινωνία, ξεκινώντας από την τοπική κοινωνία, σε σχέση απόρριψης, αναδιάρθρωσης και ρήξης με τα μεγασυστήματα της παγκοσμιοποίησης και του κεντρικού εθνικού κράτους.

Ο Γιώργος Κολέμπας είναι πρώην εκπαιδευτικός Μ.Ε. και οικο-γεωργός στο Πήλιο. Από το 1990, που “επανατοπικοποιήθηκε”, προσπαθεί δια του “παραδείγματος” να συμβάλει στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης της τοπικοποίησης. Ειδικά το δεύτερο μέρος του βιβλίου του ασχολείται με θέματα που ήταν αντικείμενο της δραστηριότητάς του αυτά τα χρόνια.

To βιβλίο «Τοπικοποίηση: από το παγκόσμιο… στο τοπικό» είναι έκδοση του Κέντρου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία «ΑΝΤΙΓΟΝΗ». Το Κέντρο Πληροφόρησης «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» εδρεύει στη Θεσσαλονίκη με γραφεία στην Αθήνα. Ήδη από το 1995 δραστηριοποιείται ενεργά με θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βίαιη επίλυση συγκρούσεων, σε στενή συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης.

Κεντρική διάθεση: 2310 285688, 2310 237463, 2103639336,

Το παιχνίδι τελείωσε!

Για μια ακόμα φορά το θέμα της εκτροπής του Αχελώου γίνεται αφορμή για μικροπολιτικά παιχνίδια στο χώρο της Θεσσαλίας. Ήδη ενόψει της απόφασης του ΣτΕ για την αίτηση προσωρινών μέτρων, που αναμένεται τις επόμενες μέρες, βουλευτές και στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων και του ΚΚΕ έχουν αρχίσει ήδη τις πιέσεις προς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα ακόμη θεσμικό πραξικόπημα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη αποφανθεί και για την παρούσα προσφυγή όπως έχει συστηματικά κάνει άλλες 5 φορές στο παρελθόν: το έργο είναι αντίθετο στη νομιμότητα, ήταν παράνομο από τότε που άρχισε η πρώτη εκσκαφή και θα είναι παράνομο αν επιλεγεί να συνεχιστεί!

Άμεσα η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τη νομιμότητα και να πάψει το «κρυφτούλι» των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με το Συμβούλιο της Επικρατείας, που κάθε φορά εξέδιδαν νέες αποφάσεις ώστε να συνεχίσει το έργο μέχρι να κριθεί ξανά παράνομο.

Αυτό σημαίνει επίσης εγκατάλειψη της εμμονής της για την ολοκλήρωση και λειτουργία μέρους μόνο του έργου. Το φράγμα της Μεσοχώρας έχει σχεδιαστεί ως «έργο κεφαλής» της εκτροπής: δεν έχει νόημα χωρίς τα υπόλοιπα έργα εκτροπής και δεν έχει προταθεί ποτέ ως ανεξάρτητο έργο. Η λειτουργία του θα επιφέρει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως όλα τα φράγματα αυτού του μεγέθους, που δεν θεωρούνται ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Καμιά συζήτηση δε μπορεί να γίνει αν δε ματαιωθεί οριστικά η εκτροπή και αν το ίδιο το φράγμα δεν ανασχεδιαστεί ριζικά ώστε να προσαρμοστεί σε μεγέθη συμβατά με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και με τη διατήρηση της Μεσοχώρας στη θέση της.

Όπως και για την οικονομία, έτσι κι εδώ πρέπει να πούμε: Το παιχνίδι τελείωσε! Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός θα βρει το πολιτικό θάρρος του κ. Θαπατέρο που ακύρωσε το αντίστοιχο «υδρολογικό σχέδιο» στην Ισπανία, και να κάνει αυτό που υπαγορεύει η απλή λογική.

Να σταματήσει η σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων. Το μόνο έργο που απαιτείται στην περιοχή είναι η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις περιοχές της Μεσοχώρας και της Συκιάς που έχουν βάναυσα πληγωθεί από τα έργα εκτροπής.
Να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα χρήματα για τη χρηματοδότηση αγροπεριβαλλοντικών μέτρων στη Θεσσαλία που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για αγροτική παραγωγή υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, με βιώσιμη διαχείριση των δικών της νερών και με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Σώστε παρακαλώ τον κόσμο!

