Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Ο βασανισμός ζώων δεν ειναι διασκέδαση

Μετά από πρωτοβουλία της φιλοζωικής ομάδας Larissa Dog Group και ομάδων αντιεξουσιαστών μαζευτήκαμε και διαμαρτυρηθήκαμε για την ανήθικη, παράνομη και πρωτόγονη "διασκέδαση" στη Λάρισα.
Επιτέλους πότε θα σταματήσει αυτή η απαράδεκτη "διασκέδαση" και η πολιτεία να κοιτάζει "σα πέρα"
(εδώ όλα τα σχετικά δημοσιεύματα)



2010-03-27 Διαμαρτυρία για το τσίρκο στη Λάρισα
Μοίρασμα φυλλαδίων και ...αναπαράσταση εκπαίδευσης των ζώων στα τσίρκο απο μέλη των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας

ακολουθεί βίντεο

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Τι θα γίνει επιτέλους με αυτό το @%#-τσίρκο?!

-Μηνύσεις στον εισαγγελέα
-Καταγγελίες στην αστυνομία
-Καταγγελία στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης
-δελτία τύπου
-συνεντέυξεις στα τοπικά ΜΜΕ

τι άλλο θα πρέπει να κάνουμε για να σφραγιστεί αυτό το @%#-τσίρκο, που συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς καμία άδεια και χωρίς κανέναν έλεγχο ασφάλειας?

Δελτίο τύπου 24/3/2010

Ιστορίες για… άγρια ζώα

Σε κίνδυνο άνθρωποι και ζώα, από τη λειτουργία τσίρκου στη Λάρισα

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το τσίρκο που φιλοξενεί ο δήμος Λάρισας – και το οποίο τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κάνει περιοδεία και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας – δέχεται κόσμο χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι ασφάλειας για το κοινό! Ποιος θα είναι άραγε ο υπόλογος εάν ξεσπάσει φωτιά, εάν κάποιο ζώο άρρωστο μεταδώσει μολυσματικές ασθένειες, εάν καταρρεύσει η κατασκευή, εάν…;
Ο Δήμος Λαρισαίων οφείλει από τον νόμο να είναι αυτός που χορηγεί εκτός της έκτασης και την άδεια λειτουργίας, για την έκδοση της οποίας θα πρέπει να πληρούνται δεκαπέντε (15) προϋποθέσεις! Ο Δήμος Λαρισαίων δεν άκουσε τις παρακλήσεις μας, ώστε ν’ ακυρώσει τις παραστάσεις και να είναι από τους πρώτους δήμους που δεν θα δέχεται τσίρκο με ζώα, συμπεριφορά που προσβάλλει τον πολιτισμό μας και να καταδικάσει έτσι τον βασανισμό των ζώων. Ελπίζαμε ότι ο η Δημοτική Αρχή της Λάρισας θα διαβεβαίωνε πως είναι η τελευταία φορά που δέχεται τσίρκο με ζώα δείχνοντας έτσι έμπρακτα τις οικολογικές και τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες.
Από τη στιγμή όμως που στο βωμό του κέρδους εκτίθενται και πολίτες σε πολλούς κινδύνους που αφορούν στην υγεία και ασφάλειά τους, προσφύγαμε - ως οφείλαμε - στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την παρέμβασή της.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας ζητάμε:
-Οι αρμόδιοι φορείς ν’ αναστείλουν την παράνομη λειτουργία (αφού έως και σήμερα δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά) του Τσίρκο MUNDIAL που βρίσκεται στη πόλη μας από τις 19/3
-Ζητούμε από το δημοτικό συμβούλιο να ψηφίσει απαγόρευση εγκατάστασης και λειτουργίας τσίρκο με ζώα στο δήμο Λάρισας και να επιτρέπει την λειτουργία μόνο σε τσίρκο χωρίς ζώα.
-Ζητούμε από την κ. υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης να υιοθετήσει επιτέλους τις προτάσεις φιλοζωικών και οικολογικών οργανώσεων ώστε η πρωτόγονη διασκέδαση των τσίρκο με ζώα να σταματήσει στη χώρα μας.

Επιπλέον πληροφορίες

1 στα 6 άγρια ζώα φτάνει στον τελικό προορισμό μετά από τη σύλληψή τους, αφού τα περισσότερα πεθαίνουν είτε κατά τη σύλληψή τους, τη μεταφορά και την εκπαίδευσή τους.
Για να πιαστεί ένα λιονταράκι ή ελεφαντάκι θα πρέπει να εξοντωθεί μεγάλο μέρος της αγέλης μιας και αυτά τα ζώα προστατεύουν το ένα το άλλο.
Τα τελευταία 8 χρόνια υπάρχει μεγάλη μείωση των τσίρκο με ζώα στην Ευρώπη σε αντίθεση με τα τσίρκο χωρίς ζώα που αυξάνονται συνεχώς.
Η Αυστρία έχει απαγορεύσει την είσοδο σε τσίρκο με ζώα.
Από το 1978 στη διακήρυξη για τα δικαιώματα των ζώων εκτός των άλλων αναφέρεται πως «απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση του ανθρώπου (αρ10α)»
Όσο γνωρίζουμε η βάρβαρη εκπαίδευση των ζώων γίνεται σε στάδια. Στο πρώτο εξουδετερώνεται η φυσική δύναμη του ζώου, κάτι που γίνεται με την τρομοκράτησή του: με πείνα, δίψα, ανελέητο ξύλο και εγκλεισμό. Στο δεύτερο στάδιο το ζώο πρέπει να μάθει να κινείται στη πίστα, με ηλεκτροσόκ, πολύ ξύλο και άλλες βασανιστικές μεθόδους, αναγκάζοντας έτσι το ζώο να εκτελέσει το νούμερο. Τα ζώα ταξιδεύουν 8-9 μήνες τον χρόνο σε νταλίκες, καράβια και τραίνα, κάτι που είναι εντελώς βάρβαρο γι αυτά. Το 90% του χρόνου τους τα ζώα είτε είναι εγκλωβισμένα σε στενά κλουβιά είτε είναι δεμένα με κοντές αλυσίδες, πράγμα που δεν τους επιτρέπει να ασκούνται. Οι κλιματικές συνθήκες τα ταλαιπωρούν μιας και ένα ζώο, όπως το λιοντάρι, αναγκάζεται να προσαρμόζεται σε ακραίες συνθήκες.

