Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Φτιάχτο μόνος σου

Ενα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο blog που ασχολείται με οτιδήποτε μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας με υλικά απ' τη φύση.

http://www.ftiaxno.gr

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Φθηνότερα τα φωτοβολταικά από το πετρέλαιο

Για πρώτη φορά τα φωτοβολταϊκά στοιχεία για την παραγωγή ενέργειας από τον Ήλιο είναι πιο φτηνά από την πυρηνική ενέργεια ή την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, αναφέρουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ντιουκ στις ΗΠΑ που συνέταξαν σχετική έκθεση.


Το κόστος έχει φτάσει πλέον στα 0,16 δολάρια την κιλοβατώρα για την πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας όπου επικεντρώθηκε η έρευνα. Πρόκειται για μία ιστορική καμπή, αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας στους New York Times.

Στη μελέτη τους έλαβαν υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως η φορολογία και οι επιδοτήσεις που δυσκολεύουν έναν απευθείας υπολογισμό. Η πτώση είναι εμφανής ακόμα και σε πολιτείες χωρίς μεγάλα ποσοστά ηλιοφάνειας: οι ερευνητές eκτιμούν ότι στις νοτιοδυτικές, ηλιόλουστες πολιτείες, το κόστος της ηλιακής ενέργειας θα είναι μικρότερο.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων ανεβαίνει συνεχώς και το αντίστοιχο κόστος για την ενέργεια από τον Ήλιο μειώνεται.

Ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στοιχίζει πλέον γύρω στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι καθυστερήσεις στην κατασκευή και ο επισφαλής σχεδιασμός σημαίνουν αυξημένο κόστος για τους φορολογούμενους πολύ πριν αρχίσει η λειτουργία.

Αντίθετα, τα φωτοβολταϊκά στοιχεία είναι πιο φτηνά στη κατασκευή (το κόστος έχει πέσει στο μισό σε σχέση με πριν από 10 χρόνια) και είναι περισσότερο αποδοτικά.
Την ίδια ώρα αυξάνεται και η ζήτηση, άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει στη σταδιακή μείωση των τιμών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (70%) της ενέργειας στις ΗΠΑ παράγεται από ορυκτά καύσιμα ενώ η συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας περιορίζεται στο 20%.

πηγή: zougla.gr

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Βόμβα από Κομισιόν: για λιγνήτες Ελασσόνας

Ενα αρκετά ανησυχητικό δημοσίευμα απο το tirnavosnews.gr. Θα διερευνήσουμε το θέμα και θα επανέλθουμε. Ως γνωστό στην Ελλάδα όλα τα σοβαρά θέματα "παίζουν" στα θερινά τμήματα της Βουλής, μεταξύ 10:00-02:00 το βράδυ...

_1_2Το πιο “σκληρό” τους πρόσωπο έδειξαν οι Βρυξέλες στην χώρα μας σε σχέση με την αγορά ηλεκτρισμού σε μία συνάντηση η οποία έχει άμεση σχέση kai με την εξόρυξη του λιγνίτη στην περιοχή της Ποταμιάς.Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με την ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διεμήνυσαν ότι οι παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η χώρα στο πλαίσιο του Μνημονίου σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς είναι απλώς “τσιρότα” – αυτή η έκφραση χρησιμοποιήθηκε! – και ότι η αγορά θα πρέπει να ανοίξει άμεσα με αποτελεσματικό τρόπο.

Ειδικότερα σε σχέση με τους λιγνίτες, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι παρέπεμψαν με έμφαση στην επιστολή της Επιτρόπου Κρόες του 2008, με την οποία τονίζεται ότι η Ελλάδα, πέραν της εκχώρησης μονάδων, θα πρέπει να προχωρήσει και στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων λιγνίτη (λ.χ. σε Δράμα και και Ποταμιά Ελασσόνας ) τα οποία θα πρέπει να δοθούν σε ιδιώτες.
Στις περιοχές της Ποταμιάς και της Δράμας έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον λόγω της ύπαρξης λιγνιτικών κοιτασμάτων αλλά το ενδιαφέρον θάφτηκε κάτω από το βάρος των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας
“Πουλήστε το 40% των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ!” ζήτησαν τα κοινοτικά στελέχη από την εμβρόντητη ελληνική πλευρά, η έκπληξη της οποίας ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν διαπιστώθηκε πως όχι μόνο δεν σήκωναν επ΄ αυτού κουβέντα αλλά και πως η απαίτηση συνδεόταν ευθέως με την εκταμίευση της τρίτης δόσης βοήθειας της χώρας μας από την Τρόικα!
Στην δε παρατήρηση ότι “Στο Μνημόνιο δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση”, οι κοινοτικοί – πιο οξεία ήταν η στάση του εκπροσώπου της διεύθυνσης Ανταγωνισμού – αντέτειναν ότι “τα Μνημόνια αλλάζουν και εμπλουτίζονται, τον πρώτο λόγο έχει ο δανειστής ου πρέπει να πάρει πίσω τα λεφτά του”!

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ασφαλώς να πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες , να υπενθυμίσουμε την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου , του Δήμου Τυρνάβου και των όμορων Δήμων οι οποίοι τάσσονται κατά της εξόρυξης.

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Η Σέχτα Επαναστατών μου έστειλε μήνυμα

Απο τον Πιτσιρίκο

Πριν από λίγα λεπτά, έλαβα ένα CD με ένα μήνυμα από τη "Σέχτα Επαναστατών". Το CD το άφησαν άγνωστοι προχθές έξω από το σπίτι μου στην Αθήνα και σήμερα έφτασε στα χέρια μου. Διαβάστε το μήνυμα της Σέχτας Επαναστατών, όπως και την απάντησή μου.



Το μήνυμα της Σέχτας Επαναστατών

Αγαπητέ πιτσιρίκο, αν και ανήκεις στη Λούμπεν Μικροαστική Τάξη, αποφασίσαμε να σου γράψουμε γιατί έχουμε μπερδευτεί πάρα πολύ και χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου.

Ρε πιτσιρίκο, εκτελέσαμε τον Γκιόλια και, ενώ περιμέναμε να τα κάνουν πάνω τους οι γυμνοσάλιαγκες της μιντιακής δημοσιογραφίας, αυτοί κόντεψαν να αρχίσουν τους πανηγυρισμούς.

Δεν πιστεύουμε στα μάτια μας με αυτά που διαβάζουμε. Δεν πιστεύουμε στα αυτιά μας με αυτά που ακούμε. Οι δημοσιογράφοι χάρηκαν που εκτελέσαμε τον Γκιόλια. Χάρηκαν πιο πολύ κι από εμάς. Λες και δεν σκοτώσαμε έναν δικό μας εχθρό αλλά έναν δικό τους. Εμείς νομίζαμε πως χτυπήσαμε έναν και φοβίσαμε εκατό –που λέει και ο Μάο Τσε Τουνγκ- και διαπιστώνουμε πως χτυπήσαμε έναν και κάναμε ευτυχισμένους χιλιάδες.

Τώρα είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Θέλουμε να στείλουμε προκήρυξη για την εκτέλεση του Γκιόλια, αλλά δεν ξέρουμε τι να γράψουμε. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουμε στείλει προκήρυξη ακόμα. Φοβόμαστε πως θα διαβάζουν την προκήρυξή μας στα δελτία ειδήσεων και θα συμφωνούν μαζί μας οι τηλεδημοσιογράφοι. Θα γίνουμε ρόμπες.

Πιτσιρίκο, τι να κάνουμε; Έχεις καμιά ιδέα; Σε ευχαριστούμε προκαταβολικά.

ΣΕΧΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ


Η απάντησή μου στη Σέχτα Επαναστατών

Ρε παιδιά, τι να σας πω; Μαντάρα τα κάνατε. Τα κάνατε μουνί. Μα καλά, ρε μαλάκες, τον Γκιόλια βρήκατε να δολοφονήσετε; Σε λίγο θα δολοφονήσετε και την Τζούλια Αλεξανδράτου.

Ένα θα σας πω: εδώ που είμαι και κάνω τα μπάνια μου, κανείς δεν ήξερε ποιος ήταν ο Σωκράτης Γκιόλιας. Κοιτούσαν την τηλεόραση και μετά κοιταζόντουσαν μεταξύ τους με απορία. «Ποιος είναι αυτός που σκοτώσανε, ρε παιδιά;» ρωτούσε ο ένας τον άλλον. Μόλις κατάλαβαν ότι εγώ ήξερα ποιος είναι ο Σωκράτης Γκιόλιας, μαζεύτηκαν γύρω μου και με κοιτούσαν με θαυμασμό.

Μου αρέσει που σας προκαλεί έκπληξη η χαρά που πήραν οι δημοσιογράφοι. Καλά, βρε ζώα, δεν ξέρετε πως οι δημοσιογράφοι μισούν ο ένας τον άλλον; Έχετε δει ποτέ κάποιο δημοσιογράφο να έχει φίλο του έναν άλλο δημοσιογράφο; Πού ζείτε;

Τέλος πάντων, κάνατε χοντρή πατάτα. Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά πήγατε και τον δολοφονήσατε με τα όπλα που χρησιμοποιήσατε και στα προηγούμενα χτυπήματα, για να καταλάβουν όλοι πως εσείς σκοτώσατε τον Γκιόλια και να μην μπορεί καμιά άλλη οργάνωση να σας κλέψει αυτή την τεράστια επιτυχία.

Τώρα, για την προκήρυξη, τι να σας πω κι εγώ; Το πιο έξυπνο που μπορείτε να κάνετε είναι να γράψετε στην προκήρυξη πως φάγατε τον Γκιόλια επειδή κατηγορούσε τον αγαπημένο σας Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Θα γίνει της πουτάνας. Θα κάνετε όλα τα ΜΜΕ μπουρδέλο. Θα σκοτωθούν μεταξύ τους.

Μια άλλη λύση είναι να μην στείλετε προκήρυξη για τη δολοφονία του Γκιόλια. Να το παίξετε αδιάφοροι. Ούτως ή άλλως –και δεν θέλω να σας στενοχωρήσω- κανείς δεν πιστεύει πως είστε επαναστάτες και αντάρτες των πόλεων. Όπως τα καταφέρατε, όλοι είναι σίγουροι πως είστε πληρωμένοι δολοφόνοι. Μεταξύ μας, κι εγώ αυτό πιστεύω. Τουλάχιστον, ελπίζω να πληρώνεστε καλά, γιατί είναι δύσκολα τα πράγματα τώρα με την οικονομική κρίση.