Κοπεγχάχη (απο το Σκάϊ)

Πατήστε εδώ για το ρεπορτάζ του Σκάϊ

Ραδιοφωνική εκπομπή για την εκτροπή του Αχελώου

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και πλήρης εκπομπή για την εκτροπή του Αχελώου και την διαχείρηση των νερών στην Θεσσαλία, απο την Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας και τον δημοσιογράφο Β. Ραούλη (26/11/2009)

Στην συζήτηση συμμετέχουν:
Γραμ. ΤΟ ΠΑΣΟΚ κ. Σ. Λιώτης
Νομάρχης Λάρισας κ. Λ. Κατσαρός,
Εκπρ. Οικολόγων Πράσινων κ. Γ. Χ"νικολάου (Phd ποταμολογίας)
Βουλευτής ΚΚΕ κ. Α. Σκυλλάκος
Καθ. ΑΠΘ (Υδραυλικής & Περιβάλλοντος) κ. Γ. Μυλόπουλος.



Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την εκπομπή

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων

Του Παντελή Μήτσιου

Στο φλέγον και πάντα επίκαιρο ζήτημα της διαχείρισης του νερού στη Θεσσαλία και όχι μόνο, εκ των πραγμάτων το κομμάτι που κατέχει την κορυφαία θέση είναι αυτό της διαχείρισης των ποσοτήτων νερού που κατευθύνονται στη γεωργία. Όχι άδικα, καθώς η γεωργία δαπανά ποσότητες που συχνά ξεπερνούν κατά πολύ το 80% της συνολικής ζήτησης. Συνεπώς, η οποιαδήποτε προσπάθεια εξοικονόμησης νερού ή περιορισμού της κατανάλωσης ή της σπατάλης δεν μπορεί παρά να στραφεί αντίστοιχα και κατά προτεραιότητα προς την άρδευση.