Συνέντευξη τύπου 22/3/2010




Δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο
18/3/2010

2010-03-18 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, τσίρκο

20/3/2010

2010-03-20 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, τσίρκο

21/3/2010

2010-03-21 Tσίρκο στη Λάρισα

21/3/2010

2010-03-21 Tσίρκο στη Λάρισα

22/3/2010

2010-03-22 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, τσίρκο

23/3/2010

2010-03-23 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, τσίρκο

25/3/2010

2010-03-25 Tσίρκο στη Λάρισα

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Τσίρκο με ζώα στη Λάρισα

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούν απαράδεκτη την απόφαση του Δήμου Λάρισας να παραχωρήσει χώρο για την εγκατάσταση και λειτουργία του τσίρκο MUNDIAL. Τα ζώα υποφέρουν σωματικά και ψυχικά όλη τους τη ζωή για να προσφέρουν λίγες στιγμές “διασκέδασης” στο ανυποψίαστο κοινό. Πολλά από τα ζώα προέρχονται από το παράνομο εμπόριο ζώων, ένα από τα πιο επικερδή είδη λαθρεμπορίου μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα. Περνούν όλη τους τη ζωή κάτω από άθλιες συνθήκες, με συνεχή πίεση λόγω των διαρκών παραστάσεων, στερούνται την καθημερινή άσκηση που είναι απαραίτητη για να παραμένουν ψυχολογικά και σωματικά υγιή. “Εκπαιδεύονται” με τρόπο που απαιτεί την κάμψη του ζώου με βάναυσο τρόπο, δηλαδή χτυπήματα με αλυσίδες, μαστίγια, σίδερα με ηλεκτρισμό, φωτιά, στέρηση τροφής και νερού, υφίστανται εξευτελισμούς εκτελώντας αφύσικα νούμερα. Η συνεχής μετακίνηση των τσίρκο σε διάφορες πόλεις και χώρες, αναγκάζει τα ζώα να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε φορτηγά. Τέλος, όσα ζώα δεν μπορούν πια να λαμβάνουν μέρος στις παραστάσεις, λόγω ασθένειας ή ηλικίας, συνήθως σκοτώνονται ή ταριχεύονται.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την πολιτεία γενικότερα να προωθήσει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στο Υπουργείο το 2007 και αναφέρεται στην απαγόρευση της εισόδου και λειτουργίας των τσίρκο με ζώα στη χώρα μας, όπως έχουν αποφασίσει αρκετοί Δήμοι και Νομαρχίες της χώρας. Τη συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίζουν εκατοντάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς, βουλευτές και πλήθος πολιτών. Άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες καθώς οι παραστάσεις με ζώα δηλώνουν έλλειψη πολιτισμού, βαρβαρότητα και διαιωνίζουν την εικόνα του ζώου – σκλάβου.

Αντίθετα υποστηρίζουμε τα τσίρκο χωρίς ζώα, όπου η ψυχαγωγία προέρχεται από το ξεπέρασμα των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Ο «δυνατότερος άνθρωπος στη γη», η «γυναίκα λάστιχο», οι παραδοσιακοί κλόουν και ζογκλέρ, μπορούν να περάσουν θετικά μηνύματα στα παιδιά μας. Σ’ αντίθεση με την «αρκούδα που χορεύει» και τον «ελέφαντα που παίζει μπάλα» που το μόνο μήνυμα που περνά στα μικρά παιδιά είναι πως αν είσαι αρκετά δυνατός και βίαιος μπορείς να κάνεις τους άλλους «να χορεύουν σαν την μαϊμού»

Καλούμε τη δημοτική αρχή να αναιρέσει την άδεια λειτουργίας του Τσίρκου MUNDIAL και να πρωτοπορήσει με το να γίνει δήμος που θα δέχεται μόνο τσίρκο χωρίς ζώα.

Και βίντεο για να ξέρουμε για τι μιλάμε



Η αίτηση που κάναμε στις αρμόδιες υπηρεσίες
2010-03-17 Αίτηση για έγγραφα τσίρκου

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Τσίρκο χωρίς ζώα και θηριοδαμαστές

Της Ζωγιας Kουταλιανου (Καθημερινή)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ενα διαφορετικό τσίρκο, χωρίς ζώα, φιλοδοξεί να φέρει το κοινό της Θεσσαλονίκης κοντά στην εναλλακτική αυτή μορφή τέχνης, αναδεικνύοντας την παιδαγωγική σημασία της αλλά και το νεανικό καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης.

