Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ημερίδα: Αχελώος, το χθες και το αύριο, ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Το μέλλον της Θεσσαλίας και η εκτροπή του Αχελώου ήταν το κεντρικό θέμα της ημερίδας που διοργάνωσαν πρόσφατα στη Λάρισα η οργάνωση των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας σε συνεργασία με τη Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος και με τη συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων.


Χαιρετισμοί

 
Εισήγηση 

Νικήτα Μυλόπουλου, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Η Θεσσαλική λειψυδρία και οι εμμονές μας


Εισήγηση 
Κίμωνα Χατζημπίρου Αναπληρωτή Καθηγητή ΕΜΠ

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στο μύθο Αχελώο





Οι Οικολόγοι Πράσινοι συναντήθηκαν στη καρδιά του αγροτικού κάμπου με το Δήμαρχο Κιλελέρ


Αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων αποτελούμενη από τον συντονιστή Γιώργο Τσέκο, τον οργανωτικό υπεύθυνο Θεσσαλίας Τηλέμαχο Σπασίδη, και τον συντονιστή Λάρισας Κώστα Κούτσικο, επισκέφθηκαν το μεγαλύτερο αγροτικό Δήμο, το Δήμο Κιλελέρ και συναντήθηκαν με το Δήμαρχο κ. Ρίζο Κομήτσα. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια της Ημερίδας Αχελώος, το χθες, και το αύριο, που θα γίνει το Σάββατο12/10/12 και ώρα 11 π.μ. στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο Δήμου Λαρισαίων, για να ακούσουμε απόψεις σχετικά με την διαχείριση των υδάτων. Εκτός από την διαχείριση των υδάτων συζητήθηκαν και θέματα που αφορούσαν τη διαχείριση των άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων, την ανακύκλωση των απορριμάτων, αναδιάρθρωση καλλιεργειών και προβλήματα λειτουργίας των δήμων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δήλωσαν σχετικά με την διαχείριση των υδάτων, ότι η βασική αιτία που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση δεν είναι η έλλειψη νερού, αλλά η κακοδιαχείριση και κατασπατάληση των υδατικών πόρων: παράνομες γεωτρήσεις, ανεξέλεγκτες αντλήσεις νερού, παράνομα φράγματα, τεράστιες απώλειες νερού λόγω κακής συντήρησης και παλαιότητας των δικτύων, υδροβόρες μέθοδοι άρδευσης. Πόσο οξύμωρο επομένως θα ήταν το νερό που θα ερχόταν, με τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, από τον Αχελώο να χανόταν στη διαδρομή μέσα στα αρδευτικά δίκτυα λόγω εξάτμισης και διήθησης;
Μιλούμε επομένως για βιώσιμη διαχείριση των τοπικών υδατικών πόρων με μέτρα όπως ο εκσυγχρονισμός και η συντήρηση των αρδευτικών δικτύων, ο έλεγχος της κατανάλωσης και η κοστολόγηση του νερού με βάση τη χρήση του, η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση του, η κατασκευή έργων ταμίευσης και τεχνητού εμπλουτισμού, το άμεσο κλείσιμο των παράνομων γεωτρήσεων, η εφαρμογή κατάλληλων καλλιεργητικών και αρδευτικών τεχνικών. Μιλούμε για ορθή διαχείριση της ζήτησης του νερού, η οποία είναι κατά βάση αρδευτική. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αναδιάρθρωση, ενός ποσοστού τουλάχιστον, των υφιστάμενων καλλιεργειών. Σ’ αυτό συνηγορεί άλλωστε και η σημερινή συνολική εικόνα του αγροτικού τομέα, με τους αγρότες να βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και οι επικείμενες αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλούμε για συντονισμό και εύρυθμη λειτουργία όλων των αρμόδιων φορέων και προπαντός συνεργασία τους με τους κύριους χρήστες του νερού, δηλαδή τους αγρότες, ώστε η εφαρμογή των όποιων μέτρων να είναι σωστή και αποτελεσματική. Τέλος μιλούμε για τη διαθεσιμότητα αξιόπιστων και επικαιροποιημένων δεδομένων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ημερίδα: Αχελώος το χθες, το σήμερα και το αύριο, Σάββατο 20/10/12