Αναζητώντας λύσεις ή προτάσεις για την εξοικονόμηση και την ορθολογική διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων, θα παραβλέψω τα «δημοφιλή» περί μεθόδων άρδευσης, περί υδροβόρων αρδευόμενων καλλιεργειών ή περί περιορισμού των αρδευόμενων εκτάσεων και θα σταθώ στο κομμάτι των υποδομών. Όχι γιατί θεωρώ τα παραπάνω υποδεέστερα ή μικρότερης σημασίας – κάθε άλλο – αλλά γιατί οι υποδομές χωρικά και χρονικά προηγούνται των παραπάνω.
Σε ένα τυπικό και σχηματικό «σύστημα» άρδευσης υπάρχει η «αποθήκη» νερού που μπορεί να είναι λίμνη, ταμιευτήρας, ποτάμι, υπόγειος υδροφορέας ή άλλο. Υπάρχει επίσης ο χώρος «κατανάλωσης» νερού, το χωράφι. Η κατανάλωση μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους: με κατάκλιση, με αυλάκια, με πύραυλο, σταγόνα –σταγόνα, υπεδάφια ή διαφορετικά. Υπάρχει ακόμα ο καταναλωτής, το φυτό. Ο σύνδεσμος ανάμεσα στην αποθήκη και στον καταναλωτή είναι τα αρδευτικά δίκτυα μεταφοράς και διανομής του νερού, είναι αυτό που ονόμασα στην αρχή υποδομές.
Στη Θεσσαλία το δίκτυο των υποδομών είναι πολυδαίδαλο, πολύπλοκο και ανομοιογενές. Παρατηρεί κανείς δίκτυο τάφρων με επένδυση σκυροδέματος σε πολύ μικρές περιοχές, κυρίως στην Δυτική Θεσσαλία και στο τμήμα όπου προβλεπόταν κάποτε να αρδεύεται από τα νερά της Λίμνης Ν. Πλαστήρα. Παρατηρεί μικρού μήκους δίκτυα υπόγειων αγωγών διανομής νερού κρατικών γεωτρήσεων ή συλλογικών δικτύων ή δίκτυα πολλών χιλιομέτρων επιφανειακών αγωγών. Τέλος, παρατηρεί ένα δίκτυο τάφρων διαφόρων διατομών χωμάτινων το οποίο είτε είναι αυτοτελές αρδευτικό έργο είτε είναι αποστραγγιστικό.
Εάν εξαιρέσουμε τα υπόγεια δίκτυα, που είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό στο σύνολο και από τα οποία οι απώλειες είναι μηδαμινές, σε όλες τις υπόλοιπες υποδομές μεταφοράς νερού άρδευσης τα περιθώρια περιορισμού της σπατάλης είναι τεράστια. Σε μια σοβαρή προσέγγιση του ζητήματος «νερό» κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραβλέψει το κομμάτι υποδομές.
Έτσι, στα δίκτυα επιφανειακών αγωγών, οι σπατάλες έγκεινται συνήθως:
• σε προβλήματα απωλειών από συχνές βλάβες λόγω ταχείας διάβρωσης των σωλήνων. Τα επιφανειακά δίκτυα είναι εκτεθειμένα τόσο σε περιβαλλοντικές επιδράσεις και μετεωρολογικά φαινόμενα όσο και στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Το παραπάνω σε συνδυασμό με την παλαιότητα των περισσοτέρων οδηγεί σε συχνές και μεγάλες απώλειες.
• Σε προβλήματα απωλειών στις ενώσεις των σωληνώσεων που συχνά και για διάφορους λόγους «ξεκουμπώνουν» και σημαντικές ποσότητες νερού χάνονται μη παραγωγικά.
Στα δίκτυα των χωμάτινων τάφρων οι απώλειες οφείλονται:
• Στην εξάτμιση. Ειδικά στις κλιματικές συνθήκες του Θεσσαλικού θέρους οι απώλειες μπορεί να φτάσουν κατά περίπτωση σε πολύ υψηλά ποσοστά.
• Στην κατείσδυση στο έδαφος πριν το νερό φτάσει στις καλλιέργειες.
Τέλος, στα επενδυμένα δίκτυα οι απώλειες περιορίζονται μόνο στην εξάτμιση.
Δεν γνωρίζω εάν έχει γίνει προσπάθεια ποσοτικού προσδιορισμού των απωλειών αυτών στα δίκτυα ούτε αν έχει εκτιμηθεί από κανέναν το όφελος από τον περιορισμό τους. Επιβάλλεται όμως η προσπάθεια εκσυγχρονισμού των υποδομών και για έναν επί πλέον λόγο που έχει να κάνει και με το κόστος της αγροτικής παραγωγής: Τα χρήματα που δαπανώνται για την επιδιόρθωση των σωληνώσεων αλλά κυρίως για την άντληση του νερού από τις τάφρους επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό των αγροτών και την τιμή αντίστοιχα πολλών αγροτικών προϊόντων. Φυσικά, επηρεάζουν και το αγροτικό εισόδημα.
Η ελλιπής λειτουργικότητα των αρδευτικών δικτύων πολλές φορές αναιρεί στην πράξη ή υποβαθμίζει τα οφέλη από την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής όπως για παράδειγμα λιμνοδεξαμενών ή ταμιευτήρων.
Είναι απαραίτητο λοιπόν να δρομολογηθούν διαδικασίες εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων. Η προσπάθεια μπορεί να ξεκινήσει από την καταγραφή τους σε όλη την έκταση της λεκάνης απορροής του Πηνειού και την αξιολόγηση της κατάστασής τους. Στη συνέχεια, να μελετηθεί σε ποια από τα υπάρχοντα απαιτούνται παρεμβάσεις και που επιβάλλεται η κατασκευή νέων. Αφού στη συνέχεια γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε τα έργα αυτά να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης από κοινοτικούς ή και εθνικούς πόρους, να ξεκινήσει η κατασκευή τους. Η καλύτερη λύση φαίνεται να είναι η κατασκευή ενός το δυνατόν ευρύτερου δικτύου υπόγειων αγωγών μεταφοράς νερού. Εάν στο δίκτυο αυτό ενσωματωθούν και μετρητές κατανάλωσης για την δικαιότερη κατανομή των τελών άρδευσης, μπορεί κανείς να μιλά για βήματα μπροστά στην αγροτική παραγωγή. Τέλος, το όλο εγχείρημα θα μπορούσε να συμπληρωθεί με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των φορέων διαχείρισης των αρδευτικών έργων, των γνωστών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, ώστε αυτοί να καταστούν πραγματικοί αρωγοί και υπηρέτες της αγροτικής οικονομίας, θα μπορούμε να μιλάμε για μια πραγματική μικρή μεταρρύθμιση στον κάμπο.
Τα παραπάνω, στα πλαίσια ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων αλλά και έργων, μπορούν να λειτουργήσουν σαν μοχλός ανάπτυξης της περιοχής.
Το ζήτημα του περιορισμού της σπατάλης νερού αλλά και του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων συνδέονται πολλαπλά και πολλές φορές η αντιμετώπιση του ενός επηρεάζει και το άλλο. Όσοι νοιάζονται πραγματικά για την αγροτική οικονομία και το περιβάλλον θα πρέπει να σκύψουν με προσοχή στα προβλήματα και να δώσουν άμεσα τις πολλές φορές αυτονόητες και προφανείς λύσεις. Ειλικρινής διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς ιδεοληψίες και χωρίς κορώνες και κραυγές απαιτείται.