Ρε παιδιά, λύστε μου και μια απορία: Πώς περιμένετε να σας πάρει κάποιος στα σοβαρά, όταν χτυπάτε μια φορά το χρόνο; Εσείς βαριέστε που ζείτε και θέλετε να ανατρέψετε και το σύστημα; Δεκατρείς μήνες πέρασαν από το προηγούμενο χτύπημα. Τι κάνατε όλους αυτούς τους μήνες; Σχεδιάζατε τη δολοφονία του Γκιόλια; Μαλώνατε ποιος θα του χτυπήσει το κουδούνι;

Αν δολοφονείτε έναν δημοσιογράφο ή έναν αστυνομικό τον χρόνο, το πολύ-πολύ να προλάβετε να σκοτώσετε καμιά εικοσαριά αστυνομικούς και καμιά εικοσαριά δημοσιογράφους.

Μιας και είναι όλη η κοινωνία εχθρός σας, καλό θα είναι να αρχίσετε να σκοτώνετε ταξιτζήδες, περιπτεράδες, ψιλικατζήδες, λαχειοπώλες, πουτάνες και διάφορους άλλους λούμπεν μικροαστούς• ανοίξτε λίγο τους ορίζοντές σας –μην περιορίζεστε στους αστυνομικούς και στους δημοσιογράφους. Να σκοτώνετε καμιά εκατοστή λούμπεν μικροαστούς τον χρόνο, για να αποκτήσει η οργάνωση ένα αξιοπρεπές όνομα και να αντιμετωπίζεται με σεβασμό από την κοινωνία.

Μια ακόμα απορία που έχω με εσάς είναι με ποια δικαιολογία φεύγετε από το σπίτι τα ξημερώματα. Οι γυναίκες σας τι λένε; Δεν σας ρωτάνε πού πάτε στις 3 και στις 4 το πρωί; Αυτή η απορία βασανίζει μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Απορούν τόσο οι λούμπεν μικροαστοί όσο και οι λούμπεν μεγαλοαστοί. Αν στείλετε προκήρυξη, λύστε μας αυτήν την απορία.

Ελπίζω να σας βοήθησα. Για ό,τι άλλο χρειαστείτε, εδώ είμαι. Και πού είστε; Στην περίπτωση που, όντως, πιστεύετε ότι είστε επαναστάτες, να πάτε σε έναν ψυχίατρο. Ή ξεκινήστε την επανάσταση, δολοφονώντας τις μανάδες και τους πατεράδες σας. Κι αυτοί λούμπεν μικροαστοί είναι. Μετά να ανατινάξετε και τα σπίτια σας.

πιτσιρίκος

Υ.Γ. Αν μου χτυπήσετε το κουδούνι και μου πείτε «πιτσιρίκο, κατέβα γιατί κλέβουν το αυτοκίνητό σου», δεν θα κατέβω. Όχι, επειδή είμαι έξυπνος. Απλώς, δεν έχω αυτοκίνητο.

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας: Να σταματήσει η παράνομη λήψη αδρανών υλικών για τις ανάγκες της σήραγγας των Τεμπών

Συνάντηση πραγματοποίησαν μέλη των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας με εκπρόσωπους της εταιρίας “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.” και του “Ανεξάρτητου Μηχανικού” του έργου, στο πλαίσιο της οποίας ζήτησαν να σταματήσει η ανεξέλεγκτη λήψη και εναπόθεση αδρανών υλικών, από υπεργολάβους του έργου.


Αναλυτικότερα τα μέλη των ΟΠ παρουσίασαν σχετικό υλικό και καταγγελίες που δέχεται καθημερινά το γραφείο τους στη Λάρισα, από πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Κάτω Ολύμπου και Γόννων.
Ο εκπρόσωπος των ΟΠ Λάρισας κ. Λευτέρης Σιάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Στο βωμό ενός τεχνικού έργου όπως η διάνοιξη των Τεμπών δεν μπορεί να θυσιάζονται και να καταστρέφονται οι φυσικοί πόροι και να εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων στη σήραγγα και των κατοίκων» ενώ επεσήμανε πως θα πρέπει να εφαρμόζονται οι μελέτες που σκοπό έχουν την προστασία και βιωσιμότητα των εν λόγω περιοχών, καθώς είναι τουριστικοί προορισμοί».
Από πλευράς της εταιρείας αναφέρθηκε πως οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα θα διακοπεί και πως προτίθεται να διακόψει οποιαδήποτε συνεργασία με υπεργολάβους που δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους.
Επίσης έγινε αναφορά στην επικινδυνότητα των υλικών που εξάγονται από την σήραγγα, για τα οποία ο εκπρόσωπος του «Ανεξάρτητου μηχανικού» δήλωσε πως τα μέχρι τώρα υλικά δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των εργαζόμενων και των κατοίκων της περιοχής.
Ο κ. Σιάκης ζήτησε την πιστή εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας καθώς όπως τόνισε, «…η υγεία των πολιτών δεν έχει τίμημα και δεν συμψηφίζεται με την αναγκαιότητα κανενός έργου όσο σημαντικό και εάν είναι».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας υποστηρίζουν ότι θα παρακολουθούν την κατασκευή του έργου ώστε να μην αποβεί εις βάρος της τοπικής οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Βιοντίζελ

Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για το βιοντίζελ απο την www.agronews.gr



ImageΑπό την αρμόδια πολιτική ηγεσία μέχρι τις επιχειρήσεις παραγωγής βιοντίζελ, ο ελληνικός κλάδος των βιοκαυσίμων φαίνεται ότι λειτούργησε περισσότερο τυχοδιωκτικά, παρά με σαφές θεσμικό και αναπτυξιακό πλαίσιο, που θα του επέτρεπε να έχει σοβαρές προοπτικές, για να ξεπεράσει την παρούσα οικονομική κρίση... αναίμακτα, όπως σε άλλες χώρες.

Και ας ξεκινήσουμε από την πρώτη ύλη: Το 1/3 περίπου του βιοντίζελ που χρειάζεται η χώρα πρέπει να προέρχεται από ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αντ' αυτού, με διάφορες επινοήσεις, το 70% του 1/3 εισάγεται από τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, πολλές βιομηχανίες βιοντίζελ συστηματικά παραπλανούν με "μαϊμούδες" συμβάσεις ενεργειακών καλλιεργειών τις υπηρεσίες. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ΟΣΔΕ:Για το 2009 υπεβλήθησαν στο τέως υπουργείο Ανάπτυξης συμβάσεις ελληνικών ενεργειακών καλλιεργειών επικυρωμένες από τις κατά τόπους διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης 430.000 στρέμματα. Αντί αυτού, στον ΟΠΕΚΕΠΕ υπεβλήθησαν μόνον 235.000 στρέμματα!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι κατ' έτος μέχρι και σήμερα οι συναρμόδιες πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών παραβίαζαν συστηματικά τη νομοθεσία που οι ίδιοι είχαν θεσπίσει, μοιράζοντας την κατανομή στις βιομηχανίες χωρίς σαφή κριτήρια, με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και χωρίς να ελέγχουν ποιοι πήραν ηλιόσπορο ή ελαιοκράμβη από ελληνικά χωράφια και ποιοι απλά εισήγαγαν φθηνό βιοντίζελ, για να το πουλήσουν υπερτιμολογημένο στα διυλιστήρια.

Μερίδιο ευθύνης έχουν και τα διυλιστήρια, που κρατούν χαμηλά την τιμή του βιοντίζελ, το οποίο αντιμετωπίζουν ωσάν το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμη μία βιομηχανία βιοντίζελ εάν αποφασίσει να στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στις ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες για την προμήθεια πρώτης ύλης.

Το θέμα είναι απλό: Η εισαγωγή χιλιάδων τόνων ηλιόσπορου ή βιοντίζελ είναι τελείως αντίθετη με τη λογική της "πράσινης ανάπτυξης", λόγω των ρύπων που εκπέμπονται από τη μεταφορά τους. Άρα, όποιος πιστεύει ότι με το παρόν σύστημα προσφέρεισ την προστασία του περιβάλλοντος είναι γελασμένος και πρώτο το νεότευκτο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με την ποσόστωση που έχει οριστεί από την Κοινότητα, η Ελλάδα για το έτος 2009 θα χρειασθεί 182.000 χιλ/τρα βιοντίζελ. αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 550.000 μετρικούς τόνους ελαιούχων σπόρων ή περίπου 2.200.000 στρέμματα.

Η πραγματική απόδοση σε λάδι των στυρεμμάτων που δηλώθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ (235.000) υπολογίζεται να είναι περί τα 19.000 χιλ/τρα. Όλα τα υπόλοιπα βιοκαύσιμα θα εισαχθούν από τρίτες χώρες είτε ως αυτούσια λάδια, είτε υπό τη μορφή ελαιούχων σπόρων προς επεξεργασία.

Εάν η Ελλάδα επιθυμεί με τις ενεργειακές καλλιέργειες να διασφαλίσει σαφές περιβαλλοντικό όφελος, θα πρέπει να κατανοήσει ότι η περιβαλλοντική αυτή ωφέλεια έχει κόστος. Και όταν λέμε κόστος εννοούμε ικανοποιητικές τιμές για τους αγρότες, με αντίστοιχους ελέγχους από το - ευτυχώς μόνο - ένα αρμόδιο υπουργείο.

Τα βιοκαύσιμα αντέχουν στην κρίση

ImageΜπορεί το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης να συνδέθηκε με το «πάγωμα» της ανάπτυξης πολλών παραγωγικών κλάδων, δε συνέβη το ίδιο, όμως, και με τα βιοκαύσιμα. Σε καθαρά εμπειρικό επίπεδο, βέβαια, αυτό δε συνιστά έκπληξη, καθώς η ζήτηση για πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας εξακολουθεί να φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ και όλες οι σχετικές προβλέψεις την παρουσιάζουν αυξημένη τόσο για το άμεσο όσο και για το μακροπρόθεσμο μέλλον.

Πλέον, όμως, αποδεικνύεται και μέσα από αριθμούς και, πιο συγκεκριμένα, από τους αριθμούς που παρατίθενται σε πρόσφατη έκθεση της Credit Agricole την οποία δημοσιεύει το capital.gr. Σύμφωνα με αυτή, λοιπόν, και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο κλάδος των βιοκαυσίμων ήταν ένας από τους λίγους που συνέχισαν να σημειώνουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2008 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα συνεχίσουν να το κάνουν, έστω και σε χαμηλότερο βαθμό, και το 2009.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τόσο η παραγωγή αιθανόλης (υποκατάστατου του πετρελαίου που παράγεται από τη ζάχαρη ή τα δημητριακά) όσο και του βιοντίζελ, που παράγεται από φυτικά έλαια, συνέχισε να αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς το 2008. Το ποσοστό 36% στην αύξηση της συνολικής παραγωγής για την περυσινή χρονιά εντυπωσιάζει και έρχεται ως συνέχεια της αύξησης κατά 30% που σημειώθηκε μεταξύ των ετών 2007 και 2006.

