Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Στο ΚΙΛΕΛΕΡ ψηλαφούμε το παρελθόν και χτίζουμε το μέλλον της γεωργίας


Οι Οικολόγοι Πράσινοι Θεσσαλίας στεκόμαστε με σεβασμό στην ημέρα μνήμης των γεγονότων του Κιλελέρ. Η επέτειος αυτή τιμάται κάθε χρόνο και αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ελληνικής αγροτιάς, που έχει την ευκαιρία να προβάλει τα αιτήματά της. Το αγροτικό ζήτημα στην Θεσσαλία ένα αιώνα μετά παραμένει επίκαιρο, με την γεωργία και τους αγρότες να μην έχουν βρει τη θέση που τους αξίζει, ενώ άλλοι συνεχίζουν να παίρνουν την μερίδα του λέοντος από τον ιδρώτα των κατοίκων της υπαίθρου, την ίδια στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο μαίνεται ένας πόλεμος για τον έλεγχο της τροφής. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εμπνεόμαστε από τις ηρωικές μορφές των φωτισμένων προσώπων του Κιλελέρ και αγωνιζόμαστε για μια μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα και για βιώσιμες σχέσεις των αγροτικών και αστικών περιοχών.
Δηλώνουμε παρόντες στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των αγροτικών δομών και την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος
Υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα για άμεσο εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα και των κρατικών δομών στην υπηρεσία του αγρότη
Ζητάμε την αναδιάταξη του συνεταιριστικού τοπίου με συνεταιρισμούς νέας γενιάς η οποία για χρόνια κωλυσιεργεί από τις δυνάμεις της αντίδρασης
Επικεντρώνουμε στην αυτάρκεια σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με έμφαση στην αντίληψη που θέλει να καταναλώνουμε τοπικά ότι μπορούμε να παράγουμε τοπικά ή σε απόσταση με ημερήσια πρόσβαση.
Προωθούμε τα Βιολογικά συστήματα πα

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ & η Ρεμπέκκα Χάρμς στην Αθήνα στις 27 Μαρτίου


Στηρίζοντας την ελληνική κοινωνία και τους Οικολόγους Πράσινους

Παρακολουθήσετε μέσω WEB TV τη συνέντευξη τύπου και την ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση


Μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσω WEB TV την Τρίτη 27 Μαρτίου, στις 10.30-11.30, τη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουν στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα (Αμαλίας 8), οι δύο συμπρόεδροι των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντάνυ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκκα Χάρμς Στηυ συνέντευξη τύπου θα κάνει παρέμβαση ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος και θα απευθύνουν χαιρετισμό η Ιωάννα Κοντούλη, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των ΟΠ και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, επικεφαλής της λίστας επικρατείας των ΟΠ.  
Επίσης, την Τρίτη ώρα 19.00, μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσω WEB TV την ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση στην οποία θα συμμετέχουν οι προαναφερόμενοι στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138),

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε Ευρωπαίοι κι όχι "φιλοευρωπαίοι" ή "ευρωπαϊστές"


Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε Ευρωπαίοι κι όχι "φιλοευρωπαίοι" ή "ευρωπαϊστές". Αντιμετωπίζουμε την Ευρώπη σαν το κοινό μας σπίτι κι όχι σαν ένα εκβιαστικό προεκλογικό δίλημμα.
Έτσι και οι προτάσεις που κάναμε για την έξοδο από την κρίση μιλάνε πάντα για περισσότερη Ευρώπη: το 2010, με πρόταση των Πράσινων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε την λύση του ευρωομολόγου, αντί του επερχομένου τότε Μνημονίου. Έτσι μιλήσαμε και για την ανάγκη ενός κουρέματος του χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η διαχείριση του, αλλά που θα συνοδευόταν από ένα πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων προς όφελος των πολλών, με προστασία των συλλογικών αγαθών. Αντί αυτού, και με την συνδρομή της Νέας Δημοκρατίας καταλήξαμε στο Μνημόνιο 2 και σε νέες ασφυκτικές υφεσιακές πολιτικές, σε βάρος της κοινωνίας, των συλλογικών αγαθών και του περιβάλλοντος.
Μαζί λοιπόν για την Ευρώπη κύριε Χαρακόπουλε, αλλά έχουμε την βεβαιότητα ότι άλλη Ευρώπη έχετε εσείς στο μυαλό σας κι άλλη εμείς. Εμείς είμαστε με την Ευρώπη του Κον Μπεντίτ (και τον υποδεχόμαστε σε λίγες μέρες στην Αθήνα) ο οποίος στο Ευρωκοινοβούλιο, εκφράζει όσα δεν ακούγονται καν στην ελληνική Βουλή.
Είμαστε με την Ευρώπη της δημοκρατίας, της βιωσιμότητας και της αειφορίας.
Εσείς στη Νέα Δημοκρατία, οφείλετε να απαντήσετε εάν συμμερίζεστε την πραγματικότητα της Ευρώπης των Μερκοζί, με τους οποίους ανήκετε στην ίδια πολιτική οικογένεια, την πραγματικότητα της λιτότητας και του αυταρχισμού προς όφελος των λίγων.
Οφείλετε να απαντήσετε εάν είστε με την ελληνική πρακτική που όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισε την συμμετοχή μας στην Ε.Ε. και τα προνόμια που αυτή μας έδινε, ως την ευκαιρία για το πάρτυ των μεγαλοεργολάβων, της λοβιτούρας και του βολέματος των "ημετέρων".
Αρκετά λοιπόν με την Ευρώπη ως εύκολο, χιλιοειπωμένο σύνθημα. Όσοι έχουν τις ευθύνες για την κατάσταση της χώρας, όσοι έχουν καταστήσει την συμμετοχή μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αμφίβολη, θα έπρεπε να είναι πιο συνετοί στην χρήση βαρύγδουπων διλημμάτων.
Ολοκληρώνοντας την συζήτηση μαζί σας λέμε ότι έστω και με 31 χρόνια καθυστέρηση, από τον καιρό του "Θα σας ρίξω στη θάλασσα και για να μην πνιγείτε θα μάθετε να κολυμπάτε", (Κωνσταντίνος Καραμανλής) πρέπει στην Ελληνική κοινωνία η συζήτηση για τόσο σημαντικά θέματα, όπως είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας να γίνεται σε ουσιαστική βάση.

Ελεάννα Ιωαννίδου, εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων
Κώστας Κούτσικος, συντονιστής Πολιτικής Κίνησης Λάρισας

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Η Κρίση στη διαχείριση του νερού οδηγεί σε οικονομική κρίση των τοπικών κοινωνιών


Η μέχρι τώρα λογική ότι το νερό που έτυχε να περνάει δίπλα από την ιδιοκτησία μου ή βρίσκεται κάτω από αυτή μου ανήκει και μπορώ να το χρησιμοποιώ όπως εγώ νομίζω χωρίς να υπολογίζω αν έχει δικαίωμα να το χρησιμοποιεί και αυτός που βρίσκεται μετά από μένα αλλά και αυτός που θα παραδώσω την ιδιοκτησία μου, μας οδήγησε στην σημερινή κρίση του νερού. Η σημερινή κρίση του νερού αφορά την ποσότητά, την ποιότητά και και την δυνατότητα να μπορούν όλοι όσοι το χρειάζονται να έχουν πρόσβαση σ' αυτό. Το νερό του Πηνειού μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται και για την αγροτική παραγωγή αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δεχόμαστε να μην υπάρχει ένα μόνιμο σύστημα ελέγχου των νιτρικών και άλλων ουσιών, δεν θα πρέπει να δεχόμαστε να μην υπάρχει σύστημα ελέγχου για την διάθεση απορριμάτων στις όχθες του ποταμού, δεν θα πρέπει να δεχόμαστε να μην υπάρχει ένα σύστημα συγκέντρωσης των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων. Η κρίση στη διαχείριση του νερού που προέρχεται από την χρήση των αποστραγγιστικών καναλιών ως αρδευτικών, τα αρδευτικά κανάλια δεν είναι στεγανά, τα αρδευτικά έργα γίνονται αποσπασματικά χωρίς ένα πανθεσσαλικό σχεδιασμό, δεν υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης του μεγαλύτερου ποσοστού των χειμερινών υδάτων, από την μη οικονομική αποτίμηση των έργων (Για την Κάρλα που βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της δεν γνωρίζουμε το κόστος ανά κυβικό), εκπόνηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ρύπανση του νερού χωρίς όμως μετά να έχουμε μετρήσεις αν μειώθηκαν οι ρύποι, από την προσκόλληση σε μεγαλοϊδεατισμούς χωρίς μέλλον (Αχελώος) που δεν μας άφησαν να λύσουμε απλά προβλήματα διαχείρισης του νερού. Αυτή η κρίση στη διαχείριση του νερού έχει σημαντική επιρροή στη κρίση που έχουν σήμερα οι τοπικές αγροτικές οικονομίες γιατί επηρεάζει την ποσότητα την ποιότητα αλλά και το κόστος του νερού.