Μια ακόμη πλάνη στις πλάτες των αγροτών;

Μετά από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, και τις δηλώσεις φορέων της Θεσσαλίας για τον Αχελώο διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ανάγκη για έγκυρη ενημέρωση των πολιτών της Θεσσαλίας. Η ουσιαστική ενημέρωση και όχι οι μισές αλήθειες πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν στη σωστή ενημέρωση όλων των πολιτών και των φορέων της Θεσσαλίας καθώς και στο γόνιμο διάλογο για το σχέδιο διαχείρισης των υδάτων της λεκάνης απορροής του Πηνειού αλλά και του Αχελώου. Με βάση τα παραπάνω αποφασίσαμε ως Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας να κάνουμε μια ημερίδα για τον Αχελώο που θα ακούσουμε απόψεις πολιτικών και ειδικών επιστημόνων καθώς και την άποψη της πλευράς της Αιτωλοακαρνανίας.
Πιστεύουμε ότι για ακόμη μια φορά ορισμένοι θέλουν να ακολουθήσουν και στο νερό την ίδια καταστροφική διαχείριση που είχαμε τόσα χρόνια στην οικονομία μας. Το ελληνικό κράτος δανειζόταν χρήματα και τα μοίραζε απλόχερα, χωρίς να σκέφτεται πως θα αποπληρώσουν οι επόμενες γενεές τα δανεικά. Το ίδιο μοντέλο διαχείρισης προτείνουν και για το νερό στα πλαίσια μικροπολιτικών και συνδικαλιστικών παιχνιδιών στη Θεσσαλία. Αφού εξαντλούμε επιφανειακά και μόνιμα υπόγεια αποθέματα νερού της Θεσσαλίας, ζητάμε επιπλέον “δανεικό” νερό από την λεκάνη του Αχελώου (και στο μέλλον δεν ξέρουμε από που αλλού θα ζητήσουμε) χωρίς να σκεφτόμαστε την εξοικονόμηση και τις άλλες εναλλακτικές λύσεις. Το πρόβλημα αποκτά και οικονομική διάσταση αν εξετάσει κάποιος πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν ήδη στις μελέτες της εκτροπής και σε έργα που δεν εξυπηρετούν. Ποιος τα πλήρωσε; Ποιος είναι υπόλογος για όλα αυτά τα χρήματα που χάθηκαν;
Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα οξύτατο υδατικό πρόβλημα στη Θεσσαλική πεδιάδα με επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή. Το πρόβλημα έχει λύση, μόνο στη βάση μιας νοοτροπίας που στηρίζεται:
    • στην εξοικονόμηση νερού,
    • στην αποτελεσματική διαχείριση της ζήτησης και
    • στην επιστημονικά τεκμηριωμένη προσαρμογή/αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στα διαθέσιμα υδατικά αποθέματα –που δεν είναι λίγα.
Η ημερίδα θα γίνει το Σάββατο 20/10/12 και ώρα 11 π.μ. στο Χατζηγιάννειο πνευματικό κέντρο δήμου Λάρισας.
Οι ομιλητές που θα συμμετάσχουν είναι :
Νικήτας Μυλόπουλος Αν. καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κίμων Χατζημπίρος Αν. καθηγητής ΕΜΠ, Ντίνος Διαμάντος Πρόεδρος ΤΕΕ, Ν. Χρυσόγελος ευρωβουλευτής ΟΠ, ο Σπύρος Δανέλης ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Χονδρός μέλος γραμματείας τμήματος περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, και η Νίκη Φούντα βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Αιτωλοακαρνανίας.