Ύστερα από αυτά, είναι λογικό η φετινή πρόβλεψη για αύξηση της τάξης του 8% να μοιάζει «φτωχή», δεν παύει, ωστόσο, να παραμένει σε θετικό πρόσημο και, κυρίως, να βρίσκεται ξανά κοντά σε διψήφιο νούμερο.

Δεδομένων των συνθηκών, λοιπών, τα νούμερα παραμένουν ενθαρρυντικά και ενδεικτικά των προοπτικών των βιοκαυσίμων. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι λείπουν τα προβλήματα. Το κυριότερο από αυτά είναι ότι η κρατική ενίσχυση μοιάζει σήμερα περισσότερο απαραίτητη από ποτέ, ακόμα και από τότε που ο κλάδος βρισκόταν στα πρώτα του «βήματα».

Όμως, όπως επισημαίνει η έκθεση της Credit Agricole, μια τέτοια ενίσχυση κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να θεωρηθεί, δεδομένης της χρηματοδοτικής στενότητας της εποχής. Παράλληλα, υπάρχει κι ένα εντεινόμενο κύμα αμφισβήτησης για την σκοπιμότητα στήριξης του συγκεκριμένου κλάδου.

Οι προβληματισμοί

ImageΤα προβλήματα, πάντως, εμφανίζονται …ισομερώς κατανεμημένα ανάμεσα στις τρεις παραγωγικές ζώνες βιοκαυσίμων του κόσμου. Αρχίζοντας από τις ΗΠΑ, τουλάχιστον 25 από τις συνολικά 193 μονάδες παραγωγής έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, ενώ ακόμη 28 ανήκουν σε εταιρείες που ήδη έχουν αιτηθεί υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, στη Βραζιλία πολυάριθμες εταιρείες του κλάδου λειτουργούν με ζημία, ενώ στην Ευρώπη -που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός βιοκαυσίμων- το 50% περίπου της παραγωγικής δυναμικότητας έμεινε αναξιοποίητο το 2009, σύμφωνα με στοιχεία του European Biodiesel Board (EBB).
Όπως διαπιστώνει η Credit Agricole, το πρώτο πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι οι τιμές πώλησης μετά βίας καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Από τα μέσα του 2008 οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις τιμές του πετρελαίου. Παράλληλα, πτώση σημείωσαν και οι τιμές των πρώτων υλών. Αυτές, όμως, δείχνουν να επανέρχονται σε ανοδική πορεία ήδη από τις αρχές του 2009, με τις τιμές της αιθανόλης και του βιοντίζελ να διατηρούνται σχεδόν αμετάβλητες. Και αυτό ισχύει και για τις τρεις κύριες «ζώνες» παραγωγής.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι αυτό της ρευστότητας και επιδεινώθηκε λόγω της παγκόσμιας κρίσης. Έχοντας στο ενεργητικό της «βαριές» και κοστοβόρες επενδύσεις, η βιομηχανία της αιθανόλης δείχνει εξαιρετικά ευάλωτη απέναντι σε αυτό το ζήτημα, τις συνέπειες του οποίου, αξίζει να σημειωθεί, βιώνει ακόμα πιο έντονα η Βραζιλία λόγω και της υποτίμησης του εθνικού της νομίσματος.
Το ευνοϊκό περιβάλλον του 2006 μοιάζει να αποτελεί μακρινό παρελθόν, σχολιάζει η Crédit Agricole, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η παγκόσμια κρίση δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος σχετίζονται περισσότερο με την πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ποσότητες που καταναλώνοντας σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν υπερβαίνουν τις ποσοστώσεις που προβλέπουν οι κυβερνήσεις. Την ίδια στιγμή, η παραγωγική δυναμικότητα στις ΗΠΑ έχει ήδη φτάσει στα επίπεδα της προβλεπόμενης κατανάλωσης το 2012. Στην Ευρώπη, η Γερμανία έχει περιορίσει τα φορολογικά κίνητρα κι έτσι έχει περιοριστεί, έστω και προσωρινά, η δυνατότητα «απορρόφησης» της παραγωγής, ενώ η Βραζιλία, που υπολόγιζε να στηριχθεί στις εξαγωγές, αντιλαμβάνεται πλέον ότι ο στόχος αυτό είναι δυσκολότερος απ’ όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί. Και οι ΗΠΑ, που εξήγαγαν στην Ευρώπη αιθανόλη από επιδοτούμενες παραγωγές σόγιας, βρέθηκαν τελικά αντιμέτωπες με δασμούς anti-dumping.

Ζητούμενο η ανταγωνιστικότητα

Τα βιοκαύσιμα απέχουν επίσης πολύ ακόμα από το να γίνουν οικονομικά ανταγωνιστικά. Ακόμη κι αν δεν ληφθεί υπόψη η διαφορά ενεργειακής αποδοτικότητας (που στην περίπτωση της αιθανόλης είναι μεγάλη, καθώς η ενεργειακή της αξία αντιστοιχεί μόλις στο 62% του πετρελαίου), η διαφορά μεταξύ των τιμών του αργού και των αγροτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή βιοκαυσίμων δεν είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να προσφέρει τα απαραίτητα περιθώρια για την κάλυψη του κόστους.
Έτσι οι κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων και άλλων μέτρων για να δώσουν μία διέξοδο στον κλάδο, το τελικό κόστος της οποίας, όμως, επωμίζονται σε τελική ανάλυση δια της μετακύλισης οι φορολογούμενοι και οι καταναλωτές.

Οι προοπτικές

ImageΠρόσφατα, οι συνθήκες για τη βιωσιμότητα του κλάδου έχουν βελτιωθεί ελαφρά, με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης για καύσιμα λόγω της παγκόσμιας ανάκαμψης. Επίσης, οι τιμές των δημητριακών δεν προβλέπεται να αυξηθούν στο άμεσο μέλλον, αλλά για τα φυτικά έλαια αυτό δεν μοιάζει και τόσο σίγουρο. Οι παραγόμενοι όγκοι εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, βρίσκοντας στήριξη στο υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο, που δείχνει να γίνεται ακόμα πιο ευνοϊκό: Μία Ευρωπαϊκή Οδηγία από τον Απρίλιο του 2009 ορίζει ως υποχρεωτικό στόχο το 10% στην κατανάλωση βιοκαυσίμων για τον κλάδο των μεταφορών έως το 2020, ενώ στις ΗΠΑ τα πρότυπα που έχουν τεθεί από το 2007 προβλέπουν αύξηση κατά 50% στην κατανάλωση συμβατικών βιοκαυσίμων έως το 2015, λαμβάνοντας ως έτος βάσης το 2009.
Η πτώση στην κατανάλωση βιοκαυσίμων στην Ευρώπη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να περιορίσει τα φορολογικά κίνητρα. Και αυτό, τόσο λόγω του κόστους τους, όσο και λόγω των αυξανόμενων αμφιβολιών για τα περιβαλλοντικά οφέλη της παραγωγής βιοκαυσίμων. Και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναθεωρήσει καθοδικά τις σχετικές ποσοστώσεις, ακριβώς λόγω των αρνητικών αναφορών περί των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Και η ίδια βιομηχανία των βιοκαυσίμων από την πλευρά της, αναφέρει η έκθεση της Crédit Agricole, θεωρεί ότι η βαρύτητα που δίδεται στις έμμεσες συνέπειες που σχετίζονται με την αποψίλωση των δασών αποτελεί ένα ζήτημα καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του κλάδου.
Σε καθαρά οικονομικούς όρους, η ενίσχυση που έχει λάβει μέχρι σήμερα ο κλάδος έχει αποδειχθεί ανεπαρκής, καθώς η διαφορά των τιμών μεταξύ του αργού πετρελαίου και των πρώτων υλών για τα βιοκαύσιμα από το 2007και έπειτα δεν προσφέρει τα απαραίτητα περιθώρια.
Το ερώτημα παραμένει ως προς το κατά πόσον πρόκειται για ένα πιο γενικό, δομικό ενδεχομένως, πρόβλημα ή για αποτέλεσμα παρεμβάσεων στην αγορά. Η κρατική ανάμιξη είναι τελικά η μοναδική στήριξη του κλάδου, αλλά μόνο αν είναι εξαιρετικά ισχυρή μπορεί να εξασφαλίσει την ισορροπία του κλάδου, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Γαλλίας.
Στο μεταξύ, η αιτιολογική βάση για αυτή τη στήριξη τίθεται όλο και πιο έντονα εν αμφιβόλω και πρόκειται για ένα ερώτημα που θα μπορέσει να απαντηθεί πειστικά μόνο μετά το τέλος της κρίσης.

Η επανάσταση της βιοαιθανόλης

ImageΤο εναρκτήριο λάκτισμα για την «επανάσταση» της βιοαιθανόλης δε δόθηκε ούτε στις ΗΠΑ ούτε στην Ευρώπη, αλλά …στη Βραζιλία το μακρινό 1973 και, μάλιστα, από ένα δικτάτορα, το στρατηγό Γκάιζελ. Υπό την πίεση της πετρελαϊκής κρίσης και του εμπάργκο του ΟΠΕΚ, o Γκάιζελ έβαλε τη χρονιά αυτή σε εφαρμογή ένα 30ετές πρόγραμμα υποκατάστασης της βενζίνης από αιθανόλη. Το πρόγραμμα περιλάμβανε γενναίες επιδοτήσεις και την χρηματοδότηση εργοστασίωνπαραγωγής αιθανόλης, την εκγατάσταση αντλιών αιθανόλης σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας και, επιπλέον, φορολογικά κίνητρα για τα αλκοολοκίνηταοχήματα.

Με κάποια καθυστέρηση αλλά και με μπόλικη διάθεση να καλύψουν το χαμένο έδαφος μπήκαν αργότερα στο παιχνίδι και οι ΗΠΑ, όπου ειδικά από το 2000 και μετά η παραγωγή βιοαιθανόλης παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη. Την εξαετία 2000-2006 η παραγωγή αυξήθηκε πάνω από 300%, ενώ συνολικά στο διάστημα από το 1981 έως το 2006 αυξήθηκε κατά 32 φορές περίπου φτάνοντας τα 18,4 δις λίτρα. Τη χρονιά αυτή, επίσης, (2006) οι ΗΠΑ εξοικονόμησαν, χάρηστηναιθανόλη, 11 δις. δολάρια από εισαγωγές πετρελαίου.

Το 2000 λειτουργούσαν στη χώρα 54 εργοστάσια βιοαιθανόλης, ενώ σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία 130 και άλλα 84 είναι υπό κατασκευή.

Το 2008 το 17% της παραγωγής καλαμποκιού αξιοποιήθηκε από τη βιομηχανίαγια την παραγωγή 19 δις. λίτρων αιθανόλης, ενώ ο διακηρυγμένος στόχος τηςκυβέρνησης είναι τα 28 δις. λίτρα άμεσα και 40 δις. λίτρα στο εγγύςμέλλον.

