Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Οι δήμοι και τα χρέη τους


Aπό το blog Περιβάλλον του Παντελή Μήτσιου

Σε επίπεδο νομού, ο κάθε κάτοικος χρωστά κατά μέσο όρο 105 περίπου € μέσω των Δήμων του.

Πρωταθλήτρια σε χρέη ανάλογα με τον πληθυσμό αναδεικνύεται η κοινότητα Βερδικούσιας! Εάν έπρεπε τα χρέη της κοινότητας να τα εξοφλήσουν οι κάτοικοι, θα κατέβαλε 519,63€ ο καθένας!

Ακολουθούν κατά σειρά οι Δήμοι Ευρυμενών, Κοιλάδας, Κιλελέρ και Σαρανταπόρου με πάνω από 200 € ανά κάτοικο.

Μηδενικές οφειλές δείχνουν να έχουν μια σειρά από Δήμοι ή κοινότητες (Αμπελάκια, Ενιπέας, Κάτω Όλυμπος, Λιβάδι, Μακρυχώρι, Ναρθάκι, Τσαριτσάνη, Φάρσαλα)

Σε ότι αφορά την πόλη της Λάρισας και τις πρωτεύουσες των επαρχιών η κατάσταση έχει ως εξής;

Ο Δήμος Λάρισας βρίσκεται στη δωδέκατη χειρότερη θέση με οφειλές 112,98 € ανά κάτοικο. Τα Φάρσαλα με μηδενικό χρέος προς τράπεζες, η Ελασσόνα με μόλις 38,8 € ανά κάτοικο, ο Τύρναβος με 48,7 € είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Η Αγιά με 109,59 € ξεπερνά κατά μερικά ευρώ τον μέσο όρο.

Σε γενικές γραμμές, ο νομός είναι σε καλή θέση σε σχέση με το σύνολο της χώρας, όπου ο μέσος όρος οφειλής ανά κάτοικο είναι περίπου 160 €

Σε ότι αφορά τους Καλλικρατικούς Δήμους η κατάσταση δείχνει να είναι δύσκολη για τον Δήμο Αγιάς, ο κάθε κάτοικος του οποίου με το καλημέρα κουβαλά στις πλάτες του ένα χρέος της τάξης των 180,60 € κυρίως λόγω του τέως Δήμου Ευρυμενών στον οποίο οφείλεται το 41,38 % αυτού του χρέους, ήτοι 1.055.399 € επί συνόλου 2.550.204 €. Η κατάσταση του νέου Δήμου γίνεται ακόμα χειρότερη αν αναλογιστεί κανείς ότι με πληθυσμό μόλις 14.121 κατοίκων, δεν μπορεί να υπολογίζει σε σημαντικά έσοδα από δημοτικά τέλη ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Βέβαια, απομένει να μάθουμε πως η Δημοτική Αρχή που θα προκύψει μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου θα διαχειριστεί τα πλεονεκτήματα του Δήμου και θα τα μετατρέψει σε σίγουρες πηγές εσόδων.

Μετά το Δήμο Αγιάς, ακολουθεί αυτός της Λάρισας με 125,07 € ανά κάτοικο και σύνολο οφειλών περίπου 17,5 εκατομμυρίων ευρώ, η συντριπιτική πλειοψηφία των οποίων φυσικά – λόγω μεγέθους – προέρχονται από τον Καποδιστριακό Δήμο Λάρισας.

Η κατάσταση στους άλλους Δήμους είναι μεν δύσκολη αλλά ελεγχόμενη. Να πούμε μόνο ότι στον Δήμο Ελασσόνας, το 55 % του χρέους των 102 € ανά κάτοικο, οφείλεται στην Βερδικούσια (30,5%) και στο Δήμο Σαρανταπόρου (24,5%) δύο Δήμους που πληθυσμιακά μόλις ξεπερνούν το 15 % του νέου Δήμου!!!

Περισσότερα συμπεράσματα μπορεί κανείς να βγάλει, αναλύοντας τον παρακάτω πίνακα:




Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Συνεργασία Οικολόγων Πράσινων Λάρισας για τον Δήμο Λαρισαίων

Μετά από μακρά περίοδο ζυμώσεων καταλήξαμε σε συνεργασία με την Ενωτική Πρωτοβουλία και την στήριξη του υποψήφιου δημάρχου κ. Απ. Καλογιάννη με την υποψήφια κ. Κακάτσιου Θεοδώρα, στο 3ο εκλογικό διαμέρισμα του δήμου Λάρισας.
Φυσικά τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας δεν δεσμεύονται να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε συνδυασμό επιθυμούν. Ευχόμαστε οι Λαρισαίοι ν’ αποκτήσουμε την δημοτική παράταξη που μας αξίζει.