Επικαλούμενοι λοιπόν, την ανάγκη οικολογικής φρόνησης ζητούμε:
Να προχωρήσει αποφασιστικά ένα πλήρες σχέδιο για την απορρύπανση των υδάτων στη ΠΕ Λάρισας.
Να ελεγχθούν πραγματικά οι απορρίψεις αποβλήτων στερεών και υγρών σε υδάτινα σώματα.
Να ελέγχονται μόνιμα τα υδάτινα σώματα για ρύπους.
Να μην αποτελέσουν τα διαχειριστικά σχέδια που υλοποιούνται «δούρειο ίππο» για ακόμη περισσότερα αχρείαστα τεχνικά έργα.
Η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι η ρύθμιση της ζήτησης σε σχέση με την προσφορά. Κι η προσφορά δεν αποτιμάται πλέον με την ποσότητα αλλά με την ποιότητα, δηλαδή τη συνολική κατάσταση του υδάτινου πόρου. Μόνον με αυτό τον τρόπο η διαχείριση μπορεί να γίνει αειφορική. Προσδοκούμε, λοιπόν, σε θεσμικά μέτρα και εργαλεία, όπως και στην απαραίτητη πολιτική βούληση προκειμένου αυτά να υλοποιηθούν, αναμένουμε η διαβούλευση να γίνει ουσιαστική και να μην παραμείνει μια επιβεβλημένη «τυπική διαδικασία». Γιατί αν δεν πεισθούν οι χρήστες του νερού για την αναγκαιότητα τους, τα μέτρα θα μείνουν μόνο στα σχέδια.
Τέλος, με δεδομένη την διεθνή αποτυχία τέτοιων σχεδίων, υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια σε κάθε ιδιωτικοποίηση πηγών και δικτύων διανομής πόσιμου νερού.
Από την απόλαυση ποιοτικού και ασφαλούς πόσιμου νερού δεν μπορεί να αποκλειστεί κανείς.

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Η Βουλή είναι ήδη πάρκο δεινοσαύρων απάντηση στο κ. Μ. Χαρακόπουλο, για τα μικρά κόμματα