Αρθρο μου, από την σελίδα "Οικολογία" της εφημερίδας "ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΗΧΩ" φύλλο Κυριακής 6 Δεκέμβρη 2009

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Ποιες είναι οι λύσεις για να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές

Απο την zougla.gr

Η Ενεργειακή Επανάσταση είναι το όραμα της Greenpeace για το μελλοντικό σύστημα παραγωγής ενέργειας σε ολόκληρο τον πλανήτη και φυσικά την Ελλάδα. Είναι η πρόταση της Greenpeace για να αποτρέψουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.


Όλα εξελίσσονται. Οι ασπρόμαυρες τηλεοράσεις εξελίχθηκαν σε έγχρωμες υψηλής ευκρίνειας, ο τηλέγραφος εξελίχθηκε σε υπερσύγχρονα κινητά τηλέφωνα, οι ενεργοβόροι γλόμποι έχουν εξελιχθεί σε υπεραποδοτικούς λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον άνθρακα. Η καύση του πιο ρυπογόνου καυσίμου στον πλανήτη, ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπομπών αερίων που καταστρέφουν το κλίμα. Είναι πλέον καιρός να σταματήσουμε να σκάβουμε και να καίμε άνθρακα (λιγνίτη) και να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: η ευκαιρία

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το αποτέλεσμα της μετατροπής αξιόπιστων, καθαρών και ανανεώσιμων φυσικών πόρων, όπως η ηλιακή ακτινοβολία, ο άνεμος, τα οργανικά υλικά (βιομάζα), το νερό (μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα) και η γεωθερμία, σε ενέργεια.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να υπερκαλύψουν τις ενεργειακές μας ανάγκες. Η Ελλάδα είναι προικισμένη με τεράστιο ανανεώσιμο δυναμικό, χάρη στο οποίο μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη χρήση λιγνίτη και πετρελαίου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η χώρα μας μπορεί να γίνει πρωτοπόρος (από ουραγός) στην παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Το μόνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση – και εσύ έχεις τη δύναμη να το αλλάξεις αυτό.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Η χώρα μας πρωτοπόρησε στην παραγωγή πράσινης ενέργειας όταν στην Κύθνο κατασκευάστηκε το 1982 ένα από τα πρώτα αιολικά πάρκα στον κόσμο και στη συνέχεια ακολούθησε η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου. Η συνεχεία δυστυχώς δεν ήταν ανάλογη.

Η εμμονή της ΔΕΗ και των κυβερνήσεων στα ορυκτά καύσιμα και η απαξίωση της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα, μετέτρεψαν τη χώρα μας από πρωτοπόρο, σε εχθρό των ΑΠΕ, παρά το τεράστιο δυναμικό της.

Σαν αποτέλεσμα, χώρες όπως η Γερμανία, η οποία διαθέτει πολύ φτωχότερο ανανεώσιμο δυναμικό, σήμερα παράγει περίπου 20 φορές περισσότερη ενέργεια από τον άνεμο. Χαρακτηριστικότερο όμως παράδειγμα είναι η ηλιακή ενέργεια, όπου η Γερμανία το 2006 παρήγαγε 2.000 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο από ό,τι η Ελλάδα.