Στον απόηχο της ελληνικής παράδοσης με τους πεχλιβάνηδες, τους σαλτιμπάγκους, τους ανθρώπους με τις υπερφυσικές δυνάμεις και τα μπουλούκια που περιφέρονταν στην ελληνική ύπαιθρο, δείχνοντας μέχρι πού μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο σώμα και πνεύμα, η παράσταση «Μια Βραδιά στο Τσίρκο» επιχειρεί να θυμίσει το ψυχαγωγικό αυτό θέαμα όπως ήταν στο παρελθόν, αλλά και να αναδείξει το τσίρκο του μέλλοντος.

Το «κορίτσι λάστιχο», ο «πιο δυνατός άντρας», οι παραδοσιακοί κλόουν και ζογκλέρ, οι εναέριοι ακροβάτες, αλλά και οι χορευτές σε ρόλο αλόγων και λιονταριών θα μονοπωλήσουν τη σκηνή και τις υπόλοιπες γωνιές του πολυχώρου πολιτισμού Block33 στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Δευτέρα και για τρεις παραστάσεις, καθώς θα απουσιάσουν εντελώς τα ζώα.

«Το τσίρκο αποτυπώνει πώς είναι εφικτό να ξεπεραστούν τα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων. Εκεί έγκειται η ψυχαγωγία που προσφέρει, στην ανθρώπινη τέχνη. Δεν χρειάζονται τα ζώα που υποφέρουν στην αιχμαλωσία από το μαστίγιο του εκπαιδευτή για να εκτελέσουν κόλπα που είναι έξω από τη φύση τους», εξήγησε στην «Κ» η εικοσιτετράχρονη ακροβάτιδα Μαρκέλα Κυριαζή, ιδρυτικό μέλος της ομάδας Circus of Madame et Monsieur που μαζί με την ΜΚΟ «Παιδιά εν Δράσει» διοργανώνουν τις παραστάσεις. «Τα ζώα στο τσίρκο είναι ένα θέαμα βάναυσο, με το οποίο δεν θα έπρεπε να εξοικειώνονται τα παιδιά», παρατήρησε ο Γιώργος Γεωργιάδης, μέλος των «Παιδιών εν Δράσει».

Πολύ διαδεδομένες

Μολονότι στην Ελλάδα δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους παραστάσεις -η συγκεκριμένη είναι η πρώτη που γίνεται στη Θεσσαλονίκη- τις οποίες συνήθως παρακολουθούμε μόνο μέσω του τηλεοπτικού δέκτη μας, παγκοσμίως είναι πολύ διαδεδομένες. Υπάρχουν μόνιμες στεγασμένες σκηνές, ετήσια φεστιβάλ, ομάδες που στήνουν τη σκηνή τους σε απίθανα μέρη εντός και εκτός πόλεων, αλλά και πλήθος ειδικών σχολών, όπου φοιτούν παιδιά, έφηβοι και νέοι μεγαλύτερης ηλικίας.

Σε τέτοιες σχολές έχουν φοιτήσει οι συντελεστές της παράστασης «Μια Βραδιά στο Τσίρκο», ενώ επέστρεψαν στην πόλη τους με όνειρο να δημιουργήσουν την πρώτη σχολή τσίρκου στη Θεσσαλονίκη, και τη δεύτερη στη χώρα έπειτα από μια αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στην Αθήνα. «Το τσίρκο είναι μια μορφή τέχνης με ιδιαίτερα παιδαγωγικά αποτελέσματα. Το παιδί ανακαλύπτει το σώμα του, ασκείται στον αρμονικό συνδυασμό πνεύματος και σώματος και μαθαίνει να συνεργάζεται, να υποστηρίζει και να σέβεται τον άλλον», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΑ ΤΣΙΡΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΝ

απο το http://kulturosupa.pblogs.gr

Monkey #5 by Kurobane.
Υπογράψτε στο www.arcturos.wordpress.com
- η υπογραφή σας θα φτάσει στο κοινοβούλιο

An Animal Circus in  China by Sara Gouveia.

To MASSIMO συνεχίζει την περιοδεία του με παραστάσεις στην Καστοριά.Η επιχείρηση τσίρκο ARBELL με το όνομα EUROPEO βρίσκεται στα Γιάννενα, στο Δήμο Ανατολής. To COLLICEUM ROMA στο Κιλκίς.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια να σταματήσουμε αυτό το σκληρό θέαμα για τα ζώα και τα παιδιά που το παρακολουθούν.

Ακόμη κι αν όλες αυτές οι επιχειρήσεις είναι νόμιμες και τηρούν όλους τους όρους νόμιμης λειτουργίας, κατοχής, εκπαίδευσης και επίδειξης των ζώων, αναπαράγουν όλη νοσηρή πρακτική αιχμαλωσίας ζώων και αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία, σκληρής «εκπαίδευσης» και πολυήμερης περιφοράς τους σε μικρά κλουβιά, μακριά από το φυσικό τους χώρο διαβίωσης για τη διασκέδαση και το κέρδος των ανθρώπων.

Circus Belly  (Amsterdam) by Massimo Meijer.

Εχουμε κι άλλα μέσα διασκέδασης. Ας μας λείψει το τσίρκο με ζώα. Δεν πρόκειται για εκπαιδευτικό θέαμα που θα προσφέρει στα παιδιά που το επισκέπτονται γνήσια εμπειρία άγριας ζωής. Είναι πολύ επικίνδυνο να αφήνουμε τα παιδιά να φωτογραφίζονται κοντά σε άγρια ζώα που δείχνουν ήρεμα αλλά είναι ταλαιπωρημένα. Οι παρελάσεις των ζώων στους δρόμους των πόλεων για την προσέλκυση κοινού είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνες για τη δημόσια ασφάλεια.