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων στην 24ωρη Απεργία



Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία

Όχι στις αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές,
Ναι στη βιωσιμότητα, την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη

Η οικονομική πολιτική των μνημονίων επιβάλλεται σαν ένα διαρκές καθεστώς χωρίς καμία προοπτική. Η σαφής αποτυχία τους, η ύφεση και η ανεργία δεν προοιωνίζει προοπτικές, τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία. Αντίστοιχες πολιτικές εφαρμόζονται και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, που πλήττεται από την κρίση, χωρίς να φαίνεται φως στον ορίζοντα. Η χώρα χρειάζεται σχέδιο ανασυγκρότησης και όχι διάλυση της παραγωγικότητας, της κοινωνικής συνοχής και του περιβάλλοντος. Σχέδιο για την αειφορία της οικονομίας, τη βιωσιμότητα της κοινωνίας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η ακολουθούμενη πολιτική κινείται σε λάθος και αδιέξοδη κατεύθυνση και προσθέτει αντί να επιλύει προβλήματα.

Για την ευημερία της κοινωνίας και όχι των αριθμών.
Σε μια Ευρώπη της λύσης και όχι της κρίσης.

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Με τις παράνομες αμμοληψίες ορισμένοι θησαυρίζουν στις πλάτες της δημόσιας περιουσίας


Οι αμμοληψίες είναι πλήγμα στη διαχείριση των υδάτων του Πηνειού και στη δημόσια περιουσία μας. Με τις παράνομες αμμοληψίες ορισμένοι θησαυρίζουν στην πλάτη της δημόσιας περιουσίας. Έχουμε πολλές φορές τονίσει πως οι ανεξέλεγκτες, χωρίς μελέτη και χωρίς διαχειριστικό σχέδιο αμμοληψίες απ' τα ποτάμια καταστρέφουν το οικοσύστημα, νεκρώνουν τη ζωή στο ποτάμι, καταστρέφουν τις παραπήνιες γεωργικές εκτάσεις και απωθούν τον φυσιολάτρη από τις δημόσιες παραποτάμιες εκτάσεις.
Στα γραφεία μας φθάνουν καθημερινά καταγγελίες, τις οποίες μεταβιβάζουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες, που αφορούν αμμοληψίες στο Πηνειό (περιοχές Αμυγδαλέας, Πλατανουλίων, Μακρυχωρίου κ.α.) αλλά και στο Τιταρήσιο ποταμό. Ζητάμε την άμεση παύση των ανεξέλεγκτων αμμοληψιών σε όλο το μήκος της κοίτης του Πηνειού, που δεν υπακούουν σε κανένα κανόνα και σίγουρα δεν παραπέμπουν σε έδαφος χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενεργοποίηση προγράμματος τακτικών ελέγχων. H προώθηση της ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφών, κατεδαφίσεων και οικοδομών μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη λύση για την εξεύρεση πρώτων υλών για έργα μεγάλης ή μικρότερη κλίμακας.
Ο Συντονιστής της ΠΚ Λάρισας των Οικολόγων Πράσινων Κωνσταντινος Κούτσικος τονίζει: «Οι αμμοληψίες και η παράνομη εκμετάλλευση των δημοσίων αγαθών του τόπου μας είναι άλλη μια αφορμή για σκέψη. Οι φυσικοί πόροι, το φυσικό περιβάλλον αποτελεί κεφάλαιο για την πρόοδο του τόπου μας, ιδιαίτερα στη περίοδο οικονομικής κρίσης που περνάμε. Φτάνει να το βλέπουμε αυτό και να πάρουμε όλοι πρωτοβουλίες για την προστασία του. Η δημόσια αυτή περιουσία πρέπει να διατηρηθεί και για τις επόμενες γενεές. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η σχέση του πολίτη και του ελληνικού κράτους με το φυσικό περιβάλλον ως δημόσια περιουσία όλων μας και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στη χρήση του και δέσμευση στην υποχρέωσή του κράτους να το προστατεύει. Από την πλευρά μας θα εξακολουθήσουμε με πείσμα να είμαστε αρωγοί σε κάθε ενέργεια προστασίας της δημόσιας περιουσίας μας και πολέμιοι κάθε ενέργειας που θα επιβουλεύεται την προστασία του φυσικού μας πλούτου.»