2010-08-22 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας Δημοτ. Εκλογές

Οι υποψήφιοι των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας στο ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας:
Κακάτσιου Θεοδώρα στο 3ο εκλογικό διαμέρισμα
Παπαδόπουλος Θανάσης στο 2ο εκλογικό διαμέρισα
Γελαλή Τασούλα στο τοπικό Φαλάνης
Σιάκη Ευαγγελία στο τοπικό Γιάννουλης

Καλή επιτυχία

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

9 θεμελιώδεις Αρχές του Gandhi !

1. «Πρέπει εσύ να αποτελείς την αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο». Εάν αλλάξεις τον εαυτό σου, θα αλλάξεις τον κόσμο σου. Εάν αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, τότε θα αλλάξουν οι ενέργειές σου, αλλά και το πώς αισθάνεσαι. Και με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος γύρω σου θα αλλάξει. Όχι μόνο γιατί πλέον θα βλέπεις το περιβάλλον σου μέσω νέων «φακών» σκέψης και συναισθημάτων, αλλά και γιατί η αλλαγή μέσα σου μπορεί να σου επιτρέψει να αναλάβεις δράση με τρόπους που δεν είχες ποτέ φανταστεί.

2. «Κανείς δεν μπορεί να με πειράξει χωρίς την άδειά μου»
Το τι νιώθεις και το πώς αντιδράς σε κάτι, είναι πάντα δική σου επιλογή. Μπορεί να υπάρχει ένας «κανονικός» ή ένας κοινός τρόπος αντίδρασης σε διαφορετικά πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι μπορείς να επιλέξεις τις δικές σου σκέψεις, αντιδράσεις και συναισθήματα σχεδόν στα πάντα. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι, να αντιδράς υπερβολικά ή αρνητικά. Τουλάχιστον όχι κάθε φορά και όχι άμεσα. Μερικές φορές, αντιδρούμε αντανακλαστικά και όχι συνειδητά.

3. «Ο αδύναμος δεν μπορεί ποτέ να συγχωρήσει. Η συγχώρεση είναι το χαρακτηριστικό του ισχυρού»
«Το 'οφθαλμόν αντί οφθαλμού' μπορεί να οδηγήσει μόνο στο να τυφλωθεί όλος ο κόσμος»
Το να καταπολεμάς το κακό με κακό δε πρόκειται να σε βοηθήσει. Μπορείς πάντα να επιλέγεις τον τρόπο αντίδρασής σου στις καταστάσεις. Όταν ενσωματώσεις αυτόν τον τρόπο σκέψης στη ζωή σου, τότε θα μπορείς να αντιδράς με ένα τρόπο που θα είναι πιο χρήσιμος για εσένα και για τους άλλους. Έχεις συνειδητοποιήσει ότι με το να συγχωρείς και να ξεχνάς το παρελθόν, θα προσφέρεις σε εσένα και τους γύρω σου μία μεγάλη υπηρεσία; Το να σπαταλάς το χρόνο σου σε αρνητικές εμπειρίες, από τη στιγμή που έχεις πάρει όλα τα μαθήματα από αυτές, δεν θα σου προσφέρει τίποτα. Το πιο πιθανό θα είναι να προκαλέσεις στο εαυτό σου περισσότερο πόνο και να τον παραλύσεις καθιστώντας τον ανίκανο να αναλάβει δράση όταν θα πρέπει.

4. «Δεν θέλω να προβλέπω το μέλλον. Είμαι αφοσιωμένος στην παρούσα στιγμή. Ο Θεός δεν μου έδωσε τον έλεγχο της επόμενης στιγμής, αλλά αυτής»
Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσεις την εσωτερική αντίσταση που συχνά σε σταματά από την ανάληψη δράσης, είναι να μείνεις στο παρόν όσο το δυνατόν περισσότερο και να είσαι δεκτικός. Γιατί; Επειδή, όταν ζεις στο παρόν, δεν ανησυχείς για την επόμενη στιγμή που ούτως ή άλλως δεν μπορείς να ελέγξεις.