Στην μεταπολιτευτική ιστορία μας, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησαν στον πολιτικό βίο της χώρας, με την βοήθεια της διαπλοκής και του πελατειακού συστήματος. Οι περισσότερες προσπάθειες να δημιουργηθούν άλλοι κομματικοί φορείς είχαν συνήθως βραχύβια αποτελέσματα. Πολλά τα παραδείγματα, κι ένα κοινό χαρακτηριστικό: όλα είχαν προέλθει από διασπάσεις των δύο μεγάλων κομμάτων (με μια αντίστοιχη εικόνα στην αριστερά). Χωρίς πραγματικά εναλλακτική πρόταση, ήταν προσωποκεντρικά κόμματα, όσο και αυτά από τα οποία προέρχονταν, άλλωστε τις περισσότερες φορές η διαφωνία με τον "αρχηγό" ήταν που αποτελούσε και τον λόγο αποστασιοποίησης κι όταν αυτή εξέλειπε, οι άσωτοι υιοί επέστρεφαν, πάντα "για το καλό της πατρίδας και της παράταξης" και λόγω της ανάγκης " να αποκτήσει ο τόπος ισχυρή διακυβέρνηση". Το πόσο ωφέλησαν αυτές οι ισχυρές κυβερνήσεις την χώρα το γνωρίζουμε όλοι.
Αυτή η διαδικασία είχε την δική της συμβολή στο γενικότερο αδιέξοδο, στο οποίο έχουμε φτάσει σήμερα. Λειτουργώντας αποπροσανατολιστικά και εκπονώντας περιοδικά την απογοήτευση απέναντι στο πολιτικό σύστημα, τα περισσότερα μικρά κόμματα αποτέλεσαν ένα πολύτιμο εργαλείο στο να μην αλλάξει απολύτως τίποτα. Χωρίς εναλλακτική πολιτική πρόταση, οι άσφαιρες κορώνες απέναντι στον δικομματισμό, ήταν το εχέγγυο για την μακροημέρευση του.
Οι περισσότεροι θυμόμαστε άλλωστε τον Αντώνη Σαμαρά να μιλάει, επί Πολιτικής Άνοιξης, για την υπέρβαση και το ξερίζωμα του δικομματισμού. Θα τα θυμάται και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που έκανε κι αυτός το πέρασμα του από τα χαρακώματα του αγώνα κατά του δικομματισμού στην Δημοκρατική Ανανέωση.
Είναι προφανές ότι το ίδιο σενάριο προσπαθούν σήμερα κάποιοι να αναπαράγουν. Κάθε εβδομάδα, ένα νέο πολιτικό κόμμα γεννάται από τα σπλάχνα του παλιού. Απέλπιδες προσπάθειες ενός πολιτικού προσωπικού που έχει εξαντλήσει τον ρόλο του, να διατηρηθεί στο παιχνίδι εξουσίας. Άγγελοι όλοι του "νέου" που μυρίζει σήψη από μακρυά.
Αυτή η εικόνα θα μας κάνει λοιπόν σήμερα να συμφωνήσουμε με τον κο M. Χαρακόπουλο ως προς τούτο: τα κόμματα αυτά δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν, όμως δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα γιατί αποτελούν "σάρξ εκ της σαρκός" του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος.
Αν, όμως, ο κύριος M. Χαρακόπουλος, τρομάζει με την ιδέα ότι η επόμενη Βουλή θα είναι ένα Jurassic Park επειδή θα αποτελείται από πολλά κόμματα, θέλουμε να τον καθησυχάσουμε. Η Βουλή είναι ήδη πάρκο δεινοσαύρων. Ήρθε, όμως, η ώρα να αλλάξει αυτό. Ήρθε η ώρα να βγουν στη σύνταξη τόσο τα παιδιά της χούντας, όσο και τα παιδιά της μεταπολίτευσης, "δεξιά" κι "αριστερά". Η χώρα χρειάζεται μια εκ βαθέων ανασύνταξη, όχι μόνο για να βγούμε από τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά αδιέξοδα των μνημονίων στο μέλλον, αλλά κυρίως, για να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν.
Ελεάννα Ιωαννίδου, εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων
Κώστας Κούτσικος, συντονιστής Πολιτικής Κίνησης Λάρισας

Άνθρωποι και σκουπίδια μαζί σε χωματερή στο Τιταρήσιο ποταμό




Μετά από καταγγελίες κατοίκων του Δήμου Τυρνάβου, επισκεφθήκαμε τον Τιταρήσιο ποταμό στην περιοχή μετά τη νέα γέφυρα Τυρνάβου προς την περιοχή του Αμπελώνα και στις δύο όχθες του ποταμού. Σε μήκος 1.500 μ. διαπιστώσαμε ότι λειτουργεί ανεξέλεγκτη χωματερή αν και υπάρχει πινακίδα από το δήμο Τυρνάβου στην οποία αναγράφεται ότι “η χωματερή είναι κλειστή”. Στα όρια της χωματερής υπάρχουν πρόχειρες παράγκες όπου μένουν άνθρωποι (πιθανόν αλλοδαποί). Στη χωματερή υπάρχουν σκουπίδια που έχουν πρόσφατα εναποτεθεί, στα οποία περιλαμβάνονται φρούτα, μπάζα από οικοδομές, σκουπίδια από οικιακή χρήση, συσκευασίες, χαρτιά κ.α. Προς το τέλος της χωματερής υπάρχουν ίχνη αμμοληψίας μεγάλου βάθους δίπλα στο ποτάμι όπου αναβλύζει νερό, με τα σκουπίδια κολυμπάνε μέσα στο νερό.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Κονωνικές-Συμμετοχικές Επιχειρήσεις και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας


Ένα άλλο ενεργειακό μέλλον είναι εφικτό!
Επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος


  • Σήμερα υπάρχουν 2 εκατομμύρια παραγωγοί ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές στη Γερμανία (μικροί παραγωγοί, κατοικίες, συνεταιρισμοί, συμμετοχικές εταιρίες), όχι μόνο οι 4 μεγάλες εταιρίες.
  • Το Güssing της Αυστρίας μια πόλη που μαράζωνε κοινωνικά, οικονομικά και πληθυσμιακά, κατάφερε να σταματήσει τη φυγή του πληθυσμού της και να τον αυξήσει από 500 σε 3764 άτομα, να δημιουργήσει 1100 νέες θέσεις εργασίας, να προσελκύσει 50 νέες εταιρείες και ν' αξιοποιήσει τα τοπικά κεφάλαια, κυρίως χάρη στην ανάπτυξη μονάδων αξιοποίησης τοπικά παραγόμενης βιομάζας για ηλεκτρισμό, θέρμανση και καύσιμα, με 71% ενεργειακή αυτάρκεια. Παράλληλα, διασφάλισε σταθερές, χαμηλές τιμές για την θέρμανση των κατοίκων τη στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης εκτοξεύονταν.
  • Στην Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων συμμετέχουν 5400 επιχειρήσεις που έχουν 18 εκατομμύρια μέλη. Πολλές από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις επαράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
  • Πολλές από τις συνεταιριστικές-συμμετοχικές εταιρίες που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ενεργειακών συνεταιρισμών και μικροπαραγωγών ΑΠΕ REScoop.eu έχουν προϊστορία από 20 έως και 100 χρόνων.
  • Μέσα σε λίγες εβδομάδες μια ομάδα γερμανών φοιτητών που δημιούργησε ένα συνεταιρισμό παραγωγής ενέργειας συγκέντρωσε από φοιτητές – μικρομετόχους 400.000 ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας στο πανεπιστήμιο τους.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΟΝΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της, στις εκδηλώσεις εναντίον της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων, Ιωάννα Κοντούλη, δήλωσε:
"Οι επιλογές της ζωής δεν μπορούν να γίνονται με την απειλή του θανάτου. Κατανοούμε την αγωνία των ανθρώπων που περιμένουν ότι σκάβοντας τη γη, θα ανεβάσουν τις προσδοκίες τους για ζωή και δουλειά, αλλά δυστυχώς ότι είναι χρυσός, δεν λάμπει, δεν ακτινοβολεί ζωή.
Η απάντηση στην οικονομική κρίση, δεν βρίσκεται σε χίμαιρες που συντηρούν τις ίδιες χρεοκοπημένες  πρακτικές και πολιτικές που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Η απάντηση στην κρίση  σήμερα βρίσκεται στη συμφιλίωση με τη γη, με τη θάλασσα, με τη ζωή, με το περιβάλλον που ζούμε εμείς και θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Ναι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς χρυσωρυχεία, καλύτερα, με δραστηριότητες που παράγουν αγαθά αναντικατάστατα και πολύ ψηλά στο χρηματιστήριο των αξιών της βιωσιμότητας και της προοπτικής της χώρας μας, της ίδιας της ζωής μας".

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Aναγκαιότητα η συλλογική δράση και η δημιουργία Δικτύων παραγωγών - καταναλωτών


Το "κίνημα της πατάτας" φέρνει επιτακτικά στην επιφάνεια αφ' ενός την άμεση συνέργεια παραγωγών -καταναλωτών, αφ' ετέρου τις παρενέργειες του ιδιαίτερα εκτεταμένου ρόλου των μεσαζόντων. Το αποτέλεσμα της ως τώρα διαμορφωμένης κατάστασης αδικούσε άμεσα τόσο τους παραγωγούς, που ανίσχυροι υποχρεώνονταν να πωλούν υποτιμημένα τα προϊόντα τους, όσο και τους τελικούς παραλήπτες, εκτοξεύοντας το κόστος του "καλαθιού της νοικοκυράς". 
 Το φαινόμενο είχε και έμμεσες συνέπειες στις τοπικές οικονομίες. Ο συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων Τάσος Κρομμύδας σχολίασε σχετικά: "Πέρα από την αυτονόητη υποστήριξη και ενθάρρυνση των κοινωνικών πρωτοβουλιών, το ζητούμενο είναι η διάρκεια και η παγίωση της άμεσης δικτύωσης παραγωγών -καταναλωτών, η μετατροπή των λαϊκών αγορών από αγορές εμπόρων σε αγορές παραγωγών, μέτρα διαφάνειας των τιμών, ενέργειες που θα περιορίσουν καθοριστικά τις στρεβλώσεις, προσφέροντας δίκαιες τιμές στους παραγωγούς και αισθητά μικρότερο κόστος στους καταναλωτές. Παράλληλα, αναγκαία είναι και η στροφή στην ποιοτική και ειδικά την βιολογική γεωργία, ως συμβολή στην υγεία και την αειφορία των εδαφών".