Η τεράστια αυτή διαφορά οφείλεται στην έλλειψη υποστήριξης που έχουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε πολιτικό επίπεδο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ασύγκριτα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ενεργειακή Επανάσταση

Η Ενεργειακή Επανάσταση είναι η πρόταση της Greenpeace για την καταπολέμηση των χειρότερων επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών.

Στην Ελλάδα αν εκμεταλλευτούμε το πλούσιο δυναμικό της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τότε σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 85% έως το 2050 συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που:

παράγουμε,

καταναλώνουμε

και αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια.

Παραγωγή ενέργειας

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα μπορούν να καλύψουν το 87% της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2050, σύμφωνα με την Ενεργειακή Επανάσταση. Σήμερα όμως βρισκόμαστε πολύ μακριά από το στόχο αυτό.

Τα τελευταία χρόνια τα ορυκτά καύσιμα καλύπτουν περισσότερο από το 85% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, με το ρυπογόνο λιγνίτη να καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος. Στον αντίποδα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν στο περιθώριο και μόνο η αιολική ενέργεια έχει σημειώσει μικρή πρόοδο.

Για να συμβάλουμε ως χώρα στον αγώνα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη των ΑΠΕ έως το 2020. Σύμφωνα με την Ενεργειακή Επανάσταση οι ΑΠΕ μπορούν να καλύπτουν τις μισές ανάγκες μας σε ηλεκτρισμό μέχρι τότε!

Το μόνο που λείπει είναι ένα τολμηρό σχέδιο δράσης, που θα έχει ως στόχο την επιθετική ανάπτυξη των ΑΠΕ και τον περιορισμό της χρήσης άνθρακα και πετρελαίου.

Κατανάλωση ενέργειας

Όσο σημαντικές επιδόσεις και αν επιδείξουμε στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, δε θα καταφέρουμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αν δεν εξοικονομήσουμε ενέργεια. Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, η Ελλάδα αναμένεται να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 40% έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Κάτι τέτοιο φυσικά θα έχει ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο κλίμα.

Η Ενεργειακή Επανάσταση προτείνει μία σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στην καθημερινή μας ζωή, οι οποίες όχι μόνο θα περιορίσουν αποτελεσματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά θα βελτιώσουν το βιοτικό μας επίπεδο και θα μειώσουν το κόστος ζωής.

Αν οι ‘επαναστατικές’ προτάσεις της Greenpeace γίνουν πραγματικότητα, τότε η Ελλάδα μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 45% έως το 2050 σε σύγκριση με τις επίσημες προβλέψεις για το ίδιο έτος. Αυτή η μείωση σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις χειρότερες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.

Αντίληψη της ενέργειας

Το ηλεκτρικό ρεύμα σε πολλούς από εμάς φαίνεται καθαρό. Η αλήθεια όμως είναι ότι στην Ελλάδα, παράγεται με τον πιο βρώμικο και επικίνδυνο τρόπο. Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στη ΒΔ Μακεδονία (Κοζάνη, Φλώρινα) και την Αρκαδία (Μεγαλόπολη) υπάρχουν τεράστιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το ρυπογόνο λιγνίτη. Εκεί χιλιάδες εργαζόμενοι στα ορυχεία και τις μονάδες της ΔΕΗ, επιβαρύνουν την υγεία τους και πολλές φορές διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.

Από τις μονάδες αυτές το ρεύμα που παράγεται μεταφέρεται στα σπίτια και τις δουλειές μας μέσω καλωδίων που έχουν συνολικό μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων. Αυτό συγκεντρωτικό σύστημα παραγωγής ενέργειας που στηρίζεται σε τεράστιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τη μεταφορά ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικό. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα από τις 100 μονάδες ενέργειας που παράγονται, μόλις οι 30 μονάδες φτάνουν τελικά στην πραγματική κατανάλωση ενέργειας.

Το όραμα της Ενεργειακής Επανάστασης βασίζεται σε ένα τελείως διαφορετικό ενεργειακό σύστημα, στο οποίο η ενέργεια παράγεται κοντά στο σημείο όπου καταναλώνεται. Κάθε κτίριο από μόνο του αποτελεί ένα μικροσταθμό παραγωγής πράσινης ενέργειας, ενώ το ίδιο κτίριο έχει ελάχιστες ενεργειακές ανάγκες.