5. «Είναι ανόητο να είσαι πολύ σίγουρος για την σοφία σου. Είναι υγιές να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι και οι ισχυρότεροι μπορεί να αποδυναμωθούν και οι σοφότεροι μπορεί να σφάλλουν»
Όταν θεοποιείς ανθρώπους -ακόμη κι αν έχουν καταφέρει εκπληκτικά πράγματα- κινδυνεύεις να αποστασιοποιηθείς από αυτούς. Συχνά αρχίζεις να αισθάνεσαι ότι εσύ δεν θα μπορούσες ποτέ να πετύχεις παρόμοια κατορθώματα. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι κι αυτοί είναι ανθρώπινα πλάσματα όπως εσύ, άσχετα με το τι έχουν καταφέρει.

6. «Πρώτα θα σε αγνοήσουν, μετά θα γελάσουν με σένα, μετά θα σε πολεμήσουν, και τότε κέρδισες»
Να είσαι ανθεκτικός στα σαμποτάζ που σου στήνει ο ίδιος σου ο εαυτός. Μόνο τότε, η εσωτερική σου αντίσταση θα ασθενήσει και θα σε επισκέπτεται όλο και λιγότερο. Βρες αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις και τότε θα βρεις και το εσωτερικό κίνητρο για να συνεχίσεις. Ένας λόγος που ο Γκάντι είχε τόσο μεγάλη επιτυχία με την μέθοδό της μη βίας, ήταν ότι ο ίδιος και οι οπαδοί του δεν παραιτήθηκαν ποτέ.

7. «Βλέπω μόνο τις αρετές των ανθρώπων. Αφού δεν είμαι αλάθητος, δεν θα αναλύσω τα λάθη των άλλων»
Όλοι έχουμε κάτι καλό μέσα μας. Αν στοχεύεις στη βελτίωση τότε είναι χρήσιμο να επικεντρώνεσαι στις καλές πλευρές των ανθρώπων. Όταν εστιάζεις στα θετικά στοιχεία των άλλων, έχεις ακόμα ένα κίνητρο για να τους βοηθήσεις. Με το να βοηθάς τους άλλους δεν κάνεις μόνο την δική τους ζωή καλύτερη. Με τον καιρό παίρνεις πίσω ότι έδωσες, ενώ οι άνθρωποι που βοήθησες τείνουν περισσότερο να βοηθήσουν άλλα άτομα. Έτσι, όλοι μαζί, δημιουργείτε μια θετική αλλαγή που δυναμώνει.

8. «Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέπτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους»
«Πάντα να στοχεύεις στην πλήρη αρμονία της σκέψης, των λόγων και των πράξεων. Πάντα να στοχεύεις στο να εξαγνίζεις τις σκέψεις σου και όλα θα είναι καλά».
Μία από τις καλύτερες συμβουλές για την βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων είναι να συμπεριφέρεσαι με συνέπεια και να επικοινωνείς με αυθεντικό τρόπο. Στους ανθρώπους αρέσει αυτό και ο νους γαληνεύει όταν οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες. Όταν είσαι αληθινός δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα γιατί η γλώσσα του σώματός σου και ο τόνος της φωνής σου -τα οποία κάποιοι λένε ότι είναι το 90% της επικοινωνίας- είναι συντονισμένα με τις σκέψεις σου.

9. «Η συνεχής ανάπτυξη είναι ο νόμος της ζωής. Αυτός που προσπαθεί να διατηρήσει τα δόγματά του για να φαίνεται συνεπής στους άλλους, οδηγεί τον εαυτό του σε λάθος δρόμο»
Υπάρχουν φορές που είσαι ασυνεπής ή που δίνεις την εντύπωση πως δεν ξέρεις τι κάνεις. Αυτό είναι προτιμότερο από το να προσπαθείς να διατηρείς παλιές απόψεις που ξέρεις ότι είναι λανθασμένες από φόβο μην σε κρίνουν οι άλλοι. Μην το κάνεις. Επέλεξε να αναπτύξεις την σκέψη σου και να εξελιχθείς.