Στηρίζουμε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση εισόδου τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα έχει κατατεθεί από το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (G.A.W.F.) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς ψήφιση. Ελπίζουμε ο νέος Υπουργός κ. Χατζηγάκης να φέρει άμεσα το νομοσχέδιο προς ψήφιση.

Kinship Circle -  2008-05-17 - TNT, Tell The Truth About Ringling Bros. Circus 02 by  smiteme.

20.000 πολίτες έχουν δηλώσει ήδη ενυπόγραφα την αντίθεσή τους στην είσοδο τσίρκο με ζώα στη χώρα μας:

An Animal Circus in  China by Sara Gouveia.

Δηλώστε την αντίθεσή σας στο Δήμο της περιοχής σας πριν ακόμη σας επισκεφθεί τσίρκο -τότε θα είναι αργά.

Day at the circus  by Scorchamac.

  • Υπογράψτε στο www.arcturos.wordpress.com - η υπογραφή σας θα φτάσει στο κοινοβούλιο
  • An Animal Circus in China  by Sara Gouveia.
  • Μην επισκέπτεσθε τσίρκο με ζώα .

Circus Belly  (Amsterdam) by Massimo Meijer.

  • Ενημερώστε παιδιά και ενήλικες που γνωρίζετε .
  • The last circus elephant  by Frenzy McKenzie.
  • Ενημέρωσε τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ για τη λειτουργία τσίρκο στην περιοχή σου.
  • An Animal Circus in China  by Sara Gouveia.

Θυμίζουμε:

  • Το παράνομο κυνήγι ειδών υπό εξαφάνιση είναι από τους κύριους προμηθευτές των τσίρκο. Για να συλληφθεί ένα μικρό εξοντώνεται η μητέρα του ή και ολόκληρη η αγέλη.

An Animal Circus in  China by Sara Gouveia.

  • Τα περισσότερα ζώα που συλλαμβάνονται πεθαίνουν, είτε στη μεταφορά είτε στη διάρκεια της εκπαίδευσης.
  • An Animal Circus in China  by Sara Gouveia.
  • Οι συνήθεις μέθοδοι εκπαίδευσης είναι: πείνα, δίψα και ανελέητο ξύλο.

Circus elephants by  Edith Frost.

  • Ο παγκόσμιος παράνομος τζίρος από το εμπόριο άγριων ζώων και προιόντων είναι τρίτος μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.
  • An Animal Circus in China  by Sara Gouveia.
  • Οι συνθήκες μεταφοράς και διαβίωσης είναι εντελώς αφύσικες για τα άγρια ζώα (κλουβιά-κατοικίες πολύ μικρών διαστάσεων, πλήρης ακινησία για το 90% της ζωής τους, απότομες κλιματικές αλλαγές, τροφή κακής ποιότητας που συχνά περιλαμβάνει και τα αδέσποτα ζώα της περιοχής).

reindeer by  carolejeffery.

  • Η έλλειψη κατάλληλης κτηνιατρικής φροντίδας αποδεικνύεται και μόνο από το γεγονός ότι τα τσίρκο δεν περιλαμβάνουν ειδικευμένο κτηνίατρο στο προσωπικό του.

Circus Herman Renz  by klarifoontje.

  • Τα ζώα που γερνώντας είναι ανίκανα να εργασθούν, πωλούνται για να γίνουν πειραματόζωα ή εγκαταλείπονται οπουδήποτε ή εκτελούνται.

Circus Belly  (Amsterdam) by Massimo Meijer.

  • Οπου η εκπαίδευση δεν τρομοκρατεί αρκετά το ζώο ώστε να εκτελέσει τα εντελώς έξω από τη φύση του νούμερα (π.χ. φλεγόμενο στεφάνι για τις τίγρεις, ισορρόπηση στο ένα ή τα δύο πόδια για τους ελέφαντες) τότε η λύση για τους εκπαιδευτές είναι οι ναρκωτικές ουσίες. (απόσπασμα από προηγούμενη ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοζωικών και Οικολογικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης)
  • Circus Belly (Amstedam)  by Massimo Meijer.

Νέο εργαστήρι cob

Απο το cob.gr

Στα τέλη του Απρίλη θα γίνει το επόμενο εργαστήρι με θέμα τη φυσική δόμηση και το cob. Απευθύνεται σε όσους επιθυμούν μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο και κατασκευές μικρής κλίμακας με τη χρήση φυσικών υλικών.

kids

Θεματολογία:

-Τοιχοποιοίες από χώμα (cob, πλιθιά, χώμα και άχυρο κλπ)
- Επιχρίσματα με βάση τον πηλό.
- Χωμάτινα πατώματα.
- Βιοκλιματική αρχιτεκτονική.
- Επιλογή υλικών - Θεωρία του πηλού.

Τόπος: Η Κουτσουπιά του δήμου Μελιβοίας, παραλιακός οικισμός στους πρόποδες του Κίσαβου.

Χρόνος: 23 έως και 25 Απρίλη. Το απόγευμα της 22ης θα γίνει συγκέντρωση για ενημέρωση των συμμετεχόντων.

Διαμονή: Σε ενοικιαζόμενα δωμάτια η σε σκηνή.

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων: Στόχος είναι να υπάρχει καθημερινά μια οκτάωρη ενασχόληση με ενδιάμεση διακοπή για θεωρία μπάνιο;; και ελαφρύ γεύμα.

Κόστος συμμετοχής:
90€ ανά άτομο, ποσό που συμπεριλαμβάνει και την διατροφή στο χώρο του εργαστηρίου.