Η Citigroup εκτιμά ότι η αμερικανική παραγωγή αιθανόλης θα αυξάνεται μεμέσοετήσιο ρυθμό 10,3% μέχρι το 2012.

Αυτή τη στιγμή, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ έχουν αθροιστικά τη μερίδα του λέοντος, παράγοντας περίπου το 75% της αιθανόλης του πλανήτη. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι ήδη έχουν τεθεί επί τάπητος προτάσεις για τη δημιουργία καρτέλ αιθανόλης από τις δύο χώρες στα πρότυπα του ΟΠΕΚ.

Την ίδια στιγμή, μεγαλύτερη μερίδιο από την ταχέως αναπτυσσόμενη αυτή αγορά ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τόσο οι ασιατικές χώρες όσο και η Ρωσία. Στην πρώτη περίπτωση, Κίνα και Ινδία έχουν θέσει σε κίνηση τεράστια προγράμματα ανάπτυξης της βιομηχανίας αιθανόλης.

Όσον αφορά στη «ρωσική αρκούδα», η κυβέρνηση πρόσφατα εξήγγειλε ένα εξίσου μεγαλόπνοο πρόγραμμα ανάπτυξης του κλάδου, επιδοτώντας την κατασκευή 30 νέων εργοστασίων συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 2.000.000 τόνων.

Σε οριακό σημείο ο κλάδος του βιοντίζελ

ImageΜέχρι και με “λουκέτο” κινδυνεύουν ορισμένα εργοστάσια παραγωγής βιοντίζελ στην Ελλάδα, λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης στην υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή των ποσοστώσεων βιοντίζελ ανά βιομηχανία.

Άμεση θα είναι η επίπτωση σε χιλιάδες καλλιεργητές ενεργειακών φυτών, οι οποίοι έχουν συνάψει συμβόλαια με αυτά τα εργοστάσια και δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν την τιμή για το προϊόν που έχουν παραδώσει από τον Μάιο (ελαιοκράμβη) και τον Αύγουστο (ηλίανθος).

Ήδη ο κλάδος ασφυκτιά, διότι όλα τα εργοστάσια βρίσκονται εκτός λειτουργίας, αφού δεν μπορούν να παραδώσουν το “στοκαρισμένο” βιοντίζελ από τη σοδειά του καλοκαιριού στα διυλιστήρια που παράγουν τη βενζίνη. Την ίδια ώρα, οι υποχρεώσεις για τις πληρωμές του προσωπικού και των αγροτών τρέχουν, αλλά σε περίοδο οικονομικής κρίσης έχει καταστεί δυσκολότερη η δανειοδότηση των επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης.

Εξάλλου, δεν είναι σίγουρο το πότε θα υπογραφεί η επίμαχη ΚΥΑ από τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς. Βραχυκύκλωμα έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι ο κλάδος του βιοντίζελ πρόκειται να περάσει στην αρμοδιότητα του νέου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το πρόβλημα είναι ότι έναν μήνα μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης δεν έχει εκδοθεί ακόμα το Προεδρικό Διάταγμα, που θα προβλέπει ότι η παραγωγή βιοντίζελ ανήκει στη δικαιοδοσία της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, με δύο πολύ σοβαρές συνέπειες:

- Να καταδικαστεί ένας ολόκληρος κλάδος σε μαρασμό πριν ακόμη ανθίσει.

- Να στεφθεί με μία αποτυχία η θητεία μιας υπουργού που, αν μη τι άλλο, κέρδισε τις πρώτες εντυπώσεις στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Κραυγή αγωνίας από τον πρόεδρο της ΕΝΑ Δράμας

ImageΈνας από τους αγρότες που πίστεψαν στην ανάπτυξη της καλλιέργειας των ενεργειακών φυτών στην Ελλάδα ήταν και ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Δράμας, Χαράλαμπος Τόκος, ο οποίος έστειλε επιστολή στο AgroNews:

“Επιβεβαιώνονται οι Κασσάνδρες που λέγανε ότι οι ενεργειακές καλλιέργειες θα έχουν πρόβλημα.

Μετά από ενοχλήσεις πλήθους νέων αγροτών, εκφράζοντας ανησυχία για το μέλλον των νέων ενεργειακών καλλιεργειών, φοβάμαι ότι δικαιώνονται όσοι μιλούσαν για πρόβλημα με τις ενεργειακές καλλιέργειες.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους μεταποιητές, όντως διαπιστώθηκε πρόβλημα, διότι χωρίς δική τους ευθύνη, τα εργοστάσια παραμένουν κλειστά εδώ και καιρό.

Εκφράζουμε τη μεγάλη μας ανησυχία και πολύ φοβόμαστε ότι οι μεταποιητές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των προϊόντων μας, ενώ συγχρόνως αυτή γιγαντώνεται όταν σκεφτόμαστε τα χιλιάδες στρέμματα ενεργειακών καλλιεργειών που έχουν σπαρθεί για τη νέα χρονιά.

Χάνεται η ελπίδα που μας έμεινε για τις μοναδικές πια καλλιέργειες που έχουν στρεμματικό κέρδος.

Εάν, λοιπόν, σβήσει κι αυτή, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στους δρόμους.

Ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση να καταλάβει τον πόνο και τις δυσκολίες μας, φροντίζοντας η νέα αυτή ελπίδα να μην έχει την ίδια κατάληξη με αυτές του παρελθόντος.”

Η Cal West επιστρέφει

Σχέδια για τη δημιουργία έξι εργοστασίων βιοαιθανόλης στην Ελλάδα

ImageΜπορεί το πρότζεκτ με την ΕΒΖ για τη μετατροπή των ζαχαρουργείων της Ξάνθης και της Λάρισας σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης να παραπέμφθηκε εδώ και αρκετούς μήνες στις ελληνικές καλένδες και τα δυο εργοστάσια να παραμένουν αυτή τη στιγμή σε αδράνεια -επιβαρύνοντας παράλληλα τον ισολογισμό της ΕΒΖ με 7,5 εκατ. ευρώ ετησίως έκαστο-, όμως στο διάστημα αυτό η Cal West Investment δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια.

Το ενεργειακό γκρουπ του Ελληνοαμερικανού (με καταγωγή από τη Λακωνία), James Kakridas βάζει πλώρη για την πρώτη, μετά από πολλά χρόνια, μεγάλη αμερικανική επένδυση στη χώρα μας, μια επένδυση που σκοπεύει να απορροφήσει ένα σημαντικό μέρος της αδιάθετης γεωργικής παραγωγής για την παραγωγή βιοαιθανόλης.

Το σχέδιο, όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα» ο συνεργάτης του κου Kakridas - και επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο των κατεψυγμένων-, Xρ. Κοντόβερος- περιλαμβάνει την ανέγερση έξι εργοστασίων βιοαιθανόλης, αρχής γενομένης από την Καβάλα (όπου βρίσκεται και η εν Ελλάδι βάση του κου Kakridas), στην Ξάνθη, στο Κιλκίς, στην Ηλεία, στο Αγρίνιο και στην Αλεξανδρούπολη.

Ήδη η Cal West σε συνεργασία με την Easy Energy Systems έχει κάνει τα πρώτα βήματα για την δημιουργία της πρώτης μονάδας στην Καβάλα, την οποία μάλιστα φιλοδοξεί να θέσει σε λειτουργία μέχρι την άνοιξη του 2010. Το εργοστάσιο θα αξιοποιεί τεχνολογία που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και θα χρησιμοποιεί βιομάζες προερχόμενες από καλαμπόκι, σιτάρι, καρπούζι, σταφύλια και πορτοκάλια. Στόχος σε πρώτη φάση είναι η παραγωγή βιοαιθανόλης να φτάσει στα επίπεδα των 115 εκατ. λίτρων ετησίως.

Πέρα, όμως, από το καύσιμο, θα υπάρχει και η δυνατότητα κατασκευής πολλών παράγωγων προιόντων, όπως το corn plastic, πλαστικά, σακούλεςαπόκαλαμπόκι κ.α.

Ο Πηνειός βρωμίζει σαν... Ασωπός!

Απο την εφημερίδα το Βήμα (της Μάχης Τράτσα)

Πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ενοχοποιεί βιοτεχνίες

Σε έναν νέο Ασωπό κινδυνεύει να μετατραπεί ο Πηνειός. Εδώ και χρόνια οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην ευρύτερη λεκάνη του τον «πληγώνουν» με την ανοχή των συναρμόδιων φορέων. Τα νερά του δέχονται ανεπεξέργαστα αστικά λύματα, σκουπίδια, υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, απόβλητα τυροκομείων, ελαιοτριβείων, βιοτεχνικών μονάδων, σφαγείων, κοπριές από στάβλους, ενώ την κοίτη του «ξεκοιλιάζουν» οι παράνομες αμμοληψίες.

Οπως καταγράφεται σε ένα από τα πορίσματα της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής που παρουσιάστηκαν χθες, έχουν πραγματοποιηθεί από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος 23 έλεγχοι σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν στις παραποτάμιες περιοχές των νομών Λάρισας και Τρικάλων. Για 17 από αυτές συντάχθηκαν Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης που διαβιβάστηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς, ενώ αντίστοιχες εισηγήσεις επιβολής διοικητικών κυρώσεων (προστίμων) εστάλησαν προς τις αρμόδιες για την επιβολή τους αρχές. Από το σύνολο των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν οι περισσότερες αφορούσαν έλλειψη αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων και διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος (Τομέας Βορείου Ελλάδος), το συνολικό ύψος των εισηγηθέντων προστίμων ανέρχεται σε 498.450 ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των επιβληθέντων προστίμων σε 366.600 ευρώ. «Η διαφορά οφείλεται στην υστέρηση από την πλευρά των αρμόδιων νομαρχιών στην επιβολή των εισηγηθέντων προστίμων» λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Κ. Καρτάλης.

Πληγή για τον ποταμό αποτελούν και οι παράνομες αμμοληψίες. «Πρόκειται για μια δραστηριότητα που αποφέρει μαύρο χρήμα σε αυτούς που την πραγματοποιούν.Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και καμία κύρωση, ακόμη και όταν οι εργολάβοι πιάνονται επ΄ αυτοφώρω» λέει ο συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας κ. Λ. Σιάκης. Και προσθέτει: «Οι περιπτώσεις αυτές αργούν πολύ να φτάσουν στις αίθουσες των δικαστηρίων (τουλάχιστον πέντε χρόνια) και όταν τελεσιδικήσουν τα πρόστιμα είναι αστεία σε σύγκριση με τα κέρδη των εργολάβων. Από μία μόνο περιοχή αμμοληψίας μπορεί να κερδίσουν 2-3 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία πενταετία. Οι καταγγελίες είναι λίγες, διότι πολλές φορές οι εργολάβοι των αμμοληψιών απειλούν όσους ντόπιους αντιδρούν. Πρόκειται για μια ιδιότυπη Κόζα Νόστρα».