*ΨΗΦΙΣΤΕ* Επιστολή διαμαρτυρίας για το Αττικό Πάρκο

Τα δελφίνια ανήκουν στη θάλασσα και όχι στη φυλακή του Aττικού Πάρκου

ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ

Όσοι υπογράφουμε παρακάτω ζητάμε από την πολιτεία, το Αττικό Πάρκο τους χορηγούς που το στηρίζουν, αλλά και από όσους με την σύμφωνη γνώμη τους ή με την αδιαφορία τους στηρίζουν την διατήρηση των ζώων σε αιχμαλωσία, να δείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό που αρμόζει στα ζώα που βρίσκονται έγκλειστα στις εγκαταστάσεις του Αττικού Πάρκου. Η διατήρηση των ζώων σε συνθήκες αιχμαλωσίας, παρόλο που τους παρέχεται τροφή, νερό, και στοιχειώδης ιατρική περίθαλψη, δεν παύει να είναι μια φυλακή που εξασφαλίζει ως ένα βαθμό την επιβίωσή τους, απαγορεύει όμως την ευζωία τους. O αφύσικος τρόπος ζωής που προκύπτει από την έλλειψη ερεθισμάτων, τον περιορισμένο ζωτικό χώρο, την αδυναμία εκδήλωσης φυσιολογικών συμπεριφορών, και την διαρκή έκθεση στον ανθρώπινο παρατηρητή, δεν μας διδάσκει τίποτα για τα ίδια τα ζώα. Στην πραγματικότητα μας μεταφέρει μια αλλοιωμένη μόνο εικόνα των άγριων συγγενών τους ενώ πλέον το διαδίκτυο, τα ντοκιμαντέρ, αλλά και η δική μας διακριτική και υπομονετική παρουσία στην φύση μπορούν να μας μάθουν πολύ περισσότερα για τις πραγματικές τους συνήθειές, τις ανάγκες τους και τις θαυμαστές τους ικανότητες. Αντίθετα στις αρχές της οικολογίας που αντιμετωπίζει κάθε ζωντανό οργανισμό ως μέρος ενός πολύπλοκου συνόλου με το δικό του μοναδικό ρόλο στην διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων, τα ζώα που βρίσκονται στο Αττικό Πάρκο και σε κάθε κήπο, αναγκάζονται να ζουν απομονωμένα σε ένα στείρο, ξένο για αυτά περιβάλλον. Ξεχνάμε με αυτόν τον τρόπο ότι για να σταματήσουν να απειλούνται και μην εξαφανιστούν αυτά τα είδη, δεν χρειάζεται μόνο να κρατήσουμε μερικά ζώα ως δείγματα, αλλά να προστατέψουμε και να διατηρήσουμε το φυσικό τους περιβάλλον, τόσο για εκείνα όσο και για εμάς τους ίδιους. Η έκθεση ζώων και τα θεάματα που τα χρησιμοποιούν, σύμφωνα με την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων, αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή τους. Η διατήρηση των ζώων σε αιχμαλωσία για την δική μας διασκέδαση, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των άλλων ειδών. Ούτε ο στόχος της ευαισθητοποίησης δεν μπορεί να επιτευχθεί, όταν μικροί και μεγάλοι διδάσκονται ότι η απλή διασκέδαση του επισκέπτη, μπαίνει πάνω από το σεβασμό για τη ζωή και το διαφορετικό, και αξίζει περισσότερο από την ελευθερία του άλλου. Αντίθετα, αυτό που μαθαίνουμε είναι να μουδιάζουμε τα αισθήματα συμπόνιας για τα πλάσματα που υποφέρουν μπροστά μας και απλώς να τα προσπερνούμε συνεχίζοντας τη βόλτα μας. Είναι αυτή η αντίληψη για τον κόσμο και την σχέση μεταξύ όλων των ζωντανών οργανισμών που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά μας, όταν τα φέρνουμε να δουν τα δελφίνια τα Σαββατοκύριακα; Αν μας διδάσκει κάτι η έκθεση των ζώων σε πάρκα και δεξαμενές αυτό είναι η βίαιη φύση του ανθρώπου. Του ανθρώπου που θέλει να κυριαρχεί στη φύση και χρησιμοποιεί τα ζώα ως σημάδια της δύναμης του, όπως τα χρησιμοποιούσε άλλοτε για να δείξει το μεγαλείο των αυτοκρατοριών του. Του ανθρώπου που γυρνώντας επιλεκτικά και επιδεικτικά την πλάτη στην επιστήμη, αρνείται την εξελικτική συνέχεια των ζωντανών οργανισμών και χρησιμοποιεί τα κάγκελα για να διαχωρίσει στη συνείδησή του τη θέση του από τα μη ανθρώπινα ζώα. Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε τώρα το Αττικό Πάρκο και οι χορηγοί του να σταματήσουν να προωθούν το βασανισμό ζώων, ξεκινώντας από τα δελφίνια και τα θαλάσσια λιοντάρια, να σταματήσουν άμεσα τις εξευτελιστικές παρουσιάσεις των ζώων, να σταματήσουν τη χρήση τους για αναπαραγωγή, και να τα επιστρέψουν εκεί που τα πήραν δείχνοντας με τη στάση τους ότι πέρα από το κέρδος, τους ενδιαφέρει η ευζωία των ζώων, και ταυτόχρονα ότι σέβονται τον κοινό νου με το να μην κρύβουν το βασανισμό πίσω από τα χαμογελαστά πρόσωπα κάποιων ζώων.