Δηλώσεις συμμετοχής: Για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις ή δηλώσεις συμμετοχής τηλεφωνήστε ή στείλτε mail στο οποίο να αναγράφεται κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας.
Τέλος όσοι έρχεστε από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και επιθυμείτε να μοιραστείτε το αυτοκινητό σας ή το αυτοκίνητο κάποιου άλλου δηλώστε το μήπως και καταφέρουμε να κάνουμε λίγη οικονομία.

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Αλόγιστη η διαχείριση των υδάτων στην Ελλάδα

Απο το econews.gr

Το Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και ο Σύνδεσμος Γεωλόγων Μελετητών Ελλάδας (ΣΥΝ.ΓΕ.Μ.Ε.), επισημαίνουν ότι είναι δραματικό το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».


«Ανησυχητικοί είναι οι δείκτες ποσοτικής και ποιοτικής υποβάθμισης των υδάτων τα τελευταία 20 χρόνια», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΣΥΝ.ΓΕ.Μ.Ε., Δημήτριος Αργυρίου.

«Σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν πάνω από 200.000 γεωτρήσεις και σε πολλές περιοχές πλέον φθάνουν σε βάθη πάνω από 400 μέτρα. Συνεπακόλουθη είναι η όλο και αυξανόμενη υφαλμύρινση των υδροφόρων οριζόντων, ενώ εξαιτίας της ανεξέλεγκτης χρήσης λιπασμάτων έχει αυξηθεί η νιτρορύπανση ακόμη και σε περιοχές που πριν από 10 χρόνια δεν είχαν έντονο πρόβλημα. Για παράδειγμα, στα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου, στα πεδινά της Θράκης, της Κρήτης κ.ά.».

Στην Ελλάδα το 80% των υδατικών αναγκών καλύπτεται από την εκμετάλλευση των υπόγειων νερών.

Η Οδηγία Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα, είτε δεν εφαρμόζεται είτε η εφαρμογή της γίνεται με μηχανιστική αντιγραφή των δεδομένων των υδρογεωλογικών συνθηκών της Βορειοδυτικής Ευρώπης, που είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά της χώρας μας.

Στη Γερμανία και στο Βέλγιο, το μεγαλύτερο ποσοστό των αξιοποιήσιμων υδατικών πόρων, αποτελούν τα επιφανειακά ύδατα των ποταμών.

Στην Ελλάδα, τα υπόγεια νερά αποτελούν σχεδόν το 80% των αξιοποιήσιμων υδατικών πόρων.

Ο κ. Αργυρίου πρόσθεσε ότι «αποτελεί σύνηθες φαινόμενο οι υπηρεσίες υδάτων των Περιφερειών, οι οποίες είναι αρμόδιες για την έκδοση αδειών υδρογεωτρήσεων, να μη διαθέτουν επιστημονικό δυναμικό γεωλόγων, με συνέπεια την αδυναμία ελέγχου μελετών. Για παράδειγμα, στον Νομό Αρκαδίας οι εκθέσεις άδειας εκτέλεσης έργου υδροληψίας συντάσσονται από γεωπόνους και γίνονται αποδεκτές από τις υπηρεσίες».

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Αποθέσεις εξορυκτικών υλικών ευθύνονται για τις πλημμύρες στο Στρατώνι

Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο του Μ. Τρεμόπουλου και αίτημα για αποζημιώσεις

Η καταστροφική πλημμύρα με τα νερά και τα μπάζα που κατέβασε παρακείμενος χείμαρρος στο Στρατώνι Χαλκιδικής στις 10 Φεβρουαρίου 2010, κατά τη διάρκεια νεροποντής, έγινε αντικείμενο συζητήσεων για το αν ήταν ένα καθαρά φυσικό φαινόμενο ή είχε ανθρωπογενή αίτια, που έχουν σχέση με την εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτού του περιστατικού διαπίστωσε και προσωπικά ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή το Σάββατο 13-2-2010. Σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν, δεκάδες αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από τη λάσπη, ενώ κινδύνεψαν οι ζωές κατοίκων που εγκλωβίστηκαν στις οικίες τους. Πολλά ΙΧ παρασύρθηκαν από το νερό και έπεσαν με ορμή πάνω στις αυλές σπιτιών ακόμη και πάνω στις στέγες. Μαρτυρίες κατοίκων, που κατέγραψε σε βίντεο μάλιστα ο ίδιος ο ευρωβουλευτής, αναφέρουν ότι επρόκειτο για κατάρρευση πρόχειρου φράγματος μεταλλευτικής εταιρίας εξόρυξης χρυσού, που συγκρατούσε αποθέσεις υλικών άγνωστης ταυτότητας και σύνθεσης, από εξορυκτικές δραστηριότητες.

Κάτι ανάλογο κατήγγειλε με επιστολή του από 17-2-2010 προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Σταγείρων – Ακάνθου: «στην περιοχή υπάρχουν γνωστές και άγνωστες, μικρές και μεγάλες αποθέσεις υλικών από μεταλλευτική δραστηριότητα, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν περιβαλλοντικά προβλήματα τόσο στο Στρατώνι όσο και ευρύτερα στον κόλπο της Ιερισσού».