Τελευταία μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, «εργολάβοι καλυπτόμενοι πίσω από ένα έργο εθνικής σημασίας, όπως η διάνοιξη της σήραγγας των Τεμπών, καταστρέφουν το περιβάλλον με εκτεταμένες αμμοληψίες. Στην περιοχή του Κάτω Ολύμπου η λήψη αδρανών υλικών, αλλά και η εναπόθεση των υλικών που βγάζουν από τη σήραγγα γίνονται με ανεξέλεγκτο τρόπο».



Κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή εικόνα από τον Πηνειό, σε τοποθεσία κοντά στη Λάρισα: εκτός από τα προφανή σκουπίδια, στα νερά του καταλήγουν ανεπεξέργαστα αστικά λύματα, υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, απόβλητα τυροκομείων κτλ.


Για την Ιστορία: 15/3/2010, είχαμε πεί:

2010-03-15 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας Πηνειός

και το τι έγινε στη συνάντηση της επιτροπής περιβάλλοντος της βουλής στη Λάρισα

2010-03-21 Οικολόγοι Πράσινοι Πηνειός

και λίγη εμπάθεια...
2010-03-16 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας Πηνειός Σχόλια

και η απάντηση
2010-03-17 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας Πηνειός Σχόλια

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ

Απο την epitropesdiodiastop.blogspot.com

Σήμερα, 14/07/2010, από την δικαστική διαδικασία του αδίκως κατηγορούμενου συναγωνιστή μας Δημήτρη Αγγελή-Δημάκη προέκυψε αναβολή της δίκης και μεταφορά της δικάσιμου για τις 16/09/2010. Η αλληλεγγύη και συμπαράσταση στο Δημήτρη ήταν έκδηλη για μια ακόμη φορά καθώς δεκάδες συναγωνιστές συνέρευσαν στην δικαστική αίθουσα. Στη διαδικασία παρευρέθησαν συνάδελφοι, φίλοι και συμφοιτητές του Δημήτρη καθώς και συναγωνιστές από τις Επιτροπές Αγώνα Κατοίκων, Πολιτών και Εργαζομένων κατά των Διοδίων, από το STOP CARTEL, και από το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα.

ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ.

ΟΙ ΦΡΟΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΥΓΙΖΟΥΝ, ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ.

ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ.

Διατροφική Τρομοκρατία!

Απο την zougla.gr

Δηλητηρίασαν επτά εκατ. ντομάτες

Η παραγωγή επτά εκατομμυρίων ντοματών πήγε στράφι, αφού άγνωστοι έριξαν δηλητήριο μέσα από το σύστημα ύδρευσης, στο Queensland της Αυστραλίας.


Το σαμποτάζ, το οποίο εκτιμάται ότι έγινε από άτομα τα οποία γνώριζαν καλά πώς λειτουργεί το σύστημα ύδρευσης, θα επηρεάσει τους 30 από τους 48 καλλιεργητές ντομάτας της περιοχής, προκαλώντας ζημιά άνω των 28 εκατ. δολαρίων (Αυστραλίας).

Επίδραση θα έχει επίσης και στην τιμή της ντομάτας, η οποία θα διπλασιαστεί ή ακόμη και θα τριπλασιαστεί, φτάνοντας τα 8 δολάρια Αυστραλίας το κιλό (5,55 ευρώ περίπου) και 12 δολάρια Αυστραλίας το κιλό (8,40 ευρώ περίπου) μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Η αστυνομία ερευνά την επίθεση, η οποία έγινε στο τέλος του περασμένου μήνα και είναι δε η τρίτη από το 2002.

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Πώς θα εγκαταστήσετε το δικό σας φωτοβολταϊκό

Μέχρι στιγμής τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας επέβαλαν οι κλιματικές αλλαγές, όμως η οικονομική κρίση, με τα νοικοκυριά να ασφυκτιούν όλο και περισσότερο, καθιστά τη χρήση τους απαραίτητη.

Η «Κ.Ε.» σε συνεργασία με την Greenpeace αναφέρει βήμα προς βήμα πληροφορίες για όσους θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στο σπίτι ή στην επιχείρησή τους:

1 Ποιους αφορά το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κτίρια;

Αφορά οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις, που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10KWh. Οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να απασχολούν 10 άτομα, με κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

2 Πόση ενέργεια παράγει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα;

Στην Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο 1.150-1.450 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ. Στις ηλιόλουστες περιοχές της χώρας, π.χ. Ρόδος, παράγεται περισσότερος ηλιακός ηλεκτρισμός.

3 Γιατί να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκά;

Συμφέρει οικονομικά, εγγυάται μηδενική ρύπανση στο περιβάλλον, αθόρυβη λειτουργία, εγγύηση ζωής που φτάνει τα 30 χρόνια, ελάχιστη συντήρηση. Η εγκατάσταση 2 κιλοβάτ (KW) σε 25 χρόνια υπολογίζεται ότι θα αποσοβήσει περίπου 50-60 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

4 Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρώ;

Να καλύπτεται μέρος των αναγκών σας σε ζεστό νερό από ηλιακό θερμοσίφωνα. Να έχετε στο όνομά σας μετρητή της ΔΕΗ ή στον κοινόχρηστο λογαριασμό της πολυκατοικίας αν επιλεγεί συλλογική εγκατάσταση. Αν είστε επιχείρηση, να μην έχετε πάρει άλλη επιδότηση για φωτοβολταϊκά από εθνικά η κοινοτικά προγράμματα.

5 Μπορώ να πουλάω όλο το ηλιακό ρεύμα που παράγω ή μόνο το περίσσευμα;

Ολη η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ενέργεια διοχετεύεται στη ΔΕΗ. Γι' αυτή πληρώνεστε 55 λεπτά (0,55/Kwh) για 25 χρόνια. Εσείς συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από τη ΔΕΗ με 10-12 λεπτά την κιλοβατώρα. Η ΔΕΗ τοποθετεί νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Και για να γίνει πιο κατανοητό, αν στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό σας παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 300 και εσείς καταναλώνετε ενέργεια αξίας 150, η ΔΕΗ θα πιστώνει στο λογαριασμό σας 150 ευρώ.

6 Το πρόγραμμα καλύπτει όλη την Ελλάδα;

Ισχύει για το ηπειρωτικό δίκτυο, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα Ιόνια, τα νησιά Αργοσαρωνικού. Εξαιρούνται τα μη διασυνδεδεμένα νησιά Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μόλις καθοριστεί πόση επιπλέον ισχύς φωτοβολταϊκών μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε νησί.

7 Κατοικώ σε πολυκατοικία, μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκό;

Βέβαια, εάν συμφωνήσουν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες ή το φωτοβολταϊκό εγκατασταθεί εξ ονόματος όλων των ιδιοκτητών. Εάν η ταράτσα είναι κοινόκτητη, χρειάζεται να συμφωνήσουν οι ιδιοκτήτες. Επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος.

8 Τι ενέργειες πρέπει να κάνω για την εγκατάσταση;

Βρείτε την εταιρεία που θα σας προμηθεύσει τον εξοπλισμό, για να αποφασίσετε τι σύστημα θα επιλέξετε και πώς θα το τοποθετήσετε. Με τη βοήθεια της εταιρείας κάνετε αίτηση στη ΔΕΗ, η οποία σας ενημερώνει για το κόστος του μετρητή και της σύνδεσης. Πηγαίνετε στην πολεοδομία για την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Επιστρέφετε στη ΔΕΗ, για να υπογράψτε την 25ετή σύμβαση και συνδέεστε.

9 Ποιους πολεοδομικούς όρους πρέπει να τηρώ;

Δεν επιτρέπεται τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής

10 Πόσα τετραγωνικά μέτρα χρειάζομαι για τον εξοπλισμό;

Τοποθετούνται σε ασκίαστο χώρο, πρέπει να κοιτάζουν το νότο και να έχουν κλίση 30 μοίρες. Αν ο προσανατολισμός δεν είναι νότιος, το σύστημα έχει μειωμένη απόδοση. Τα τετραγωνικά μέτρα που χρειάζεστε εξαρτώνται από το χώρο εγκατάστασης και από την τεχνολογία. Για παράδειγμα, ένα δώμα χρειάζεται 12-15 τετραγωνικά μέτρα για κάθε κιλοβάτ. Η εταιρεία που θα σας προμηθεύσει τον εξοπλισμό θα υπολογίσει και το χώρο που χρειάζεστε.

11 Πόσα χρήματα θα χρειαστώ για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα;

Ενα φωτοβολταϊκό ισχύος 2 kW κοστίζει όσο και ένα αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, 10.000 ευρώ, που το αποσβαίνετε σε εξίμιση χρόνια. Αφήνει μετά ανά χρόνο καθαρό κέρδος 1.400 ευρώ. Ενα μεγαλύτερο σύστημα έως 10kWh για μικρές επιχειρήσεις κοστίζει περίπου 40.000 ευρώ. Μπορείτε να βάλετε ένα μικρό ποσό από την τσέπη σας και τα υπόλοιπα να τα καλύψετε με δάνειο. Οι αποδόσεις που θα έχετε από την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος είναι καλύτερες από το να βάζατε τα χρήματά σας σε κάποιο προθεσμιακό λογαριασμό ή στο χρηματιστήριο.

12 Φορολογούμαι για τα έσοδα που θα έχω από την πώληση της ενέργειας;

Οχι. Οσα έσοδα έχετε από την πώληση ενέργειας δεν φορολογούνται. Με βάση τον ισχύοντα νόμο, δικαιούστε επιστροφή φόρου σε ποσοστό 10% επί της συνολικής δαπάνης, με ανώτατο όριο επιστροφής τα 600 ευρώ.

«Σημαντικά τα κίνητρα»

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με τα κίνητρα που δίνει η πώληση της ηλιακής κιλοβατώρας στη ΔΕΗ, έχει αυξήσει κατά πολύ το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Ο  Δημήτρης Ιμπραήμ.

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ. Οπως αναφέρει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών της Greenpeace, στις πέντε παραγωγικές μονάδες της χώρας (από δύο σε Κιλκίς και Τρίπολη και μία στην Πάτρα) απασχολούνται εκατοντάδες Ελληνες: «Ο τομέας της ηλιακής ενέργειας απασχολεί περισσότερους από 1.300 εργαζομένους σήμερα, ενώ η επιθετική ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας θα δημιουργήσει έως και 13.800 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020, περισσότερο δηλαδή από το μισό εργατικό δυναμικό ολόκληρης της ΔΕΗ!»