Ο πιο σημαντικός ρόλος όμως είναι ο δικός μας. Οι αλλαγές που θα κάνουμε στο δικό μας τρόπο ζωής –στην καθημερινότητά μας, αλλά και την πολιτική μας στάση- έχουν μεγάλη σημασία για την αποτελεσματική μείωση των κλιματικών αλλαγών. Μέσα από την επαφή με την Greenpeace θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε με τη δική σας στάση για να σώσουμε τον πλανήτη!

Trivia

Το 90% των νοικοκυριών διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα στην πόλη Dezhou της Κίνας με πληθυσμό 5.500.000 εκατομμύρια κατοίκων.

Η Πορτογαλία και η Σκωτία σήμερα είναι οι πρωτοπόροι παγκοσμίως στην κυματική ενέργεια.

Οι servers σήμερα καταναλώνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι η Γαλλία. Αν ίσχυαν αυστηρά κριτήρια ενεργειακής κατανάλωσης, η εξοικονόμηση που θα επιτυγχανόταν θα ισοδυναμούσε με την κατάργηση 48 ανθρακικών μονάδων.

Κάθε Έλληνας πολίτης ευθύνεται για 9,6 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Κάθε Αμερικάνος για 19,6 τόνους, ενώ κάθε Κινέζος για 3,9.

Πράσινη ανάπτυξη

Η πράσινη ανάπτυξη είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής όρος στις μέρες μας και μάλλον όχι άδικα. Η πράσινη ανάπτυξη μπορεί όχι μόνο να συμβάλει στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και την προστασία του πλανήτη, αλλά και να δημιουργήσει χιλιάδες νέες πράσινες θέσεις εργασίας, δίνοντας λύση στην πρόκληση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Στην Ελλάδα η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει έως το 2020, περισσότερες από 400.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη επιτάσσει την εκπόνηση σχέδιο για την ομαλή μετάβαση σε μία εποχή χαμηλού άνθρακα χωρίς κοινωνικές αναταράξεις. Σήμερα η ΔΕΗ απασχολεί περίπου 24.500 εργαζομένους στην παραγωγή ενέργειας, ενώ ο αριθμός αυτός μειώνεται δραματικά. Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς αναμένεται να δημιουργηθούν έως και 58.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των ΑΠΕ, έως το 2020.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Η προώθηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων προβλέπεται να δημιουργήσει έως και 56.000 νέες θέσεις εργασίας, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, αλλά και περιφερειακά σε ολόκληρη την επικράτεια.

Οικολογική διαχείριση απορριμμάτων και βιολογική καλλιέργεια

Δύο ακόμα παραγωγικές δραστηριότητες που δε σχετίζονται άμεσα με τον ενεργειακό τομέα αλλά συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε περίπτωση που εφαρμοστούν πράσινες πολιτικές, είναι η διαχείριση απορριμμάτων και η αγροτική παραγωγή. Η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει περίπου 11.000 και 10.000 – 30.000 θέσεις εργασίας αντίστοιχα.

Πράσινη λύση στην οικονομική κρίση


Σύμφωνα με επίσημες έρευνες, για κάθε μία πράσινη θέση που δημιουργείται άμεσα, δημιουργείται αντίστοιχα 1,6 θέση σε ευρύτερους κλάδους της οικονομίας λόγω της τόνωσης της κατανάλωσης. Επομένως, υπολογίζεται ότι η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει έως και 403.500 νέες θέσεις εργασίας.

Trivia

H Κίνα το 2007, απασχολούσε 943.200 εργαζομένους στον τομέα των ΑΠΕ, οι ΗΠΑ 503.500 και η Γερμανία 278.000 εργαζομένους (2008). Στην Κίνα κατασκευάζεται μία ανεμογεννήτρια κάθε δύο ώρες.

Στις ΗΠΑ, απασχολούνται 85.000 άτομα στην αιολική βιομηχανία, περισσότερα από ό,τι απασχολούνται στη βιομηχανία άνθρακα.

Στην Ελλάδα λειτουργούν ή βρίσκονται υπό κατασκευή 5 παραγωγικές μονάδες φωτοβολταϊκών συστημάτων.