Dolphins belong to the sea and not to the prison of Attica Park

We want the State, the Attica Park and its sponsors, as well as those who are indifferent to the imprisonment of animals or agree with it, to treat the animals kept in the Attica Park with the respect they deserve.
Keeping animals in captivity, even if they are given food, water and basic medical care, does secure the survival of the animals to some extent, but it still is, however, a prison that prevents their well-being. The unnatural way of life, the lack of stimuli, the absence of natural behavior and the constant exposure to human observers, doesn’t teach us anything about the animals. In fact, it gives us a distorted image of their wild relatives while the internet, the documentaries and our discreet and patient presence in the nature can teach us much more about their real habits, their needs and their wonderful abilities.
Contrary to the principles of ecology that treats every living organism as part of a complex set, with its own, unique role in the conservation and balance of ecosystems, the animals of Attica Park and any garden, have to live isolated in an environment where they do not belong. We forget, in this way, that in order to protect animals from becoming extinct, it is not enough to keep some animals. We have to protect and preserve their natural habitat, not only for them but also for us.
The exposure of animals and the shows in which they use then are, according to the Declaration of Animal Rights, violation of their dignity and lack of respect to their life. Keeping animals in captivity for our entertainment, does in any case justify the quality of life of other species. Children and adults are taught that the visitor’s entertainment is more important than life and the freedom of other creatures. This does not contribute to the sensitization of the visitors. Instead, we learn to feel no compassion for the creatures suffering in front of us, to ignore them and continue our stroll. Is this attitude to the world and the relations between all living creatures the one we want our children to learn, when we bring them to see the dolphins on weekends.
If the exposure of animals in parks and pools can teach us something, this is the violent human nature. Humans want to dominate nature and use animals as symbols of human power, like they used them once to show the magnitude of their empires. Humans ignore science, deny the evolutionary continuity of living organisms and use bars to distinguish themselves from non-human animals.
For these reasons we demand that the Attica Park and its sponsors stop promoting animal abuse, beginning with dolphins and sea lions, immediately stop the humiliating animal shows, stop their use for reproduction and return them where they belong, showing with their attitude that, apart from profit, they also care for the well-being of animals and at the same time that they respect the common sense and stop hiding abuse behind the smiling faces of some animals.