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Μπατζελή: ''Η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί σε κοιλάδα διατροφικού πλούτου''

Καλώς την κι ας άργησε... Το προφανές γίνεται είδηση! Οταν εδώ και χρόνια φωνάζαμε πως η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ο βιολογικός μπαχτσές της Ευρώπης, να πουλάει πράσινη ενέργεια στους γειτόνους της και να προσφέρει ποιοτικές διακοπές στους πλούσιους του πλανήτη, κάποιοι επέμεναν πως μπορούμε να ζούμε με επιδοτήσεις και ζητιανιά υποθηκεύοντας το μέλλον της πατρίδας μας. Για να δούμε, θ' αλλάξει κάτι σ' αυτή τη χώρα ή θα συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε εκτροπές Αχελώων και βαμβακοχώραφα παντού?

Aπο την TV χωρίς σύνορα

Τις Σέρρες επισκέπτεται η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, καθώς και Κλιμάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατά την ομιλία της σε αγρότες του νομού, η κ. Μπατζελή αναφέρθηκε στην θέσπιση του μητρώου αγροτών, σύμφωνα με το οποίο ''αναδιοργανώνεται ο αγροτικός χώρος με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ενώ ταυτόχρονα γίνεται δυνατή η παρακολούθηση της αγροτικής δραστηριότητας και η ουσιαστική στήριξη της, με σεβασμό στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και του περιβάλλοντος'''. ''Οι κοινοτικές επιδοτήσεις δεν θα έχουν σχέση με το Μητρώο Αγροτών'', επεσήμανε η κ. Μπατζελή.

Αναφερόμενη στις καινοτομίες του υπουργείου τόνισε ότι "άμεσος σκοπός του υπουργείου είναι η σύζευξη της διατροφής με την ενέργεια υπό την προϋπόθεση οι αγρότες να μην εγκαταλείψουν τη γεωργία''. ''Η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί σε μία κοιλάδα διατροφικού πλούτου'', δήλωσε η υπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό θα επιτευχθεί με δύο προγράμματα: της ιχνηλασιμότητας και του ελέγχου της ποιότητας και της πορείας του προϊόντος.

Άμεσος στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία του Μητρώου Εμπόρων γεωργικών προϊόντων για τον έλεγχο της διακίνησης των προϊόντων και την διασφάλιση τους, πρόσθεσε. "Ήδη έπρεπε να είχαμε βάσει των Κοινοτικών Οδηγιών, 22 Μητρώα Εμπόρων και αυτή την στιγμή δεν έχουμε κανένα'' υπογράμμισε.

Όσον αφορά το θέμα των συνεταιρισμών η κ. Μπατζελή επεσήμανε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταμέτρησής, εξυγίανσης και συγχώνευσής τους ώστε να εφαρμοστεί ο βασικός Νόμος περί Αγροτικών Συνεταιρισμών. Αναφερόμενη στα μέτρα στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων, επεσήμανε τη δημιουργία ΤΕΜΠΕ για την χρηματοδότηση των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τη ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων στα πλαίσια της γενικότερης ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω της οικονομικής κρίσης.

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Μια απάντηση στο "Ποντίκι"

"Αγαπητέ κύριε Χριστακόπουλε,

Διάβασα σε άρθρο σας στο διαδικτυακό "Ποντίκι" http://www.topontiki.gr/Articles/view/7755 τις αναφορές σας για τους Οικολόγους Πράσινους:

Το κείμενο αυτό, πέρα από τις θεμιτές δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, αποτυπώνει και αντιλήψεις που θα άξιζε ίσως να συγκριθούν με τις δημόσιες τοποθετήσεις μας, όπως τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου μας για την οικονομική κρίση και το νέο πολιτικό σκηνικό και την στρατηγική μας για τις επικείμενες αυτοδιοκητικές εκλογές. Ακόμα διαβάστε το ψήφισμα για την κοινωνία της πληροφορίας καθώς και τον απολογισμό για τον ένα χρόνο παρουσίας μας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είναι ένας από τους δέκα πιό παραγωγικούς ευρωβουλευτές, έχοντας την τελευταία εβδομάδα δράσεις για θέματα, εκτός περιβάλλοντος, όπως:
- της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, με πρόσφατη τη συνάντηση στην Κύπρο με Πράσινους από την Κύπρο, τα κατεχόμενα, Ισραήλ και Παλαιστίνη.
- το θέμα των αλλαγών στα εργασιακά και τις αποζημιώσεις των απολυμένων.

Για αυτό το θέμα άλλωστε, στην Ελλάδα είχαμε συνάντηση με την Γ.Σ.Ε.Ε. στην οποία καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Παράλληλα εμμένουμε στην θέση μας ότι η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή, και το κάνουμε και πράξη με την καμπάνια των Γερμανών Πράσινων για την ενίσχυση του Ελληνικού τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό υποδεχθήκαμε και του βουλευτές των Γερμανών Πράσινων στην Αθήνα.

Η κρίση άλλωστε θέλει έξυπνες λύσεις και ορθολογική διαχείριση του δημοσίου χρήματος, όπως επισημαίνουμε και στην παρέμβαση μας για το διαρκές σκάνδαλο προτίμησης του Δημοσίου προς την microsoft. Επίσης απαιτεί μέτρα για την αλλαγή του κλίματος και του "κλίματος" της ελληνικής οικονομίας κι όχι μόνο δημοσιονομικά μέτρα και αύξηση Φ.Π.Α.

Βέβαια συνεχίζουμε να είμαστε πρωταγωνιστές σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά παρόντες και στα ανθρώπινα δικαιώματα, την αλληλεγγύη αλλά και στην διεκδίκηση για ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος, νοιαζόμαστε για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ, για την μείωση της βλάβης στη δημόσια υγεία από τα ναρκωτικά, έχοντας πρωτοστατήσει στην δημιουργία της σχετικής συμμαχίας, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ελεύθερη κατασκήνωση και κινητοποιούμαστε υπέρ των πράσινων μεταφορών και του βιώσιμου σιδηρόδρομου.
Κι όλα αυτά είναι δράσεις και τοποθετήσεις μόλις των τελευταίων ημερών!


Έχουμε ζητήσει από το γραφείο τύπου μας να επικοινωνήσει μαζί σας, για να ελέγξει αν η εφημερίδα σας λαμβάνει τα δελτία τύπου μας.

Κε Χριστακόπουλε, πολλοί από τους Οικολόγους Πράσινους έχουμε μεγαλώσει με το "Ποντίκι". Θα ήταν χαρά μας να έχουμε συνάντηση μαζί σας, για να σας παρουσιάσουμε και δια ζώσης τις θέσεις μας.

Με εκτίμηση,
Ελεάννα Ιωαννίδου,
Εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων"
http://zantegreens.blogspot.com

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Οχι άλλες ΒΡ, ηλιακή ενέργεια από ερήμους

Απο την TV χωρίς σύνορα

Γιατί η πετρελαιοκηλίδα από τη γεώτρηση Deepwater Horizon, μια από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ, δεν έχει οδηγήσει σε κατάληψη της Βαστίλλης των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών; Γιατί τα πιο πιεστικά προβλήματα του καιρού μας -η περιβαλλοντική κρίση και η κλιματική αλλαγή- δεν αντιμετωπίζονται με την ίδια ενεργητικότητα, τον ίδιο ιδεαλισμό και την ίδια αισιοδοξία όπως οι τραγωδίες της φτώχειας, της τυραννίας και του πολέμου; Αυτή τη στιγμή, η πετρελαϊκή βιομηχανία θυμίζει το παλαιό καθεστώς πριν από τη Γαλλική Επανάσταση.

Του Ulrich Beck από τη Guardian, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 7 Ιουλίου 2010

Η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού έχει πολλά πρόσωπα. Το ένα είναι η ανικανότητα της ΒΡ. Το άλλο είναι η ανεπάρκεια των νόμων. Ανακρίνοντας τον επικεφαλής της ΒΡ, Τόνι Χέιγουορντ, στο Κογκρέσο, Αμερικανός γερουσιαστής απαρίθμησε όλα τα ατυχήματα για τα οποία ευθύνεται η ΒΡ, αλλά έθιξε και μια μεγάλη αλήθεια. Εκατοντάδες, ή και χιλιάδες, εξέδρες άντλησης πετρελαίου βρίσκονται στην περιοχή αυτή και στον υπόλοιπο κόσμο, την ευθύνη των οποίων έχουν οι άλλες πετρελαϊκές εταιρείες. Δεν έχει νόημα να τα βάζουμε μόνο με την ΒΡ. Ολόκληρο το μοντέλο προόδου και ανάπτυξης που βασίζεται στην εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων πρέπει να αλλάξει.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα έγιναν ξαφνικά. Εχει περάσει πάνω από ένας αιώνας από τότε που ο Μαξ Βέμπερ προέβλεψε το τέλος του καπιταλισμού του πετρελαίου, μιλώντας για την εποχή «που το τελευταίο γραμμάριο καυσίμου θα έχει καεί». Γιατί όμως ένας πλανήτης που εισπράττει κάθε μέρα από τον ήλιο δεκάδες φορές περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεται κοιτάει απαθής τον πίδακα πετρελαίου στα βάθη του ωκεανού; Τώρα είναι που χρειαζόμαστε την πολυσυζητημένη καινοτόμα δύναμη του κεφαλαίου και τον ουτοπικό ενθουσιασμό των μηχανικών. «Τα σπαθιά να γίνουν άροτρα», έλεγε το φιλειρηνικό κίνημα «Οι έρημοι να γίνουν ηλιακή ενέργεια», πρέπει να πούμε τώρα εμείς.

«Υποτιμήσαμε το πόσο περίπλοκη είναι μια γεώτρηση στα 1.500 μέτρα κάτω από τη θάλασσα», παραδέχθηκε ο Χέιγουορντ. Και ο Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε «πόλεμο» στον εχθρό. Mόνο που αυτή τη φορά ο εχθρός δεν είναι κάποιο ξένο κράτος, αλλά οι παρενέργειες οικονομικών, επιστημονικών και πολιτικών αποφάσεων. Τι πρέπει να κάνει ο επικεφαλής του στρατεύματος, να στείλει υποβρύχια να τορπιλίσουν τη διαρροή; Να εξαπολύσει στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της διοίκησης της ΒΡ και όσων την υποστηρίζουν; Στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο Τζoρτζ Μπους θεώρησε το Αφγανιστάν και το Ιράκ υπόλογα για την Αλ Κάιντα. Μήπως θα έπρεπε ο Ομπάμα να θεωρήσει τη Βρετανία υπόλογη για την καταστροφική επίθεση στις αμερικανικές ακτές; Ομως η British Petroleum δεν είναι βρετανική. Το 1998 συγχωνεύθηκε με τον αμερικανικό γίγαντα Amoco, η εξέδρα άντλησης πετρελαίου ήταν κατασκευασμένη από Κορεάτες, ενώ η εταιρεία πληρώνει εταιρικό φόρο στη Βέρνη της Ελβετίας.