Ο Μ. Τρεμόπουλος, παραθέτοντας τα στοιχεία αυτά, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν προτίθεται να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει άρτια έρευνα για τα αίτια της κατολίσθησης και τη χημική σύνθεση των φερτών υλικών. Σε περίπτωση φυσικών αιτίων, ερωτά αν θα μπορούσε να συνδράμει για την παροχή αποζημιώσεων προς τους κατοίκους, ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθούν ανθρωπογενή αίτια από άστοχες παρεμβάσεις της μεταλλευτικής εταιρείας, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να εξασφαλίσει τόσο την αποζημίωση των κατοίκων όσο και την τήρηση στο μέλλον επαρκών μέτρων ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τα αίτια της καταστροφής δεν είναι μόνο φυσικά», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Υπάρχουν αποθέσεις εξορυκτικών δραστηριοτήτων εδώ και 35 χρόνια, καθώς και στοιχεία για το ότι αυτές οι αποθέσεις συγκρατούνταν από σιδερόβεργες, ώσπου με μια μεγάλη βροχόπτωση ήρθε η καταστροφή. Υπήρχαν άνθρωποι που το προέβλεψαν. Παρόλα αυτά δεν έγινε κάτι και συνέβη το κακό. Τώρα χρειάζεται μια άρτια, αξιόπιστη και ανεξάρτητη διερεύνηση και τεκμηρίωση για τα αίτια και τη σύνθεση των φερτών υλών. Οι κάτοικοι του Στρατωνίου χρειάζονται τη συμπαράσταση της πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ξεπεράσουν τις πληγές τους και για να αποκατασταθούν παρεμβάσεις δεκαετιών. Μετά από αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει μια ευρύτατη και γενναία συζήτηση για το μέλλον της περιοχής, που για πολύ καιρό κρατήθηκε όμηρος μιας μονομερούς και καθόλου πράσινης ανάπτυξης».

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Έλεγχος στη "Βιοκεράλ" με τη συνοδεία ΜΑΤ και εισαγγελέα

Απο την TV χωρίς σύνορα

Επιθεωρητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με επικεφαλής την ειδική γραμματέα Μαργαρίτα Καραβασίλη, μπήκαν χθες στην κεραμοποιϊα «Terra ΑΕ- Βιοκεράλ», στο 6ο χιλιόμετρο της οδού Λάρισας – Συκουρίου, με εντολή εισαγγελέα και συνοδεία αστυνομικής δύναμης. Οι επιθεωρητές ολοκληρώνουν τον έλεγχο τον οποίο επιχείρησαν να αρχίσουν το προηγούμενο βράδυ αλλά εμποδίστηκαν από την ιδιοκτησία και μερίδα εργαζομένων της επιχείρησης.

Χθες οι επιθεωρητές επιχείρησαν να ελέγξουν τους χώρους της κεραμοποιίας, αλλά συνάντησαν την αντίδραση της ιδιοκτησίας για το αιφνιδιαστικό του ελέγχου, ενώ η πρόσβαση σε ορισμένους χώρους ήταν αδύνατη καθώς βρέθηκαν κλειδωμένοι.

Σήμερα, αργά το απόγευμα οι επιθεωρητές με την ειδική γραμματέα, βρέθηκαν, στην είσοδο του εργοστασίου, όπου βρήκαν την πύλη κλειδωμένη. Χρειάστηκε η επέμβαση εισαγγελέα, αλλά και αστυνομική δύναμη μετά από εντολή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, για να μπουν οι επιθεωρητές στην κεραμοποιϊα και να αρχίσουν τον έλεγχο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή λειτουργεί και καίει το πετ-κοκ.

Υπενθυμίζεται ότι η «Βιοκεράλ» βρίσκεται στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την καύση πετ -κοκ, αλλά και την ένταξή της σε κοινοτικό σύστημα οικολογικής διαχείρισης ενώ όμως απέκρυπτε παραβιάσεις και ελλείψεις σε θέματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Στο μεταξύ το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας αθώωσε σήμερα τους υπεύθυνους δύο κεραμοποιείων της Λάρισας ("Terra ΑΕ-Βιοκεράλ" και "Alpha Keramica" Α.Ε.), οι οποίοι κατηγορούνταν για παρατυπίες στις μεθόδους αποθήκευσης και χρήσης του πετ-κοκ. Τον σχετικό έλεγχο είχαν κάνει το 2006 επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα η «Βιοκεράλ» κατηγορούνταν επειδή τμήμα του αποθηκευμένου πετ-κοκ είχε χυθεί σε διπλανό οικόπεδο, ενώ σκόνη αργίλου είχε καλύψει την πέριξ περιοχή καθώς δεν υπήρχαν ψεκαστήρες νερού και δενδροφυτευμένη περίφραξη. Στην «Άλφα Κεράμικα» είχε διαπιστωθεί ότι δεν γίνονταν μετρήσεις έκλυσης αερίων στον κλίβανο και το ξηραντήριο του εργοστασίου.

Το δικαστήριο μετά από 4ωρη διαδικασία εξέφρασε τις επιφυλάξεις του και απάλλαξε τους υπευθύνους των δύο εργοστασίων.

Τέλος, μέχρι την Παρασκευή αναμένεται η υπουργός Περιβάλλοντος να ανακοινώσει τη ρύθμιση για τη χρήση του πετ-κοκ από ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη Μαργαρίτα Καραβασίλη, στόχευση του υπουργείου είναι να μη δοθεί καμία νέα άδεια χρήσης του πετ-κοκ και να μειωθεί στην 3ετία (από 5ετία), το μεταβατικό στάδιο συμμόρφωσης για όσες επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν ήδη.

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Συνέντευξη τύπου για το υδατικό πρόβλημα στη Θεσσαλία

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, τη Παρασκευή 5/3, 12:00, στη Λάρισα.
Πιστεύουμε πως πρέπει επιτέλους να δούμε όλοι μαζί το πρόβλημα πέρα από κομματικά στεγανά που καμιά ουσιαστική λύση δεν έδωσαν τα τελευταία 30 χρόνια. Οι απλοϊκές γενικεύσεις που θέλουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα να λύνεται αυτόματα με την εκτροπή του Αχελώου μας απομακρύνουν από βιώσιμες και άρα ουσιαστικές λύσεις. Θέλουμε να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην δημιουργία και εδραίωση κλίματος συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες. Μόνο μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα θα αναδειχτούν ουσιαστικές συμφωνίες που θα στηρίζονται πάνω σε στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα και θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας.