Αναλυτικότερα:

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ «Το μετέωρο βήμα του υπουργού»

Οι Οικολόγοι Πράσινοι  είναι το μοναδικό κόμμα που έθεσε έγκαιρα το κρίσιμο ζήτημα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης το 2009 και το 2010 με δυο επερωτήσεις στο ευρωκοινοβούλιο όπου ζητήσαμε να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που επέβαλε την υποχρεωτική υπερκοστολόγηση των φαρμάκων προκαλώντας αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων.
Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 29/2  και συγκεκριμένα στα άρθρα 21 ,22.23 που αφορούν την τιμολόγηση των φαρμάκων υπάρχουν ρυθμίσεις στην σωστή κατεύθυνση. Επικροτούμε την έστω και σταδιακή εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας. Επίσης είναι θετικό το μέτρο της αύξησης του ποσοστού συνταγογράφησης των γενόσημων στο 50% από το 18% που ήταν μέχρι σήμερα. Στην σωστή κατεύθυνση είναι και η μείωση κατά 50% της τιμής των πρωτότυπων φαρμάκων μόλις λήξει η πατέντα τους.
Οι προτάσεις μας είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα των Οικολόγων Πράσινων από το 2011 (http://goo.gl/NfPgg) και είναι σαφείς και εφαρμόσιμες:
1. Άμεση και καθολική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου
2. Πλήρης απελευθέρωση προς τα κάτω της τιμής των γενόσημων φαρμάκων
3. Ο ΕΟΠΥΥ να προχωρεί κάθε χρόνο σε μειοδοτικό διαγωνισμό και να εγκρίνει τις τρεις φθηνότερες προσφορές εφόσον έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ και τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκου
4. Τα φάρμακα να χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού
5. Αναβάθμιση και ενίσχυση σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή του ΕΟΦ
6. Εκστρατεία ενημέρωσης κατά της υπερκατανάλωσης φαρμάκων και ιδιαίτερα των αντιβιοτικών
7. Να αρχίσει  διαβούλευση στην κοινωνία με το ερώτημα γιατί και για ποιον
«θεραπεύεται» ο «ασθενής»
8. Ανακύκλωση όλων των ληγμένων φαρμάκων
9. Ενίσχυση της ντόπιας φαρμακοβιομηχανίας στον τομέα της έρευνας και της εξαγωγικής δραστηριότητας στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού.
Το νομοσχέδιο στο σύνολο του κινείται στη λογική της ΤΡΟΙΚΑΣ για  μείωση πάση θυσία των δαπανών για την υγεία και την ασφάλιση καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα εξανεμίζει μισθούς και συντάξεις και διαλύει ουσιαστικά το κράτος πρόνοιας.
Η όποια εξοικονόμηση χρημάτων από την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης πρέπει να διοχετεύεται στην αναβάθμιση του ΕΣΥ την αξιοπρεπή αμοιβή των εργαζομένων σε αυτό και την βιωσιμότητα του καταρρέοντος ασφαλιστικού συστήματος. Κάθε νόμος που ψηφίζει η κυβέρνηση δεν έχει γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων παρά μόνο την ικανοποίηση των συμφερόντων των τραπεζών και των πολυεθνικών.
Η κυβέρνηση και ο υπουργός συμπεριφέρνονται σαν «υπηρέτες δυο αφεντάδων».

Η Θεαματική Ομάδας Υγείας των Οικολόγων Πράσινων

Περισσότερες πληροφορίες:
Μιχάλης Μπονατάκης 6977515306
Μαρία Σούμπαση 6994138090