Η αγοραπωλησία ρύπων, τα σύγχρονα συγχωροχάρτια για τη ρύπανση, μπορούν άραγε να αποτελέσουν το μέλλον; Ή θα βρούμε το κουράγιο να μπούμε σε μια νέα εποχή ηλιακής ενέργειας, στην οποία η ευημερία δεν είναι περιβαλλοντική αμαρτία; «Είναι ώρα για καθαρές μορφές ενέργειας», έχει πει ο Ομπάμα. Αν μπορεί να υλοποιήσει αυτή τη δέσμευση, τότε η Βαστίλλη των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών είναι καταδικασμένη να πέσει.

Ερωτηματολόγιο για την ποδηλασία στη Λάρισα

Μια καλή προσπάθεια απο το http://bicyclelarissa.blogspot.com για την ποδηλασία στη Λάρισα

Το ερωτηματολόγιο είναι προσβάσιμο και από εδώ.

Το ερωτηματολόγιο θα είναι online μέχρι τις 31/08.

Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά και η συνδρομή όλων είναι πολύτιμη.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο και ενημερώστε και άλλους ποδηλάτες σχετικα με αυτό.

Γίναμε ζούγκλα! (μακάρι... που τέτοια τύχη)

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Αν νομίζεις πως είσαι το κέντρο του σύμπαντος... (ίσως και να έχεις δίκιο)

Απο το physics4u.gr

Το βίντεο ξεκινάει από τα Ιμαλάϊα για να φτάσει στο απώτατο άκρο του Κόσμου και στην αρχή του, το Big Bang. Έναν Κόσμο που περιέχει περίπου 100 δισεκατομμύρια άστρα μόνο στον Γαλαξία μας, και κατά προσέγγιση 125 δισεκατομμύρια γαλαξίες (εκ των οποίων μόνο οι 3.000 είναι ορατοί). Έναν Κόσμο που έχει διάμετρο περίπου 40 δισεκατομμύρια έτη φωτός, ενώ το παρατηρήσιμο Σύμπαν είναι μόνο 13.7 δισ. έτη φωτός. Άρα μπορούμε να δούμε ένα απειροελάχιστο μόνο κομμάτι του Σύμπαντος. Πώς λοιπόν να πιστέψουμε ότι η Γη μας είναι ο μοναδικός τόπος με συνθήκες κατάλληλες για την ‘σπορά’ της όποιας ζωής;


Ας σημειωθεί πως το πιο πάνω βίντεο φτιάχτηκε από αστροφυσικούς του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη.

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΟ ΤΕΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Απο την Τσουκνίδα, γράφει ο Αθανάσιος Δεσλης BS,MS PhD Γεωπονος,Οικονομολογος, τ।Διευθυντης ΕΑΣ Λαρισης, τ Αρχηγος της ΕΡΕΝ Β Ελλαδος

athansdeslis@gmail.com

Δυστυχώς το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της Χώρας και των Λαρισαίων δεν είναι μόνο η επί θύραις Εθνική χρεωκοπία, αλλά είναι και η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ισχυρότερος πυλώνας της τοπικής οικονομίας που είναι η Ένωση Αγροτικών Συν/σμων Λαρίσης Τυρνάβου Αγιάς και η οποία εκ συστήματος αποκρύπτεται από τους επί σειράν ετών διοικούντες, γνωστούς γαλάζιους αγροτοπατέρες του κάμπου!! Ο γνωστός γαλάζιος στρατηγός της αγροτικής διαπλοκής, ενώ έχει άποψη επί παντός επιστητού-Λέει στον Καραμανλή τι να κάνει-Εισηγείται στον Σαμαρά πώς να επανιδρύσει την Νέα Νέα Δημοκρατία-Συμβουλεύει την Ντόρα να πάει σε μοναστήρι-Ο ίδιος ονειρεύεται δημαρχία Κιλελέρ!!! Αλλά δεν λέει ούτε λέξη για τα χάλια και την χρεωκοπία που έχει οδηγήσει την άλλοτε κραταιά Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαρίσης.!!! Και κατά ένα περίεργο τρόπο έχει επιβάλλει μια περίεργη σιωπή στα τοπικά ΜΜΕ για τα όσα συμβαίνουν. Κανείς δεν ασχολείται μαζί του σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο ρεπορτάζ αθηναϊκής εφημερίδας τα περιουσιακά στοιχειά της ΕΑΣ Λαρίσης είναι υπό κατάσχεση αφού αδυνατεί να αποπληρώσει χρέη εννέα εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες , η πιστωτική της ικανότητα έχει χαθεί και αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας και πληρωμών.

Η ΕΑΣ Λαρισας είναι οργανισμός κοινής ωφέλειας. Κατά συνεπείαν αποτελεί υποχρέωση των Δικαστικών Αρχών και του Εισαγγελέα Λαρίσης να επέμβουν και να ασκήσουν ποινική δίωξη για μια σειρά παρανομιων και ατασθαλιών που οι διοικούντες την ΕΑΣ κατ εξακολούθηση και με σκοπό τον δόλο διαπράττουν εις βάρος της μεγαλύτερης συνεταιριστικής οργάνωσης της χώρας αλλά και των συμφερόντων των αγροτών της περιοχής!! Και εξηγούμαι

1. Από τριών μηνών και πλέον έγιναν και γίνονται παράνομες εκλογές –παρωδία- εντός των κόλπων των «ανύπαρκτων» 255 πρωτοβαθμίων συνεταιριστικών Οργανώσεων δια την εκλογή αντιπροσώπων, οι οποίοι θα συνέρθουν με την σειρά τους την 17ην Ιουλίου εις την Λάρισα δια να εκλέξουν εν είδη διατεταγμένης υπηρεσίας τους ίδιους αγροτοπατέρες εις την Ηγεσία της ΕΑΣ παραγράφοντας ουσιαστικά τις οικονομικές ατασθαλίες και τις ζημιές εκατομμυρίων ευρώ και επιβραβεύοντας την ζημιογόνο πολιτική των προηγούμενων ετών.

2. Η εκλογή αντιπροσώπων Συνεταιριστικών Οργανώσεων είναι παράνομος και καταχρηστική αφού Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί δεν υφίστανται καθόσον ούτε ΔΣ υπάρχουν, ούτε εγγεγραμμένα μέλη και ούτε συνεταιριστική δραστηριότητα με οικονομική μερίδα έχουν ο δε προϋπολογισμός και η όλη οικονομική κατάστασης τους είναι ανύπαρκτος έως μηδενική χωρίς να υπάρχουν πρακτικά συνεδριάσεων ΔΣ η ΓΣ παρά μόνον σφραγίδες εις τας χείρας μερικών εκλεκτών-παρέας των γνωστών γαλάζιων στρατηγών του Κάμπου.!!!

3. Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ κ Κοκκινουλης και η γνωστή του Παρέα που χρόνια τώρα παράνομα σφετερίζεται την Διοίκηση της Μεγαλύτερης και άλλοτε Ισχυρότερης οικονομικά Συνεταιριστικής Οργάνωσης της Χώρας , φρόντισε να αυξήσει την συνεταιριστική μερίδα των 25.000 αγροτών-μελών των 255 Πρωτοβαθμίων Συνεταιριστικών Οργανώσεων σε 140 Ευρώ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι άλλοτε συνεταιρισμένοι αγρότες –μέλη να αδυνατούν να πληρώσουν την ετήσια συνδρομή τους εν μέσω μάλιστα της γενικότερης κρίσης και ως εκ τούτου να στερούνται του δικαιώματος να ψηφίζουν τους αντιπροσώπους της αρέσκειας τους.

4. Ο κ Κοκκινούλης και η παρέα του στην ΕΑΣ πληρώνουν παράνομα , με έξοδα της ίδιας της ΕΑΣ σε πολλές περιπτώσεις, την συνεταιριστική μερίδα των 140 Ευρώ σε δυο ή τρεις ή τέσσερες συνεταιριστές –εκλεκτούς αγρότες –φίλους των –βγάζουν τους αντιπρόσωπους της αρεσκείας των βάσει καταλόγου με αποτέλεσμα εν τέλει να νοθεύουν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Ατυχώς δια τον τόπον η ίδια παρανομία επαναλαμβάνεται επί μια 20ετιαν με την ανοχή των αρμοδίων Οργάνων του Υπουργείου Γεωργίας. Το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται και σε άλλες Γεωργό-ενώσεις με αποτέλεσμα το Συνεταιριστικό Κίνημα να έχει παραδοθεί εις τους αγροτοπατέρες οι οποίοι έχουν απομονώσει το επιστημονικό προσωπικό, έχουν εξαφανίσει την άλλοτε εποπτική Υπηρεσία της Αγροτικής Τράπεζας και διοικούν τις Ενώσεις σαν προσωπικά τους καπετανάτα. Εδώ πρέπει να αναφέρω την ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Γεωργίας η οποία συνέδραμε εις την δημιουργία και διατήρηση των καλικάτζαρων της αγροτικής διαπλοκής.

5. Η Γενική Συνέλευσης των Αντιπρόσωπων των Πρωτοβαθμίων Συνεταιριστικών Οργανώσεων της ΕΑΣ Λαρίσης Τυρνάβου Άγιας την 17ην Ιουλίου είναι παράνομος αφού δεν αντιπροσωπεύει τους 25.000 αγρότες μέλη των τριτοβαθμίων Συνεταιριστικών Οργανώσεων και συνεπώς παράνομος είναι και η εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΣ Λαρίσης

6. Είναι παράνομος η παραγραφή των ζημιών και ατασθαλιών του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου από την Γενική συνέλευση των ψευδό αντιπροσώπων των πρωτοβαθμίων συν/σμων και έχουν και ποινική ευθύνη επειδή για 15 συνεχόμενα χρόνια και επί εξουσίας των γαλάζιων στρατηγών του Κάμπου παραγράφησαν τεράστια ποσά-ζημιές κακής οικονομικής διαχείρισης

7. Υπάρχει ποινική ευθύνη διότι επί 20 έτη ουδέποτε οι διοικούντες την ΕΑΣ Λάρισας δημοσίευσαν ισολογισμούς η προϋπολογισμούς η ελέγχους από ορκωτούς λογιστές τόσον της Συνεταιριστικής Οργάνωσης αλλά και των υπαγόμενων εις αυτήν επιχειρήσεων.

