Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Να ξεπεράσουμε την γενιά του Πολυτεχνείου, είναι ώρα να ξαναβρούμε το νόημα της Δημοκρατίας


Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της χώρας, 38 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία με δεκανίκια τους υμνητές της χούντας και αυξάνοντας τις θέσεις των υπουργών και όχι τις θέσεις εργασίας.
Η Γενιά του Πολυτεχνείου, εκτός από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την ευρωπαϊκή τροχιά της Ελλάδας, συνδέθηκε δυστυχώς και με το αναπτυξιακό μοντέλο που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού, με αποτέλεσμα οι νεώτεροι να πληρώνουν δυσανάλογο τίμημα για τις επιλογές των γονιών τους.
Οι σημερινοί αγώνες έχουν να κάνουν κυρίως με το πώς η Γενιά του Μνημονίου θα καταφέρει να ζήσει με αξιοπρέπεια, βιωσιμότητα και αλληλεγγύη.
Η μεταπολίτευση πέθανε, το μήνυμα του Πολυτεχνείου όμως πρέπει να μείνει ζωντανό.
Είναι πια ώρα να ξαναβρούμε το νόημα της δημοκρατίας. Δημοκρατία δεν είναι μόνο να ψηφίζουμε κάθε τέσσερα χρόνια αλλά η καθημερινή μας συμμετοχή και δράση. Κόντρα στη θέληση του πολιτικού κατεστημένου, η καθημερινή ενεργοποίηση των πολιτών μπορεί να ανοίξει καινούριους δρόμους.
Είναι ίσως ώρα να θυμηθούμε, ή να ανακαλύψουμε από την αρχή:

  • Ότι η κρίση δεν είναι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία και το περιβάλλον.
  • Ότι αυτά που δεν πουλιούνται και δεν αγοράζονται, συνήθως είναι και τα πιο σημαντικά.
  • Ότι η ικανότητα να εμπιστευόμαστε το διπλανό μας και να δημιουργούμε μαζί του κάτι κοινό, είναι το κλειδί για τη χειραφέτηση της κοινωνίας.
  • Ότι η Μη Βία μπορεί να φέρνει αποτελέσματα, ακόμη και απέναντι σε ένα σιδερόφρακτο καθεστώς όπως έγινε το 1973.
ΠΚ Λάρισας Οικολόγων Πράσινων

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Χρειαζόμαστε νέες θέσεις εργασίας, όχι νέες θέσεις υπουργών

Μαύρη σελίδα η υπουργοποίηση ακροδεξιών πολιτικών

Σχολιάζοντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου και Τάσος Κρομμύδας έκαναν την εξής δήλωση: 
«Όλα δείχνουν ότι κυριάρχησε η μοιρασιά των θέσεων και η υποκριτική συναλλαγή των τριών κομματικών στρατών. Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, χρειαζόμαστε νέες θέσεις εργασίας, όχι νέες θέσεις υπουργών και υφυπουργών.

Νέα κυβέρνηση: ανάμεσα σε μικροκομματικούς τακτικισμούς και μπρος σε μια κοινωνία χωρίς αντοχές και ανοχές

Μετά από μιάμιση βδομάδα διακομματικών τραγικών παλινωδιών, η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι πια παρελθόν. Στα δύο χρόνια της απέτυχε να διαχειριστεί την κρίση και της επιπτώσεις της στην κοινωνία. Η χώρα –ίσως και η Ευρωπαϊκή ενοποίηση- βρίσκονται μπροστά σε κινδύνους αδιανόητους πριν ένα ή δύο χρόνια.
Η ευθύνη βέβαια για την κατάσταση βαρύνει συνολικά το πολιτικό σύστημα και ιδίως τα δύο κόμματα που κυβερνούν δεκαετίες τώρα. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούσαν όχι μόνο στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική “διεξόδου” από την κρίση αλλά και σε επιμέρους εγκληματικές επιλογές όπως η τακτοποίηση των αυθαιρέτων ή η σαρωτική οικοπεδοποίηση και εκποίηση δημόσιων εκτάσεων. Η συναίνεσή τους στην μεταβατική αυτή κυβέρνηση, και μάλιστα χωρίς αυτοκριτική διάθεση, δεν εμπνέει δυστυχώς αισιοδοξία για μια βιώσιμη διέξοδο από την κρίση ούτε βέβαια για μια ουσιαστική εμφάνιση κουλτούρας συνεργασιών στην πολιτική μας ζωή.

Κοινωνική Οικονομία: Δίκτυα Αλληλεγγύης, οι πολίτες παίρνουν την ζωή τους στα χέρια τους

Με πρωτοβουλία της Πολιτικής Κίνησης Λάρισας των Οικολόγων Πράσινων έγινε συνάντηση - ενημέρωσης πολιτών για τα δίκτυα ανταλλαγών και αλληλεγγύης που έχουν δημιουργηθεί στην χώρα μας και αλλού. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλους ο οποίος παρουσίασε τα δίκτυα Κοινωνικής Οικονομίας που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα καθώς και την Ευρωπαϊκή του εμπειρία που είχε από δίκτυα άλλων χωρών. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι η ανάπτυξη της μη κερδοσκοπικής Κοινωνικής Οικονομίας, που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καλύπτει ακόμη και το 10% του ΑΕΠ, είναι σήμερα από τα βασικά εργαλεία για να βγούμε από την κρίση. Από το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας συμμετείχαν ο Γιάννης Γρηγορίου και ο πατήρ Σεβαστιανός Ζερβός, οι οποίοι μας παρουσίασαν τους σκοπούς του δικτύου, πως δημιουργήθηκε το δίκτυο και τον τρόπο λειτουργίας του.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Πρόωρες και έωλες οι εκτιμήσεις για το ψηφοδέλτιο των ΟΠ Λάρισας


Ανεύθυνη και μικροπολιτική θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι την προσπάθεια κάποιων να προωθήσουν ή να προωθηθούν, για τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο του κόμματος εν όψει των επικείμενων εκλογών.
Στο τοπικό τύπο τελευταία άρχισαν να παρουσιάζονται ονόματα για πιθανούς υποψηφίους των Οικολόγων Πράσινων στη Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Ως Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας δηλώνουμε ότι οι αποφάσεις για την σύνθεση των ψηφοδελτίων μας, σύμφωνα με το καταστατικό μας, θα παρθούν από την Περιφερειακή Πανθεσσαλική οργάνωση με από πρόταση της Πολιτικής Κίνησης Λάρισας.
Το γεγονός ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πριν ένα χρόνο, ο συνδυασμός «Μένουμε Θεσσαλία, Οικολογικά» με επικεφαλής τον κ. Δημ. Κουρέτα, και ο οποίος υποστηρίχθηκε από τους «Οικολόγους Πράσινους», συγκέντρωσε στο νομό Λάρισας το 3,81% δεν προεξοφλεί την επιλογή τόσο του ιδίου όσο και του μέλους μας Θωμά Γεωργιάδη για το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Όχι εφησυχασμός για τη συγκέντρωση και απενεργοποίηση πυρομαχικών στο Κυψελοχώρι


Χαιρετίζουμε την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας με την οποία αναστέλλεται οποιασδήποτε συγκέντρωση και απενεργοποίηση πυρομαχικών στην 361 ΠΑΠ του Κυψελοχωρίου του Δήμου Τεμπών, καθώς κρίνονται επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τα στερεά και υγρά απόβλητα από την ανωτέρω δραστηριότητα, μέχρι τη λήψη όλων των απαραίτητων σχετικών στοιχείων από το ΓΕΣ.