Delfine gehören im Meer, nicht im „Attiko-Park-Gefängnis“

Wir, die hierunter unterschreibenden, verlangen dass der Staat, der Attiko-Park und dessen Sponsoren und diejenigen, die durch ihre Gleichgültigkeit oder Zustimmung das Gefängnis der Delfine unterstützen, die Tiere mit Respekt zu behandeln.
Auch wenn die Tiere im Gefängnis Essen, Wasser und medizinische Pflege bekommen, sichert das nicht ihr Wohlbefinden. Die unnatürliche Lebensweise, ohne Reize, der beschränkte Lebensraum, die Unfähigkeit, sich natürlich zu verhalten und die menschlichen Beobachter, lässt uns nichts über die Tiere lernen. In der Wirklichkeit, wir sehen nur ein gestörtes Bild ihrer wilden Verwandten. Wir können durch das Internet, durch Dokumentarfilme und geduldige Beobachtung der Natur viel mehr über die Gewohnheiten, die Bedürfnisse und die wunderbaren Fähigkeiten der Tiere lernen.
Die Ökologie betrachtet jedes lebendiges Wesen als Teil eines komplexen Ganzen, mit eigener, einzigartiger Rolle in der Bewahrung des Gleichgewichts der Ökosysteme. Im Gegenteil, sind die Delfine im Attiko-Park gezwungen, in einer fremden Umwelt zu leben. Wir vergessen, dass wir den natürlichen Wohnort der Tiere bewahren sollen und nicht nur manche Tiere retten sollen.
Die Shows mit Tieren respektieren das Leben und den Anstand der Tiere nicht, laut der Erklärung der Tierrechte. Was wir für Vergnügen halten führt zum Degradieren der Lebensqualität der Tiere. Die Besucher lernen dadurch, dass die Unterhaltung des Zuschauers wichtiger ist als der Respekt für die Freiheit anderer Lebewesen. Wir lernen, gleichgültig vorbei zu gehen, wenn ein Lebewesen vor unseren Augen leidet. Wollen wir diese Lebenshaltung unseren Kindern vermitteln, wenn wir mit ihnen am Wochenende die Delfine besuchen?
Durch diesen Besuch lernen wir nur, dass Menschen Gewalt verwenden. Der Mensch will in der Natur herrschen und nutzt Tiere als Symbol seiner Macht, genau wie in der Vergangenheit Königsreiche Machtsymbol waren. Der Mensch vergisst, dass auch Tiere Lebewesen sind und nutzt Gefängnisse, um sich von den nicht menschlichen Tieren zu unterscheiden.
Aus diesen Gründen verlangen wir, dass die erniedrigenden Tiershows im Attiko – Park nicht mehr stattfinden und dass Delfine und Seelöwen nicht mehr leiden. Tiere sollen zurückgehen, wo sie gehören. So beweisen die Sponsoren, dass sie sich fürs Wohlbefinden der Tiere und nicht nur für den Profit interessieren. Die Folter soll nicht hinter lächelnden Gesichtern versteckt werden.

Sincerely,

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Το ενεργειακό μέλλον της Θεσσαλίας - ενδιαφέρον αφιέρωμα της εφημ. Ελευθερία

Συνέντευξη με θέμα το παρόν και το μέλλον της ενέργειας, του κ. Λευτέρη Σιάκη, συντονιστή των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας, στον Δημ. Χ"ευθυμίου. (κάντε κλικ πάνω στο κείμενο για να μεγαλώσει)

Siakis Lefteris,Oikologoi,Prasinoi,Σιάκη�,�ικολ�γοι Π�ά�ινοι �ά�ι�α�

Ολόκληρο το αφιέρωμα.

2010-08-08 Ενέργεια (αφιέρωμα-Ελευθερία)

Κινητοποίηση για τη ρύπανση στον Πηνειό από βιομηχανία ζωϊκού λίπους

Μπράβο στους "Πολίτες σε Δράση" που ανέδειξαν το συγκεκριμένο θέμα

Η ρύπανση του Πηνειού που εντοπίστηκε λίγο έξω από την Λάρισα, χθες το απόγευμα, μεταξύ των οικισμών Κουλουρίου και Δασοχωρίου, από κατοίκους της περιοχής προκάλεσε την κινητοποίηση της Νομαρχίας Λάρισας, περιβαλλοντικών φορέων αλλά και του στρατού, προκειμένου να εντοπιστεί η μόλυνση μέρους του ποταμού

Χθες, εντοπίστηκε μία ελαιώδης παχύρευστη ουσία η οποία είχε έντονη οσμή και έμοιαζε στην όψη και στην υφή με πετρελαϊκό προϊόν. Στο χώρο, εκτός από κατοίκους των οικισμών, έφθασε και κλιμάκιο της Νομαρχίας καθώς και εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Πολίτες σε δράση».

Στην προσπάθεια αναζήτησης της πηγής της ρύπανσης οι εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης ενημέρωσαν και τον στρατό, προκειμένου, να εξετάσει την πιθανότητα η ρύπανση να προέρχεται από διαρροή αγωγού καυσίμων της δικαιοδοσίας του.

Τελικά εντοπίστηκε συγκεκριμένος αγωγός ο οποίος ανήκε σε παρακείμενη βιομηχανία επεξεργασίας ζωικού λίπους και αποτελούσε την έξοδο του βιολογικού καθαρισμού, γεγονός που παραπέμπει σε σκόπιμη ρύπανση και όχι σε ατύχημα. Στον χώρο κλήθηκε με καθυστέρηση και η Αστυνομία, καθώς η παράβαση εμπίπτει στην αυτόφωρη διαδικασία, αλλά μέχρι να φθάσει οι υπεύθυνοι της ρύπανσης είχαν φύγει κλείνοντας το εργοστάσιο.