Θα μιλήσουν
Νίκος Χρυσόγελος, εκπρόσωπος Οικολόγων Πράσινων
Νίκος Μάντζαρης, Δρ. Χημικός Μηχανικός.
Τάνια Γιαννιού, Γεωπόνος, MSc, PhD στη Διαχείριση Υδατικών Πόρων.

Τώρα και μεταλλαγμένες πατάτες στην ΕΕ!

• Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καταδικάζουν την παραχώρηση από την Επιτροπή της πρώτης άδειας για καλλιέργεια της γενετικά μεταλλαγμένης πατάτας «Amaflora»
• Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ζητά να μείνει κλειστή η πόρτα στα μεταλλαγμένα

Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος Monica Frassoni και Philippe Lamberts καταδίκασαν την απόφαση του αρμοδίου Επιτρόπου της Ε.Ε σε θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή John Dalli, να επιτρέψει την καλλιέργεια της γενετικά μεταλλαγμένης πατάτας «Amaflora».

«Είμαστε κι εμείς σοκαρισμένοι, όπως και όλη η ομάδα των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο, με την κίνηση του επιτρόπου Νταλί να εκδώσει την πρώτη νέα άδεια για καλλιέργεια νέας γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας εδώ και 12 χρόνια. Η κίνησή του δεν είναι μόνο δυνητικά επικίνδυνη. Αποτελεί και προσβολή για το 70% των Ευρωπαίων καταναλωτών, που είναι αντίθετοι στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι θα συνεχίσουμε την εκστρατεία μας κατά των μεταλλαγμένων, γιατί είναι κάτι που δε χρειαζόμαστε, και γιατί παραμένουν σοβαρές ανησυχίες για τις συνέπειές τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον», δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΕΠΚ.

Απόλυτα απαράδεκτη χαρακτηρίζει και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, την εν λόγω απόφαση του νέου Επιτρόπου Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή.

«Η κίνηση του νέου επιτρόπου είναι απολύτως απαράδεκτη», τονίζει ο Μιχ. Τρεμόπουλος σε δήλωσή του. «Αρμοδιότητά του είναι να προστατεύει τη δημόσια υγεία και τα δικαιώματα των καταναλωτών, όχι να προωθεί απειλές εναντίον τους. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει στους πολίτες της Ευρώπης ένα ανυπολόγιστο ρίσκο, όπως αυτό που αντιπροσωπεύουν τα μεταλλαγμένα. Μαζί με όλους τους Ευρωπαίους Πράσινους και τα κινήματα πολιτών, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλους τους τρόπους, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στη χώρα μας, για να μη γίνουμε πειραματόζωα».

Διαβάστε περισσότερα στο:
http://www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/329/329653.gm_food@en.htm

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Όχι στον αφανισμό της Μεσοχώρας - όχι στην εκτροπή του Αχελώου

Κάλεσμα απο την "Πανελλαδική κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου"

την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια, στην Αθήνα

Το θέμα του κατακλυσμού της Μεσοχώρας αλλά και της εκτροπής του Αχελώου συνολικά, συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Από την μία οι κάτοικοι της Μεσοχώρας έχουν ζητήσει από το ΣτΕ την ακύρωση του ν. 3734/2009, με τον οποίο ρυθμίζονται τα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης όλης της Μεσοχώρας (το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προβλέπεται να κατακλυσθεί). Η συζήτηση της προσφυγής, μετά από δύο αναβολές, έχει προσδιοριστεί για τις 15/3/2010. Οι διαδικασίες, όμως, της απαλλοτρίωσης προχωρούν, όπως και η αποψίλωση των εκτάσεων που πρόκειται να κατακλυσθούν.

Από την άλλη, οι πολύχρονοι αγώνες των κατοίκων της Μεσοχώρας, της Θεσσαλίας που αντιστέκεται, καθώς και του πανελλαδικού οικολογικού κινήματος υποστήριξης οδήγησαν σε μιαν, ακόμη, ακυρωτική απόφαση (αναστολή) του ΣτΕ. Σύμφωνα με αυτή, διατάσσεται προσωρινή αναστολή εργασιών, σε όλο το φάσμα των έργων της εκτροπής του Αχελώου, μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με τη νομιμότητα του περιβόητου ν. 3481/2006 του Σουφλιά, στον οποίο κατέφυγε για να δώσει μανδύα νομιμότητας στους περιβαλλοντικούς όρους της εκτροπής. Για το ίδιο θέμα, το ΣτΕ έχει απευθύνει σειρά προδικαστικών ερωτημάτων στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, προκειμένου να εκδώσει την τελική του απόφαση.

Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει δηλώσει ότι η στάση του στο έργο της εκτροπής θα επανεξεταστεί, στο πλαίσιο των Σχεδίων Διαχείρισης, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60, την εκπόνηση των οποίων δεσμεύεται να αρχίσει άμεσα. Αξιοποιεί την (αναγκαία, σε κάθε περίπτωση) εκπόνηση των σχεδίων, αλλά και τη δικαστική εκκρεμότητα, για να αποφύγει να πάρει μια καθαρή πολιτική απόφαση κατά του έργου της εκτροπής. Και το χειρότερο:

Ενώ τα σχέδια διαχείρισης οφείλουν να εξετάσουν και τη χρήση των νερών για ενεργειακούς σκοπούς, το ΥΠΕΚΑ έσπευσε να προκαταλάβει το αποτέλεσμά τους, θεωρώντας δεδομένη την κατασκευή και λειτουργία των έργων της Μεσοχώρας, με το μανδύα της “πράσινης ενέργειας”. Με το αστήρικτο επιχείρημα ότι το φράγμα της Μεσοχώρας είναι ανεξάρτητο από την εκτροπή, κάτι που απέρριψε κατηγορηματικά και η πρόσφατη απόφαση αναστολής εργασιών από το ΣτΕ. Ενώ όφειλε να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, τουλάχιστον, για την αναστολή έφαρμογής εκείνων των διατάξεων του ν. 3734/2009, που αφορούν στις απαλλοτριώσεις στη Μεσοχώρα. Ο δρόμος της υπεκφυγής και της μετάθεσης του προβλήματος, ο δρόμος του εξευμενισμού των υπέρμαχων της εκτροπής και οι, κατά κράτος, υποχωρήσεις (όπως στο θέμα της Μεσοχώρας) δεν προδίδουν ειλικρινή διάθεση για την αποτροπή του καταστρεπτικού έργου της εκτροπής του Αχελώου, από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, ούτε, φυσικά, από την κυβέρνηση στο σύνολό της.

Η κατασκευή και λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας σημαίνει μια διαρκή και μόνιμη απειλή για την υλοποίηση της εκτροπής του Αχελώου. Η σκέψη, λοιπόν, ότι η Μεσοχώρα μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό ενός ευρύτερου συμβιβασμού στο θέμα της εκτροπής είναι εξωπραγματική και απαράδεκτη και θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το συντομότερο δυνατό.

Απαιτούμε:
να ακυρωθεί το έργο της εκτροπής του Αχελώου και του φράγματος της Μεσοχώρας

Διαδηλώνουμε:
την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια, στην Αθήνα

Γιγάντια παγόβουνα στην Ανταρκτική «απειλούν τα ωκεάνια ρεύματα»

Απο το in.gr

Ο σχηματισμός δύο νέων γιγάντιων παγόβουνων έξω από την Ανταρκτική, και τα δύο στο μέγεθος του Λουξεμβούργου, απειλεί να επηρεάσει τα ωκεάνια ρεύματα και τη ροή οξυγόνου στις θάλασσες όλου του πλανήτη, προειδοποιούν Αυστραλοί, Γάλλοι και Γερμανοί ερευνητές.

Στις 12 ή 13 Φεβρουαρίου, ένα προϋπάρχον παγόβουνο μήκους 97 χιλιομέτρων προσέκρουσε στο άκρο ενός παγετώνα στην Ανταρκτική και απέσπασε ακόμα ένα γιγάντιο κομμάτι, μήκους 78 χιλιομέτρων, ανέφερε ο Νιλ Γιανγκ, παγετωνολόγος του Ερευνητικού Κέντρου Ανταρκτικού Κλίματος στην Αυστραλία.

Τα δύο νέα παγόβουνα, συνολικής μάζας 1.560 δισεκατομμυρίων τόνων, πλέουν τώρα 100-150 χιλιόμετρα έξω από την Ανταρκτική, νότια της Αυστραλίας.

Η παρουσία μιας τόσο μεγάλης ποσότητας πάγου σε αυτό το ανοιχτό κομμάτι θάλασσας δεν αποκλείεται τώρα να επηρεάσει τα ωκεάνια ρεύματα, εκτίμησε ο Γάλλος Δρ Στιβ Ριντούλ, κορυφαίος ειδικός του κλίματος.

Τα ρεύματα αυτά κανονικά τροφοδοτούνται από ψυχρό, πυκνό νερό που βυθίζεται στον πυθμένα έξω από την Ανταρκτική και στη συνέχεια κινείται προς άλλες περιοχές σαν υποβρύχιος ιμάντας μεταφοράς.

Η περιοχή στην οποία βρίσκονται τώρα τα παγόβουνα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της παγκόσμιας ροής ψυχρού νερού προς τον πυθμένα, ανέφερε στο BBC ο Δρ Γιανγκ.

Ο ερευνητής προβλέπει τώρα μείωση στο ρυθμό κυκλοφορίας των ωκεάνιων ρευμάτων, η οποία θα μπορούσε μάλιστα να διαρκέσει για αρκετά χρόνια.

Δεδομένου ότι το ψυχρό νερό συγκρατεί περισσότερο οξυγόνο, η μείωση του ρυθμού κυκλοφορίας θα μπορούσε επιπλέον να οδηγήσει σε πτώση της συγκέντρωσης οξυγόνου σε μεγάλες εκτάσεις των ωκεανών.

«Ενδέχεται να υπάρξουν περιοχές των ωκεανών που χάνουν οξυγόνο, και τότε, βέβαια, μεγάλο μέρος της ζωής που βρίσκεται εκεί θα πεθάνει» συμφώνησε ο Μάριο Χοπέμα, ερευνητής του Ινστιτούτου Πολικής και Θαλάσσιας Έρευνας «Αλφρεντ Βέγκενερ» στη Γερμανία.

Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν τώρα να καταγράψουν τις αντιδράσεις των ωκεάνιων ρευμάτων προκειμένου να προχωρήσουν σε βελτιώσεις των υπολογιστικών μοντέλων για το παγκόσμιο κλίμα.

Τα δύο παγόβουνα δεν αναμένεται να λιώσουν σε λιγότερο από δύο δεκαετίες.