8. Κατά την πάγια συνεταιριστική νομοθεσία, όλα τα έσοδα της Ενώσεως που προέρχονται από κοινοτικές επιδοτήσεις, από δικαιώματα και κατακρατήσεις επιδοτήσεων προς τους μεμονωμένους συνεταιριστές, από αποζημιώσεις από κέρδη των αγροτικών βιομηχανιών και γενικώς πάσης φύσεως εσόδων, πρέπει να μοιράζονται εις τις 255 πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις σε ποσοστό 6 προς 4 (το 4 αναλογεί στην ΕΑΣ). Για 20 χρόνια τώρα δεν εδόθη ούτε ένα Ευρώ στις πρωτοβάθμιες, κανένας Υπουργός Γεωργίας ή ελεγκτικός μηχανισμός δεν ρώτησε ποτέ, γιατί? Και επί τέλους γιατί δεν εκινήθη αυτεπάγγελτα η δικαιοσύνη μέχρι σήμερα?

Εις τα έσοδα της ΕΑΣ πρέπει να αναφέρουμε τις πληρωμές για τις ενστάσεις της ΚΑΠ (φημολογείται ότι ήταν 125 εκατομμύρια ευρώ), το 1-2 % των επιδοτήσεων από ΟΠΕΚΕΠ, τα έσοδα της αγοραπωλησίας σπόρων όπως το σιτάρι, και ζωοτροφών, Και τέλος τις προμήθειες-έσοδα από εργοστάσια βιομηχανικής ντομάτας , φαρμάκων και λιπασμάτων. Σύμφωνα μάλιστα με ομολογίες υπαλλήλων της ΕΑΣ Λαρίσης υπάρχουν υπόγειες διαδρομές για την διακίνηση των χρημάτων –προμηθειών αυτών!!!

9. Θα πρέπει η δικαιοσύνη να ερευνήσει τον νεοπλουτισμό των GOLDEN BOYS όπως αποκαλούνται τα γνωστά γαλάζια παιδιά του κάμπου και να εφαρμοστεί από την Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος το Πόθεν Έσχες !!!!Υπάρχουν μάλιστα αλληλοκατηγορίες που δημοσιεύτηκαν και στα τοπικά ΜΜΕ μεταξύ του τ. Προέδρου της ΕΑΣ κ Αντωνίου και του τωρινού κ. Κοκκινούλη όπου γίνεται λογος για παράνομο πλουτισμό και αγορά εκατοντάδων στρεμμάτων και ακίνητης περιούσιας!!! Μερικοί μάλιστα στα καφενεία και τους δρόμους της Λαρίσης και των χωριών μιλούν για ξεπούλημα του Εργοστασίου Γάλακτος ΟΛΥΜΠΟΣ που έγινε με κοινοτικές επιδοτήσεις και που κατά παράβαση της κοινοτικής Νομοθεσίας επωλήθη!!!! Ήδη εμπειρογνώμονες της Ε.Ε ερευνούν σχολαστικά το όλο θέμα.

Επίσης γίνετε λόγος για το ήδη χρεωκοπημένο Εμπορικό Κέντρο της Φιλιππούπολης -GAEA LIFESTYLE CENTER-την αυθαίρετη παραχώρηση (55%) εις την κατασκευαστική εταιρεία, στην πρόσληψη μιας ανύπαρκτης διαχειριστικής Εταιρείας Εμπορικών Κέντρων από την Θεσσαλονίκη, με υπέρογκο τίμημα μόνο και μόνο επειδή η ιδιοκτήτης ήταν εντυπωσιακή κυρία!!! Και γενικά το όλο στήσιμό του χωρίς να έχουν προηγηθεί μελέτες βιωσιμότητας ή περιβαλλοντολογικές, σε μια περιουσία που είχε αγοραστεί όταν ο υποφαινόμενος ήταν Γ Διευθυντής της ΕΑΣ και για άλλους σκοπούς!!! Πρόσφατα η Καθημερινή έγραψε τα παρακάτω:
Τα παλιά εκείνα χρόνια που τα τρακτέρ τριγύριζαν στα μπλόκα, η φυσιογνωμία που συντάραξε το αστικό μας σύμπαν, ήταν ο «γαλάζιος» Θανάσης Κοκκινούλης. Ο «Μαρίνος Αντύπας της Δεξιάς» κατά τον Δημ. Ρέππα, ή ο «πρόεδρος κι αρχηγός», όπως ακόμη και σήμερα λατρεύει να τον φωνάζουν, πρέσβευε το κλασικό «η επανάσταση μπορεί να περιμένει». Όταν τον έπαιρναν τηλέφωνο οι ρεπόρτερ, απαντούσε «τώρα πίνω τσίπουρα, να σε πάρω μετά;»! Κι ύστερα, τα χρόνια πέρασαν. Ίσως να έφταιγε η «κοκέτικη» τάση που του άφησε η έκθεση στο «γυαλί» για τα πουκάμισα με το κροκοδειλάκι στο πέτο που λάνσαρε στον κάμπο, για τα σακάκια που στην ούγια έγραφαν «Boss» και για τα περάσματά του με τη γυαλιστερή BMW 316i απ’ τα μπλόκα. Πάντως κάπου στο διάβα του χρόνου αυτό το «συμμαχώ ακόμη και με το διάβολο για τους αγρότες», που έλεγε ο κ. Κοκκινούλης, άρχισε να ακούγεται κάπως παράταιρο. Εκείνος ξεκίνησε με το τρακτέρ του, και πριν από μερικούς μήνες έφθασε ως πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας να ανοίξει το… Kokkinouli’s Mall στον κάμπο! Δηλαδή ένα γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο 8 εκατομμυρίων ευρώ, με 240 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και 50 καταστήματα, το οποίο ονομάζεται «Gaea Lifestyle Center»! Ισως η ιδέα να του ήρθε επειδή δεν έβρισκε Lacoste στη Λάρισα, πάντως το βέβαιον είναι πως το λαρισινό Mall το έστησε στην οδό Καρδίτσης, «για να το βλέπει κάθε φορά που θα έρχεται από την Καρδίτσα ο Μπούτας»!
Όσοι πετυχαίνουν αυτές τις μέρες τον Θανάση Κοκκινούλη στα καφέ του Κάμπου, τον ρωτούν την ίδια ερώτηση: «Γιατί δεν είσαι στα μπλόκα πρόεδρε;». Και λαμβάνουν την ίδια απάντηση: «Όλα τα χρόνια ο Ολυμπιακός παίρνει το πρωτάθλημα. Ας το πάρει μια φορά κι ο Παναθηναϊκός». Aν κάνετε την ίδια ερώτηση στους αγρότες των μπλόκων, μάλλον θα σας πουν το ανέκδοτο που τελευταία σαρώνει στη Λάρισα: πως, δηλαδή, όταν αποπειράθηκε ο κ. Κοκκινούλης να κατέβει στα μπλόκα, ένας αγρότης τον είδε από μακριά. Ενθυμούμενος το γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο του προέδρου της ΕΑΣ (Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμωv) στον Κάμπο φώναξε στους υπόλοιπους: «Ρε σεις! Ο… Harrods βγήκε παγανιά!». Αγνωστον αν ο κ. Κοκκινούλης άκουσε το σχόλιο ή μόνο τα γέλια. Έκτοτε, ουδέν μπλόκο επισκέφθηκε…
Ακόμη και ο παλιός του σύμμαχος, ο Θανάσης Νασίκας (ή για τους φίλους «Νασούλιας») εξαφανίσθηκε. Ο ευτραφής κύριος που οδηγούσε το τρακτέρ όταν ο υπουργός Σ. Χατζηγάκης είχε αρπαχτεί επάνω του κι έκανε πύρινες δηλώσεις, ξενιτεύτηκε στα 54 του. «Ο Νασούλιας την έκανε για Ρουμανία!», λένε τώρα στον Τύρναβο. Ο ίδιος πάλι, λέει πως μετά τη θητεία του ως δήμαρχος Τυρνάβου εντόπισε στο Βουκουρέστι κάτι φθηνά οικοπεδάκια – άλλο αν οι παλιοί συναγωνιστές επιμένουν πως κάνει χρυσές δουλειές με μεσιτείες real estate για όποιον συντοπίτη του σκέφτεται να ρίξει μαύρη πέτρα στα ελληνικά χωράφια. Ο,τι κι αν λένε οι άλλοι, ο «Νασούλιας» ξέρει καλύτερα. Εκείνος έχει το μυαλό του στην Ουκρανία. «Αυτός είναι», λέει, «ο επόμενος σταθμός της επέκτασης Νασίκα»!
Κι έτσι κάπως, η εποχή του αγροτικού λυρισμού παρήθλε ανεπιστρεπτί. Ακόμη κι ο Θανάσης Νασίκας θα ξεκαρδιζόταν αν άκουγε τώρα εκείνο το αξέχαστο Κοκκινούλικο απόφθεγμα: «την αίσθηση που σου δίνει στις πεντέμισι το πρωί η μυρωδιά της αλωνισμένης καλαμιάς, δε μπορεί να στη δώσει κανένας και τίποτα άλλο»! Πλην, ο «Νασούλιας» λείπει στο Βουκουρέστι για δουλειές…

Τέλος αληθεύει η πληροφορία ότι ένα μέρος της περιουσίας παρεχωρήθη στην κατασκευαστική εταιρεία για να γίνει πολυκατοικία?
Επίσης ήρθε η ώρα να ερευνηθούν τα καταγγελλόμενα. Ότι δηλαδή υπάρχουν παράνομα παραστατικά παραδόσεων βάμβακος εις το Εκκοκκιστήριο και δημητριακών εις τις αποθήκες της ΕΑΣ για μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που τελικά παραδόθηκαν και γίνεται λόγος για αλλοτρίωση των στοιχείων των γεωργικών εκτάσεων προκειμένου να εισπραχθούν πλασματικές κοινοτικές επιδοτήσεις . Όλα αυτά με τις ευλογιές των διοικούντων την ΕΑΣ και οφείλει ο Εισαγγελεύς Λαρίσης να κινηθεί πάραυτα

10.Υπαρχει τέλος το τεράστιο θέμα της παράδοσης βάμβακος και δημητριακών με ανοικτή τιμή από μέρους των αγροτών εις την ΕΑΣ και εν συνεχεία να συμψηφίζονται ζημίες και οικονομικές ατασθαλίες και τέλος να παραγράφονται από τις γενικές συνελεύσεις των ψευτοαντιπροσώπων. Τα λογιστικά κόλπα και ευρήματα των γαλάζιων στρατηγών του κάμπου δεν έχουν τελειωμό!!!

Μας εκπλήσσει το θράσος του Θανάση Κοκκινούλη ο οποίος αφού εκλέγεται με τόσο κραυγαλέο και παράνομο τρόπο Πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας θέλει να μεταπηδήσει στο Δημαρχιακό θώκο του Κιλελέρ αφήνοντας τους υπόλοιπους να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά δηλαδή την χρεωκοπία της. Και θέλει να γίνει δήμαρχος αφού αποκάλεσε το 40 % των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας καλικάτζαρους!!! Το ερώτημα είναι θα πείσει κανέναν στο Δήμο μου να τον ψηφίσει? Υπάρχουν ακόμα αφελείς? Θα δούμε.!!!