Δείγματα από την ουσία πήρε και ο στρατός προκειμένου να τα εξετάσει ενώ η Νομαρχία Λάρισας, δια των αρμοδίων υπηρεσιών της συντάσσει την σχετική έκθεση προκείμενου από Δευτέρα να υποβληθούν στον ρυπαντή τα πρόστιμα που προβλέπονται από την νομοθεσία. Ο ρυπαντής πάντως, εκ των υστέρων, απέδωσε σε αμέλεια το θέμα και ενεργοποίησε υπαλλήλους του προκειμένου να συμβάλουν στον καθαρισμό του Πηνειού.

Πηγή: TV χωρίς σύνορα

Απο σημερινό (8/8/10) δημοσίευμα της Ελευθερίας

2010-08-08 Ρύπανση Πηνειού, "Πολίτες σε δράση"


Ένα παλαιότερο βίντεό από την περιοχή, τότε κάναμε καταγγελία στο εισαγγελέα... και τι έγινε; μας κάλεσαν για προανάκριση μετά από 2 χρόνια!!!



ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΟΎΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ; ΝΑ ΠΑΙΘΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ;

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Προς κατεδάφιση 21 παράνομες βίλες σε δάσος της Χαλκιδικής

Παράνομες έκρινε το Συμβούλιο της Επικράτειας τις οικοδομικές άδειες για πολυτελείς βίλες, που χτίστηκαν από ξενοδοχειακό συγκρότημα, μέσα στο δάσος Σταυρονικήτα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Πρόκειται για συγκρότημα πολυτελών κατοικιών που κατασκεύασε η εταιρεία «Σάνη» σε παραθαλάσσια δασική έκταση 2.233 στρεμμάτων στην περιοχή.

«Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι οι πολίτες μπορούν να πράξουν αυτό που δεν κάνει το κράτος και η αυτοδιοίκηση: την προστασία των δασών και των συλλογικών αγαθών», δήλωσε για το θέμα, σε συνέντευξη Τύπου, ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαιώνει την αρχή ``άπαξ δάσος εσαεί δάσος``, κάτι που έχει τεράστια σημασία, πανελλαδικά», τόνισε.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα την κατεδάφιση των παράνομων πολυτελών κατοικιών. Οι συγκεκριμένες βίλες θα πρέπει να κατεδαφιστούν αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας, το φθινόπωρο.

Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις τριτανακοπών που είχαν καταθέσει οι ιδιοκτήτες των πολυτελών κατοικιών. Με τις αιτήσεις (τριτανακοπές) αυτές οι ιδιοκτήτες ζητούσαν να ανακοπούν (ανατραπούν) παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που είχαν κρίνει ότι είναι παράνομη η ανέγερση των 21 συγκεκριμένων κατοικιών.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι από την ακύρωση των οικοδομικών αδειών δεν υπήρξε επέμβαση στο συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Και αυτό διότι η ανέγερση των κατοικιών εντός δασικής έκτασης έγινε με παράνομες οικοδομικές άδειες. Ούτε όμως αποδυναμώθηκε και το δικαίωμα των ιδιοκτητών για οικιστική εκμετάλλευση των ακινήτων τους, για τα οποία, επειδή βρίσκονται μέσα σε δάσος, ουδέποτε ήταν επιτρεπτή η οικοδόμησή τους.

«Να σημειωθεί ότι, για αρκετά χρόνια, δικηγόρος των ιδιοκτητών και του συγκροτήματος ``Σάνη Α.Ε.``, που κατασκεύαζε και πουλούσε στο δάσος βίλες και συγκρότημα πολυτελών κατοικιών ήταν το γραφείο του καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου και πρώην υπουργού της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου», δήλωσε ο κ. Τρεμόπουλος. Όσον αφορά για το τι πρόκειται να γίνουν τα παράνομα κτίσματα μετά τη δικαστική απόφαση, ο κ.Τρεμόπουλος υπογράμμισε ότι «η απόφαση για κατεδάφιση είναι πολιτική και βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης».

Πηγή: TV χωρίς σύνορα